zapiekanki - 10403 przepisów (strona:416/694)

Rabarbar zapiekany pod koglem moglem 160

długości ok. 1 cm, zasypujemy połową cukru i cynamonem, a następnie odstawiamy na 15 - 20 minut. Żółtka miksujemy z drugą częścią cukru na puszysty kogel mogel. Dno foremki do zapiekanek (21 - 23 cm) wysypujemy równomiernie granolą, na nią wykładamy rabarbar z sokiem, który się wytworzył i zalewamy to koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut

Czary - gary w kuchni
Przepis na zapiekane warzywa, czyli szybki i zdrowy obiad 145

dodatkiem fety. Jak przygotować takie danie? To proste! By powstał taki przysmak, nie trzeba wiele. Wystarczy sprawny piekarnik, naczynie żaroodporne oraz kilka składników. Jeśli chcemy przygotować taką warzywną zapiekankę dla 3-4 osób, musimy przygotować następujące produkty spożywcze: Bakłażan – 1 sztuka; Cukinia – 2 sztuki; Czerwona papryka – 1 sztuka; Żółta papryka – 1 sztuka; Ser feta – 200 g; Oliwa z oliwek; Czosnek

Codogara
Cukinie faszerowane po meksykańsku 181

walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka

Wędrówki po kuchni
Najlepszy sos pomidorowy do pizzy 501

podałam w przepisie (zeszklony czosnek, chilli, sos, zioła). Do czego używać? Sos pomidorowy możesz wykorzystać nie tylko do pizzy. Będzie świetną bazą do zupy pomidorowej, jajecznicy z pomidorami, makaronu, zapiekanek, lasagne i wszędzie tam, gdzie jest potrzebny smak prawdziwego pomidora. Sosu z pomidorów z działki, wygrzanych w słońcu, smacznych i zdrowych nie zastąpi żaden kupny sos. Warto zatem poświęcić godzinkę

Ale Proste
Uniwersalny sos pomidorowy 158

zagotowujemy, często mieszając. Po zagotowaniu – sos jest gotowy. Powodzenia w szukaniu zastosowań! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Spaghetti z sosem pomidorowym, lasagne, pulpety, roladki mięsne, zapiekanki, dania azjatyckie, wszelkiego rodzaju dania mięsno-warzywne, a nawet tortilla czy pizza. Zastosowania można mnożyć. Jedno jest pewne – dobry sos pomidorowy jest znany i ceniony na całym świecie. Po drugie: prosty

Proste-przepisy.pl
Zapiekany makaron z szynką i groszkiem 205

Zapiekany makaron z szynką i groszkiem to bardzo proste w przygotowaniu i pożywne danie. Przepis jak zwykle ostatnio, zaczerpnięty z książki Dieta Fit - Natalia Gacka, jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 314

tych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być nudny. Składniki: 800 g ziemniaków (po obraniu) 150 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 150 g mascarpone 2 jajka sól himalajska pieprz  gałka muszkatołowa   1 łyżka masła

Ala piecze i gotuje
Smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą 212

Uwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście

Słodkie okruszki
Zapiekany gyros - mini zapiekanki gyros 224

Mini zapiekanki gyros w porcji na raz. :-) Jadamy je na obiad, ale na zimno też okazały się na smaczne, więc jeśli macie kilka naczyń żaroodpornych, możecie postawić je na imprezowym stole. Oprócz tego, że ładnie się prezentują są też smaczne, bo kto z nas nie lubi gyrosa? Poniższy przepis jest na 4 małe naczynia.  500g filetów z kurczaka

Szefowa kuchni
Potrawy z grzybami – inspiracje 167

najważniejsze. Jeżeli nie mamy dostępu do grzybów możemy wybrać alternatywę w postaci dostępnych powszechnie pieczarek. Nadają się do zastosowania w wielu przepisach. Można przyrządzić na nich wyśmienitą jajecznice, zupę, zapiekankę czy też sos pieczarkowy . Są one dostępne do kupienia w większości sklepów, Więc wystarczy po prostu po nie pójść. Post Potrawy z grzybami – inspiracje pojawił się poraz pierwszy w Magazyn

Codogara
Sos beszamelowy 195

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Sos ten idealnie nadaje się do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw. Jest podstawą wielu dań kuchni europejskiej.   1/2 litra mleka 2 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego gałka muszkatołowa sól, pieprz   Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim.  Pozostawić do ostudzenia

Di gotuje
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 243

ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy z piekarnika i na wierzch każdej zapiekanki nakładamy odrobinę masła. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Upieczone wyjmujemy z piekarnika a po 2-3 minutach z foremek. Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym i dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Jak schudnąć do lata 157

oczyszcza układ pokarmowy, dzięki czemu przyśpiesza metabolizm. Zrezygnuj z pieczonych i smażonych na tłuszczu potraw. Zaprzyjaźnij się z warzywami i owocami – pełno ich w sklepach, zwłaszcza na wiosnę. Zamiast zapiekanki na lunch do pracy, zrób sobie coś lekkiego, np. sałatkę z bakaliami. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie sałatka grecka , niż frytki z baru szybkiej obsługi. Ruszaj się nie tylko sportowo Najlepszym

Codogara
Kuchnia francuska w pigułce 168

jego próbowanie to nie lada przyjemność. Francja słynie również z ciasta francuskiego oraz bagietek, które są popularne w naszym kraju w różnych formach, na przykład na śniadanie, do zapiekanek czy do małych kanapeczek. Widać, więc wyraźnie, że specjałów kuchnia tego typu ma bardzo dużo, ale od nas samych zależy czy ją wybierzemy i stanie się nasza ulubioną, czy też jednak

Codogara
Dip czosnkowo-pietruszkowy 169

zapiekanek,pizzy,słonych przekąsek czy warzyw. Idealny,czosnkowo pietruszkowy. SKŁADNIKI: 3 Ząbki czosnku  pęczek pietruszki  200 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki majonezu ja daje zawsze Kielecki  sól i pieprz do smaku  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czosnek przeciskam przez praskę Natkę drobno siekam  Dodaję jogurt i majonez oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą. Wkładam do lodówki

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania