słoik - 12348 przepisów (strona:409/824)

Sałatka Waldorf na bogato. 135

sałatkę Waldorf. Jednak to nie ona podbiła serca jury, tylko właśnie pasta.  Tak w jednym jak i w drugim przypadku nie mogło zabraknąć mojego kochanego prażonego sezamu. :) słoik marynowanego selera 2 jabłka pokrojone w kostkę 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonego szczypiorku 10 rzodkiewek pokrojone w plasterki 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki majonezu Kielecki  łyżka

Dieta moja pasja
Sałatka z ananasem i tortellini. 108

większość takich wynalazków, podpinam do grupy udanych. Prosta, szybka zbieranina tego co akurat znalazło się w półce. Mało krojenia, krótki czas przygotowywania, a mamy pełną michę smacznej, pożywnej sałatki. słoik marynowanego selera puszka ananasa paczka tortellini ( u mnie trójkolorowe) 0,5 szklanki szczypiorki 300 g chudej szynki  2 łyżki majonezu 1 łyżka serka ( u mnie Bieluch) czarny pieprz

Dieta moja pasja
Serniczek z jagodami zawijany w tortillę. 104

Dziś pogoda dopisała, dzień minął pracowicie i owocnie. Trawa skoszona, kwiatki przeplewione, ogórki oberwane i włożone do słoików. Szybki obiad, ale już na pieczenie ciasta nie było czasu, ani ochoty, tzn zjeść by się zjadło, ale weny brak. I na taki opór trzeba znaleźć sposób, a więc otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i już wiedziałam co mnie uratuje, co będzie naszym dzisiejszym

Dieta moja pasja
Sos pomidorowy na bazie z cukinii. 133

cukier jest lubiany przez pomidory, są wtedy bardziej wyraziste. A więc po co dosładzać go zwykłym cukrem, jak można użyć zdrowszej wersji. Taki sos można zamrozić lub dać do słoików i po pasteryzacji może sobie czekać, na swoją kolej. Później tylko jakieś dodatki dnia i gotowe

Dieta moja pasja
Babka makaronowa na słodko. 122

lubię zbyt intensywnego napowietrzania. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Jagody mieszamy z cukrem i mąką, tak aby każdy owoc był dokładnie obtoczony. Jeśli używamy jagód ze słoika, trzeba je odsączyć z płynu i dodajemy mąkę. Na spód formy wykładamy 1/4 masy serowej, na niej układamy makaron, przykrywamy znów masą z sera, Później idzie warstwa jagód, znów twaróg , makaron

Dieta moja pasja
Surówka z selerem konserwowym 153

Surówka z selerem konserwowym była dla nas miłą odmianą od znanych nam surówek:). Przebija w niej smak selera, który świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym jabłkiem. Pycha! 1 słoik selera konserwowego 2 marchewki 1 małe jabłko 3 łyżki jogurtu lub śmietany 4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłko na grubszych. Seler odsączamy

Szefowa kuchni
Szybka sałatka z selerem 190

pół godzinki można ją zrobić i podać niezapowiedzianym gościom. Sałatka z selerem konserwowym jest pyszna i można ją zrobić jako niskokaloryczną zastępując majonez jogurtem naturalnym. Składniki: - 1 słoik selera konserwowego  - 1 puszka kukurydzy - 30 dag szynki w kawałku - 1 pęczek cebuli dymki, zielona część - 3 jaja - 6 ogórków konserwowych - 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki musztardy - sól

Apetyczna babeczka
Pasztet z grzybami 164

mojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby. Nie tak dawno robiłam pasztet w słoikach a dziś proponuję podobny ale pieczony w foremkach. porcja na 2 foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto „Cycki Murzynki” 201

pieczenia Składniki na krem: 25 dag. masła 6 żółtek 1 budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy Dodatkowo: duże opakowanie okrągłych biszkoptów słoik dżemu wiśniowego 100-150 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów rodzynki do dekoracji Polewa: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki kakao WYKONANIE Biszkopt jasny

W kuchennym oknie Ewy
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 143

oczywiście są smaczne. Ma być świeżo, co oznacza sezonowe składniki i pomysłowe odświeżanie starych przepisów. Świeżość to też elegancja i estetyka podania, ale w prostocie, bez tony ściereczek, słoików zamiast talerzy, wyszukanych naczyń i dekorowania stołu jak na Wigilię. Donny Hay serwuje dużo dań z kurczakiem, uwielbia śmietanę kremówkę czy nowe wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne

Ugotowane pozamiatane
Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum 159

Krewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni. Porcja: 2 osoby Składniki: ½ słoika pasty TomYum House of Asia 1 Mleczko kokosowe House of Asia 12 dużych surowych krewetek  1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.) ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 limonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska bazylia

SzczyptaSmaQ
Puree z dyni 165

pieczenia dyni zależy od jej wielkości i gatunku. Moja zielona dynia francuska o wadze 5 kg piekała się przez 1,5 godziny. Puree z dyni można przechowywać w szklanym słoiku, w lodówce przez około 1,5 tygodnia. Porcje dyni można także zamrozić (w specjalnych woreczkach do zamrażania). W zamrażalniku można je przechowywać od 6 do 8 miesięcy. Do pieczenia dyni

Gospodyni Miejska
Tykwa faszerowana kaszą jaglaną i wiśniami 210

Kolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja. Składniki 1 grubsza część tykwy wężowatej 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoik wiśni w soku 2 żółtka 2 łyżeczki brązowego cukru (pokruszone bezy) 1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. 2. Podpiekamy przez około

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Granola kokosowa 86

kokosowa (oprócz wiórków dodałam też płatki kokosowe). Do kokosów pasowały mi orzechy włoskie ale równie dobrze możecie użyć innych. I jak zawsze - polecam zrobić od razu dużą porcję do słoika

Milion Smaków
Pesto z jarmużu – przepis 3 130

Pesto z jarmużu jest moim ulubionym pesto . Jarmuż można kupić teraz przez cały rok, więc co i rusz przyrządzam słoik domowego pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z jarmużu i piniowych orzechów. Jest super! Delikatne w smaku, lekko grudkowate, po prostu jak domowe pesto ! Zdrowe i smaczne. Do makaronu czy kanapek . Pesto pasuje do wszystkiego! Pesto z jarmużu Składniki

codojedzenia