Parmezan - skład, historia, produkcja

Parmezan - skład, historia, produkcja

Parmezan - skład, historia, produkcja

Parmezan to ser typu podpuszczkowego, twardy, leżakujący w solance. Ojczyzną parmezanu są Włochy. Początki produkcji parmezanu sięgają XI wieku, kiedy to został wyprodukowany po raz pierwszy przez Benedyktów i cystersów. źródło: sport.pl Parmezan nadaje się zarówno jako dodatek do różnego rodzaju potraw m.in. pizzy, zapiekanek oraz do bezpośredniej konsumpcji. Jest znany na całym świecie. Dojrzewa ok. 24 miesiące, nie wymaga pasteryzacji. Zazwyczaj produkowany jest w postaci dużego, ważącego ok. 40 kg kręgu. Najleps... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotuję Testuję

Autor

gosia47-47gosia47-47

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

jabłka, do pracy, sałata, gruszka, risotto, sosy, spaghetti, makaron, pizza , zapiekanki, pizza przepis, ciasto na pizze, makarony, zapiekanka, zupa, dania z makaronem, makaron z serem, zapiekanka z serem, sos spaghetti, sos do makaronu, sos do sałaty, sos do pizzy

Inne przepisy z Gotuję Testuję

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.