Warzywa możecie swobodnie dobierać według swoich upodobań, bo zdecydowana większość świetnie się tu odnajdzie. Polecam jednak najbardziej te, które współgrają z azjatyckimi smakami. Ja wykorzystałam słodką młodą marchewkę, chrupiące ogórki gruntowe, które kocham najmocniej, dwie ostatnie rzodkiewki z dna lodówki i końcówkę kukurydzy z puszki. Do tego jeszcze kapusta pekińska, mała cebula, garść natki pietruszki i kilka kwiatów(...)spróbowania tej pysznej, prostej i chłodzącej sałatki! :D Orzeźwiająca sałatka z makaronem ryżowym Potrzebujesz: 100g suchego makaronu ryżowego typu vermicelli 1 średnia marchewka 1 mała cebula 2 ogórki gruntowe 2 duże rzodkiewki 1/4 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / kolendry kwiaty jadalne / inne zioła (opcjonalnie) Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka
Kuchnia w Słońcu Skąpanadania ziołami prosto z doniczek :) Dziś zapraszam Was na niezwykle letnią sałatkę, która dzięki niecodziennemu dodatkowi suszonych daktyli wynosi smaki letnich warzyw pod same niebiosa! Po chrupiącej stronie znajdziecie ogórki gruntowe, którymi zajadam się w ilościach hurtowych, krągłe rzodkiewki, dymkę i młodą cukinię, a po drugiej stonie miski pyszni się najwspanialszy pieczony kalafior. Pieczony kalafior to jest zupełnie nowy(...)takich rozkoszy lata! ♥ Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami i fetą Potrzebujesz: 1 średni kalafior sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku Sałatka: 3 duże ogórki gruntowe 4 duże rzodkiewki 1/2 młodej cukini 1 biała część cebuli dymki 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie) posiekana zielona część cebuli dymki 1 łyżka posiekanego
Kuchnia w Słońcu Skąpanazdrowa i kolorowa sałatka. Świetnie sprawdzi się na lekką kolację albo jako dodatek do grilowanych mięs, ryb lub serów. Polecam! Składniki: sałata lodowa 200g pomidorków koktajlowych 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 50g czarnych oliwek 100g sera sałatkowego typu feta 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie *** Sałatę rwiemy lub kroimy(...)drobne kawałki *** *** Pomidorki kroimy na połówki *** *** Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki *** *** Ogórki obieramy i kroimy w półplasterki *** *** Cebulę również kroimy w cienkie półplasterki *** *** Wszystko przekładamy do miski i polewamy oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i ziołami *** *** Całość delikatnie mieszamy. Na wierzchu wykładamy pokruszony lub pokrojony w kosteczkę ser sałatkowy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY
Blog z Apetytemzabrałam gromadkę do domu! :) Dokładnie umyłam, doprawiłam, skropiłam olejem i w mundurkach wrzuciłam do piekarnika, by mogły się pysznie ozłocić. Gdy ziemniaczki nabierały rumieńców, ja kroiłam pękate rzodkiewki i ogórki w plasterki, dorzucając garść świeżego koperku w czerwcowych promieniach zachodzącego słońca. Do tego jeszcze aromatyczny dressing, który wynosi całą sałatkę w smakowe przestworza i można podawać! To niezwykle proste(...)łyzeczki pieprzu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku / 3 ząbki czosnku (posiekane) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu 3-4 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek Sałatka: 4 ogórki gruntowe 4 duże rzodkiewki 1 łyżka posiekanego świeżego koperku Dressing do sałatki: 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju / oliwy 1 łyżeczka musztardy francuskiej szczypta soli 1/2 łyżeczki miodu Sposób
Kuchnia w Słońcu Skąpanatakże chętnie wracam, ale szykuję ją na przemian z mizerią z jabłkiem i pomidorem, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. MIZERIA Z JABŁKIEM I POMIDOREM – PRZEPIS Składniki 2 ogórki świeże 8 pomidorków koktajlowych 1 jabłko 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłko obieramy, dzielimy na ćwiartki
Przepiski.plgrillowanych potraw. Może być również podana jako dodatek do kanapek lub tortilli. Sprawdź również inne przepisy na sałatki do grilla – https://viagusto.pl/salatki-do-grilla-i-przekaski-na-grilla-15-przepisow/ Jak zrobić świeżą sałatkę z ogórkiem i rzodkiewką? Aby przygotować sałatkę, należy przekroić rzodkiewki i ogórka na pół, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Sałatę masłową można poszarpać lub pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę dymkę(...)coś lekkiego i orzeźwiającego.… Drukuj Proporcje na: 8 porcji Czas przygotowania: 10 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 2 pęczki rzodkiewki (15-20 szt.) 1 duży ogórek gruntowy (lub 2 mniejsze) 1 sałata masłowa 1 pęczek cebuli dymki 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny
Via Gustoprzy tym bardzo łatwy i wręcz ekspresowy w wykonaniu. Polecam! Składniki: 4 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 4-5 rzodkiewek 1 nieduży ogórek gruntowy (lub pół dużego ogórka) 1/2 pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier *** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół(...)usuwamy gniazda nasienne. Rzodkiewki oraz ogórka ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy, a szczypiorek drobno siekamy *** *** Warzywa dodajemy do sosu majonezowego, mieszamy *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki) *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc Przepisy tutaj
