Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem.

Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem.

Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem.

To moja ulubiona tajska zupa. Polecam ją każdemu kto lubi pikantne, kwaśne, lekkie i pełne aromatów dania :) Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna !  Na około 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego  1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kaffir House Of Asia  ok 3 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki ( może być ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Jemy Pijemy

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Autor

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

krewetki, grzyby, chilli, zupa, sok, pasta, pasty, pieczarki, sosy, tajska zupa, kalafiorem, makarony, dorsz, ryba, kokosowe, makaron, kalafior, ryby, słoik, warzywa, sos chilli, kuchnia tajska, sos z grzybów , zupa rybna, pieczarki w sosie, zupa grzybowa, makaron z pieczarkami, sos do makaronu, dania z makaronem

Inne przepisy z Jemy Pijemy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.