sosu potrzebujemy: – 3 puszki pomidorów albo pasaty pomidorowej – tubkę koncentratu – 3 czerwone cebule – 2 ząbki czosnku – czarne lub zielone oliwki (najlepiej kupić pokrojone w słoiku, takie potrzebujemy) – sól, pieprz Cebule i czosnek drobno pokroić, posmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pomidory i chwilę podgotować (ok 10-15 minut). Całość zblendować. Na sitko wysypać kapary
Szybko Tanio SmaczniePoprzednią sałatką rozpoczęliśmy cykl wielkanocny. To kolejna propozycja, która z powodzeniem może zagościć na Waszych stołach podczas wielkanocnych spotkań. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – słoik selera korzeniowego – puszkę kukurydzy – puszkę ananasa (najlepiej w kawałkach) – łyżkę majonezu + jogurt – natkę pietruszki Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć oraz przepłukać wodą. Jeżeli używamy ananasa w plastrach to wtedy pokroić. Całość
Szybko Tanio Smaczniezimno. Do przygotowania rolad potrzebujemy: nadzienie – 2 łyżki bułki tartej – czubata łyżka chrzanu (najlepiej żeby był ostry, ewentualnie można utrzeć odrobinę świeżego i zmieszać z chrzanem ze słoika) – kawałek masła – suszoną żurawinę W misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso
Szybko Tanio Smacznieprzygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 1 kg polędwicy wieprzowej – opakowanie przyprawy gyros – słoik fasolki – paprykę świeżą i w zalewie (w zależności od upodobań) – 1 szklankę kaszy jaglanej – kolendrę – odrobinę tłuszczu do smażenia – koncentrat pomidorowy 1 szklankę kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach wody. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Polędwicę pokroić w plastry a potem
Szybko Tanio SmaczniePrzepis Gennaro Contaldo w mocno odchudzonej wersji! Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 1 słoik grilowanej papryki (może być z zalewy octowej, ja taką przynajmniej użyłam) – 1 garść kaparów – kilka łyżek jogurtu *u mnie roślinny – 1 garść świeżej pietruszka Paprykę i kapary dobrze opłukać w wodzie. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Całość zmiksować na jednolitą masę. Najlepiej zostawić
Szybko Tanio SmacznieUlubiona potrawa mojego małża z dzieciństwa. Świetna propozycja również na Wielkanoc! Do przygotowania jajek na groszku potrzebujemy: – groszek (najlepiej ze słoika lub mrożony) – majonez lub 1/2 jogurtu – jajka – sól, pieprz Groszek odsączyć na sitku z zalewy lub ugotować mrożony. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Na wierzchu układać ugotowane na twardo jajka. Voila, gotowe
Szybko Tanio SmacznieBabci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprawdzą się też pieczarki z puszki lub ze słoika) – 3 jajka – ogórki kiszone – majonez i/lub jogurt – sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo
Szybko Tanio SmacznieCałość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji – możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy. I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej nie otrzymamy, ale domowy wyrób ma swoje dobre strony
Szybko Tanio Smaczniewrzućcie pokrojoną paprykę i czosnek. Przez ten czas powinny uzyskać stosowną miękkość. Następnie dodajcie pozostałe składniki i smażcie dobrze wymieszane składniki przez kolejne 40 minut. Gorący ketchup przelejcie do słoików, które od razu należy zakręcić i postawić do góry dnem. Jestem ciekawa, czy ten przepis też przypadł Wam do gustu. Dajcie znać, jak Wam smakowało
Szybko Tanio Smaczniesię zalicza i nadaje się do obiadu jak i na grilla. Przygotujecie ją w oka mgnieniu i tak samo szybko będzie znikać. Do przygotowania 2 porcji sałatki potrzebujemy: – słoik ogórków konserwowych (kupicie tutaj ) – łyżkę majonezu – 2 łyżki jogurtu – posiekany koperek – sól, pieprz Ogórki pokrójcie na średnio grube plastry i posiekajcie koperek. Całość przemieśćcie do miski
Szybko Tanio Smacznieproszku). Następnie zanurzamy szklankę i szybkim ruchem odwracamy. Odstawiamy do zastygnięcia. Syropu powinno wystarczyć na dwie szklanki. Mleko mieszamy z Malibu oraz lodem w shakerze (lub zwykłym słoiku). Wlewamy do wcześniej przygotowanych szklaneczek. Gotowe! :) Pomysł na szklanki znalazłam na stronie https://niezlymlynek.blogspot.com
Czerwona Porzeczkadużo bardziej ubogiego fermentacyjne kraju jakim są Stany, będzie zachęcał innych Amerykanów, żeby przygotowali dania, o których nigdy nie słyszeli i przekonywał, że nie umrą od tego i że słoik im nie wybuchnie. Nic bardziej mylnego. Katz naprawdę jest guru fermentacji, który widzi w niej coś więcej niż ogórki, które każdy z nas ma w domu i nie przywiązuje
Ugotowane pozamiataneskładnikiem można łatwo przesadzić. Mleko podgrzać tak aby było dość ciepłe, ale nie gorące. Spienić za pomocą spieniacza np. tłokowego, lub jeżeli nie macie spieniacza to w słoiku albo w dzbanku od herbaty też można próbować ;-) Wlać je do kawy. Do pełna. Pomieszać i poczekać chwilkę by mleko odwarstwiło się od gęstej piany. Wierzch delikatnie posypać słodką papryką
Poezja Smaków - blog kulinarnyzgodnie z przepisem producenta. Skrapiamy go delikatnie oliwą, mieszamy i odstawiany do przestygnięcia. W słoiczku robimy sos: wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, dodajemy musztardę, natkę i oliwę. Słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do miski wkładamy makaron i dynię. Ser kroimy w kostkę lub kruszymy, oliwki kroimy na pół, dodajemy do makaronu
Kulinarne przygody Gatityszklanki pokrojonej pigwy na 1 szklankę cukru) i odłożyć w chłodne miejsce. Mieszać co parę godzin. Gdy pigwa puści sok po ok. 2-3 dniach zlać syrop do słoików i szczelnie zakręcić (można wlać syrop razem z owocami). Nie trzeba pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu
Mania Wypiekania