tylko nadadzą wodzie orzeźwiającego smaku ale także wpłyną korzystnie na nasz organizm. Zapraszam do przepisu Woda, która nawadnia, nawilża i odżywia nasz organizm Składniki: 1 cytryna, 1/2 zielonego ogórka, kilka listków świeżej mięty, około 4cm kawałek imbiru, *woda (1,5-2l). *Przyjmuje się, że powinniśmy wypijać 30ml płynów (wody) na każdy kg masy ciała. Zatem jej ilość warto dostosować(...)indywidualnie pod własne zapotrzebowanie. Sposób przygotowania Najpierw dokładnie wyszoruj lub obierz cytrynę i pokrój ją w plasterki. Następnie umyj ogórka i również pokrój go w plasterki. Kawałek imbiru i część listków mięty posiekaj. Wszystkie składniki wrzuć do większego dzbanka i zalej wodą. Tak przygotowany napój wstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia korzystaj z tej pysznej i orzeźwiającej wody
Natka PietruszkiMagia koloru – Nieco słodki – Zdrowy i przepyszny ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Buraki – 6 średnik sztuk (około 800g) – Maślanka – 400g – Jogurt naturalny – 400g – Rzodkiewki – pęczek – Ogórek zielony – Koperek – pęczek – Czosnek – 3 ząbki – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Sok z mniejszej połowy cytryny – Cukier trzcinowy – 1 płaska łyżka PRZEPIS: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, każdego(...)piecz około 40 minut. Jeśli chcesz uniknąć folii – możesz upiec buraki w naczyniu żaroodpornym, lecz koniecznie z przykrywką. 2. Do dużej miski, zetrzyj na tarce o grubych oczkach obranego ogórka, umyte rzodkiewki oraz 2 upieczone buraki. Skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. 3. W mikserze umieść 4 upieczone, obrane buraki pokrojone na mniejsze części, obrane ząbki czosnku, maślankę oraz
globuskulinarnyKolejna propozycja na czas trwania postu owocowo-warzywnego* Składniki: 0,5 niedużego kalafiora, kawałek pora, 1 jabłko, 2 ogórki kiszone, natka pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz. Wykonanie: Kalafior myję i osuszam. Rozdrabniam w malakserze lub ścieram na tarce. Pokrojony drobno por posypuję solą i odstawiam. Jabłko i ogórki ścieram na tarce na drobnych oczkach, natkę siekam. Wszystkie warzywa
SaganekWiosenna sałatka z młodych ziemniaków, ogórka kiszonego i boczku w pysznym sosie czosnkowym. Smaki sałatki uzupełnia chrupiąca cebulka oraz świeżo posiekany koperek. Sałatka z młodymi ziemniakami idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu oraz mięs z grilla. Nasz przepis zawiera wszystkie składniki klasycznych sałatek ziemniaczanych, ale wyróżnia go dodatek ziemniaczków pieczonych, a nie gotowanych. Dzięki temu sałatka jest bardzo aromatyczna(...)Polecamy! Sałatka z młodych ziemniaków Składniki: Do sałatki: ziemniaki: 800 – 900 g papryka słodka mielona: 1 łyżeczka olej: 1 łyżka czosnek suszony: 1 łyżeczka cebula czerwona: 2 szt. ogórek kiszony lub małosolny: 4 szt. boczek surowy wędzony: 200 g posiekany koperek: 1 łyżka Na sos czosnkowy: jogurt gęsty naturalny: 3 łyżki śmietana 18 %: 2 łyżki czosnek
Kuchnia Na Wypasieryżu. Smakują podane z wszelakimi surówkami, bukietem warzyw, pieczonymi warzywami, buraczkami. Soczyste kotleciki w chrupiącej panierce możesz serwować także w dużej bułce z sałatą i świeżymi warzywami, np. pomidorkami, ogórkami lub konserwowymi jak papryka, pieczarki, ogórki.. Jeśli lubisz szykować kotleciki z kurczaka polecam dodatki jak sałata ze śmietaną lub surówka z pora , która nada wyrazistości całemu daniu
Zasmakuj Kuchnidoskonale sprawdzi się na kolację, lub jako przekąska na imprezę. Polecam wypróbować! SAŁATKA NA OSTRO PRZEPIS Składniki podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g) 1 mała puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 4 jajka 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 4 łyżki ketchupu(...)kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu i odstawić do ostygnięcia. 2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. 3. Ogórki konserwowe również pokroić w kostkę. 4. Kapustę pekińską drobno posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz szczyptą
Alle Dobre!LITEWSKI PRZEPIS Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 4 Składniki 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami 400 g kefiru 500 ml bulionu warzywnego 400 g śmietany 18% 2 ogórki gruntowe 1 łyżeczka octu 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Dodatki: 4 ugotowane jajka 4 rzodkiewki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Botwinkę myjemy(...)jeszcze przez 5 minut. Wywar pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po przestudzeniu do wywaru dodajemy kefir, śmietanę, posiekany szczypiorek, koperek, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka. Mieszamy. Na koniec doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z ugotowanymi jajkami, pozostałym pokrojonym ogórkiem i rzodkiewką
