Smaczna sałatka o wyrazistym smaku z sosem musztardowym. SKŁADNIKI: (porcja dla 2 osób) 1/2 główki sałaty lodowej 1 mozzarella 30 dag piersi kurczaka kilka pomidorów suszonych 8 zielonych oliwek ewentualnie kapary z zalewy ( wykorzystałam dodatek do pomidorów suszonych) 1. Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić według uznania, usmażyć. 2. Sałatę porwać na kawałki. 3. Mozarellę, oliwki i pomidory pokroić
1001 SałatekProzdrowotna, intensywna w smaku i chrupiąca! Taka jest dzisiejsza sałatka! Jak zawsze szybka do zrobienia i z ciekawymi połączeniami. Roszponka lekko uspokaja układ nerwowy, zawiera ogromne ilości żelaza a na dodatek jest okropnie małokaloryczna :). Pesto to skarbnica witaminy PP, kwasu foliowego czy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kozi ser natomiast posiada pokaźne zasoby białka i wapnia, gdy dodamy rzodkiewkę z witaminami(...)mamy bombę witaminową. Jeżeli pragniesz witamin i wyrazistego smaku to pędź szybko po produkty i do dzieła! Jeśli podoba Ci się sałatka podziękuj klikając "Lubię to" ! Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 duża garść roszponki 1 duża garść pokrojonej w kostkę kapusty pekińskiej Pesto genovese 90g Ser Kozi 100g Rzodkiewka 6 główek Marchew mały kawałek
Kuchnia PROzdrowotnaJednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu(...)soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem
OstryKęsMoja ulubiona sałatka brokułowa z jajkiem, szynką, sosem czosnkowym i płatkami migdałów. SKŁADNIKI: (porcja dla 2 osób) 1 ugotowany brokuł 2 jajka ugotowane na twardo 4 plastry szynki sos czosnkowy z torebki lub własnej roboty (u mnie: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 ząbki czosnku + sól,pieprz,chilli płatki migdałowe do posypania 1. Brokuł podzielić na małe różyczki
1001 SałatekNiedługo po tym jak zaczęłam pracować w biurze rachunkowym, niedaleko otworzył się sklep rybny. Co piątek chodziłyśmy tam kupić sobie jakąś sałatkę rybną, tym bardziej że ceny nie były zbyt wysokie. Naszą ulubioną była właśnie sałatka rybna o nazwie fitness. Niestety z biegiem lat ceny wszystkiego poszybowały w górę i tak też powstała u mnie w domu moja własna sałatka(...)studzę na balkonie). Śledzie wyjąć z wody, przełożyć do wysokiego naczynia i zalać zimną zalewą octową. Górę naczynia owinąć przejrzystą folią spożywczą i zostawić w lodówce dwa dni. Sałatka: Gotowe śledzie pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski. Pozostałą zawartość zalewy odsączyć przez sitko, wybrać do wyrzucenia liście laurowe, ziele angielskie i nadmiar gorczycy, a cebulkę dodać
Passions hobbies lifepara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} SAŁATKA MIX Dzisiaj sałatka mix według Mojego pomysłu. Postanowiłam poeksperymentować i połączyć składniki których nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam(...)korzeniu 2 plasterki (w zależności od preferencji) 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Przyprawa curry Pieprz czarny Sól Pieprz ziołowy Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy Oliwa z oliwek Woda Kostka rosołowa grzybowa Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotuję
Zdrowo i kolorowoWitajcie! Orzeźwienie w środku zimy? Czemu nie!. Jeśli czujesz że czas zjeść coś lekkiego, zdrowego a zarazem uderzającego świeżością - spróbuj mojej sałatki :). Sałata masłowa, jarmuż, mięta, melisa, limonka, granat i chrupiące migdały! wszystko to osłodzimy prozdrowotnym ksylitolem :). Żadnej oliwy, żadnego oleju = minimum kalorii, przy zachowaniu maksimum smaku. Gdy połączycie sok z limonki i granata z ksylitolem uzyskacie bardzo wyrazisty dressing(...)Zapraszam do przygotowania sałatki i polubienia Kuchni PROzdrowotnej! Czas przygotowania: 10 minut Dla 1 osoby Składniki: Garść porwanej sałaty masłowej Garść pociętego jarmużu (zastępczo może być inna chrupiąca sałata) 1/4 granata Połowa limonki Ksylitol Mała garstka migdałów w całości Kilka sztuk miechunki peruwiańskiej (popularnie zwana Physalis) Kilka liści świeżej mięty oraz melisy Przygotowanie: 1/ Do salaretki układamy na przemian
Kuchnia PROzdrowotnaSzybkich sałatek karnawałowych ciąg dalszy, to już moja druga propozycja z suszonymi pomidorami. Tym razem będzie to sałatka na bazie makaronu, nie będzie w niej grama majonezu za to smak śmietanki i słonecznych pomidorów na pewno polubicie. Czym prędzej zmierzajcie do sklepów po składniki i klikajcie "Lubie to" na Kuchnię PROzdrowotną :) Dla 2 osób Czas przygotowania 15 minut Składniki(...)półksiężyce a kroimy ser w kostkę - przekładamy do miski. 2/ Ugotowany makaron przekładamy do durszlaka i chłodzimy a następnie dodajemy do ogórka i sera. Dokładamy odsączoną kukurydzę i zalewamy sałatkę śmietanką z suszonymi pomidorami. 3/ Mieszamy i podajemy. Można dodać świeżego pomidora :) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaTestując i udoskonalając kolejną sałatkę, tym razem specjalnie dla mojego Męża powstała sałatka z tortellini... Jak się okazało całkiem smaczna, szczególnie dla amatorów makaronu ;) Po zrobieniu pachnie nią cała lawendowa kuchnia... Sałatka jest bardzo sycąca i zaspokoi nawet największy głód. Najlepiej po zrobieniu dać ją do lodówki, najsmaczniejsza jest na zimno! Sałatka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z mięsem(...)szynki kukurydza ogórek zielony pomidor pół czerwonej papryki 5 łyżek majonezu sól pieprz zioła prowansalskie suszony koperek zioła do sałatek Przygotowanie: Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i wystudzić. Szynkę, ogórka, pomidora, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać majonez i doprawić. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Podawać samą lub z pieczywem
Lawendowe NieboSałatka wymyślona i przygotowana na poczekaniu - ekspresowa i pyszna :) Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 puszka tuńczyka w kawałkach (u mnie w oleju) 1 żółta papryka 1/2 cebuli czerwonej garść zielonych oliwek 1/2 kostki sera sałatkowego typu feta przyprawa do sałatek łyżka oleju (może być z zalewy tuńczyka) 2 łyżki wody Sposób wykonania: 1. Na dużym płaskim półmisku układamy warstwami(...)dołu: pokrojona sałata lodowa odsączony tuńczyk pokrojony w kostkę ser sałatkowy zielone oliwki pokrojona w grubą kostkę papryka pokrojona w piórka cebula czerwona 2. Olej, wodę i przyprawę do sałatek mieszamy i polewamy sosem sałatkę. 3. Sałatka jest od razu gotowa do spożycia. Smacznego
Kuchnia domowa AniSałatka jest smaczna i prosta Sałatka z kurczakiem i makaronem penne SKŁADNIKI: pierś z kurczaka -1 szt makaron penne - 250 g jajka - 3 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka papryka czerwona - 1 szt ogórki korniszony - 4 szt cebula - 1 szt sól i pieprz przyprawa gyros majonez - 3 łyżki musztarda - 1 łyżka tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy(...)pokroić w kostkę, przesmażyć z przyprawą gyros, na tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odlać z zalewy, przełożyć do miski. Do kukurydzy dodać składniki sałatki, wymieszać sałatkę z majonezem i musztardą, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiBardzo szybka, prosta i pyszna sałatka dla miłośników szpinaku :) SKŁADNIKI 2 garście szpinaku 3 jajka ugotowane na twardo 150g wędzonej makreli 1 czerwona cebula kilka pomidorków koktajlowych sos: 3 łyzki musztardy 3 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i osuszamy - układamy na półmisku. Jajka kroimy na ćwiartki, pomidorki na połówki, a cebulę w półkrążki(...)Pomiędzy warzywami i jajkami układamy kawałki makreli. Składniki sosu mieszamy energicznie - najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Polewamy sałatkę. Pyszna sałatka z jajkiem i szpinakiem gotowa. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjedopiekamy. Makrele odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone, obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i dzielimy na kawałki. Ponieważ ta makrela jest dosyć słona, nie potrzeba używać soli, a wręcz przeciwnie – sałatkę trzeba będzie trochę odsolić. Dodajemy pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem, olej sezamowy, cebulkę prażoną oraz podprażony na suchej patelni sezam. Sałatkę delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Sposób na makrelę(...)wędzoną na zimno jest w zasadzie bardzo prosty. Po upieczeniu, robimy z niej pyszną sałatkę, którą podajemy na świeżutkich, pełnoziarnistych, sezamowych bułeczkach lub rogalikach . Ale o tym pieczywie, następnym razem. Tymczasem - smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z makreli wędzonej na zimno appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopropozycji :) CIASTECZKA: 1. Muffiny "Leśny mech" 2. Babeczki Michałki 3. Muffiny z Princessą 4. Kruche wiatraczki 5. Mini Szarlotki 6. Rurki z kremem 7. Rogaliki z Nutellą SAŁATKI: 1. Brokułowa 2. Żółta sałatka 3. Sałatka ryżowa po węgiersku 4. Tuńczyk w muszelce 5. Sałatka makaronowa z tuńczykiem 6. Sałatka z surimi i selerem naciowym PRZYSTAWKI: 1. Faszerowana bagietka
Czerwona Porzeczkapropozycja na karnawałowy stół. Śnieg jest tutaj tylko walorem estetycznym do zdjęcia i nawiązaniem do mrożonych cytryn, w których podajemy sałatkę. Śnieg nie jest składnikiem potrawy :P Składniki: 4 filety matyjas 1 duża, czerwona cebula 100 g suszonej żurawiny 2 ogórki kiszone albo konserwowe (zależy od upodobań) 6 grzybków konserwowych 3 jajka na twardo(...)całość) Wstawiamy do lodówki na całą dobę. Na następny dzień przekrawamy cytryny na pół i wydrążamy z nich miąższ. Łódki z cytryn wsadzamy na pół godziny do zamrażali. Do sałatki dodajemy pokroje w kostkę jajka, następnie natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem, mieszamy i wylewamy nadmiar oleju. Gotową sałatkę wkładamy do łupin z cytryn. Cytryny po zmrożeniu są sztywne
Bon Appetit Małgorzaty