przygotowania potrzebujemy (na blachę ok 28 cm) : 3/4 kostki masła 2 kubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty ze słoika kubeczek śmietany 2 jajka Z miękkiego masła, mąki, jajka i przypraw wyrabiamy ciasto kruche. Teoretycznie powinno się je wrzucić na chwilę do lodówki, ale ja ten etap pominęłam. Ciasto rozwałkowujemy
Szybko Tanio Smaczniemąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mleka 6 dkg drożdży szczypta soli 2 jajka, rodzynki 1 słoik dyni ( miąższ z dyni u gotowany i poporcjowany w słoiczki) kruszonka: margaryna,cukier, mąka ( w stosunku 1:1) Przygotowanie: Drożdże rozrobić z niewielką ilością cukru, mleka
ChilliJemyHerbata Może być zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło
Powiedz dietom nieHerbata Może być zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło
Powiedz dietom niekimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób, czym jest proces fermentacji, co dzieje się w nastawionych słoikach, jakie bakterie biorą udział w tym procesie i ostrzega przed tym, co może pójść nie tak. Radzi, jak dobierać produkty do kiszenia, na co zwracać uwagę przy zakupach. Opisuje rodzaje
GRUBY WAŁEKOgórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy. 3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy w słoju warstwowo z warzywami, zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawiamy na 2-3 dni przed podaniem, aby wszystko się przegryzło
Apetyczna babeczkakażde 100g produktu przypada 83g owoców! Skład konfitury to: borówka amerykańska, cukier (15g) i pektyny (2g). Cały proces wytwarzania jest nadzorowany– od ręcznego zbioru, aż do zapakowania w słoik i rozesłania konfitury do klienta. Produkcja odbywa się według Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej opracowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny. I co bardzo ważne produkt jest w 100% polski! Kolejnym
Słodkie okruszkiMamy dzisiaj pyszną sałatkę, treściwą i pożywną. Użyłam tutaj szparagów ze słoika, oliwek z nadzieniem piri - piri oraz czarnych a także rukoli mojej ulubionej kapusty i grzanek z kminkiem. Całość wyszła znakomita i polecam gorąco. Przepis pochodzi z ulotki Biedronki z kuchni portugalskiej. Sałatka ze szparagów, oliwek, rukoli po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest rurka, ale garnek trzeba czasem podnieść i przechylić. Na koniec wyciągnęłam resztki owoców i umyłam garnek. Proces powtórzyłam drugi raz z kolejną partią owoców. Sok zlać prosto do słoików i od razu mocno zakręcić pokrywkę. Gotowe
Karola gotujezmieszać z koncentratem pomidorowym i odstawić na godzinę, aby całość ostygła. Zblenderować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i gotować kolejne 20 minut. Gorący ketchup przelewać od razu do słoików i zakręcać. Jeszcze raz powtarzam, aby przechowywać słoiczki w chłodnym i ciemnym miejscu, a spożywać najwcześniej za dwa miesiące
Karola gotujezasypać cukrem. Pozostawić na 12 godzin. Podsmażyć na patelni do zagęszczenia. Dodać pozostałe składniki i gotować przez kolejne 20 minut co chwilę mieszając. Gorący dżem przelewać od razu do słoików i szybko zakręcać
Karola gotujeEkspresowa sałatka dla całej rodziny, a przy tym jaka dobra... Pasuje do kanapek, parówek i innych kolacyjnych przysmaków :) Składniki na sałatkę warzywną z tuńczykiem (około 6 porcji): duży słoik warzyw konserwowych (groszek, kukurydza, marchewka) mała puszka tuńczyka łyżka majonezu łyżeczka musztardy Odlać warzywa i przerzucić do miski. Tę samą czynność powtórzyć z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz musztardę
Karola gotujekolor. Dodać cebulę pokrojoną w pół plasterki, smażyć chwilkę. Zamieszać, dodać musztardę i podlać wodą.Wody wlać tyle, żeby polędwiczki były przykryte w 3/4 wysokości. Jeśli macie kurki ze słoika to wlać tą wodę. Doprawić do smaku. Gotować 3-4 minuty. Wlać śmietanę, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Smacznego. To jest naprawdę dobre
Kuchnia Pokoleńprzeciwpasożytnicze. To, co podoba mi się w tym przepisie, to ilość składników na jeden, mały słoiczek. Nie trzeba potem stać w kuchni i przelewać do iluś-tam słoików :) Składniki: 1 małe, obrane jabłko podzielone na mniejsze kawałki 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka nasion chia sok z połowy cytryny Wszystkie składniki przełożyłam do garnka
Szczęśliwa kuchniaprzeciwpasożytnicze. To, co podoba mi się w tym przepisie, to ilość składników na jeden, mały słoiczek. Nie trzeba potem stać w kuchni i przelewać do iluś-tam słoików :) Składniki: 1 małe, obrane jabłko podzielone na mniejsze kawałki 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka nasion chia sok z połowy cytryny Wszystkie składniki przełożyłam do garnka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com