słoik - 12348 przepisów (strona:461/824)

Kiełbasa w słojach. 109

stron cienko białkiem z jajka kurzego, aby lepiej nam trzymały. Gumkę dokładnie dopasowujemy do brzegów słoja, kładziemy pokrywkę i zaciskamy sprężynką. Sprężynki powinny mocno dociskać pokrywkę do gumki. Gotowe słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika około 130 C i pieczemy około 2 godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 5-6 miesięcy

Przepisy i porady kulinarne
Papryka marynowana z rozmarynem i miodem do słoików na zimę 87

szklanka cukru 4 łyżeczki soli 1 łyżka nasion gorczycy ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazdka nasienne, następnie pokroić w paski i przełożyć do wyparzonych słoików. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać paprykę, dodać pokrojony czosnek i po gałązce rozmarynu, Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 10 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka ogórkowa do słoików na zimę 94

Następnie wymieszać, dodać natkę pietruszki, posiekany czosnek, wlać olej i ocet. Po czym doprawić solą i cukrem, raz jeszcze dobrze wymieszać i odstawić na godzinę. Sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Podziel się miłością do zdrowego jedzenia - Konkurs 117

konkursu.  Każdy laureat ma 3 dni robocze na przesłanie mi danych do wysyłki, po tym terminie wybiorę inną osobę. Laureatami konkursu zostanie osiem osób. Czterech laureatów otrzyma zestaw słoików do pica Kilner (2szt.), kolejnych czterech laureatów otrzyma zestaw butelek do picia (2szt.) Fanpage Gotowanie i blogowanie https://www.facebook.com/gotowanieiblogowanie/   Powodzenia

Gotowanie i blogowanie
Tarta z botwinką i koperkiem 165

mokre i zacznie się kleić,wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Farsz: 2 łyżki oleju kokosowego lub masła

moj przepis na
Dżem z kiwi - łatwy, super przepis 189

kiwi. Jest pyszny i prosty! Może nie jest najtańszy... Albo i jest. Kiwi kosztowało mnie niecałe 4 zł, bo kupiłam w promocji. Cukier też drogi nie jest. Za słoik kupnego dżemu z kiwi zapłaciłabym minimum 4 zł... Jak dla mnie zawiera tylko za dużo cukru, przy czym standardowo daje się 0,5 kg cukru na 1 kg owoców... Następnym razem

Anioszek w kuchni
Pełnoziarnista owsianka z jabłkowym musem 124

musu, znów owsianka i na zakończenie mus. Jeśli zabieracie słoiczek ze sobą w ramach drugiego śniadania ostatnia warstwa musu (lub poprzedzająca ją warstwa owsianki) powinna być mniejsza, aby zamknąć słoik. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? (przepis krok po kroku) 188

oczywiście z parmezanem :)). Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? Składniki: porcja ciasta na pizzę włoską * 3-4 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) domowej lub ze słoika oliwa extra vergine szczypta soli garstka świeżo startego parmezanu (tyle by pokryć powierzchnię pizzy cienką warstwą) ok. 50 g mozzarelli (w oryginale z bawolego mleka, można zastąpić krowią) garść liści

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese 164

około łyżeczki) twardy ser w kostce np. Gouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis, swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, suche

Słodkie okruszki
Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 196

dzieci. Świadomość ,że dokładamy cegiełkę do ich zdrowszego, lepszego życia- bezcenna. Poza tym jak już robimy ciacha , możemy ich zrobić ciut więcej i zapakować do szczelnej puszki czy słoika. Te kruche powinny wytrzymać do 7 dni. 1.Suszone owoce : rodzynki, śliwki, żurawina,morele- są zdrowe, słodkie i mają wiele wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek od śniadania, płatków (najlepiej domowych

WYSPA SZCZĘSLIWA
Mini szarlotki 153

prażonymi jabłkami. Smakują wyśmienicie i cudownie wyglądają. Polecam :) POTRZEBUJEMY: 300g mąki pszennej  200g masła 100g cukru pudru (lub mniej) 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 żółtka duży słoik prażonych jabłek z kawałkami owoców       Z mąki , cukru ,żółtek i śmietany zagniatamy szybko ciasto. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Przygotowujemy formę

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami 95

Sałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami to świetna propozycja na obiad i kolację. Zapakowana do słoika będzie stanowiła pożywną i bardzo zdrową przekąskę w pracy lub na spacerze. Polecam. POTRZEBUJEMY (na 3,4 porcje) 2/3 opakowania mieszanek sałat 2/3 serka feta małe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka

WYSPA SZCZĘSLIWA
Trójkąty z serem i owocami 104

białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców, u mnie czarna porzeczka z syropu ze słoika 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciastek , przed wstawieniem do piekarnika Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny+kilka łyżek cukru pudru  Przygotowanie Ser, masło,żółtko skrobię i cukier mieszamy

WYSPA SZCZĘSLIWA
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PESTO 135

bardzo smaczna alternatywa dla nudnych kanapek. Świetnie sprawdzi się jako kolacja , przekąska w ciągu dnia lub dodatek do gł ó wnego dania obiadowego. Jeśli spakujemy ją w pudełeczko lub słoik ,doskonale sprawdzi się na weekendowej wycieczce. Polecam bardzo mocno:) Wszystkie składniki podaję " na oko" bo w przypadku tej sałatki nic się nie stanie je ś li tego czy owego dorzucimy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Granola z cynamonem 135

stopni na 15 minut. Wyjmujemy, mieszamy i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Znów wyjmujemy, mieszamy i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przesypujemy do szczelnego słoika lub puszki (żeby granola nie straciła chrupkości

Czary - gary w kuchni