słoik - 12348 przepisów (strona:407/824)

Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem 132

pieczeniem dyni możesz zająć się dzień wcześniej. Schowaj je potem do plastikowego pojemnika i przechowuj w lodówce. Jeżeli zabierasz sałatkę do pracy, zabierz sos w osobnym pojemniczku lub słoiku i polej nim sałatkę tuż przed spożyciem. Nie jest to niezbędne, ale po kilku godzinach zioła i jarmuż mogą oklapnąć pod wpływem sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta kanapkowa na różowo z quinoy, fasoli i buraczków 140

Banalnie prosta pasta kanapkowa. Ja używam do niej buraczków ze słoika od mamy, ale jeśli takich domowych nie macie to wystarczy ugotować buraka i po kłopocie. Składniki: 2/3 szklanki białej quinoy 1 puszka białej fasoli 3 łyżki ugotowanych startych buraczków 2 łyżki soku  cytryny 1 mały ząbek czosnku pieprz sól Wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki

Quinoa Raz!
Sałatka hawajska z wędzonym kurczakiem 1008

podczas zakupów traficie na wędzonego kurczaka, nie zastanawiajcie się ani chwili :) Składniki (na ok. 6 porcji): 1 noga wędzonego kurczaka (udko + podudzie) 1 puszka ananasa (najlepiej w kawałkach) 1 słoik selera 1 por (tylko jasna część) 100 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Mięso wędzone oddzielamy od kości i kroimy na niezbyt

MyCookBook.pl
BURRITO Z KURCZAKIEM 193

Składniki: 2-3 piersi kurczaka bez skóry 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 duża czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy taco sól pieprz 1 słoik salsy 2 woreczki ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szklanka startego sera cheddar 1 limonka świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania Sposób wykonania: Paprykę pokroić

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Prosta salatka z opienkami miodowymi 143

Sezon na opieńki miodowe w pełni. Klasycznie te cudowne grzyby lądują, albo w sosie, albo w słoiku zamarynowane w zalewie octowej. Dzisiaj postanowiliśmy je potraktować nieco inaczej. Niewielką ilość składników zrekompensowała ich intensywność i chociaż na początku obawialiśmy się, że któryś z nich może dominować, tak się nie stało. Pamiętać jedynie należy, żeby trzymać się proponowanej przez nas proporcji

Kuchnia od dwojga
Ciasto jaglane z jabłkami i białym serem 120

dodaje energii na wiele godzin. Zafundujcie sobie jesienną porcję przyjemności kulinarnych!. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: - 25 dag kaszy jaglanej - 4 średnie jabłka - 25 dag białego sera - słoik konfitury brzoskwiniowej o pojemności 250 ml - jajo - 2 lub3 łyżki cukru - cynamon 1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie na durszlaku, potem przelewamy ją wrzątkiem, aby pozbawić goryczki. W rondlu nastawiamy

Apetyczna babeczka
Bulion warzywny z pieczarkami 164

się, gotując w szybkowarach. Dlatego – kiedy tylko się w takowy zaopatrzę – przygotuje przepisy z jego użyciem. Buliony można przygotować wcześniej, w większej ilości. Gorące przelewać do wyparzonych słoików i zawekowane przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni. Buliony można również mrozić (do 3 miesięcy). Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania

Moja Delicja
Gęś pieczona z jabłkami 138

chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia. Na dnie zostanie sos, który należy wlać do środka gęsi, do jabłek. Polać z wierzchu gęś wodą – około 150 ml. Po 4 godzinach znowu

królestwo garów
Zupa z zielonym groszkiem konserwowym 158

ulubiona zupka mojego męża. Ja za groszkiem konserwowym za bardzo nie przepadam ale w zupce całkiem nieźle smakuje. składniki: 1,5 l bulionu 700 g obranych ziemniaków 1 słoik groszku konserwowego (720 ml) 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła natka pietruszki Do garnka wlać bulion i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy bulion się zagotuje

Monia miesza i gotuje
Kakaowa nocna owsianka z nasionami chia i owocami czyli Niedzielne Sniadanie odc.96 131

zimowym Do jednaj miseczki wkładamy płatki a do drugiej nasiona chia. Zalewamy je mlekiem, przykrywamy i chowamy na noc do lodówki. Rano płatki z mlekiem mieszamy z kakao. Do słoików wkładamy na zmianę płatki, napęczniałe nasiona chia, owoce i tak dwie warstwy. Na samej górze układamy owoce, posypujemy je czekoladą i polewamy syropem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Meksykańska zapiekanka z nachosami 223

zapiekanka, którą szybko możesz zrobić, gdy np. niespodziewanie wylądujecie u Ciebie po wyjściu z kina . Składniki (dla dwóch osób): Paczka solonych chipsów nachos z dyskontu na L 1,5 słoika paprykowego sosu salsa, ostrego z dyskontu na L 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego mała czerwona cebula (może być biała) 3 ząbki czosnku szczypta ziaren kolendry mała czerwona papryka

manslogblog
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 146

mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 6 białek DODATKOWO: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g) cukier puder do posypania MASA KREMOWA: 200 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki

Gotuję Testuję
Koszyczki tostowe z serkiem 200

PORCJE: 9 Koszyczki tostowe z serkiem  1 serek Apetina (dowolny smak), ja użyłam POMIDORY I BAZYLIA 1/2 pory pęczek pietruszki 1/2 pomidora 1/3 słoika marynowanej papryki 15 dag sera żółtego kilka kromek sera tostowego Kromki chleba tostowego wyjmujemy z opakowania i wałkujemy wałkiem kuchennym. Powstałą kromkę należy obkroić nożem, aby powstało koło. Wkładamy każde koło do wysmarowanej margaryną formy

Gotuję Testuję
Fasolowy przysmak z patelni 110

puszka białej fasoli pieprz, sól, przyprawa do potraw pół litry bulionu drobiowego   Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażyć przez chwilę na patelni. Następnie dodać do niej poszatkowaną drobno cebulę. Słoik papryki marynowanej odcedzić i paprykę przełożyć na patelkę. Fasolę odcedzić z zalewy, przelać wodą i dodać na patelnię. Całość chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Przyprawić do smaku. Przykryć patelkę

Gotuję Testuję
Dżem na morelach 166

TRUDNOŚĆ: łatwe   CZAS: powyżej 30-60 minut    ILOŚĆ: kilka słoików Dżem na morelach 1 kg moreli 2 galaretki morelowe 40 dag cukru 1 opakowanie Dżemix (2:1)   Pamiętać należy, aby do dżemu wybierać świeże i jędrne morele. Morele wymyć, pozbawić skórek, a następnie przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Następnie włożyć do dużej miski

Gotuję Testuję