nasionami i orzechami. Dodajemy syrop i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Rozkładamy na 3 tacki dehydratora i suszymy przez 15 h w temperaturze 43 stopni. Gotową granolę przekładamy do słoika lub naczynia próżniowego. Podajemy z mlekiem lub jogurtem roślinnym. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuwieczory. Składniki: 16 łyżek ulubionej kawy rozpuszczalnej 5 lasek cynamonu Przygotowanie: Laski cynamonu połamać/pokruszyć na mniejsze kawałki. Następnie cynamon dodać do kawy rozpuszczalnej, wymieszać. Wsypać do szczelnego słoika i odstawić na około 4 tygodnie. Rada: im dłużej kawa jest przechowywana tym większy wyczuwa się aromat cynamonu. Jestem miłośniczka kaw smakowych z różnymi dodatkami. Inspiracja do zrobienia własnej aromatyzowanej
Ciastka - domowe słodkościtemu - rzuciłam się na kuriera z paczką i pobiegłam ją otwierać. Kwiaty konopi parzę codziennie :) Zalewam jedną łyżeczkę, chwilkę parzę i piję. Czynność powtarzam dwa razy. Aktualnie w słoiku trzymam wymieszane kwiaty z liśćmi konopi. Jak już pisałam wcześniej - herbatkę agrestową próbowałam i mi niezwykle posmakowała. Mięta jest bardzo mocna, wyrazista. Cudownie pachnie i smakuje. Podobnie z melisą. Zauważyłam
Czarnawisienkakwiatu gałki muszkatołowej (lub w zamian sama gałkę muszkatołowej) 2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Wykonanie Wszystkie zmielone przyprawy wymieszać razem i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do jednego roku
w mojej kuchnisobie z ich udziałem pyszne, roślinne posiłki. Takim przykładem jest poniższa miseczka wypełniona po brzegi warzywami. Rozgrzewa, syci i obłędnie smakuje . Część zjadam od razu, a resztę pasteryzuję w słoikach, które przydadzą się w dni, w których nie będę miała czasu na przygotowanie i zjedzenie czegoś ciepłego i pożywnego. Składniki: 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki
Zdrowie na języku :Psparzyć). Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Dodać cukier i dynię - całość wymieszać i zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Konfitury nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcone ustawiać do góry dnem, po przestudzeniu powinny być zamknięte
Codzienna kuchnia niecodziennachwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia. Gęś polać pozostałym sosem i 150 ml wody. Niestety, jak to czasem bywa... pokrojona gęś znika szybciej niż uda się zrobić jej zdjęcie
królestwo garówczasie nie wychodzicie z kuchni na pogawędki, bo zawartość garnka Wam wykipi :) Po godzinie, masło można zostawić w garnku, jednak ja przelewam do dużej salaterki (może być słoik), żeby mi masło garnka nie zajmowało. Odstawić do ostudzenia Gdy ostygnie, włożyć do lodówki, aby całkowicie zastygło (u mnie na noc) Po zastygnięciu, przebić skorupę masła i odlać wodę, która zgromadziła się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compasować. Żurawina w takiej postaci, ma szansę przypaść do gustu dużej liczbie osób Sosik doskonale smakuje i na zimno jak i na ciepło. Ja go przechowuję w lodówce w słoiku przez ok. 1-1,5 tyg. Drukuj Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jabłka 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny 1/2 szkl. cukru 1/4-1/2
Mieszam w GarnkuSKŁADNIKI: 200 g makaronu penne 1 puszka tuńczyka z wody oliwki ok 10 szt 2 szalotki 1 słoik pesto pomidorowe 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 10 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję tak jak na opakowaniu. W międzyczasie tuńczyka odcedzam z wody i przekładam do miski. Szalotki bardzo drobno siekam i dodaję do tuńczyka. Następnie dodaję kukurydzę
Gotowanie Patkisoli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wszystko posiekać razem na stolnicy i wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części .Zawinąć w folie i na 1 godz .do lodówki. Nadzienie: ~~~~~~~~~~ puszka duża gotowego maku 1 słoik wiśni 2 słoiczki dżemu wiśniowo-kokosowego Polewa: ~~~~~~~~~~ 10 dag ciemnej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżeczki masła lub gotowa polewa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jedną porcję ciasta wałkujemy i układamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieczeniem dyni możesz zająć się dzień wcześniej. Schowaj je potem do plastikowego pojemnika i przechowuj w lodówce. Jeżeli zabierasz sałatkę do pracy, zabierz sos w osobnym pojemniczku lub słoiku i polej nim sałatkę tuż przed spożyciem. Nie jest to niezbędne, ale po kilku godzinach zioła i jarmuż mogą oklapnąć pod wpływem sosu
Chilli Czosnek i OliwaBanalnie prosta pasta kanapkowa. Ja używam do niej buraczków ze słoika od mamy, ale jeśli takich domowych nie macie to wystarczy ugotować buraka i po kłopocie. Składniki: 2/3 szklanki białej quinoy 1 puszka białej fasoli 3 łyżki ugotowanych startych buraczków 2 łyżki soku cytryny 1 mały ząbek czosnku pieprz sól Wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki
Quinoa Raz!podczas zakupów traficie na wędzonego kurczaka, nie zastanawiajcie się ani chwili :) Składniki (na ok. 6 porcji): 1 noga wędzonego kurczaka (udko + podudzie) 1 puszka ananasa (najlepiej w kawałkach) 1 słoik selera 1 por (tylko jasna część) 100 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Mięso wędzone oddzielamy od kości i kroimy na niezbyt
MyCookBook.plSkładniki: 2-3 piersi kurczaka bez skóry 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 duża czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy taco sól pieprz 1 słoik salsy 2 woreczki ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szklanka startego sera cheddar 1 limonka świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania Sposób wykonania: Paprykę pokroić
Przepisy kulinarne babci Antoniny