płatkami migdałów. Ciasto rolujemy, zaczynając od dłuższego brzegu. Kroimy na 3-4cm kawałki (ślimaki). Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 stopni C (termoobieg: 200 stopni C). Płaskie naczynie do zapiekanek lub tortownicę smarujemy masłem i układamy w nim ślimaki z ciasta stroną nacięcia do góry. Posypujemy płatkami migdałowymi Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smakowity Blog KulinarnyBataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla. Składniki: 3 bataty 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz suszone zioła prowansalskie
Smakowity Blog Kulinarnykuchni są sery. Te najbardziej popularne to: Sbrinz, Emmentaler, Appenzeller, Freiburger Vacherin, Gruyere. Makaron króluje we włoskojęzycznych rejonach Szwajcarii, gdzie jada się klasyczne włoskie specjały. Do przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw
Smakowity Blog Kulinarnyziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle
Smakowity Blog Kulinarnygłową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też holenderskim. Składniki
Smakowity Blog Kulinarnysmaku. Jest neutralne i dlatego nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Można w nim zapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam. Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując je po otwarciu opakowania powinniśmy zużyć je od razu
Smaczna Pyzazwane frokost . Jest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku oraz przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry ziemniaki. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut, aż ziemniaki się przyrumienią. Zapieczone danie posypać drobno posiekaną natkę pietruszki i podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskajednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami. Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia przemianę materii
SzczyptaSmaQindyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi. Gęś pieczona
SzczyptaSmaQZapiekane dyniowe płatki jaglane z gruszką oraz cukrem trzcinowym i pekanami Co do dzisiejszej zapiekanki, to muszę ją jeszcze dopracować, bo płatki za rzadkie chyba ugotowałam i nie była tak ścięta jakbym chciała, ale smaki jak najbardziej zgrane ;) Z wczorajszego pieczenia wyszedł odrywany dyniowy chlebek drożdżowy z orzechami i sosem toffi . Dobre było. Zdjęć za bardzo
More food, love and dreamsCzęsto się zdarza że zostają na z obiadu resztki kurczaka, pieczarek . Proponuję wykorzystanie ich w takiej oto zapiekance z ziemniaków, kurczaka , pieczarek i jajek . Zapraszam :) Składniki Ziemniaki resztki kurczaka np udko , noga
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj zapraszam na pyszną, chrupiącą ciabatkę :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Z gotowych ciabatek przygotowałam zapiekankę "krakowską" . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na dwie ciabatki: 8 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych 2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ewentualnie tortowej) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła +kostki
My Culinary Arttwarogowa zapiekanka makaronowa z gruszką i żurawiną Trochę przypalona i za długo przetrzymana w piekarniku, ale i tak dobra :P Serio weekend już prawie minął? Za szybko, zdecydowanie. Potrzebuje jeszcze kilku dni. Aby odpocząć tak do końca i zrobić to co muszę zrobić, ale jak na razie wystarczyć mi musi te kilka godzin do wieczora
More food, love and dreamsZapiekanka serowa (z kasza manną)z brzoskwinią i płatkami migdałowymi inspiracja Najlepsza skorupka Słońce!! Składniki 100g kremowego serka(typu emilka) 50g twarogu przeciśniętego przez praskę 20g kaszy manny jajko łyżeczka masła łyżeczka cukru + do smaku 1/2 łyżeczki i proszku do pieczenia 2-3 połówki brzoskwini z puszki duża łyżka płatków migdałowych ew. aromat migdałowy/waniliowy
More food, love and dreams