Składniki : gruszki - 1,0 - 1,5 kg, najlepsze twarde około 50 dag cukru, ale tak naprawdę robię na smak sok z cytryny lub kwasek cytrynowy około 1.5 l wody na syrop Przygotowanie : Do wody w której będę gotować gruszki dodaję cukier i sok z cytryny ( ewentualnie kwasek), gotuję około 10 min Do tego wrzątku wkładam obrane ( wydrążam gniazda nasienne ), pokrojone gruszki i krótko gotuję (około 5 min), uważam by ich nie rozgotować, gruszki dokładam stopniowo, bo na raz raczej się nie mieszczą (chyba, że mamy duży ga... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula