ogórki - 26028 przepisów (strona:499/1736)

SAŁATKA Z GOTOWANYCH PIECZAREK. EXPRESOWA I PYSZNA 50

Składniki: 400 g pieczarek 5 jajek kilka rzodkiewek 4 ogórki konserwowe biała część z 1 pora sól pieprz zielenina: natka, szczypiorek majonez Wykonanie: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. na wrzątek wrzucamy oczyszczone pieczarki. Gotujemy je  10 minut, po czym odcedzamy , studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy również w kostkę. Podobnie postępujemy(...)białą częścią pora, ogórkami konserwowymi i rzodkiewkami. Wszystkie składniki mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy majonez. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę. Chłodzimy w lodówce przed podaniem minimum

Walijskie Pichcenie
Wydajne i niezawodne szatkownice do warzyw 46

www.gastropuls.pl/szatkownice-gastronomiczne dostępne są różne rodzaje Szatkownic do warzyw, takie jak ręczna, elektryczna i robot kuchenny. Krajalnica do warzyw może być używana do wielu celów, takich jak krojenie ogórków, krojenie selera w kostkę, krojenie pomidorów i cebuli. Należy pamiętać, że ręczna krajalnica do warzyw ma swoje ograniczenia, ponieważ może być używana tylko do miękkich lub średnio-twardych warzyw, takich(...)ogórki, seler i pomidory. Są łatwe w użyciu, mają długi okres trwałości i oszczędzają czas. Największą zaletą posiadania takiego urządzenia jest to, że ułatwia pracę użytkownikowi. Krajalnice do warzyw występują w różnych kształtach i rozmiarach w zależności od potrzeb użytkownika. Istnieją również wersje ręczne i elektryczne urządzenia, które mogą być używane zarówno do użytku domowego, jak i komercyjnego, dlatego

Trochę smaku
Beef Stroganow, boeuf Strogonow 44

przepisie polędwica ”a la Strogonow” poleca dodać , sardele, słoninę i sos Cabul. W książkach innych autorów dodawano śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, paprykę w proszku... Nie dodawano do „strogonowa” ogórków kiszonych i pieczarek, również w Polsce powojennej. Beef Stroganow podawany był w PRL-owskich restauracjach według przepisu z „Kucharza gastronoma” książki dla zakładów gastronomicznych. Tak pisano w przedmowie do wydania(...)szkolenia”. Według przepisu z „Kucharza gastronoma” boeuf strogonow przygotowuje się z polędwicy wołowej, cebuli, śmietany, papryki w proszku, soli, pieprzu, mąki i oczywiście tłuszczu do smażenia. Pieczarki ani ogórki nie znajdują się na liście składników. W Leksykonie sztuki kulinarnej z 1983 roku, Maciej Halbański tak pisze o tym daniu : „ potrawa rosyjska pochodząca z początku XIX wieku, przyrządzona z pokrajanej

królestwo garów
Marchewka kiszona 49

kiszenia wybrałam niewielkie, dość cienkie marchewki. Użyłam takich samych przypraw jak do kiszenia ogórków. Składniki : marchew sól, kilka ząbków czosnku, gałązki kopru, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, chrzan Przygotowanie: Marchew obrać ze skórki, umyć Przygotować zalewę,( 1 łyżka soli na 1 litr wody) do każdego słoja włożyć przyprawy, ucisnąć ciasno marchewki Wlać zalewę tak by marchewki były całkowicie zanurzone(...)cieple Potem wynieść do chłodnej piwnicy. Marchewkę po ukiszeniu starłam i przygotowałam tradycyjną surówkę z kiszoną kapustą, jabłkiem i oliwą. Dodałam tez ciut pieprzu i cukru. Kto lubi kiszone ogórki to takie kiszone, chrupiące marchewki też mu będą smakować

Proste Potrawy
Gyrosowe ślimaczki z ciasta francuskiego 91

przykład sosu czosnkowego.     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok 2-3 łyżki pikantnego ketchupu Farsz: 1 filet z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros 1 cebula 2 ogórki konserwowe pół czerwonej papryki pół szklanki kukurydzy konserwowej 20dkg żółtego sera (u mnie ser gouda oraz mozzarella) Dodatkowo: olej do smażenia       *** Przygotowujemy farsz. Mięso kroimy w niewielką(...)kostkę, posypujemy przyprawą gyros, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso na rumiany kolor *** *** Usmażone mięso odkładamy do wystudzenia. W międzyczasie kroimy ogórki, cebulę i paprykę w drobną kostkę *** *** Do przestudzonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego lub drobno pokrojonego żółtego sera *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy

Blog z Apetytem
Sałatka z mortadelą 49

Sałatka z mortadelą to błyskawiczna i pożywna propozycja dla zapracowanych osób. Ten smak jest wart wypróbowania. Składniki 200 g mortadeli 150 g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone 3 jajka majonez sól pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce i dużych oczkach. Mortadelę, ser żółty i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Składniki przełożyć

