Makowiec to tradycyjne ciasto wigilijne. Najczęściej jest to ciasto drożdżowe zawijane z masą makową, na kształt rolady. Tym razem jednak postawiłem na nieco inną wersję, wersję bez mąki, czyli makowiec z jabłkami! Po upieczeniu ciasto jest przepyszne i wilgotne w środku! Jak lubicie makowce to z pewnością musicie wypróbować mój przepis! Gwarantuję wam, że się nie zawiedziecie(...)samym końcu wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na blachę 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Ciasto można udekorować polewą czekoladową oraz posypką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemwyściółki twardej skorupy. Orzechy poddaje się suszeniu, ściera i rozdrabnia biały miąższ. Jak używać wiórki kokosowe? Wiórki kokosowe można wykorzystać do wielu różnych potraw. To przyjemny dodatek do deserów, ciast, lodów czy domowego pieczywa. Nadają oryginalnego aromatu i smaku porannej owsiance, jaglance, pancake’om czy omletom na słodko. To także ciekawy dodatek do panierek i marynat do mięsa. Mąka(...)Biszkopt kokosowy z truskawkami Pieczona owsianka śliwkowo-kokosowa Biało-czerwony sernik na zimno w dwóch smakach - truskawkowym i kokosowym Tarta brzoskwiniowo-kokosowa Ciasto ze śliwkami Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji fit Świąteczne ciasto dwukolorowe kokosowo-czekoladowe Lody kokosowo-truskawkowe
My Chcemy JeśćCzekoladki z niespodzianką to opcja na samodzielnie przygotowaną słodycz z dowolnym dodatkami. Ja zdecydowałam się na wypełnienie ich borówkami, bananem i masłem orzechowym. Przyozdobiłam liofilizowanymi malinami
Relaxtimetakże w polskich ciastach i świątecznych mazurkach. Słodkie czerwone wina wzmacniane(porto ruby, porto towny) Klasycznym połączeniem dla czerwonych wzmacnianych win jest czekolada. Ten zestaw zawsze się sprawdza. Ważne, aby była to czekolada gorzka lub deserowa naprawdę wysokiej klasy i w dużych ilościach. Klasyczne porto doskonale będzie smakowało z pralinami, ciastem brownie czy też czekoladowym fondantem. Ci, którzy szukają
jakszef.plPrzekąska w 10 minut – daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie. Czyli dokładnie to co zostało już napisane. Czas oczekiwania to jedynie chwila na stężenie czekolady
Relaxtimemąki 90 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby powstało gęste, gładkie ciasto. Można dodać krople czekoladowe. Piec w nagrzanym opiekaczu około 3-4 minuty bez dodatkowego natłuszczania. Artykuł Ciasteczka z opiekacza do kanapek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySzybka i bardzo smaczna tarta z owocami. Zrobiłam ją na ostatni weekend - zjedliśmy do kawy na raz. Taka była smaczna - na kolejny weekend chyba znowu zagości
Prosty przepis naDzisiaj podzielę się z Wami przepisem z mojego dzieciństwa, a jest nim przepis na pyszne i łatwe do przygotowania wafle z masa z mleka w proszku
Pani M - kuchnia smakowitaChleb dyniowy bez drożdży Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi Sałatka Olivier - fit i wege Placki z kapustą kiszoną z piekarnika Brownie z żurawiną Guacamole z jajkiem Świąteczne ciasto dwukolorowe kokosowo-czekoladowe
My Chcemy JeśćGorąca czekolada ze złotą pianką i niezwykłe produkty od GoodMiód Lubicie czekoladę? Ja uwielbiam. Idealna na deser, idealna jako dodatek do ciast (polecam Wam moją czekoladową babkę), wyśmienita w wersji na gorąco Dziś mam dla Was prosty przepis na gorącą czekoladę ze złotą pianką. Zimą, to jeden z moich ulubionych deserów. Zwłaszcza, gdy wracam z długiej wycieczki lub byłam
Słodkie okruszkiJeśli lubicie blok czekoladowy, to koniecznie musicie spróbować jego białej wersji. Smakuje jak biała czekolada i będzie idealną odmianą od klasycznej ciemnej wersji. Przygotowanie go jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki na biszkopt kakaowy: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 łyżki kakao 4 jajka, białka i żółtka osobno 0.5 kubka cukru szczypta
Luźna Kuchniapuszki szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąką orkiszową, dodaj proszek do pieczenia, erytrol oraz sól i kakao. Wymieszaj. Następnie Dodaj olej kokosowy i zagniataj ciasto aż dobrze się połączy. Gotowym ciastem wyłóż spód tortownicy. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj masę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją(...)ziemniaczaną, erytrol, syrop klonowy, mleko kokosowe oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksuj. Na podpieczony spód ciasta wyłóż masę ,,serową”. Wyrównaj wierzch. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok. 80 minut. Po upieczeniu zostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową lub w inny, dowolny sposób. Smacznego Artykuł Sernik wegański pochodzi z serwisu Z miłością
