Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Buraczki tarte do słoików robię co roku, aby móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę Są niezastąpionym dodatkiem do obiadu szczególnie do kotletów czy zrazów. Przydadzą się również w awaryjnej sytuacji kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki do obiadu lub gdy chcemy przygotować barszcz czerwony
Marta Gotujekawy na średnio – grube kawałki . Trzeba sprawdzać w trakcie , żeby nie zrobił się pył . Mieszamy razem , dodajemy sól ( zapobiega zbrylaniu się przyprawy i nieco ją konserwuje ) . Przesypujemy do słoików , szczelnie zamykamy i gotowe . Vegeta śródziemnomorska gotowa do użycia Smacznego ! Post Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżywystudzenia, najlepiej na całą noc, aby sok nabrał mocy. Następnego dnia odlać sok, wsypać cukier i kwasek cytrynowy i zagotować. Gorący sok wlać do wymytych i wyparzonych buteleczek lub słoików. Nie trzeba ich pasteryzować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekostkę. Na patelni roztapiamy masło razem z 1 łyżką miodu, a następnie smażymy na nim ananasa. Mango obieramy ze skóry i miksujemy na gładkie puree. W szklankach lub słoikach układamy warstwami: smażonego ananasa - krem ryżowy i puree z mango. Całość dekorujemy miętą. Podajemy na ciepło lub zimno. #Zaryżykuj
Kuchnia Bon Appetitulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek. Warzywa pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach dodajemy do warzyw pierś z kurczaka i pieczemy dalej. W pudełku lub słoiku układamy warstwami – kaszę, szpinak, kurczaka z warzywami i całość posypujemy granatem. Przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek i pesto z natki pietruszki. Takie danie idealnie sprawdzi się jako lunch
Kuchnia Bon Appetitoliwek i wkładamy do niej macki, układając w miarę możliwości we wzorek. Gdy wszystkie macki będą już w butelce, przykrywamy je folią aluminiową i „przygniatamy” czymś ciężkim, np. słoikiem z wodą. Odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin, a następnie do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie wyciągamy ośmiornicę z butelki i kroimy w cienkie plastry. Oczywiście carpaccio
Kuchnia Bon AppetitPrzygotowanie powideł zajmuje około 2-3 dni, aby dobrze odparować z nich wodę. Opcjonalnie można dodać do powideł cynamonu, aby nadać im korzennego smaku. Gotowe powidła przełożyć do słoików i zawekować
Kuchnia Bon AppetitWykonanie: Brzoskwinie obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z cukrem i gotować tak długo, aż wyparuje większość wody, a owoce się rozpadną. Gotowy dżem przełożyć do słoików i zapasteryzować
Kuchnia Bon Appetitrobiła Trish Deseine, autorka przewodnika “ Paryskie Smaki ”, która słusznie jest nazywana Francuską Nigellą. Składniki: 1 duży batat na osobę 50 g startego na tarce parmezanu do posypania Sos: słoik karczochów w oleju (odsączonych) pół marynowanej cytryny ząbek czosnku szczypta pieprzu Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Zaczynamy od przygotowania sosu. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, gdyby było
Ugotowane pozamiatanekroimy w kostkę. Dodajemy do aronii i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Smażymy, aż jabłka będą miękkie. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Owoce przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami do całkowitego wystudzenia
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę. Składniki: 500 g miąższu dyni bez skórki 250 ml wody 250 g cukru 1 opakowanie małe cukru wanilinowego 2 goździki Przygotowanie
Niezły Młynekmalakserze miksujemy jeżyny wraz z jogurtem naturalnym i mlekiem. Dodajemy kawę Inkę, syrop klonowy, nasiona chia i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do dwóch dużych szklanek (lub np. słoików, jeśli koktajl chcemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły). Możemy podawać od razu lub przechować w lodówce. Przed podaniem koktajl posypujemy jeżynami, jagodami goji oraz dekorujemy listkami mięty. W wyjątkowo
Poezja smakunajlepsza pora na zrobienie jabłek do słoików na zimę. Jabłka są tanie, dlatego możemy zrobić duuuże zapasy :) Składniki : jabłka ewentualnie cukier Przygotowanie : Jabłka obrać ze skórki i pokroić dość drobno Wsypać je do garnka z grubym dnem, wlać ok. 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu często mieszając Kiedy jabłka się rozpadną przełożyć
Proste Potrawykostkę. Gotujemy aż się rozgotują, a potem przecieramy przez sito. Jabłka wkładamy do pomarańczy, dodajemy imbir i gotujemy do zagęszczenia się marmolady. Gorącą masę przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego
Marder&Marder Manufactureczasem też pochwali. Ta mu smakowała, a majonezu była tylko łyżka ;-). Miłego dzionka Wam życzę :-)). Składniki: opakowanie kabanosów 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1/2 słoika marynowanej papryki natka pietruszki 1-2 łyżki majonezu Kabanosy, ananasa i paprykę kroimy, wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną (musimy ją przelać ciepłą wodą), natkę siekamy. Dodajemy
kruche babeczki