słoik - 12348 przepisów (strona:430/824)

Mus - konfitura z wiśni peruwiańskiej z figa i śliwką kalifornijską 108

mięsa, a akurat te produkty miałam pod ręką. Stąd też się wziął ten mus  który jest wspaniały do mięsa jak i do kanapki. Bardzo prosty przepis : 1 słoik  5 fig 10 wiśni peruwianskich Garść śliwki suszonej kalifornijskiej 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1/2soku z limonki Owoce myjemy . Kroimy w krążki figi ,dodajemy cała wiśnie i śliwke. Zasypujemy

Viola cooks with passion
Syrop z owoców czarnego bzu i jeżyn 117

czym gotujemy ciągle mieszając przez 15 do 20 minut. Następnie całość przecieramy przez sito, przelewamy do wyparzonych słoiczków, bądź buteleczek, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można dodatkowo pasteryzować słoiki przez 15 minut, ale jeśli zakręcamy bardzo gorący płyn ta czynność nie jest niezbędna ;) Skomentuj

MamaOskarka
Powidła z pijanych mirabelek 138

wyrzucać takiej dobroci. Zrobiłam więc kilka małych słoiczków powideł mirabelkowych , które będą fajnym dodatkiem do naleśników albo do przełożenia świątecznego piernika. Chyba, że jakieś łakomczuchy wyjedzą zawartość prosto ze słoików. Te powidła nie są co prawda tak soczyste jak ze świeżych owoców, ale mają swój charakter i zdecydowanie warto je przygotować. Konsystencją przypominają trochę owocowe masło, są kremowe, słodkie

Smaczna Pyza
Konfitura jabłkowa z cynamonem i goździkami 161

wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami... wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę o niczym innym jak tylko o tym, by eksperymentować, przyprawiać, smakować, próbować, jestem w swoim kulinarnym małym świecie. Uwielbiam to. Dziś kolejny dzień kuchennych przyjemnych

Zasmakuj Kuchni
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 194

Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej

Cooking Monster
Przepis na bardzo szybką sałatkę z pieczarkami. 183

był to przemyślany przepis. Ale... tak nam wszystkim smakowało, że szkoda byłoby nie podzielić się z Wami tą prostą recepturą :-)  Składniki: 250 g malutkich pomidorków np. koktajlowych słoik pieczarek marynowanych - około 400 ml nieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Śliwella czyli Nutella ze śliwek 1293

ogniu, często mieszając, przez około 2 godziny. Przed końcem gotowania dodaj cukry waniliowe oraz kakao. Po jego dodaniu masa znacznie zgęstnieje. Wymieszaj dokładnie całość, następnie gorącą masę przełóż do słoików.  Informacje wykorzystane przeze mnie w poście pochodzą z tej strony - klik . Smacznego

Garniec Magalie
JARZĘBINA KANDYZOWANA 273

cukru i wody, doprowadzić do wrzenia ,zdjąć i poczekać aż ostygną.Zabieg powtarzać kilkakrotnie , aż owoce będą szkliste.N następnie dodać resztę syropu ,zagotować i przełożyć gorące owoce do wyparzonego słoika i zamknąć. Metoda może i bardzo pracochłonna ,ale warta tej męczarni,owoce są przepyszne

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
śniadaniowy muffin z jabłkiem 159

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Suche składniki wymieszać w jednej miseczce, mokre w drugiej. Mokre dodać do suchych, wymieszać, dodać pokrojone jabłko i ponownie wymieszać. Foremkę (ja użyłam niskiego słoika z szerokim wieczkiem, nada się też kokilka czy inne małe naczynie) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku przez 40 minut, odstawić do ostudzenia. smacznego

tost z dżemem
Przecier pomidorowy 193

uzyskają odpowiednią dla nas konsystencję. Ja zawartość garnka zredukowałam o 1/4. Następnie przecier przelać do słoiczków. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 20 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzeniu. Z tej ilości pomidorów wyszło mi ok 2,8 l przecieru. Mój przecier zawiera trochę pestek

Monia miesza i gotuje
Wielka uczta z Erin Gleeson? 154

wyboru chociażby dyniowe caprese, sałatkę z kapusty i pomarańczy czy wreszcie sałatkę z awokado i pomarańczy a nawet sałatkę persymony. Tu znajdziemy również rady jak przygotować dressingi robione w słoiku czy dipy robione przy pomocy blendera. Dania z warzyw to m.in. rozmarynowe szaszłyki, harmonijki z cukinii czy cynamonowy kalafior. Na deser zaś nie zabraknie słodkości, za którymi przepada sama autorka

Krzywa Prosta
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 204

następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy

karmelowy
Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 202

cukru 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy sarepskiej Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy zalewę zalewę, zagotowujemy ją i studzimy. Ogórki myjemy i rozkrawamy wzdłuż na cztery. Wkładamy je do słoików, do każdego dodajemy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i trochę gorczycy. Zalewamy zalewą, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w 90 stopniach. Studzimy do góry dnem. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Buraczki z papryką do słoików 527

kosteczkę i dodać do buraków. Ocet z cukrem zagotować i wlać do sałatki. Wlać również olej. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą do smaku. Przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 20 minut

kuchnia doski
Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym 174

mielonych a resztę przeznaczyłam do dzisiejszego dania. Sierpień to idealny czas na dania w sosie ze świeżych pomidorów bo teraz właśnie są najsmaczniejsze. Pomyślcie też o zapakowaniu pomidorów w słoiki - przydadzą się zimą. Ja swoje pulpety udusiłam w takich dojrzałych pomidorach a całość doprawiłam kuminem i kolendrą żeby całość była jeszcze pyszniejsza. Ja, mięsożerca, mówię Wam, że to był pyszny

Smaczna Pyza