365 dni dookoła kuchniDziś prawdziwe amerykańskie śniadanie. Pyszne pancakes z owocami i kremem czekoladowym :) Mniam:) Przepis na ciasto wzięłam z bloga Kwestia Smaku , były to moje pierwsze pancakes więc chciałam żeby na pewno się udały :D Zapraszam :) Amerykańskie pancakes - 1 i 1/4 szklanki mąki - 1i 1/4 szklanki maślanki - 1 jajko - 1 solidna ( z górką ) łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kuchnia Pełna EmocjiSzczerze mówiąc jest to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Kiedy zrobiłam je u siebie w domu, cała blaszka została zjedzona raz dwa. Moja rodzina je pokochała
Prosty przepis naNajlepszy przepis na karpatkę z ciasta parzonego wymyślony przez Mamę. Spód jest klasyczny – jasny, a wierzch kakaowy z przepyszną domową masą budyniową. To ciasto samo rozpływa
Przepisy BabciDziś czarne ciasto przełożone marmoladą, proste, bez miksera, dla zapracowanych w sam raz:) Do ciasta możecie dodać posiekane bakalie i dodatkowo skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, będzie pysznie! Polecam szybkie ciasto z dodatkiem czarnego kakao i słodkiej marmolady, idealne do popołudniowej kawy, rozmów wszelakich i miłych spotkań Ciasto z czarnym kakao przełożone marmoladą SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej(...)środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy wyjmuję je z piekarnika. Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Kroję wzdłuż na pół i smaruję równomiernie marmoladą. Składam ciasto. Polewam czarną polewą czekoladową lub posypuję cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj KuchniNajlepszy przepis na karpatkę z ciasta parzonego wymyślony przez Mamę. Spód jest klasyczny – jasny, a wierzch kakaowy z przepyszną domową masą budyniową. To ciasto samo rozpływa
Przepisy BabciDziś mam coś, dla miłośników czekolady. Delikatny biszkopt kakaowy z masą śmietankowo czekoladową, a wszystko posypane utartą czekoladą. Po prostu, czekoladowa pycha :) Nazwę tego ciasta, wymyśliła Renia :) Spodobało mi się i tak zostało. Bardzo dziękuję. Pasuje idealnie. Tym smakiem, naprawdę można się zauroczyć :) Sprawdźcie sami :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Agusiowe smakołykiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Domowe ciastaPrzepis na jabłecznik na cieście kruchym z budyniem czekoladowym. Piekłam w formie o wymiarach 36 cm x 24 cm godzinę w 180 stopniach. Czytaj więcej
PychotkaaaRozpływające się w ustach ciasto o smaku czekoladowo-kawowym, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. To propozycja dla czekoladoholików takich jak ja. Szybkie i łatwe w wykonaniu a jakie smaczne. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 100 g czekolady gorzkiej
słodki bratekkoniec dodajemy cukier puder i utrwalacz do śmietany. Następnie ciasto makowe przecinamy w dwóch miejscach, tworząc trzy blaty. Dolny blat smarujemy jasną tężejącą masą, przykrywamy środkowym ciastem, które smarujemy tężejącym czekoladowym kremem. Całość przykrywamy górnym blatem. Na koniec boki i górę tortu smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną. Górę dekorujemy według uznania, u mnie ciasteczkami oreo. Całość wstawiamy w zimne miejsce
PatiGotujePączki z ciasta parzonego, polane sosem czekoladowym. Pyszne ! Robi się je dosyć szybko i nie powinny sprawiać większych problemów. To także dobra alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za typowymi pączkami drożdżowymi lub nie mają czasu lub cierpliwości do wykonania ich samodzielnie. Lekkie jak ptysie, wilgotne w środku i ten czekoladowy sos na wierzchu… mmm… Czytaj dalej
Arabeska waniliowazasadzie to nawet trzy, bo ciasto zawiera także dynię. I choć jej smaku nie wyczujecie, to sprawi ona, że keks będzie wilgotny i długo świeży. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową lub polukrować. U mnie poniekąd jest jedno i drugie, ponieważ zrobiłam lukier kakaowy, który wyglądem przypomina czekoladę. Ja ogólnie lubię keksy, zwłaszcza takie wilgotne i napakowane bakaliami
