słoik - 12348 przepisów (strona:461/824)

Ło śliwce, co niy macała gorzołki, ale sie zegziōła ze szokoladōm (Likier czekoladowy aromatyzowany śliwką) 140

wejźniecie łeżka abo 2, abo 3… to już yno smacznego 1 powiedzieć 2 alkohol 3 tygodnie 4 wcześniej 5 przepis 6 rozpuszczone 7 0,5 litra wódki 8 słoika 9 dłużej 10 gra 11 wrzućcie 12 górę 13 brud 14 wódka 15 kilka 16 dorzućcie 17 przejmujcie 18 rozpuści 19 można 20 nazwie Artykuł Ło śliwce, co niy macała

Chop w kuchni
Sernik z wiśniową niespodzianką 160

ciepłych  promieniach letniego słońca :D Składniki: (tortownica 26 cm) ciasto: 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 100 g cukru 1 jajko nadzienie: 1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml) 25 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 1 kg sera sernikowego 1 budyń waniliowy/śmietankowy

Kulinarna (nie)codzienność
Hummus, pasta z cieciorki (ciecierzycy) 119

cytryny zimna woda przyprawa zatar (za'atar) do posypania ziarenka granatu oliwa z oliwek EV Wykonanie: Ugotowaną ciecierzycę (możemy też użyć taką z puszki lub ze słoika) wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, tahini, oliwę, sól, sok z cytryny, 2-3 łyżki wody. Wszystko dokładnie miksujemy, Jeśli pasta będzie  za gęsta dodajemy jeszcze odrobinę wody. Gotowy hummus przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjna sałatka jarzynowa 150

ziemniaków 4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 por 1 papryka czerwona 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 2 łyżki musztardy 1 mały słoik majonezu  sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw, uważając żeby się nie rozgotowały. Ostudzone warzywa obieramy

Bajeczna Kuchnia
Mielonka z SZYNKOWARA 154

odstawiamy  do lodówki na 2-3 h. 6. Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu mięsa. 7. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę

Gotowanie...to proste !
Curd z marakui prosty przepis na krem 204

tortów. Odkąd zrobiłam pierwszą porcję curdu , nie upłynęło kilka dni i już następna porcja chłodziła się w lodówce. Curd z marakui jest niebywale smaczny. Wyjadam curd prosto ze słoika. Spróbujcie! Curd z marakui Składniki: 6 owoców marakui sok z jednej cytryny 70 g cukru 1 łyżka kukurydzianej skrobii 2 żółtka 1 jajko 50 g masła, pokojowa temperatura Owoce marakui przekrój

codojedzenia
Chutney z pomidorów i cukinii do słoików na zimę 159

pokroić. Następnie warzywa przełożyć do zalewy, wsypać rodzynki i dusić na bardzo wolnym ogniu około 2 ½  godziny cały czas mieszając. Po czym przełożyć gorący chutney do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
4 pomysły na kotlety sojowe 439

właściwe przyrządzenie. Dziś przygotowałam dla Was 4 pomysły na kotlety sojowe. Ryż z sosem słodko-kwaśnym  z kotletami sojowymi Składniki (na 2 porcje): 200 g ryżu słoik sosu słodko-kwaśnego 50 g kotletów sojowych bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko olej do smażenia Przygotowanie: Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie.  Ugotuj ryż wg instrukcji

wegujemy
Sałatka Leśna polana 24415

się prezentują na trawce ze szczypiorku i koperku ;) Do wykonania tej sałatki potrzebna będzie tortownica o średnicy 23-24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna polana – Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu) 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g) 3 duże ziemniaki (ok. 400g) 2 marchewki (ok. 300g) 3 jajka 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) 60g żółtego sera

Kulinarne Przeboje
Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim 154

tarty parmezan, który świeżo po starciu trzymam zawsze w szkle ! Nigdy nie używam plastiku do przechowywania parmezanu. To zbyt dobry i wartościowy ser, dlatego też spoczywa sobie w słoikach I love glass! Od  Friends of glass sól himalajska różowa pieprz ziołowy do smaku  Skworcu Danie piekłam w formie do pieczenia TEFAL  Rewelacyjna forma, która nie wymaga smarowania

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo z cukinii papryki do słoików na zimę 82

pomidory sparzyć, zahartować  i obrać. Wszystkie warzywa pokroić i smażyć  na głębokiej patelni około 15 minut mieszając. Gdy warzywa nieco zmiękną, doprawić do smaku. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Brzoskwiniowy herbatnikowiec 156

królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru 54 herbatniki 1 słoik lub puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej aromat np. cytrynowy Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i obie mąki. Mieszankę wlać

Ewusiowe Smaki
Dżem z pomarańczy 269

ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać skórkę cytryny i pomarańczy i gotować kolejne 15- 20 minut lub tyle aż nadmiar soku odparuje. Dżem przełożyć do słoika. Ja zużywam go na bieżąco, więc przechowuję w lodówce. Wersja z cynamonem : zamiast skórki cytryny dodałam szczyptę cynamonu

Niebieski kubek z kawa
Zapiekanka makaronowa Rafała, Chillita 170

pokrojoną w plastry z ulubioną surówką. Składniki: 400 g makaronu penne (pióra) lub inny 1 duży jogurt naturalny 3 łyżki śmietany 100 g żółtego sera 2 kulki mozzarelli 1 słoik suszonych pomidorów (ok. 200 g) opcjonalnie: 1 jajo sól, pieprz Ugotuj makaron al dente. W blenderze zmiksuj jogurt, śmietanę, mozzarellę, ser żółty i pomidory (jajo). Dopraw solą i pieprzem

Qlinarnie i Qlinarnie
Granola z miechunką i wiśniami 166

stopniach. Granola powinna się ładnie zezłocić. Podczas pieczenia należy jej pilnować. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie wymieszaj z suszonymi owocami i włóż do szczelnego pojemnika lub słoika.  Gotowe!  Smacznego

Garniec Magalie