Wasze Przepisy
Sałatka z brokułem i fetą 185

SAŁATKA Z BROKUŁEM I FETĄ – PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 150 g sera feta mały brokuł mała puszka kukurydzy 1 duży ogórek świeży 300 g fileta z kurczaka 100 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżka miodu garść migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować(...)osolonej wodzie, ok. 6-7 minut. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Ogórka obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w paseczki. Ser feta pokroić w kosteczkę. Jogurt wymieszać z majonezem i miodem. Sałatkę ułożyć warstwami w następujący sposób: ogórki sos kurczak kukurydza sos brokuł

Przepiski.pl
Sałatka szejka 551

wyborem na każdą okazję. Zapraszam na przepis! SAŁATKA SZEJKA – PRZEPIS Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 150 g makaronu w kształcie ryżu 3 ogórki konserwowe 300 g fileta z kurczaka 150 g żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka żółta (słodka) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)oliwy na złoty kolor. Odkładamy do przestygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ogórki konserwowe, paprykę oraz żółty ser kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka

Przepiski.pl
Szybkie pierożki kebabowe 203

tradycyjna wersja. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis! SZYBKIE PIEROŻKI KEBABOWE – PRZEPIS Składniki 250 g fileta z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 2 garści kukurydzy 3 ogórki konserwowe 120 g żółtego sera 3-4 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko garść sezamu Wykonanie Fileta(...)kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Paprykę, cebulę oraz ogórki kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy kurczaka oraz pozostałe składniki. Dodajemy ketchup i mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i dzielimy

Alle Dobre!
Sałatka z cebulką marynowaną 603

Zapraszam do wypróbowania przepisu! SAŁATKA Z CEBULKĄ MARYNOWANĄ PRZEPIS Składniki 1 słoik cebulki marynowanej 250 g szynki konserwowej w kawałku 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 3-4 ogórki konserwowe pęczek szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie 1. Cebulkę marynowaną i kukurydzę odsączyć z zalewy. 2. Szynkę, ogórki konserwowe oraz paprykę pokroić

Alle Dobre!
Najlepsza sałatka z tortellini 44

Sałatka z tortellini i warzywami. Malutkie pierożki i chrupiące, kolorowe warzywa na pewno przypadną wam do gustu. Składniki 1 opakowanie tortellini 1 duża papryka 3 świeże ogórki puszka kukurydzy garść natki pietruszki ząbek czosnku majonez 2 duże łyżki sól i pieprz do smaku Przygotowanie Tortellini ugotować i wystudzić. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać. Kukurydzę

Wasze Przepisy
Sałatka z zupki chińskiej 205

danie na medal! SAŁATKA Z ZUPKI CHIŃSKIEJ PRZEPIS Składniki 1 opakowanie zupki chińskiej – kurczak curry 3 jajka 1/2 pora 4 kawałki papryki konserwowej 1/2 szklanki kukurydzy 5 małych ogórków korniszonów 200 ml wrzątku Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie W 200 ml wrzątku rozpuszczamy przyprawy(...)roztworem zalewamy makaron i przykrywamy naczynie. Odstawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia makaronu. Składniki na sos łączymy ze sobą. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki i paprykę również kroimy w kostkę, pora w półkrążki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do większej miski przekładamy makaron oraz resztę przygotowanych składników. Dodajemy sos i całość mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl
Najlepsza sałatka z kurczakiem 1248

wypróbowania przepisu na tą pyszną sałatkę. NAJLEPSZA SAŁATKA Z KURCZAKIEM PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 cebula czerwona 1/2 puszki kukurydzy 2 świeże ogórki 2 pomidory Sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę(...)przyprawa gyros, słodka papryka, sól oraz pieprz). Podsmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. Składniki na sos połączyć ze sobą. Kapustę pekińską poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórki oraz pomidory pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, dodać przygotowany sos i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl
Karkówka po cygańsku 48

piekarnika jest mięciutkie i soczyste! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na karkówkę po cygańsku: około 1,5 kg karkówki 250 g pieczarek 3 cebule 2 czerwone papryki 3-4 kiszone ogórki sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, papryka słodka Składniki na sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/3 szklanki wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku(...)smaki, które zostały na patelni. Mieszamy do momentu, aż będzie on w miarę jednolity i wylewamy na warstwę pieczarek. Następnie układamy warstwę z pokrojonej w kosteczkę papryki czerwonej i ogórków kiszonych. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 – 2 godziny pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę, by nadmiar wody odparował

Gotuj z Prezesem
Najlepszy zakwas z buraków wg Magdy Gessler! 48

buraków 5 szklanek wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe garść kminku 2-3 ziarenka ziela angielskiego pół szklanki soku z kiszonych ogórków lub skórka razowego chleba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wodę z cukrem i solą gotujemy w garnku. Następnie obieramy buraki i ścieramy je na tarce na dużych oczkach lub kroimy(...)siekamy w cienkie plasterki. W kamiennym garnku układamy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, tak aby wszystkie buraki były przykryte. Dodajemy skórkę razowego chleba lub wlewamy sok z ogórków. Całość zakrywamy gazą i zostawiamy w miejscu z temperaturą pokojową na około 4-5 dni. Po upływie tego czasu, całość sączymy przez gazę do słoików, zamykamy i przechowujemy w lodówce

Gotuj z Prezesem

Proponowane wyszukiwania