ogórki - 26028 przepisów (strona:450/1736)

Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami 174

pół kilo mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) jedna czerstwa bułka cebula mleko pieprz, sól jajko przyprawa do mięsa mielonego ostra papryka w proszku majeranek bułka tarta ( do obtoczenia) olej zielone ogórki cebula 2 łyżki śmietany szczypta kwasku cytrynowego szczypiorek ok kg młodych ziemniaków Przygotowanie: Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą czerstwą bułkę, drobno posiekana cebulkę(...)spłaszczając i obtaczając w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki wykładamy na rozgrzana patelnię z olejem. Kotlety obsmażamy z każdej ze stron. W międzyczasie wstawiamy osoloną wodę z obranymi ziemniakami. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy i lekko solimy. Ogórek i cebule doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego. Ziemniaki odcedzamy

ChilliJemy
Zupa ogórkowa 114

ogień poszła właśnie ogórkowa. Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki(...)pora i selera zalać w garnku ok 1,5 litra wody. Posolić i gotować przez 15 minut. Następnie dodać ziemniaki i gotować kolejne 15 minut. W rondelku rozpuścić masło. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masła. Dusić 5 minut. Przełożyć do garnka i jeszcze chwilę wszystko razem gotować. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy, wlać

My simple kitchen
Łaciaty sernik 158

drogą, kto nie próbował temu polecam - są pyszne :) Nawet te wyjmowane z ognia ;) Zdjęć z ogniska niestety jeszcze nie mam, dlatego podzielę się z Wami tajemniczym zdjęciem z kiszonym ogórkiem w roli głównej. Ktoś gdzieś kiedyś (nieważne zresztą) usłyszał, że ogórek kiszony, podłączony do baterii zaświeci się. No i oczywiście ciekawość wzięła górą i poniżej widzicie efekty porannego eksperymentu :) Mission(...)Impossible? Wprawdzie ogórek nie zaświecił się ani troszkę (albo było już byt jasno by dało się to zauważyć), ale prąd, w małych ilościach, wytwarza :) Czyli mission completed :) A co do serniczka piekłam go jeszcze jakiś czas temu w piątkowe po południe. Wprawdzie wizualnie różni się od oryginału, bo bardziej przypomina ser zatopiony w cieśnie, ale w smaku rewelacja :) Przepis znalazłam

My simple kitchen
Zupa gulaszowa 132

jednak smak wynagradza cały trud. Porcja na 10 osób Składniki: 70 dag karkówki 70 dag pieczarek 1 kiełbasa podwawelska (duża) 2 litry bulionu 7 łyżek koncentratu pomidorowego 6-7 ogórków konserwowych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 łyżek mąki sól, pieprz, vegeta, słodka papryka Karkówkę i kiełbasę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie(...)pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę. Odlewamy z garnka około 1,5 szklanki płynu i rozprowadzamy w nim mąkę. Wlewamy zawiesinę spowrotem do garnka i zagotowujemy. Zupa powinna lekko zgęstnieć. Ogórki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze z 5 minut i przyprawiamy zupę solą, pieprzem i vegetą. Podajemy z bułką

My simple kitchen
Tradycyjna sałatka jarzynowa 252

kukurydzy 1/2 puszki groszku 2-3 ugotowane marchewki 3-4 ogórki konserwowe 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Ziemniaki, jajka, marchewkę i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobniutko siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dorzucamy kukurydzę i groszek. Następnie dodajemy majonez i musztardę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy

My simple kitchen
Surówka ogórkowa do obiadu 237

Składniki: ogórki kawałek pora papryka (u mnie jasnozielona, dlatego jest mało widoczna) kilka rzodkiewek + dressing ( TEN ) Sposób wykonania: 1. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki. 2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w półplasterki. 3. Pora drobno kroimy. 4. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 5. Wszystko mieszamy, dodajemy wcześniej przygotowany dressing. Schładzamy przed podaniem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 152

powstały np. chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki z łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem. Dopełnieniem były sosy na bazie jogurtu naturalnego(...)Mini kanapeczki z łososiem - chleb żytni - łosoś wędzony - serek puszysty -koper Chleb pokroić na mniejsze kawałki, posmarować serkiem, nałożyć łososia i posypać posiekanym koperkiem. Koreczki w wersji light - ogórki konserwowe - pieczarka konserwowa - chleb żytni - pomidorki koktajlowe - ser feta - oliwki -szynka Wszystkie składniki pokroić- chlebek w małą kostkę, ogórki w zależności od wielkości na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki

Tradycyjna Kuchnia
Sycąca zupa z mielonym mięsem 175

ogórki szklarniowe 3 cebule 3 papryki kolorowe(czerwona, zielona, żółta) mały pikantny ketchup  3 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku  chili tymianek pieprz  sól Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i  całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru

Krakowskie smaki Ani
Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 179

potrawy! Dusimy powoli, na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. W razie potrzeby można podlać potrawkę wodą, ale nie powinno to być konieczne. W międzyczasie kroimy dość drobno ogórek i odsączamy z zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie z łopatki(...)gallery-55 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-55 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Podsmażone mięso z dodatkiem cebuli Następnie dodajemy paprykę Pod koniec duszenia również ogórek i kukurydzę Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy Post Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 202

zewnątrz lekko chrupiące, a w środku wyjątkowo soczyste, aromatyczne i kruche. Tak przygotowane kotlety mielone najlepiej spożywać na ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku(...)szalotki 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek bułki tartej ok. 30-40ml oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki kiszone ogórki marynowane patisony, grzyby lub papryka Instrukcje Boczek kroimy na mniejsze kawałki i mielimy lub tniemy w blenderze na dość gładką masę. Z jajka odlewamy samo żółtko. Szalotki obieramy

Kulinarna Pokusa
"Kiszone" mielone 100

robiłam tradycyjne lub z pieczarkami. Ale do obiadu lubię je jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te smaki w kotlecie, papryka jest tylko na kolor i przełamanie smaku - wyszły przepyszne! :) zagoszczą na stałe :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2-3 większe ogórki kiszone 1/2 papryki czerwonej 1/2 kostki sera feta 1 jajko(...)bułki tartej (+ do obtaczania) 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii szczypta kminku Sposób przygotowania: Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser feta, paprykę i ogórki kiszone (ja użyłam kiszonych już startych). Dodajemy je do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Następnie przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą i ponownie wyrabiamy.  Z masy formujemy zgrabne kotleciki

Kolorowy Przepisownik
Krokiety z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 110

daniem! Dodatek ogórka kiszonego był bardzo trafiony :) Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1 litr wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 kg pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 litra ogórków kiszonych(...)soli, studzimy.  Na niewielkiej ilości tłuszczu dusimy pieczarki, pod koniec solimy 1/2 łyżeczki. Studzimy Przestudzone mięso i pieczarki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy starte na grubych oczkach ogórki. Całość dokładnie wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Powierzchnię każdego naleśnika smarujemy farszem tak, aby brzegi pozostały wolne. Składamy brzegi z dwóch stron, następnie zwijamy całość w rulon. Tak przygotowane

Kolorowy Przepisownik
Śledzie warstwowe 182

przeze mnie wykonywaną. W zeszłym roku były to anioły z masy solnej, w tym roku wykonałam bombki a`la karczoch, zresztą zobaczycie sami... Składniki 70 dag śledzi solonych kilka ogórków słodko - kwaśnych  2 cebule olej ocet 4 liście laurowe  8 ziarenek ziela angielskiego Sposób Śledzie moczymy godzinę w wodzie. Wymoczone(...)kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki. W naczyniu (koniecznie z pokrywką) układamy 4 liście laurowe i 8 ziarenek ziela angielskiego, dalej kolejno warstwowo śledzie, cebula pokrojona w półksiężyce, dalej ogórki pokrojone w plasterki, polewamy 1 łyżką octu oraz 1 łyżką oleju, kładziemy następną warstwę: śledzie, cebula, ogórek, łyżka octu, łyżka oleju i tak kolejno. Gotowe śledzie przykrywamy pokrywką, zostawiamy

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania