dżem dyniowo - gruszkowy

dżem dyniowo - gruszkowy

dżem dyniowo - gruszkowy

Składniki 2 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych 2 kg miękkich  bez skóry i gniazd nasiennych   0,5 kg cukru sok z 1 cytryny 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania Dynię obrałam pokroiłam w drobną kostkę , wstawiłam do garnka z odrobina wody, gotowałam raz po raz mieszając aż się rozpadła, odstawiłam.  Gruszki umyłam , obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do garnka, gotowałam raz po raz mieszając, aż zmiękły... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Darcia w kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.