słoik - 12348 przepisów (strona:409/824)

Puree z dyni 171

pieczenia dyni zależy od jej wielkości i gatunku. Moja zielona dynia francuska o wadze 5 kg piekała się przez 1,5 godziny. Puree z dyni można przechowywać w szklanym słoiku, w lodówce przez około 1,5 tygodnia. Porcje dyni można także zamrozić (w specjalnych woreczkach do zamrażania). W zamrażalniku można je przechowywać od 6 do 8 miesięcy. Do pieczenia dyni

Gospodyni Miejska
Tykwa faszerowana kaszą jaglaną i wiśniami 227

Kolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja. Składniki 1 grubsza część tykwy wężowatej 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoik wiśni w soku 2 żółtka 2 łyżeczki brązowego cukru (pokruszone bezy) 1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. 2. Podpiekamy przez około

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Granola kokosowa 92

kokosowa (oprócz wiórków dodałam też płatki kokosowe). Do kokosów pasowały mi orzechy włoskie ale równie dobrze możecie użyć innych. I jak zawsze - polecam zrobić od razu dużą porcję do słoika

Milion Smaków
Pesto z jarmużu – przepis 3 137

Pesto z jarmużu jest moim ulubionym pesto . Jarmuż można kupić teraz przez cały rok, więc co i rusz przyrządzam słoik domowego pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z jarmużu i piniowych orzechów. Jest super! Delikatne w smaku, lekko grudkowate, po prostu jak domowe pesto ! Zdrowe i smaczne. Do makaronu czy kanapek . Pesto pasuje do wszystkiego! Pesto z jarmużu Składniki

codojedzenia
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 185

szkl * cukier – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżki * kokos – 100 g * masło – 200 g * dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik KRUSZONKA KOKOSOWA: * masło – 2 łyżki * kokos – 100 g * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania

Ostra na Słodko
Rurki z kremem pomarańczowo-dyniowym 157

deserów. Polecam Wam, bo to bardzo uniwersalny dodatek. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze kawałki, upiec w piekarniku a kiedy już będzie miękka, oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł

Ze smakiem i z pasją
Zupka warzywna z ryżem- dla niemowląt 159

swoje ukierunkowanie :D) i wszelkie warzywne jak i owocowe potrawy będziemy zjadać z wielką przyjemnością. By mi się jednak nic nie marnowało, wpadłam na sposób i pasteryzuję posiłek w słoiku. Jest to o tyle fajne, że zawsze mogę wyciągnąć "własny" w najmniej oczekiwanym momencie. Mogę też podawać zupki na zmianę, by dziecku się nie znudził jeden smak. Z pomocą przy

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto z konfiturą jabłkową 168

się za ciasto! Składniki 380 g mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła 3 całe jaja półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego półtora słoika jabłek prażonych Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula. Ciasto podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na pół godziny

Z Kuchni Do Kuchni
kandyzowana skórka pomarańczy 191

pomarańczy i smażę na wolnym ogniu około 15-20 minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą w słoiku. Dodaję ją do piernika, keksu, sernika czy czekoladowych muffinów

babka w formie
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 208

mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 duże jaja lub 6 małych 200 g masła ewentualnie: olej o łagodnym smaku szczypta soli pół szklanki cukru 4 słoiki wekowanych tartych jabłek cynamon Białka oddzielić od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę.  Masło pokroić na kawałki. Dodać do mąki. Wymieszać, by masło pokryło się mąką

Weekendy w domu i ogrodzie
Sok z ciemnych winogron 127

sokownika wlewamy wodę. W sicie umieszczamy umyte i obrane z ogonków owoce winogrona, przesypane warstwami z cukrem. Dusimy na wolnym ogniu, a powstały sok co jakiś czas zlewamy do słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w (zimnym) piekarniku ustawionym na 120st

Kuchnia w czekoladzie
Syrop imbirowy 216

przecedzamy napar imbirowy przez sitko, a starty imbir bardzo dokładnie odciskamy z soku. 4. Doprawiamy syrop imbirowy sokiem z cytryny i miodem. 5. Przelewamy syrop imbirowy do szczelnie zamykanego słoika, możemy dodać korę cynamonu i kilka goździków. Syrop imbirowy przechowujemy w lodówce przez około 2 tygodnie. Dodajemy po dwie łyżki do herbaty lub pijemy sam rozcieńczony przegotowaną, ciepłą wodą. Zdrowia

W kuchni Katie
Sałatka z szpinakiem i jajkiem 147

Szpinak, rukola, jajko i wyraziste suszone pomidory. Kilka niewyszukanym składników na pyszną, lekką przystawkę lub posiłek do pracy.   Składniki: 200g świeżego szpinaku (najlepiej baby) 200g rukoli słoik suszonych pomidorów w oleju 4 jajka 2-3 kromki chleba oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów ząbek czosnku sól, czarny pieprz, koperek Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie

Pyry na Gaz
Dyniowe tiramisu 156

bitą śmietanę. Pod koniec miksowania dodajemy puree z dyni oraz przyprawy. Miksujemy do połączenia składników, kosztujemy i w razie konieczności doprawiamy. Biszkopty kruszymy i polewamy kawą. Układamy w słoiku biszkopty, na to warstwę musu dyniowego, ponownie biszkopty i mus. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na wierzch pucharków. Desery umieszczamy w lodówce. Najlepiej smakują po kilku godzinach, kiedy

Kolizje Smaków
koreczki z tortilli z ogórkiem 6005

andrzejki, Sylwester i mnóstwo imprezowych dni, będzie więc sporo okazji żeby wykorzystać ten przepis.  Składniki: 2 placki tortilli 200 g kemowego twarożku chrzanowego 5-6 dużych plastrów szynki słoik małych ogóreczków korniszonych  Tortille podgrzewamy w mikrofali przez około 30 sekund, żeby zmiękły (wtedy lepiej się zwijają). Układamy je na desce do krojenia zakładając trochę jedną za drugą. Smarujemy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia