Polskie to dobre. I tego się trzymam. Jednak chęć zjedzenia ogórka i pomidora jest bardzo silna i choć napis ,,kraj pochodzenia, Polska" wcale mnie nie przekonuje wmawiam sobie, że tak jest. Wiem, że jest to mało prawdopodobne ze względu na to, że moi rodzice sadzą kilka szklarni ogórków (niegdyś również pomidorów) i wiem jak nieopłacalną sprawą jest uprawianie tych(...)dodatkowo je obsmażyłam na chrupiąco). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy, chwilę razem smażąc. Ja podałam z kurczakiem w sosie śmietanowo-paprykowym i ogórkami pokrojonymi w talarki, chwilę podsmażonymi na oliwie i posypanych sezamem. Pycha!!! Jednak równie doskonale smakują jako samodzielne danie, lub przystawka. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniskładniki...a jaki smak!! Składniki: Ilość dowolna ziemniaki kiszone ogórki sporo świeżego koperku parę ząbków czosnku majonez lub/i jogurt grecki sól czarny pieprz słodka czerwona papryka Kiszone ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę. Wycisnęłam i odsączyłam je z nadmiaru soku. Przełożyłam do miski. Ziemniaki podgotowałam w łupinkach. Gdy wystygły,obrałam(...)tarce. Wlałam do miski jogurt i majonez. Wsypałam przyprawy i wymieszałam. Polałam sosem czosnkowym sałatkę i wymieszałam. Smacznego! Polecam również Sałatkę ziemniaczaną z szynką Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami w sosie curry Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami Sałatkę ziemniaczaną z wędzonym rekinem
potrawyregionalnepokroić je w kostkę. Pokroiłam drobno cebulkę. Wymieszałam. Następnie dołożyłam grubo starte jabłko, które skropiłam sokiem z cytryny aby nie ściemniało. I oczywiście znów wymieszałam. Kolej na kiszone ogórki. Obrałam je ze skórki,starłam na tarce i wycisnęłam z nadmiaru soku. Dodałam je do pozostałych składników. Ponownie wszystko wymieszałam. Ugotowane ziemniaki w łupinkach,obrałam i pokroiłam(...)chrzanu. Można również przygotować tę sałatkę w formie warstwowej, będzie wyglądać bardziej efektownie i elegancko. Smacznego! Dla miłośników ziemniaczanych sałatek polecam: Sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami z sosem curry Sałatka ziemniaczana z szynką Sałatkę ziemniaczaną z wędzonym rekinem
potrawyregionalneczosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy. Składniki na szaszłyki : 1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo) cebula opakowanie przyprawy do gyrosa dwie łyżki kaparów 3-4 ząbki czosnku sól świeżo zmielony czarny pieprz słodka czerwona papryka jajko Składniki na sos: jogurt grecki ząbek czosnku 2 kiszone ogórki łyżka koperku 5 listków suszonej mięty(...)kotleciki, które nadziałam na patyczki do szaszłyków. Smażyłam je na grillowej patelni. Do mięsnych szaszłyków idealnie pasuje poniższy sos. Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojone w plasterki kiszone ogórki, czosnek i pieprz. Dodałam parę listków suszonej mięty. Dodałam również kawałek sera feta. Wszystkie składniki zmiksowałam. Dodałam świeży koperek. Szaszłyki podawałam z ryżem i sosem czosnkowo-koperkowym. Smacznego
potrawyregionalneZapraszam dziś na pyszną sałatkę ziemniaczaną. Składniki: 6-8 ziemniaków 1 szt.czerwonej cebuli 4-5 szt. średnich kiszonych/konserwowych ogórków 8-10 dkg dowolnego rodzaju szynki garść świeżego koperku ząbek czosnku łyżka musztardy(...)francuskiej 2-3 łyżki majonezu (można dodać jogurt grecki) sól, pieprz do smaku Ziemniaki ugotowałam w łupinkach. Wystudziłam,obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam posiekaną czerwoną cebulkę. Następnie pokrojone ogórki i kawałki szynki. Wsypałam świeży koperek i musztardę francuską. Przyprawiłam i wymieszałam składniki z majonezem. Smacznego! Polecam również inne sałatki ziemniaczane: Sałatka ziemniaczana z jajkiem ogórkiem kaparami
potrawyregionalnepyszną sałatkę ziemniaczaną z łososiem . Własnoręcznie zrobiony majonez i smak małosolnego ogórka nadały sałatce wyśmienity smak. Idealna na przyjęcia jak i rodzinną kolację. Składniki na sałatkę: 5-7 szt. średnich ziemniaków sałatkowych 200 g wędzonego łososia kilkanaście kaparów 3 szt. średnich małosolnych ogórków zielona część dymki koperek natka pietruszki sól pieprz 1 ząbek czosnku (opcjonalnie(...)majonez z częścią pokrojonej zielonej części dymki,koperku i pietruszki. Pokroiłam w plasterki ziemniaki. Dodałam kawałki łososia. Następnie obrane ze skórki i pokrojone w kostkę małosolne ogórki. Wsypałam kapary. Dodałam pozostałe zielone składniki. Wymieszałam. Połączyłam składniki z majonezem. Doprawiłam do smaku. Sałatkę można wymieszać jak i podać warstwowo. Smacznego! Polecam SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM
potrawyregionalneUwielbiam pasty kanapkowe, zwłaszcza te rybne. Ta z łososia jest bardzo delikatna, ale rzodkiewka i ogórek dodały jej wyraźnego smaku. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 puszka łososia w oleju (lub kawałek wędzonego) 4 jajka 2 łyżki majonezu 5-6 rzodkiewek 2 ogórki konserwowe koperek sól pieprz Łososia odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. Jajka(...)łososia i majonez zblenderować na pastę. Ogórki i rzodkiewki pokroić w półplasterki, koperek posiekać. Wymieszać je z pastą i doprawić do smaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachrupiąca sałatka będzie pasowała nie tylko do obiadu, ale także do domowych kebabów. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 zielonego ogórka mała cebula 1 marchewka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Majonez i jogurt wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Kapustę zeszatkować. Ogórki i cebulę pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastudzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę startej cebuli i ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Marchew i ogórki kroimy w słupki a pozostałą cebulę w piórka. Połówki ziemniaków smarujemy roztrzepanym jajkiem, przyprawionym solą i pieprzem ziołowym. Mięso dzielimy na 4 części. Każdą część układamy płasko na dłoni(...)niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą. Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy surówkę i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyZapraszam na pyszną pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym oraz kremowym sosem chrzanowym. Pastę podałam na chrupiących grzankach z bułki. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 6 jajek, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżeczki sosu Kieleckiego chrzanowego SPOŁEM , 1 łyżka majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki
Tradycyjna kuchnia Kasidawna planowany i obiecany sobie tatar. Składniki: -ok. 40 dkg wołowiny -cebula -kilka ogórków konserwowych -2 żółtka -3 łyżki(...)oleju -sól i pieprz do smaku Mięso mielimy w maszynce. Dodajemy olej, sól i pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy kule, w środku robimy wgłębienie na żółtka. Cebulę i ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę. Wystarczy zmieszać mięsko z żółtkiem, dodać ogórek i cebulkę, wymieszać i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnychyba tyle co osób ją przyrządzających. Ja bardzo lubię połączenie wędzonej ryby z ostrym smakiem cebuli i kwaskowym ogórkiem. Pasta ta idealnie nadaje się do kanapek, lecz można jątakże podawać jako sałatkę. wędzona makrela 1 czerwona cebula 2-3 ogórki konserwowane 3-4 łyżki sosu tatarskiego pieprz Rybę wyfiletować i rozdrobnić. Cebulkę i ogórka drobniutko posiekać. Wszystkie składniki(...)połączyć i dobrze wymieszać, dodać sos tatarski do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na swierzym lub tostowanym pieczywie z ogórkiem. Smacznego
Codzienne Gotowaniecukru łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma (lub jedna z nich) czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone lub surowe 2-3 pomidory ok. połowa małej kapusty pekińskiej ok. połowa małej czerwonej kapusty papryka konserwowa (opcjonalnie) sos pomidorowy (passata) ok. 100 ml przyprawy: oregano, bazylia(...)brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, odrobinę solimy, dodajmy pieprz, czosnek w proszku i posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym i chili
Słodka StronaDzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą. Składniki: Zrazy: 600 g rostbefu wołowego, 100 g boczku, 2 średniej wielkości korniszony, 2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej), sól, pieprz, majeranek, olej(...)Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek i ogórki pokroić w paski o długości około 5 cm. Na plastrach rostbefu ułożyć boczek, ogórki i cebulę. Plastry ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej
Nie tylko w kuchnipopularna. SKŁADNIKI: (tortownica lub miska o średnicy około 22 cm) 30 dag marynowanych pieczarek 2 marchewki 3 ziemniaki 30 dag piersi z kurczaka 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe / kiszone pęczek szczypiorku majonez sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane marchewki, ziemniaki oraz jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki odsączyć z zalewy. Ugotować pierś kurczaka następnie pokroić(...)dnie tortownicy układam pieczarki korzonkami do góry, i posypuję szczypiorkiem. Na pieczarki wykładam starte jajka przyprawiam do smaku solą i pieprzem, cienko smaruje majonezem. Kolejną warstwą stanowią ogórki, ponownie smaruję cienko majonezem. Następnie wykładam ziemniaki smaruję majonezem. Ostatnią warstwą będą pierś z kurczaka oraz marchewka, które również oprószam solą i pieprzem, całości smaruję majonezem. Sałatkę przykrywam folią
RAROSSA