ucieramy na puch, a następnie dodajemy śmietanę, jajko i kakao i miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki mąki oraz sodę i całość wyrabiamy już ręcznie, dosypując pozostałą mąkę jeśli ciasto się klei i nie odstaje od ręki. Schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie dzielimy na 8 równych części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i pieczemy(...)mieszamy do jej rozpuszczenia. Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy ją do masy czekoladowej. Tak przygotowaną masą smarujemy placki, dodatkowo można polać ciasto po wierzchu polewą czekoladową lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęściebiszkoptu ponieważ chciałam żeby ciasto było bardzo wilgotne. Zdecydowałam się na ciasto buraczane i był to strzał w dziesiątkę. Intensywne, kakaowe świetnie komponowało się z czekoladowo-kokosowym kremem oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio torty ombre. Nie chciałam jednak używać sztucznych barwników do uzyskania mocnego efektu. Użyłam przetartych malin z pieczonym burakiem więc(...)intensywny jak planowałam ale coś tam chyba widać ;) Częstujcie się! ciasto: 2 duże upieczone buraki 1,5 szklanki mąki owsianej bg 0,25 szklanki mąki kokosowej 1 łyżka surowego kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki […] Artykuł 4 urodziny bloga i tort kokosowo-czekoladowy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdziś przygotowałam na sobotnie śniadanie... placuszki w wersji mini. Każdy placuszek jest wypełniony kremem czekoladowym. Składniki: 135 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 ml mleka 1 jajko 2 łyżki oliwy Gallo Classico 1/2 łyżeczki soli krem czekoladowy bezy truskawki Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Jajko rozbełtać. Dolać(...)niego mleko oraz oliwę Gallo Classico. Wymieszać. Dodać do mleka z jakiem suche składniki. Rozgrzać patelnię. Niewielką ilość ciasta wylewać na patelnię. Na położy odrobinę krem czekoladowego i zalać niewielką ilością ciasta naleśnikowego. Smażyć krótko z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podawać z truskawkami i pokruszonymi bezami
Kuchnia w oparachJak są takie upały, jak ostatnio to pewnie Wam się nie chce piec, nie? Mnie też 😀 W ciągu ostatnich dwóch tygodni na słodko piekłam tylko
Domowe ciastaprzyniosła i się zachwyciłam smakiem. Jest zbity, trochę podobny do sernika na zimno, bardzo słodki, jednak warstwa galaretki z dodatkiem owoców dodaje odrobiny kwaskowatości. Na wierzch ciasta zamiast galaretki można również dodać polewę czekoladową jak np. w przepisie, który był bazą do tego ciasta ze strony Kulinarne Przeboje. Do sernika dodałam raz twarde raz miękkie herbatniki. Gdy użyłam twardych pozostały(...)wykonuje się je błyskawicznie. Można wykonać je z dodatkiem galaretki z owocami, ale również w wersji z polewą czekoladową. Sernik gotowany na herbatnikach Sernik wykonujemy na herbatnikach, możesz wykorzystać te twarde, ale również herbatniki maślane, bardziej miękkie. Jeśli lubisz możesz wykonać ciasto na bazie biszkoptów. Do masy najlepiej dodać masło nie margarynę, będzie smaczniejszy a masa będzie bardziej zwarta, będzie
To Musisz Wiedziećdobre a co nie. Nie lubiłam w dzieciństwie ciast, za wyjątkiem kilku. Nie lubiłam większości, bo były albo suche, albo twarde, albo niesmaczne, bo pieczone na margarynie, albo po prostu nie miały odpowiednich proporcji. Piernik również był takim ciastem, choć nie bardzo pamiętam, aby był pieczony u mnie w rodzinie. Jedyne ciasta pierniki jakie znałam to te kupowane na odpuście(...)Czytaj dalej "Piernik – najlepszy" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy: Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy Szybki piernik czekoladowy – bez miksera Ciasto Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach
Moja DelicjaSernik z polewą czekoladową i daktylami to ciasto, którego smak długo się pamięta. Bardzo proste wykonanie, świetnie smakuje i nieźle wygląda. Sernik dobrze się kroi i nie traci formy nawet po dłuższym staniu w temperaturze pokojowej. Sernik, który zawsze wychodzi, a po upieczeniu jest równiutki. Do zrobienia tego sernika najlepiej jest użyć gęstego białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Ucierając(...)nadzieję, że sernik będzie smakować tak samo, jak wszystkim moim domownikom. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 80 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na sernik z polewą czekoladową i daktylami: 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego 100 g masła 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g suszonych daktyli 2 łyżki kaszy manny
Kuchcik gotujeHiper proste ciasto. Kokosowo-czekoladowo-marchewkowe. Znalezione u Konsti i z wdzięcznościa wykorzystane. Bo nie ma chyba nic prostszego, niż wypiek wymagajacy tylko zamieszania wszyskich składników i wylania masy do foremki... Takie ciasto nada się idealnie, jako przyjemna niespodzianka z okazji, albo pyszna przekaska dla dzieci do parku - bez okazji. Składniki: (keksówka 20/8cm) 200 g mąki
Lejdi of the housemojej rodzinie karpatka to ulubione ciasto. Zawsze robię dużą porcję, bo znika ona błyskawicznie. Aby trochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem kakaowy i trochę polewy czekoladowej. Wyszło tak jak lubimy- chrupiące ciasto z dużą ilością kremu. *porcja na dużą blaszkę z piekarnika: Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 190 g masła 1 i 1/2 szklanki(...)reszcie mleka rozmieszać żółtka, mąkę, cukier i budyń (do drugiego dodać kakao). Wlać na gotujące mleko, ugotować gęsty budyń i wystudzić. Najpierw utrzeć krem czekoladowy: miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Wyłożyć na jeden blat ciasta. tak samo przygotować jasny krem i delikatnie rozsmarować na ciemnym kremie. Przykryć drugim ciastem. Posypać cukrem pudrem. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawkładamy do nagrzanego już piekarnika ciasto. Ja piekę w opcji góra- dół. Ciasto pieczemy około 45 minut, to tak zwanego suchego patyczka. Otwórzcie piekarnik i wbijcie do środka długą wykałaczkę, jak nie będzie na niej ciasta to znaczy, że piernik jest upieczony. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze go przez kilka minut w uchylonym piekarniku. Tego ciasta nie można piec(...)zbytnio wysuszyć. Piernik studzimy na kratce i zaraz po przestudzeniu jest gotowy do jedzenia. Teraz możecie go również polać polewą czekoladową i udekorować bakaliami. Polewa czekoladowa przepis Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko, śmietanę i całość mieszamy. Ciasto dekorujemy gorącą czekoladą. Tak przygotowana polewa bardzo szybko zastyga. Jeśli zdecydowaliście się na dekorację ciasta bakaliami to obsypujemy je, jak jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki masła rozpuszczam w kąpieli wodnej), dekoracyjne groszki czekoladowe marki Delecta Białka jaj ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier nada ubijając oraz żółtka. Banany rozgniatam na papkę, dodaję do ubitych jajek (nie mieszam), dodaję rozpuszczone masło, przesianą mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz kakao. Teraz całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej(...)papierem do pieczenia keksówki i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 60 minut, następnie wyciągam z formy i studzę na kratce. Po przestudzeniu polewam ciasto przygotowaną polewą czekoladową i dekoruję czekoladową posypką marki Delecta. Smacznych i udanych Świąt życzy Wam Klaudia
Mango Papajapieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem i dodać jogurt naturalny. Połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść ciasto. Następnie na rękę wziąć trochę ciasta, rozpłaszczyć, na środek nakładać odrobinę kremu czekoladowego. Formułować kule, spłaszczyć. Zresztą ciasta postępować analogicznie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSernik wiedeński z truskawkami i czekoladą Delikatny i puszysty sernik bez spodu, z polewą czekoladową i truskawkami. Ciasto prawie nie opada po upieczeniu, jest bardzo smaczne i efektowne. Polecam! Składniki: 1 kg mielonego twarogu 200g masła 8 dużych jajek 200g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 czekolada deserowa + kilka łyżek mleka 1 czekolada
Blog z Apetytempodwieczorek lub deser polecam takie oto placuszki z malinami czekoladą. Czekolada, którą starłam do ciasta nadaje im czekoladowego smaku, a maliny świeża lekkiej kwaskowatości. Słodkie z kwaśnym to dobre połączenie. Dodam, że placuszki wychodzą bardzo puszyste i możemy je przygotować dosłownie w pół godziny. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki mąki krupczatki półtorej
Izabelawkuchniminuty. Odstawiam do całkowitego przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny budyń. Ucieram. Masę wykładam na wierzch przygotowanego ciasta. Wyrównuję. 4. Ciasto posypuję płatkami czekoladowymi i wstawiam na godzinę do lodówki. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS . W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania
Tradycyjna kuchnia Kasiściereczkę lub folię, by nie wyschło. Bardzo lekkie, aromatyczne, z mnóstwem bakalii w środku. Ja mojego keksa polałam lukrem, można również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam! Składniki: Ciasto: 180 g miękkiego masła 300 g mąki pszennej 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka
Nastoletnie Wypiekanie