Arabeska waniliowamieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone ciasto wyciągamy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrawamy na 3 blaty i nakładamy do środka powidła śliwkowe. Wierzch ciasta smarujemy przestudzoną polewą czekoladową. Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z gwiazdek z opłatka. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Piernik pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercymąki pełnoziarnistej. Można także dodać do połowy ciasta kakao i łączyć ze sobą dwa ciastka w różnym kolorze. Zamiast powideł można użyć kremu orzechowego lub orzechowo-czekoladowego. Składniki w temperaturze pokojowej ciasto: 550 g mąki (użyłam orkiszową, jasną) 180 g słodziwa (użyłam erytrolu) pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej 3 ugotowane żółtka 2 jajka sok z 1 cytryny
Kucharzycasypkimi składnikami. Na koniec dodaję pokrojone daktyle, mieszam i wylewam na blaszkę (35x24) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 st. C przez 50 minut. Ciasto można polać polewą czekoladową
Takie tam pichcenieW zamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy, jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy
Pink EnvelopeSzybkie, tanie, proste i mega smaczne ciasto, czyli pulchna dwukolorowa zebra z wiśniami. Może być bez owoców, z owocami mrożonymi lub świeżymi, np. borówkami, malinami, truskawkami
Zasmakuj Kuchniognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Gotową masę równomiernie wykładamy na wystudzone ciasto. składniki na masę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 3 kopiate łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Wstawiamy
Domowy Smak Jedzeniapodgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą tak, aby powstała gładka polewa. Składanie ciasta biszkopt 1/2 kremu truskawki ułożyć na całości 1/2 kremu biszkopt polewa na całość ciasta udekorować truskawkami tort czekoladowy z truskawkami
O kuchni z uczuciemproste ciasta z warzyw, bez glutenu i bez mleka. Wyobrażacie sobie połączenia typu: ciasto marchewkowe, ciasto z cukini, czy czekoladowo -bakłażanowe brownie? Dopiero niedawno odkryłam te smaki i zachwyciły Artykuł Desery bezglutenowe z warzyw, bez mleka, bez jajek. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOminut do zamrażarki by czekolada się schłodziła i ponownie wyciągamy i polewamy dalej czekoladą do pożądanej wielkości. Takie gniazdka możemy ułożyć na wierzchu ciasta, możemy dodać jajka czekoladowe, bukszpan co wolicie :) Bazie zrobiłam również z roztopionej czekolady oraz płatków migdałowych
Gotuj z Mąkąskładniki i dobrze wymieszać. Na koniec dorzucić rodzynki. Piec przez ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka. przepis stąd piekłam w prodiżu- 24 cm średnicy z kominem. Ciasto polałam gotową polewą czekoladową i lukrem. Może udać się również z pasteryzowaną, utartą dynią ze słoiczka
Proste PotrawyTort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naszym świątecznym stole obok ciast i ciasteczek królują czekoladowe pralinki. W tym roku przygotuj ę kuleczki trochę oszukane;) i ciut zdrowsze. Z wyglądu przypominają czekoladowe pralinki, ale ich wnętrze wypełnia kremowa masa z suszonych moreli, śliwek, daktyli i rodzynek. Smak bakalii cudownie łączy sie z miodem i cynamonem, nadając kuleczkom niesamowitego, świątecznego aromatu. Przyznaj
La grande e la piccola cuocamieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone ciasto wyciągamy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrawamy na 3 blaty i nakładamy do środka powidła śliwkowe. Wierzch ciasta smarujemy przestudzoną polewą czekoladową. Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z gwiazdek z opłatka. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyJestem takiego zdania, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Tak było w przypadku tego ciasta, zostały mi białka z robienia faworków, a nie miałam
IzabelawkuchniTarta do niedzielnej kawki. Przygotowanie ciasta – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę
Kuchnia PokoleńPonieważ nie miałam czasu na pieczenie, zdecydowałam się na słodkie kule na bazie daktyli. Idealnie wpisały się w słodkości przyniesione przez inne osoby - był sernik, ciasto drożdżowe, ciasto owocowe i moje czekoladowe kulki :) Wszystko wszystkim smakowało, uczta była wyborna! Czytaj więcej
