słoik - 12348 przepisów (strona:436/824)

Kosmiczny dżem z cukinii 952

godzinki na małym ogniu do uzyskania konsystencji dżemu.Dodać suche galaretki dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podgrzać ,ale  nie gotować .Dodać żelatynę i wymieszać .Gorący dżem nałożyć do słoików zakręcić i pasteryzować z 10 minut.Polecam pycha.Więcej przepisów na http://smakijackaw.blogspot.com SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Całuski z wiśniami 168

Turkus morza. Piasek pustyni. Szarość codzienności z przebłyskami słońca. Miałam w tym roku niezbyt dużą ilość wiśni do zagospodarowania i długo zastanawiałam się, do czego je wykorzystać (oprócz słoików). Jednak w porę sobie przypomniałam, że jakiś czasu temu piekłam ciastka serowe z nadzieniem jabłkowym ( klik ) i już wówczas wiedziałam, że na pewno zrobię je kiedyś z wiśniami, ponieważ ciasto idealnie

My simple kitchen
Sałatka z buraków (w słoikach - na zimę) 204

Sałatka z buraków pasteryzowana w słoikach równie dobrze smakuje podana na zimno, jak również po podgrzaniu. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 211

Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową.  Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry  słoik suszonych pomidorów w zalewie  1 malutka papryczka jalapeno  szklanka ugotowanej kaszy  bulgur  50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek  2 świeże pomidory

pieprzny smaczek
Ogórki kanapkowe 7787

również sprzyja zbiorom. Prócz standardowych hitów ogórkowych, czyli kiszonych i tych z curry, w tym roku postanowiliśmy wzbogacić swoją piwnicę o ogórki kanapkowe. Powstały tydzień temu, a połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Polecam od razu przygotować z podwójnej, a nawet potrójnej porcji. U nas będzie do nich niejedno podejście. Skorzystałam z przepisu Margarytki.     Składniki /ok. 6 Czytaj dalej

Pasja Smaku
DOMOWY SMALCZYK 241

Mój zapas w piwnicach nie kończy się na kompletach , dżemach i marynatach.Zawsze kupuję słoninkę , boczek i podgardle topię je i zamykam do zimy w słoiki. Polecam. 40 dag.podgardla 20 dag.boczku surowego 40 dag.słoniny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ wszystko kroimy w drobną kostkę.Wolno wytapiamy na patelni na malutkim ogniu tak żeby się nie dymiło bo będzie niesmaczne.Wlewamy do słoiczków i zakręcamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Nalewka wiśniowo-porzeczkowa 296

czerwonej porzeczki 500 ml spirytusu 95% 200 ml  wody 500 g miodu 5 goździków 1 laska cynamonu Porzeczki i wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 3 miesiąc w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja i dodajemy miód. Zakręcamy

Marder&Marder Manufacture
Prawdziwa konfitura z malin 251

porcjami (do smaku) i podsmażać do osiągnięcia pożądanej gęstości (można sprawdzać co jakiś czas wykładając łyżeczkę konfitur na talerzyk i przestudzając ją). Gorące konfitury nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Natychmiast zakręcać i odstawić do góry nogami. Można zapasteryzować (1o min.) przedłużając w ten sposób trwałość prawdziwej konfitury z malin. Post Prawdziwa konfitura z malin pojawił się poraz pierwszy

Pociąg Do Kuchni
Kiszony kalafior 173

wkłady gałązkę kopru, po 2 ząbki czosnku i wkładamy kalafior (można dodać również chrzan). Z wody oraz soli gotujemy zalewę, gorącą zalewamy kalafior. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w kuchni na 3-4 dni. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsc

magiczna kuchnia Kasi
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI S.ANASTAZJI 3136

paprykę pokroić w krótsze paseczki.Czosnek obrać i również pokroić w plasterki.Wszystkie składniki wymieszać,zalać gorącą zalewą i odstawić na co najmniej 2 godz.Po paru godzinach sałatkę przełożyć do umytych słoików,uzupełnić zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 15 min. Z takiej ilości składników wychodzi mi ok 10-11 słoiczków

Niespełnione zdolności kulinarne
Marynowane pieczarki 210

wole obrane pieczarki. Tak więc obieram pieczarki i wrzucam je do gotującej się wody z łyżką octu i gotuje je przez 5 minut. Wyławiam i odcedzam. Do każdego ze słoików daje plaster ( jak duży to połowę) cebuli, Łyżeczkę gorczycy, liść laurowy i  z 3- 5 kulek ziela angielskiego. Następnie wkładam pieczarki. Są ludzie, którzy dodają jeszcze marchewkę, ja jednak

W Moim Magicznym Domu
Ogórki czosnkowe z papryczką w occie 836

ZALEWA -woda 1 litr -ocet 10% 250 mil. -3 czubate łyżki cukru -1czuba łyżka soli nie jodowanej -1/2 główki czosnku wyciśnięta przez praskę DO SŁOIKA -ogórki -1 plaster cebuli 0,5 cm -ziele angielskie 5 kulek -pieprz czarny 5 kulek -gorczyca 1/2 łyżeczki -1 suszona papruczka chili WYKONANIE Gdy zalewa zacznie cię gotować gotujemy ją jeszcze 5 min.wy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem 87

rondelka i przez 15 min dusimy na małym ogniu. Następnie dosypujemy cukier, osączony z zalewy zielony pieprz i smażymy przez 2-2,5 godz, często mieszając. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy wieczka, ustawiamy do góry dniem i ostudzamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs) 194

Dzień dobry! Sezon na przetwory w pełni. Co chwilę wszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich spory zapas z poprzedniego (oczywiście konfiturę truskawkową musiałam zrobić i z płatków róży, bo wcześniejszy zapas już wykorzystałam i mam w planach powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi... I tak oto przetworzyłam

Pora coś zjeść
Pudding chia kokosowo - migdałowy 106

mleka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka migdałów 1 łyżka wiórków kokosowych opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Do słoiczka wsypujemy ziarenka chia. Zalewamy mlekiem kokosowym. Mieszamy łyżką. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z pokrojonymi na mniejsze kawałki migdałami, ułożonymi na wierzchu z wiórkami kokosowymi. Taki pudding możesz podać np. z musem owocowym lub konfiturą

Moja smaczna kuchnia