Blog z ApetytemSkładniki dla 4 osób: ? 2 filety z kurczaka ? 2 woreczki ryżu lub 1 szklanka ? 4 ogórki zielone ? olej do smażenia, sól Sos: ? 1 kubek 150 g jogurtu ? 2 łyżki majonezu ? sól, pieprz ? pęczek koperku ? 2 ząbki czosnku Wykonanie: ? Filety pokroić w kostkę, wymieszać z solą i pieprzem, usmażyć na oleju. ? Ryż ugotować w osolonej wodzie. ? Ogórki obrać, zetrzeć
To co kochamCiekawa propozycja na wigilijny stół i nowa odsłona ryby czyli sandacz po staropolsku. Stary zapomniany przepis. Składniki na 2 porcje ? 1 filet z sandacza ? 2 ogórki kiszone ? 2 szalotki ? 1 szklanka śmietany 30% ? sól, pieprz biały i cytrynowy do smaku ? 3 łyżki masła klarowanego Wykonanie: ? Na maśle posmażyć szalotkę pokrojoną w kostkę. ? Dodać obrane ze skórki i pokrojone(...)kosteczkę ogórki, podlać śmietaną. ? Dusić sos aż zredukuje objętość, przyprawić solą i pieprzem białym. ? Usmażyć na maśle filet z sandacza posypany solą, pieprzem cytrynowym i oprószony mąką. ? Podawać rybę z sosem ogórkowym na ciepło. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Dary lasu
To co kochamsłodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: ? 2 kg ogórków ? 1 kg kapusty białej ? 1 kg cebuli ? kilka marchewek ? sól Zalewa: ? 1 szklanka octu ? 1 szklanka cukru ? 2 szklanki wody ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu(...)Wykonanie: ? Ogórki ze skórką pokroić w plastry, posolić. ? Cebulę pokroić w półplasterki, posolić. ? Kapustę poszatkować, posolić. Każde z warzyw posolić osobno i odstawić na godzinę, aż zmiękną. ? Marchewkę pokroić na cienkie plasterki. ? Zagotować składniki zalewy razem z plasterkami marchewki. ? Wszystkie warzywa wygnieść ręką i wymieszać razem. Dodać marchewkę z zalewy. ? Warzywa przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą
To co kochamsmakuje, ale bez entuzjazmu, no chyba, że jest na słodko, bo wtedy smakuje jak koktajl. Ja uwielbiam i mogę jeść codziennie, a nawet dwa razy dziennie. Składniki: ? 4 ogórki średnie ? 1 awokado ? 1 duży jogurt ? sok z 1 cytryny ? sól do smaku ? 2 łyżki natki pietruszki ? 10 listków bazylii Wykonanie: ? Ogórki obrać i pokroić w kostkę
To co kochamkiełbasą z grilla, albo z samymi jajkami. Jeśli zamiast sosu vinegret wymieszamy sałatę z zimnym jogurtem to wyjdzie zielony chłodnik idealny na upały. Składniki: ? 1 mała sałata lodowa ? 6 ogórków gruntowych ? pęczek koperku i szczypiorku Sos vineget musztardowy ? 1/3 szklanki oliwy ? 1/3 szklanki wody ? 1/2 łyżeczki cukru ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: ? Sałatę pokroić w drobne(...)paski. ? Ogórki obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać. ? Do słoiczka wrzucić wszystkie składniki sosu i dokładnie potrząsać, aż sos stanie się jednorodny. Doprawić solą i pieprzem. ? Wymieszać wszystkie składniki surówki i przełożyć do salaterki. ? Przed podaniem polać sosem
To co kochammięs, ryb, pierogów, które oczywiście niebawem i właśnie zimnych przekąsek, jak nasz dzisiejszy bohater. Na zakończenie, zapraszam Cię mój drogi czytelniku na orzeszki ziemne po chińsku. Składniki Orzeszki ziemne Ogórek zielony Cebula Olej arachidowy Czosnek Sos Czarny Ocet ryżowy – w końcu kupiłem 😉 Sos sojowy Wino Shaoxing – w końcu kupiłem 🙂 Cukier Olej arachidowy Przygotowanie Po pierwsze wymieszaj składniki sosu(...)rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej z orzeszków ziemnych, tak by, przykryć spód patelni, następnie wrzuć orzeszki, po chwili czosnek i dość mocno podsmaż, często mieszając. Po trzecie posiekaj ogórka i cebulę. Po czwarte przełóż orzeszki na papier, usuń czosnek i pozwól im przestygnąć, znaczy orzechom. Na koniec wymieszaj orzechy, sos, ogórki, cebulę i…najlepiej schowaj do lodówki
RafalCookpłatków chilli i chwilę tak dusi. W tym czasie można też wrzucić torebkę ryżu do gotowania albo wykorzystać jakieś resztki ( ryżu, makaronu azjatyckiego, kaszy). Można podać z surowym ogórkiem posypanym dymką i sezamem ale jeszcze lepiej sprawdzi się ta ostra sałatka z ogórka , idealny dodatek do wszelkich azjatyckich dań. Print Szybka wołowina po koreańsku Szybka wołowina po koreańsku, w sosie(...)mielonej wołowiny 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru do podania biały ryż posiekana dymka sezam sałatka z ogórka Instructions W misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, cukier, płatki chilli i 3 łyżki wody. Cebulę pokroić w drobne kawałki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać wołowinę
Cooking for Emilygodziny. Składniki na sałatkę z makaronem i kabanosami: 100 g nieco większego makaronu np. muszelki, świderki czy penne 100 g kabanosów (dałam wieprzowe pikantne) niewielka papryka czerwona 3 ogórki konserwowe puszka fasoli czerwonej niewielki por łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (około 2-3 minuty krócej niż podaje(...)producent na opakowaniu). Odcedzamy go i polewamy zimną wodą, aby się nie skleił. Kabanosy kroimy w około 1cm kawałki, białą część pora w kostkę, a ogórki w pół plasterki. Z papryki wydrążamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Fasolę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę odkładamy
e-PrzepisyKulinarne