Kasia Sarnaostatnie upalne dni proponuje wam pyszne, szybkie ciasto na zimno. Kokosowo - czekoladowe na herbatnikach i bez pieczenia ! :) Składniki na tortownicę 18 cm na większą 24 cm podwajamy składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30 lub 36 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego do kokosowej masy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Gotowanie...to proste !fareast-language:EN-US;} Składniki: 700g jogurtu bananowego 250g serka mascarpone 3 galaretki o smaku owoców egzotycznych Delecta (ananas, mango, melon) + 2 sztuki na górę ciasta 7-8 bananów 360g herbatników czekoladowych 70g masła Przygotowanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozdrobnić kulką do ciasta w misce dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, wylepić dno tortownicy wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia
W garach u Gosimąkę i już wymieszać łyżką.Ubić białka-same bez cukru-i wmieszać w ciasto łopatką.Wlać ciasto do foremki i piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Wystudzone ciasto można pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałowymi! Lub przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi z rumem. Pycha
Z Kuchni Do KuchniPrzekonuję się ostatnimi czasy do słodkości pozbawionych produktów zwierzęcych. Dzisiejszy tort to prawdziwe zaskoczenie - ciasto jest niewyobrażalnie wilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do środka), z kremem czekoladowym na bazie awokado i mrożonymi owocami. Świetne byłoby też przełożone dżemem, np. z truskawek. Ilość kremu można zwiększyć. Składniki Ciasto 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml) 1 2/3 szklanki mąki
Słodkie inspiracjetrakcie,dopiero 5 minut przed końcem sprawdzamy patyczkiem - jeśli jest suche to dobrze,jeśli nie - dalej pieczemy i sprawdzamy ponownie za kolejne 5 minut. Upieczone i wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem. Kroić dopiero jak ostygnie. U mnie na górze są jeszcze wiśnie. Posypałam je dobrze odsączone. Nie jest ich dużo, chciałam się pozbyć słoiczka,który
Niespełnione zdolności kulinarnedodać buraki, mąkę, przesiane kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać olej. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach. Na wierzch rozprowadzić polewę czekoladową lub serek mascarpone. Ciasto posypałam pudrem z czarnej porzeczki. Ale w sklepie ze zdrową żywnością, można kupić puder z buraka
AZgotuj!wlać galaretkę. Zmiksować krótko i wyłożyć na ciasto. Od razu w piankę powtykać ciastka. Pozostałą kremówkę również ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na piankę. Wierzch posypać czekoladowymi wiórkami. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej kroi się następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagłównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy, dacie dzieciom do szkoły, poczęstujecie przyjaciół przy wspólnej kawie lub winie
Garniec MagalieKruche i mocno czekoladowe ciasteczka. Brownie to ciasto, które wyjdzie każdemu. Tak samo jest z ciasteczkami. Jedynie można je zbyt mocno spiec i będą czarne :D. Szybkie i proste dla łasuchów czekolady. SKŁADNIKI: mąka pszenna 100 g. czekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 70 % 100 g. jaja 3 szt. cukier waniliowy 1 op. masło orzechowe 2 łyżki
Kuchnia Pauletteskaszy jaglanej z łososiem i jogurtem 50. Chrupki z ciecierzycy 51. Pasta z pieczonej papryki i masła orzechowego 52. Jaglane a’la Raffaello 53. Parówki w cieście francuskim 54. Trufle czekoladowe Artykuł 54 przepisy na Sylwestrowe przekąski pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongblatów, rozsmarowujemy 1/2 cz. masy serowej, przykrywamy ją ciastem z rolad, na nim rozsmarowujemy pozostałą cz. masy i przykrywamy drugim blatem. Całość możemy delikatnie obciążyć deseczką. Gdy ciasto stężeje polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z małymi zmianami
Domowy Smak JedzeniaŁączymy składniki mokre ze składnikami suchymi. 5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 60 min. 7. Gdy ciasto wystygnie, polewamy polewą czekoladową (rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej). Piernik jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki Graham), który zwiększa perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu, - magnez
