zapiekanki - 10403 przepisów (strona:434/694)

7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI 124

przy tym chorobom układu krążenia i serca 7. PYSZNY SMAK No a to chyba dla nas, wielbicieli słodkości – najważniejsze! Można przyrządzić z nich fantastyczne ciasta, desery, muffinki, musy, zapiekanki i powidła! Na blogu znajdziecie kilka śliwkowych pyszności! Warto zajrzeć! źródło głównego zdjęcia: Pinterest

Ostra na Słodko
Cannelloni z mięsem mielonym, a'la zapiekanka. 236

moim eksperymentowaniu w kuchni wychodzą różne dania. Dziś powstała a'la zapiekanka z makaronem nadziewanym mięsem mielonym. Danie bardzo syte, ale tak smaczne, że warte odpuszczenia sobie diety :) Składniki: Kilka sztuk makaronu Canneloni, 3 świeże papryki (czerwona, żółta, zielona), 6 średnich pomidorów, 1 duża cebula, 8 ząbków czosnku, 360g mięsa mielonego, jajko, bułka tarta, mleko - mniej niż pół szklanki, olej

W kuchni u Moniki
Zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego w sosie pomidorowym 100

Uwielbiam kabaczki i co roku staram się przygotować jakieś nowe danie z ich udziałem. Tym razem zapiekanka w raczej klasycznym połączeniu: mięsa mielonego, kabaczka i sosu pomidorowego z małą ilością dobrze dobranych przypraw. Na efekt trochę trzeba czekać, ale naprawdę warto

Milion Smaków
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 110

Smaczna i bardzo prosta w wykonaniu tradycyjna zapiekanka ziemniaczana. Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag kiełbasy, 3 łyżki posiekanej zieleniny, 10 dag żółtego sera, 2 jajka, 1 szklanka mleka, sól do smaku, pieprz do smaku, tłuszcz do formy. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, pokroić w talarki i układać w naczyniu żaroodpornym, przekładając pokrojoną kiełbasą. Posypać zieleniną i przyprawami do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Cannelloni po florencku 204

minuty. Teraz trzeba doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem polewamy cannelloni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut. Partnerem "Włoskiego tygodnia" jest marka Barilla

Kulinarne Inspiracje
Moussaka-tradycyjne greckie danie 128

warstwami: warstwę ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów, mięso, a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polej wszystko sosem. Do rozgrzanego piekarnika wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni. Zwykle trwa to w sumie około 40 minut. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Zapiekane warzywne kanapeczki 188

nawet dodatek do mięska z grilla.  składniki: 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia żółta 3-4 pomidory, u mnie malinowe 250 g mozzarelli (dałam taką z kawałka do zapiekanek) zioła włoskie (młynek Kotanyi) olej Bakłażana i cukinię pokroić w plasty o grubości ok 1 cm. Najlepiej aby warzywa były mniej więcej takiej samej wielkości. Plastry bakłażana oprószyć lekko solą

Monia miesza i gotuje
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 163

Kuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało

Karo in the Kitchen
Ruska zapiekanka 123

Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 2 śmietany 18% po 200 ml (ukwaszone) 2 duże cebule 2 kostki twarogu 150 g tartej mozarelli sól, pieprz Sposób przygotowania

Pobite gary Barbary
Zapiekanka ryżowa z warzywami 129

Składniki: * 1,5 szklanki ryżu * marchewka z groszkiem (mrożona) 45 dag * 2 cebule * 40 dag pieczarek * łyżka masła * czubata łyżka przyprawy typu vegeta * szklanka kremówki * 15

Pobite gary Barbary
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 185

gotuje się go na półsypko.  Jego ziarna mają 3 razy większą długość niż przekrój (ok. 6 mm), a po ugotowaniu stają się kleiste. Ryż jest idealny do farszów, zapiekanek, deserów i risotto. Można go dodawać do zup, które z powodzeniem zagęści. Sposób gotowania: Kubek ryżu wsypać do 1,5 kubka wody.     Ryż jest bardzo odżywczy o charakterystycznym

Różowa kuchnia
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 162

panierce lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzą się na grillu, zarówno jako przystawka, dodatek, jak i danie główne. Francuzi przyrządzają z nich wspaniały gulasz- ratatouille, Grecy zapiekankę, zwaną mussaką, a ja proponuję żeby je nafaszerować. Tym razem mięsem, choć w wersji wegetariańskiej z kaszą bulgur też bardzo polecam  (przepis) ! Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania