słoik - 12348 przepisów (strona:424/824)

Placek kruchy na maśle babci Basi 120

Składniki : 3 jajka, 1 1/2 szklanki cukru. 1/2 kostki masła, 200 g -kubek śmietany kwaśnej , 2 1/2 szklanki mąki , 2 łyżeczki proszku do pieczenia. , owoc ( wiśnie drążone – 1 słoik) + kruszonka, Kruszonka : 10 łyżek mąki, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, trochę – na czubku noża proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła , Sposób przygotowania : 1 kostkę ( 250 g) masła

Pysznosci Babci Basi
Paprykarz domowy z makreli babci Basi 120

koncentrat. Mieszamy.   4. Dodajemy ryż, rozdrobnioną makrelę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i paprykami. Smacznego !   Rada : Paprykarz możemy przechowywać kilka dni (nawet 2 tygodnie ) : gorący przekładamy do słoika, zalewamy łyżką oliwy i zakręcamy

Pysznosci Babci Basi
Sos szparagowy babci Basi 126

szparagowy, który jest idealny zarówno na co dzień jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Możemy go przyrządzać cały rok , ponieważ robiony jest z szparagów konserwowych. Składniki : 1 słoik szparag, 1 puszka groszku, 15 – 20 dag szynki, 2 serki śmietankowe Hochland, 1 serek ziołowy Hochland, śmietana 30 % , ja dałam 18 %, cebula, czosnek, zielona pietruszka, masło klarowane, sól,pieprz , (opcjonalnie ) Sposób

Pysznosci Babci Basi
Sok z mięty babci Basi 155

wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień wycisnąć miętę. Dodać do tego 1 kg cukru. Zagotować i przelać do słoiczków, butelek itp. Ja dla pewności zagotowuję butelki bądź słoików.. Sok ma kolor lekko różowy , a to za przyczyną dodania do zwykłej mięty kilka gałązek mięty pieprzowej, która nadaje kolor. Na zdjęciu widać słoiczek z samej mięty zwykłej

Pysznosci Babci Basi
Karmel wegański bezglutenowy 177

składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z wykorzystaniem tego karmelu. Przyznam się bez bicia - ja wyjadam go łyżeczką ze słoika!  Składniki: - 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :) - 1 łyżka masła orzechowego - 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę. Namoczone daktyle i masło zblendować na gładką masę

CookYourself
Makaron z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i pesto + film 193

danie dla wielbicieli wyrazistych smaków, szybki pomysł dla zabieganych osób,które nie mają czasu na gotowanie.   składniki na 3 porcje 250 g dowolnego makaronu mały słoiczek zielonego pesto słoik suszonych pomidorów 200 g czarnych oliwek sól przepis Makaron gotujemy al dente w garnku z lekko osolonym wrzątkiem. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Odsączone z oliwy suszone

Smakowite Dania
zapiekanka makaronowa lub szybki obiad z patelni 323

kolejno dokładam pozostałe, dość grubo pokrojone, składniki - por, paprykę i pieczarki. Wszystko duszę do miękkości, w międzyczasie doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory (zimą - ze słoika ) i duszę wszystko razem, aż sok nieco wyparuje. Na koniec łączę wszystko z makaronem i startym serem. Jeśli macie mało czasu, danie w tym momencie jest już gotowe. Możecie również

babka w formie
CZEKOŚLIWKA 115

wolnym ogniu około 1,5 godziny. W połowie smażenia dodajemy cukry. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze ok. 30 min. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, ustawiamy do góry nogami. Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe powidła przechowujemy w ciemnym miejscu

słodki bratek
CIASTO PIERNIKOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM 231

szkl mąki 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju (u mnie rzepakowy) cukier waniliowy po 1 łyżeczce : cynamonu, sody  1 łyżka kakao 1/2 słoika powideł śliwkowych (ok. 2/3 szkl) Jajka ubić z cukrami, dodawać na zmianę mąkę z olejem. Zmiksować. Następnie dodać mleko i dżem ponownie zmiksować. Na koniec dosypać sodę, cynamon i kakao. Krótko

Banana Smiles
Majonez 103

octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Szczypta soli i pieprzu 200 ml oleju rzepakowego AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Do przygotowania potrzebny będzie wysoki pojemnik lub słoik oraz mikser z końcówką blendującą. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Na początku musimy wyparzyć jajko. Jajko wrzucamy do wrzątku na ok 10 sekund i następnie wrzucamy je do zimnej wody

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sok z czerwonego buraka na suchy kaszel. 128

cienkie plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z cukrem, wsyp do czystego słoja. Słój zakręć i odstaw na 24 godziny. Następnie zlej sok do wyparzonego słoika, zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu maksymalnie przez kilka

Przepisy i porady kulinarne
Klasyczne kotlety mielone 478

tego drugiego dnia robię sos grzybowy i w nim je podgrzewam, ewentualnie wykorzystuję sos, który pozostał mi kiedyś od innego mięsa. Taki sos wlewam do słoika i wkładam do zamrażalnika, żeby wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (ja kupuję łopatkę w sklepie i mielę w domu sama) 1 mała cebula 3 łyżki

Anielska Kuchnia Ani
Dżem dyniowy z wanilią i sokiem z cytrusów. 114

się dżemu (około 40 - 60 minut). Po przejechaniu łyżką przez środek garnka przez chwilę powinno być widoczne dno - to oznaka, że dżem jest gotowy. Przenieść gorącą masę do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do zamknięcia. Dżem powinien dojrzewać około tygodnia

zadanie-gotowanie