Przepiski.plwindow,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -puszka tuńczyka w wodzie -100 g rzodkiewki -2 jajka na twardo -4 ogórki konserwowe ( ok. 80 g ) Pesto : - pęczek posiekanej natki pietruszki (wraz z łodyżkami ) -1 ząbek czosnku -pół łyżeczki soli -100 ml oleju rzepakowego -kilka kropel soku z cytryny Przygotować(...)zmiażdżyć i utrzeć w moździerzu na miazgę, dodawać stopniowo olej, na końcu sok z cytryny. Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić, włożyć do miski. Rzodkiewkę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę, połączyć z tuńczykiem. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie z pesto, odstawić na pół godziny przed podaniem
Kulinarne przemysleniarezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka(...)dodajemy poszatkowany koperek. Mieszamy i od razu podajemy. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Artykuł Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywołowiny 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 10 dkg pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) pół szklanki bulionu lub wody 2 pomidory 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 2 liście laurowe Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cukier pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 łyżka masła – najlepiej(...)międzyczasie *** *** Następnie dodajemy bulion i pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem przez kolejne 30 minut, na małym ogniu *** *** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę *** *** Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie *** *** Pod koniec gotowania potrawę doprawiamy do smaku solą pieprzem, papryką mieloną i cukrem (dałam jedną
Blog z Apetytemcoś dobrego Pinsa z dodatkami – pysznie i prosto Pinsa choć prosta, to aż kusi by ją zjeść. Zwłaszcza, jeśli podacie ją z kolorowymi dodatkami. Pyszna, rozpuszczona mozzarella, zielone ogórki, czerwone pomidorki i listki świeżej bazylii. To się je oczami. Do tego ładne podanie i nawet proste danie może wyglądać rewelacyjnie. Jak wiecie zawsze staram się pokazać Wam dania(...)staram się, by nawet najłatwiejszy przepis był dobrze opisany i prezentował się apetycznie. Składniki: 1 PINSA (230 g) / dostępna w popularnej sieciówce 1 kulka mozzarelli 1 mały ogórek kiszony 1 pełna łyżka sosu paprykowego pieprz szczypta granulowanego czosnku małe pomidorki listki świeżej bazylii Przygotowanie: PINSE smarujemy sosem paprykowym. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli, plasterki ogórka, pokrojone pomidorki. Całość doprawiamy pieprzem
Słodkie okruszkismarowidło na kanapkę, które urozmaici każde śniadanie czy kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepisów i pomysłów na pasty kanapkowe jest naprawdę mnóstwo. Polecam Wam szczególnie pasty: Pasta kanapkowa ze świeżego ogórka Pasta kanapkowa z papryki Pasta kanapkowa z rzodkiewki Zielona pasta kanapkowa Pasta kanapkowa z selera naciowego Tym razem w naszym domu zagościła jajeczna pasta z porem z dodatkiem pięknie pachnącego(...)świeżego ogórka i szczypiorku. Dzięki nim jest bardzo świeża i pełna witamin. Taka pasta kanapkowa będzie idealnym pomysłem na śniadanie, kolację, a nawet do pracy jaki dodatek do pieczywa. Pasta jest bardzo szybka w przygotowaniu, więc tym bardziej zachęcam Was do jej wykonania. Zapraszam na przepis! JAJECZNA PASTA Z POREM – PRZEPIS Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom
Przepiski.plBardzo lubię sałatki na bazie kaszy bulgur. Zaraz po gryczanej😊 Składniki: 100 g kaszy bulgur 2/3 wędzonej piersi z kurczaka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mały oscypek kilka małych ogórków kiszonych kilka kawałków papryki konserwowej 1/2 czerwonej cebuli sól, pieprz 1 łyżka majonezu Sposób przygotowania: Kaszę ugotować. Pierś z kurczaka, ogórki, paprykę i oscypka posiekać w kostkę. Cebulę
Kuchnia domowa AniPoniżej znajdziecie listę składników, oraz sposób przygotowania. PANIEROWANE KOTLETY POD PIERZYNKĄ – PRZEPIS Składniki 500 g fileta z indyka przyprawa gyros czosnek granulowany słodka papryka sól pieprz Farsz 4 ogórki korniszony 150 g sera żółtego 2 łyżki majonezu Panierka 1 szklanka mąki 2 jajka 200 g płatków kukurydzianych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fileta umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze(...)kawałki. Rozbić tłuczkiem. Przyprawić przyprawami z obu stron. Każdy kotlet panierować kolejno w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Ogórki oraz ser żółty zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, dodać majonez i wymieszać. Usmażone kotlety przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek wyłożyć porcję farszu. Całość
Przepiski.plpracy, poczęstunek dla gości na domowej imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! SAŁATKA DO SYTA – PRZEPIS Składniki 150 g makaronu świderki pęczek rzodkiewki 5 ogórków konserwowych 500 g fileta z kurczaka 5 jajek puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 6 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek ketchupu 6 łyżek majonezu pęczek szczypiorku pieprz sól(...)Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fileta z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę. Przyprawić wedle własnego uznania, usmażyć na złoty kolor. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę, rzodkiewkę w cienkie paseczki, szczypiorek
Alle Dobre!