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPropozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1
MarcinChefmango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem a herbaty matcha. Pyszności! Łapcie książkę tutaj
GRUBY WAŁEKwyłączenia piekarnika, należy ciasto wyjąć z formy. Główne składnik, a więc bakalie i marchewka daje sporo wilgoci i to może być powodem odparowania się ciasta. Ciasto jakie jest? Mocno czekoladowe, to przez kawę i kakao. Delikatne, słodkie, wilgotne i dzięki bakaliom bez konserwantów Helio zdrowe i wzbogacone o dobre cukry i błonnik. Kilka razy już powtarzałam
Dieta moja pasjaroku to jak na razie mój faworyt w kategorii ciast z truskawkami Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki. Zmodyfikowana wersja sernika ze strony kwestiasmaku.com . Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa
Bulliowymieszać. Na koniec wrzucić dobrze odsączoną cukinię, wmieszać ją w ciasto. Ciasto przelać do blaszki, piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Simply FoodGenialna tarta, której nie można pominąć w sezonie letnim :) Maliny, jeżyny i borówki aż się proszą by wylądować na tym cieście, więc po prostu nie można
DefinicjaSmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Otrzymałam wiele próśb na fecebooku o podanie przepisu na te ciasto, a więc dzisiaj wrzucam obiecany przepis " class
Marta Gotujetermoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Zimne masło posiekaj nożem dodając mąkę, proszek do pieczenia, cukier, waniliowy ekstrakt. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj owsiane płatki i czekoladowe łezki. Delikatnie zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą metalowej obręczy, u mnie o średnicy
codojedzenianiedzielę - Rurki lub ptysie, eklerki wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Sweet Orange – Ptysie z chrupką - Sama słodycz i szczypta chili – Rurki z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym - Marcepanowy Kącik – Ptysie i eklerki - Izioni pyszne smaki – Ptysie - Esmeralda ze smakiem – Eklerki z kremem kawowym i czekoladą - W garach u Gosi – Rurki
mojewypiekiinietylkoJeśli jesteście miłośnikami czekolady to zapraszam. Nie miałam czasu na upieczenie ciasta, ale zrobiłam bardzo czekoladowy deser z malinami. Oczywiście można wykorzystać dowolne owoce np. truskawki, kiwi, pomarańcze .... No cóż, takie smakołyki zawsze szybko znikają i jutro pewnie upiekę jakieś ciacho. A może czekoladowe :) Hi hi Składniki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 80 g cukru
O kuchni z uczuciemSernik królewski Ciasta są moją słabą stroną , ale jak się okazuje nie wszystkie . Sernik królewski , udaje mi się za każdym razem , jest to chyba ciasto ,którego
Ogrodnik w podróżytorciki: ulubiony dżem, np. brzoskwiniowy powidła śliwkowe 250 g twarogu półtłustego (1 kostka) 1 szklanka delikatnego musu jabłkowo-gruszkowego łyżka płatków owsianych 2 mandarynki opcjonalnie dobry krem czekoladowo-orzechowy, np. nutella Ciasto naleśnikowe (na 12-13 mniejszych naleśników) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki
Anioszek w kuchniodjąć 2 łyżki mąki, dodać kakao, proszek do pieczenia i przesiać przez sitko. Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian mąkę i olej. Na końcu wlać likier czekoladowy i chwilkę miksować. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w 170 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Zimną babkę z wierzchu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać
Ala piecze i gotujeszczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodając cukier. Do ubitej piany dodać wiórki i płatki owsiane. Ja dodałam jeszcze około 50 gram drobinek czekoladowych. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Uwaga : masa nie jest zbyt spójna i przy formowaniu kulek może się nie kleić
Niebieski kubek z kawajabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy go drugim ciastem na który wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaEfektowny tort z białą czekoladą w środku a mleczną na zewnątrz. Uroku dodaje mu figa położona na środku. Moja rodzina przepada za ciastami z takim śmietanowo- czekoladowym kremem. Składnki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm ) 3x 3 jajka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDomowa czekolada „Blok „ Nie jestem cukiernikiem i już w tym wcieleniu nim nie zostanę . No cóż, nie zwalania mnie to jednak z wyrobu łakoci
Ogrodnik w podróżyBywają czasem dni, kiedy planuje się obiad od rana, z pieczeniem ciasta i kręceniem kremów czekoladowych, a tu nagle słońce wychodzi tak, że po prostu szkoda siedzieć w domu i lepiej wyjść na spacer z dziećmi, bo jutro może już nie być tak pięknie... Po powrocie z 2-godzinnego spaceru obiad powinien być już-teraz-natychmiast, więc nie ma czasu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEogródku mojej mamy rośnie ogromny krzew jeżyn, który aż ugina się pod ciężarem dojrzałych owoców. Aż żal byłoby je tam zostawić. Postanowiłam wykorzystać je do drożdżowego ciasta z kruszonką, dziś w wersji czekoladowej. Jeśli Wam też upały dają się we znaki, spokojnie możecie upiec ciasto wieczorem – następnego dnia będzie tak samo smaczne! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki
Ciastkozercytruskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Z każdym owocem smakuje wyśmienicie! Świeże owoce z powodzeniem zastępują marynowane (trzeba odpowiednio wcześniej odsączyć). Do ciasta można dodać odrobinę kakao - będziemy mieć biszkopt czekoladowy :) Jeśli na dużą blaszkę użyjemy pojedynczej ilości ciasta owoce, które puszczą sok "zdominują" biszkopt i wyjdzie nam zakalec
Kolorowy Przepisownikplacki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową
Cynamonowe szczęścieMamy dzisiaj dla Was deserową propozycję - puszyste czekoladowe muffinki obtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne! Składniki: (10 sztuk) 120
Plate of JoyDelikatne i puszyste ciasto z musem dyniowym i czekoladowymi kropelkami, z wyglądu podobne do murzynka, ale o wiele smaczniejsze. Spora zawartość musu dyniowego sprawia, że długo zachowuje świeżość. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem utartego z cukrem serka mascarpone. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyoczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy w ośrodku, tj. nie wyjeżdżaliśmy nigdzie było coś w rodzaju podwieczorku "coffee break" na którym było jakieś domowe ciasto, raz gofry, mus czekoladowy itp. Poza tym były też "wieczory kulturalne" kiedy każdy kraj przygotowywał tradycyjne jedzenie na kolację, a następnie była prezentacja multimedialna o danym kraju, a po niej najczęściej można
breakfast of dreamsBabka cytrynowa Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym i rabarbarem Cytrynowe ciasto owsiane z makową bezą
KreatywnePinyroku to jak na razie mój faworyt w kategorii ciast z truskawkami Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki. Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera
BullioJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty
Pink EnvelopeNastępnie dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Masę zdejmuję z kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę do przestudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut w temperaturze 190 stopni (7 minut bez termoobiegu i 7 minut z termoobiegiem
Tradycyjna kuchnia Kasikłaść łyżką raz serowe, raz makowe, tak żeby wyszły nam tzw. łatki. Wierzch delikatnie wyrównać. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Wystudzone ciasto można pokryć polewą czekoladową
In my kitchenbakalie (ale nie do pełna:)) i otwory z owocami zalać tężejącą galaretką. Na galaretkę ułożyć kółka, które pozostały z wyciętych otworów. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową. Uwagi: 1. Biszkopty przed przełożeniem kremem można lekko naponczować owocowym ponczem, np. syropem z brzoskwiń (z puszki) wymieszanym z sokiem z pomarańczy
In my kitchenCzekoladowe browne to wyśmienite ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i sporej ilości czekolady. Jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Miłośnicy czekolady będą nim zachwyceni. składniki na tortownicę 23 cm 100g orzechów włoskich 3 tabliczki gorzkiej czekolady 125 g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2 szklanki
Smakowite DaniaJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo - kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników
