Czas na smaczne, tanie i proste w przygotowaniu bananowe babeczki ! Składniki: 125 ml oleju roslinnego 3 dojrzałe banany 2 jajka 250 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 7 łyżek cukru 50 gram czekolady opcjonalnie garść suszonej żurawiny lub rodzynek cukier puder do posypania. Przygotowanie : Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka(...)dodajemy mus bananowy Dodajemy rozkruszoną wcześniej czekoladę i mieszamy. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami, możemy położyć na wierzch żurawinę lub rodzynki Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Te pyszne babeczki zawsze się udają i zapewniam że bardzo szybko znikną z Waszej Michy
Studencka Michakoszyczka idealnie sprawdzą się małe babeczki makowe :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 50 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 łyżki maku - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g masła - skórka otarta z cytryny - 4 łyżki soku z cytryny - skórka otarta z pomarańczy - 6 łyżek soku z pomarańczy - 2 jajka - 120 g jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)skórkę z cytryny i pomarańczy, jogurt, wanilię oraz jajka. Mieszamy dokładnie. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy 15 minut
Zainspirowana w kuchniPyszne ciasto na babeczki wersja na słono lub na sodko. Kruche i rozpływające się w ustach. Możemy upiec wcześniej, spokojnie poleżą. Przepis na nadzienie w następnym wejściu. SKŁADNIKI 30 dag. mąki pszennej 15 dag. mąki krupczatki 25 dag. masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Mąkę i proszek siekamy(...)masłem, dodajemy żółtka , śmietanę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godz. Foremki na babeczki wylepiamy ciastem. pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni C do zarumienienia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyKiedy zapytałam Was na Instagramie , co u Was w domu piecze się na Wielkanoc, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu w odpowiedziach znalazłam głównie Babkę majonezową! Zrobiłam rodzinny
CiastkozercyWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
CiastkozercyDziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta
CiastkozercyZbliżają się Święta, więc po raz kolejny mam dla Was Wielkanocny Konkurs! :) Zadanie jest dziecinnie proste: pochwalcie się, co pieczecie w tym roku na Święta wielkanocne
Ciastkozercyszybko możną ja zrobić! Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie inspiracje: Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Wielkanocne gniazdka serowe Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec(...)suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem
Kulinarne przygody GatityDziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta
Ciastkozercyszybko/krótko utarłam. Ubiłam sztywną pianę z białek, przełożyłam ją do utartej masy i za pomocą łyżki delikatnie wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Małe foremki do pieczenia babeczek wyłożyłam papilotami. Masą napełniłam foremki do połowy ich wysokości i wstawiłam do gorącego piekarnika naokoło 40 minut. I tak zrobiłam następną porcję i następną. Kiedy serniczki się studziły, zabrałam się(...)dowolnie udekorować i podać na stół Mam nadzieję, że spodobały się Wam moje mini serniczki. Może upieczecie je zamiast jednego dużego sernika i postawicie na stole paterę pięknie udekorowanych babeczek sernikowych? Decyzja należy do Was. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiżeby nie uciekło Wam z foremki, bo rośnie jak szalone 😀. Na blog znajdziecie także inne wielkanocne propozycje na ciasta i desery: Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec(...)suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik
Kulinarne przygody GatityWszyscy zapewne znają te ciasto wyglądem przypominające kopce ziemi na łąkach. Dziś proponuje przygotowanie tego ciasta w formie małych babeczek. Świetnie sprawdzą się i na świątecznym stole. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 5 łyżek kakao masa(...)mniejszą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Układamy na dnie ciasta. Na owoce wykładamy masę, formujemy ją w kształt kopca. Posypujemy pokruszonym ciastem. Postępujemy tak z każdą babeczką. Odstawiamy do lodówki na min . godzinę do dobrego stężenia
Z Majeczką w kuchniurodzinowego. Obecnie jesteśmy na etapie jednorożca z dwukolorową grzywą, kwiatami, złotym rogiem (oczywiście!), oczkami w stylu kawai i jeszcze może jakąś kwietną łąką, jeśli starczy… Czytaj dalej Genialne babeczki waniliowe z kremem
brunetkawkuchniWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
Ciastkozercyupewniając się, że warzywa dokładnie wymieszały się ciastem i że nie przywierają do dna. Piec ok 30-40 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i nie wyjmując babeczek z formy przestudzić je przez 15 minut- w tym czasie ciasto się zetnie i stężeje. Po tym czasie podważyć lekko boki babeczek ostrym nożem i delikatnie wyjąć je z formy
olalacooking