zapiekanki - 9903 przepisów (strona:409/661)

Orkiszowa tarta z kurczakiem i mozzarellą 172

niektórzy z Was czekają od tygodnia (i z tego miejsca chwała Wam za cierpliwość :)) Mowa oczywiście o Tarcie orkiszowej z pikantnym kurczakiem i mozzarellą w jogurtowym sosie. To pierwsza zapiekanka w nowym  naczyniu żaroodpornym kupionym w sklepie Duka. Forma do pieczenia sprawdza się znakomicie, a jej największą zaletą jest niewielki rozmiar :))  W sam raz na dwie porcje. Składniki

Spektrum Smaku
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 640

mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka 300 ml mleka 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane garść

Kuchnia Prezydentowej
Udka z rodzynkami po turecku 164

cebuli włożyłem udka , dodałem rodzynki , owoce goji i łyżeczkę cynamonu. Wlałem tyle gorącej wody, aby zakryła mięso , przykryłem i dusiłem 30 minut. Ryż ugotowałem na półtwardo , odcedziłem. Naczynie do zapiekanek wysmarowałem masłem , ułożyłem w nim warstwę ryżu. Na nim ułożyłem udka razem z sosem. Przed włożeniem do piekarnika przykryłem formę folią aluminiową. Piekłem ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni

R'n'G Kitchen
Kalafior z orzeszkami ziemnymi 142

Pasuje do smażonej piersi kurczaka albo do zapiekanki z ziemniaków. Składniki kalafior ( około 900 g ) 100 g łuskanych orzeszków ziemnych sól 2 małe cebule 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny pieprz kajeński 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku Przygotowanie   Kalafior umyłem, oczyściłem, podzieliłem na różyczki. Gotowałem 5 minut w posolonej, wrzącej wodzie razem z kilkoma

R'n'G Kitchen
Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu. 179

kilkutygodniowemu dojrzewaniu. Edamski MSM Mońki charakteryzuje się sprężystym elastycznym miąższem usianym nielicznymi oczkami o niewielkiej średnicy. Dzięki swoim właściwościom ma uniwersalne zastosowanie – jest doskonałym składnikiem kanapek, koreczków oraz zapiekanek. Źródło: Klik CHIPSY JARMUŻOWE SKŁADNIKI: 2 garści jarmużu 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wlewamy oliwę, doprawiamy. Wymieszać. Dodać

ClauditteMissCooking
Portugalia... 183

słowach z czym kojarzy mi się Lizbona, to wymieniłabym: ŻÓŁTE TRAMWAJE PIĘKNE I BARDZO ŚLISKIE CHODNIKI GRILLOWANE SARDYNKI KLIMATYCZNE ULICZKI Pierwszy raz spróbowałam ośmiornicy, a w domu zrobiłam już zapiekankę z dorsza i ziemniaków praz ciasteczka Pasteis de Belem. Kościół św. Dominika "Calcada" - wybrukowane mozaiką chodniki i place, śliskie jak diabli :) Tuk tuki na ulicach Lizbony Pomarańcze i papryka, których

bistro mama
Tosty- z serem i pieczarkami 160

nielicznymi oczkami o średnicy ziarna. Gouda MSM Mońki jest cieniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego idealnie sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Źródło: KLIK   Wysoka jakość w poręcznej formie Prócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup sera na wagę, produkty MSM Mońki dostępne są również w plasterkach, w funkcjonalnych opakowaniach typu „otwórz – zamknij

ClauditteMissCooking
Kalafiorowa Moussaka MUSAKA- 170

Świetny pomysł na zapiekankę mięsną. W tradycyjnym przepisie na grecką musakę stosuje się bakłażan., który ja dziś zastąpiłam tegorocznym kalafiorem! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 30 dag mięsa wołowego mielonego, 1 duży kalafior, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 300 ml mleka, 100 ml śmietany, 2  białe cebule, 2 łyżki smalcu, tłuszcz do formy, sól do smaku, świeże zioła

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka z kalafiora z ryżem 192

Szukasz pomysłu na danie z kalafiorem?? Polecam super zapiekankę ! Składniki: 1 szklanka ryżu, 1 kalafior (średni), 10 dag żółtego sera, sól do smaku, majeranek do smaku, koperek, tłuszcz do formy. Wykonanie: Ryż ugotować i odstawić. Ugotować również kalafior w osolonej i lekko posłodzonej wodzie i podzielić na różyczki. Wymieszać ryż z kalafiorem, żółtym serem, przyprawami do smaku. Przełożyć do naczynia

Tradycyjna Kuchnia
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM 364

pomysły-inspiracje je posiadają. Inne przepisy z pulpetami: Pulpety w sosie koperkowym Sulu Köfte, turecka zupa z pulpetami Rosół z serowo-mięsnymi pulpecikami Spaghetti z pulpetami w sosie neapolitańskim Zapiekanka makaronowa z pulpecikami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy

Przepisy Aleksandry
Dlaczego mięsa nie lubię... 220

odczujemy tego, ale nasz organizm tak, bo będzie musiał to naprawić; azotyny po podgrzaniu przekształcają się w nitrozaminy - związki rakotwórcze (i tu się kłania kiełbaska z grilla, zapiekanka z szynką, jajecznica z kiełbasą itp.) Teraz trzeba napisać coś o plusach jedzenia mięsa: kryptoreklama ;) niewątpliwie zawiera ono pełnowartościowe białko, natomiast nie ma większych problemów by zastąpić je białkiem roślinnym, wystarczy

pyszne zdrowości
Szybkie zapiekanki 196

Nie lubię marnować jedzenia. Miałam zamrożonych kilka włoskich bagietek, a że potrzebowałam zwolnić miejsce w zamrażarce musiałam je jakoś spożytkować. Przekroiłam zatem toto, posmarowałam masłem, położyłam

Jemy Pijemy
Marynowana dynia 219

robiłam. Nawet nie wiecie, jak żałuję; z pewnością jest to jedna z niezbędnych rzeczy w spiżarce - nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika. Tak jak ja... :)   Przepis , z moimi zmianami cytuję

Kuchnia Prezydentowej
Pasta z wędzonej makreli 181

Pasty na kanapki, to rytuał na równi z niedzielnymi zapiekankami taty w każdą niedzielę ;) Smaki dzieciństwa, w przerobionej przeze mnie formie. Wędzona makrela - dawno miałam smaka na taką pastę, aczkolwiek przerażało mnie wyjmowanie malutkich ości. Kiedyś okrutnie bałam się rybich ości, teraz żyję z nimi w zgodzie :P Potrzebujemy: 1 wędzona makrela 4 jaja 1 cebula 2 łyżki keczupu

MamaOskarka
Pieczarki 187

najsmaczniejszych grzybów. Do celów kulinarnych najlepsze są młode o białych kulistych kapeluszach i grubym trzonie. Można je spożywać na surowo. W kuchni stosuje się je jako dodatek do zapiekanek i pizzy, składnik farszu do uszek lub krokietów , do przyrządzania sosów

Wiem co jem