zeschło zanim całe zjedliśmy :) Powstaje pytanie co wtedy? Wyrzucić? NIE!! W bardzo łatwy sposób możemy zmienić je w pyszne małe ciacha :) Wystarczy zmielić takie ciasto, wymieszać z dżemem lub kremem czekoladowym, uformować kulki, polać czekoladą i wcinać :D Zapewniam, że mało kto się zorientuje, że to słodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie(...)żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy
Malinowo w kuchnitrochę pracy jest tylko przy składaniu pasków ciasta w bloki, dzięki którym otrzyma się czekoladowo-waniliową szachownicę. Nam całość poszła bardzo sprawnie i szybko, chociaż czytając przepis, nastawialiśmy się na coś trudniejszego. Z podanych składników upiecze się ok. 60 czekoladowo-waniliowych kruchych ciasteczek . Składniki na czekoladowo-waniliowe kruche ciasteczka 1 / 2 kg mąki 250 g miękkiego masła 150 g cukru(...)konsystencję. Dodać 4 żółtka, zmiksować. Do mieszaniny przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na pół. Do jednej połówki dodać roztopioną czekoladę, dokładnie zagnieść. Oba kawałki ciasta oddzielnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na jedną godzinę. Ciasta rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość 1 cm, następnie pociąć je na paski szerokości
niecodziennikparyczekoladową położyć drugi blat, nasączyć i posmarować 1/2 masą pomarańczową. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją pomarańczową i rozsmarować pozostały krem waniliowo - czekoladowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy pomarańczowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania za pomocą kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciastka - domowe słodkościSernik dyniowy; gruszka(na kakaowym spodzie z polewą czekoladową)Jak co poniedziałek, ciasto na wynos. Powoli staje się to jakąś moją tradycją.A oprócz sernika pieczonego w niedzielne popołudnie(wieczór?) lubię "pobawić" się drożdżami, tak, że tego
More food, love and dreamsSzybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSzybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjawyrośnie razem z ciastem ( wyrasta dość wysokie ). Po wyjęciu z piekarnika zapadnie się troszeczkę, tworząc krater wulkanu. Przygotowane do pieczenia ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut. Gdy serowy środek wyrośnie równo z ciastem i lekko pęknie - gotowe. Wyłączamy piekarnik, a po 5 - ciu minutach wyciągamy ciasto do przestudzenia. Czekoladę(...)łamiemy na kosteczki i roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, z łyżką słodkiej śmietanki lub mleka. Czekoladowymi strugami polewamy kakaowe brzegi. Idealne ciasto na wieczór, po mroźnym, wietrznym dniu. Zasypuje nas śnieg - powoli, natarczywie. Przez kolejne dwa tygodnie narażeni będziemy na odmrożenia, zamrożenia i brnięcie w zaspach. Uroki zimy z prawdziwego zdarzenia doceniać mogą tylko nieliczni
Kronika Piekarnikamiałam tylko jeden budyń, na to pianka z serków i śmietanki i polewa czekoladowa :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik ) Ciasto posmakuje wszystkim, polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na ciasto: 4 jajka L 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 budynie czekoladowe bez cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wrzątku
kruche babeczkinabić je na patyczki i podać w wersji "lizaków".Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce)Lukier królewski+ czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym(...)maślany i dalej wyrabiamy masę.Z gotowej masy formujemy kulki. Wkładamy je na 15 minut do zamrażarki, żeby nieco stwardniały.Kulki z ciasta zanurzamy w lukrze i obtaczamy wiórkami kokosowymi.Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś ma na tyle pewną rękę narysować je polewą czekoladową) i oczy z masy cukrowej (lub czekoladowych
CiastkozercyTort brzoskwiniowy z musem czekoladowym jest nie tylko smaczny, ale również pięknie się prezentuje. W cieście tym każdy znajdzie coś dla siebie. Dla zwolenników ciast owocowych są brzoskwinie w galaretce, dla czekoladoholików jest biszkopt czekoladowy i gruba warstwa musu czekoladowego. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao 2 łyżki wody Warstwa brzoskwiniowa i nasączenie: 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 700 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Mus czekoladowy: 250 ml mleka 3,2 % 3 łyżki kakao 6 łyżeczek żelatyny 330 g jogurtu greckiego 1 opakowanie cukru waniliowego 80 g cukru 100 g białej czekolady 500 g śmietany 36% Dekoracja: 2 kostki gorzkiej czekolady 2 kostki
Passions hobbies lifesię nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao(...)łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość
Na słodko lub wytrawnieMazurek z czekoladową krówką , z migdałami, na kruchym spodzie. Z podanej proporcji ciasta upieczemy dwa kruche spody o wymiarach 25x16 centymetrów. Natomiast polewa, tytułowa krówka jest na jeden blat. Drugi blat można wykorzystać do innego mazurka. Ciasto : 300 g mąki krupczatki, 3 żółtka, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej marmolady, polewa : 50 g masła
królestwo garówWilgotne, mocno czekoladowe brownie z suszonymi śliwkami i delikatnie wyczuwalnym akcentem korzennym. Ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze, u mnie w domu znika ekspresowo, nie zdąży się wystudzić a już zajadamy ;) Przepis dostałam od koleżanki i od razu spróbowałam, smakuje nam tak, że od tamtego czasu piekę je dość często :) Składniki na blachę
Zrób to smacznie