pink envelopepiecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu możesz ciasto podzielić na dwie części i posmarować np. domowym masłem orzechowym, roztopioną gorzką czekoladą lub niskosłodzoną konfiturą. Wierzch ciasta możesz udekorować polewą czekoladową i owocami. Przepis bierze udział w akcjach: On jest szefem małej fabryki czekolady, ale umiera ze strachu, gdy ma rozmawiać
Qlinarnie i Qlinarniekońcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem
Jadło i czytadłomoja choroba zbiegła się rocznicą ślubu. Jak ten czas szybko leci, to już 22 lata razem z moim Adamem. Nie szalałam zbytnio bo upiekłam proste ale pyszne ciasto. jest to kostka czekoladowa z dodatkiem wafli Grześki. Jeśli nie robiliście takiego połączenia to koniecznie zróbcie takie ciacho, jest pyszne i łatwe do przygotowania. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniTorcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. Składniki : Ciasto : 15 dkg miodu 4 żółtka 4 czubate łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki cynamonu 15 dkg pełnej mąki z orkiszu 4 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu
Przepisy i porady kulinarnetworzył korzuch, Wystudzić. Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Z podanych składników zrobic polewę czekoladową. Gotową polewę wylać na masę
Na słodko lub wytrawniedekoracja: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Wystudzone polać polewą czekoladową i udekorować pokrojonymi batonikami Snickers
Czerwień i błękitenergicznie mieszając. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np. polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże i smaczne. :)stefanka
Bon Appetit MałgorzatyMiała być rolada powstał sernik. Kiedy robiłem biszkopt, oddzielałem białka od żółtek i do białek trafiło nieco żółtka i musiałem miksować, to nie oddzielnie, a na
Kuchnia Łukaszaugotować budyń. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i od razu dodawać porcjami masło. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciepły krem wylać na przestudzone ciasto miodowe, przykryć ciastem biszkoptowym. Oblać polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin (najlepiej do następnego dnia) w lodówce
Praktyczna plKochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru
Niezły Młynekrazy zastanawialiście się jak zrobić sos czekoladowy do lodów, deserów, ciast, który nie byłby tylko rozpuszczoną czekoladą zastygającą po 30 sekundach, ale satynowym, aksamitnym sosem, wisienką na torcie? Dzisiaj macie szansę, bo poniższy przepis jest właśnie na taki sos. Uzależnicie się od niego. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis i fajne połączenie smaków. Polecam!!!! listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='140 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1/2 szklanki mocnej(...)czekoladę. Wymieszać rózgą kuchenną, delikatnie, tylko żeby rozbełtać. Do mokrych składników dodać przesiane składniki suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem prawie do pełna, pozostawiając 1 cm wolnego od górnych brzegów papilotki. Piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Krem chałwowy
moj przepis napomocą robota z hakiem *** *** Powstała masa będzie dość rzadka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm *** *** Z ciasta wycinamy za pomocą foremek pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)pierniczki odkładamy do zastygnięcia polewy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK) Najlepsze ciasta na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemktóry ucierano dodając do wystudzonego budyniu grysikowego miękkie masło. W obu przypadkach masa miała za zadanie zmiękczyć i połączyć miodowe placki. Wierzch miodownika polewano zazwyczaj polewą czekoladową. Polewa nie tylko wzbogacała smak ciasta, ale też zabezpieczała jego wierzch przed wysychaniem. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Krzywego to miodownik z masą grysikową na zimno. Ogromną zaletą ciasta jest jego trwałość. Przygotowuje(...)masę grysikową: 500 ml ml eka 5 łyżek grysiku (kaszy manny) 200 g masła 6 łyżek cukru pudru Składniki na polewę czekoladową: 125 g margaryny (można zastąpić masłem) 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody Przygotowujemy ciasto. Mąkę siekamy z tłuszczem, po czym dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą część
Trzeci talerzpiekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy
Gotowanie i blogowanie