blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Sernik po upieczeniu zawsze opada. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką(...)przygotowujemy piankę czekoladową. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier puder. Wszystko razem miksujemy, aż krem zgęstnieje (nie za długo aby się nie zważył) *** *** Dodajemy krem czekoladowy i mieszamy, aż składniki się połączą *** *** Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzony sernik *** *** Na kremie układamy kuleczki czekoladowe, najlepiej wyłożyć je w równych rzędach, aby później ciasto się dobrze
Blog z Apetytemrynku jogurtu, z którym byśmy go nie piekli: toffi, czekoladowym, latte, cytrynowym, truskawkowym, ananasowym, kokosowym, i co tam jeszcze. Równie uniwersalne sa dodatki, które można wmieszać do ciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki. Ostatnio pojadane u nas entuzjastycznie pokrojone na plastry i polane sosem waniliowym custard . Latem
Lejdi of the housezalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką. Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z dodatkiem wiórków kokosowych. Smak delikatnie podbijam(...)zdrowym cukrem brzozowym, czyli ksylitolem (można zastąpić cukrem kokosowym) oraz domowym ekstraktem waniliowym . Ciasto daktylowe wychodzi bardzo wilgotne. Pyszne jest samo bez polewy, dlatego w diecie bez cukru możecie z niej zrezygnować. Ja jednak uwielbiam czekoladę i nie mogłam się oprzeć, aby polać ciasto daktylowe polewą czekoladową 🙂 Ostatnia wersja ta “pierwsza” 1.5 szkl mąki, 0.5 szkl. wiórków, 1/4 płaskiej soli
Moja Delicjawychodzi bardzo wilgotne. Pyszne jest samo bez polewy, dlatego w diecie bez cukru możecie z niej zrezygnować. Ja jednak uwielbiam czekoladę i nie mogłam się oprzeć, aby polać ciasto daktylowe polewą czekoladową :) Ostatnia wersja ta „pierwsza” 1.5 szkl mąki, 0.5 szkl. wiórków, 1/4 płaskiej soli, 1/4 szklanki ksylitolu, Piec 50 minut! Robię drugi raz i piekę w keksówce(...)łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 szklanki mąki zamiast 1.5. Czas pieczenia w 180C (grzałka góra-dół) – 50 minut. Może dać 1/4 soli? Zamiast 1/2 The post Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaktórego wracam co roku podczas sezonu dyniowego. My podwoiliśmy ilość składników na ciasto i z reszty zrobiliśmy "paluchy wiedźmy" :) Świetna zabawa dla dzieci. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto: ciasto: 25 0 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 100 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko 1 łyżeczka przypraw korzennych masa serowa: 140 g puree z dynii(...)twarogu (mielonego) 100 g kwaśnej śmietany 100 g cukru (dałam 60 g cukru brzozowego) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ryżowej drobnej 1 jajko 1 żółtko pisaki czekoladowe do dekoracji Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę
Kuchnia bezglutenowapyszne ciasto, które możemy przygotować ukochanej osobie na walentynki: słodka chałwa przełamana kwaśnymi wiśniami, a wszystko oblane czekoladą, uczta dla podniebienia. Uwaga!!! ciasto tylko dla dorosłych SKŁADNIKI Ciasto: 1 budyń czekoladowy, mąka pszenna, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, ½ szkl. cukru Krem: 1 szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki cukru, 1 kostka masła
słodki bratekminut.Piekarnik nagrzać do 180 C.Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć grochem,ryżem itp.Tartę piec ok 25 minut a 5 minut przed końcem zdjąć folię.Na podpieczone ciasto wylać masę czekoladową. Masa czekoladowa: 140 g gorzkiej czekolady 140 g mlecznej czekolady 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 2 łyżki cukru Czekolady posiekać na mniejsze kawałki
Anielskie wypiekirobić prezenty, szczególnie, gdy okazują się bardziej niż trafione :) Wracając do tortu - jest cudowny. Delikatny, lekki, na bazie białej czekolady, z lekko kwaśnymi malinami, które doskonale przełamują słodycz ciasta. Udekorowany wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, pod koniec
Domowa cukiernia EwyIdealna tarta dla miłośników gorzkiej czekolady. Kruche ciasto i delikatna masa czekoladowa. Składniki: 250g mąki 50g gorzkiego kakao 200g masła 100g cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200ml śmietanki(...)Przygotowanie: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać.. Dodać masło i posiekać nożem. Do mąki z masłem i mąką dodać cukier puder i jajko, zagnieść ciasto. Wsadzić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto po nakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190C na około 15min
Amatorka kuchennaBardzo ciekawy przepis z książki Siostry Anastazji, który przykuł moją uwagę. Szarlotka w cieście drożdżowym otoczona kremem i orzechowym biszkoptem. Wierzch udekorowany polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: Ciasto jabłkowe: jabłka 1 kg, żółtka 4 szt, margaryna 15 dag, mąka pszenna 30 dag, cukier puder 1 łyżka, drożdże 4 dag, śmietana 12 % 2-3 łyżki, cynamon 1-2 łyżeczki, bułka tarta
kulinarne odsłony patiKopiec Kreta to ciasto dość popularne. Podejrzewam, że wiele z was już je kiedyś robiło. Jeżeli nie do końca samodzielnie to przy użyciu pół produktów dostępnych
RelaxtimeBabeczki zeberki Zeberki to pyszne połączenie ciasta oranżadowego z czekoladowym.BABECZKI ZEBERKI Składniki Zeberki Składniki 5 jajek 1 szkl cukru 1 olejek waniliowy 1/2
Sama słodycz i szczypta chiliopakowania gotowej przyprawy do piernika 500g powideł śliwkowych (na piernik z połowy ciasta z powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm) POLEWA CZEKOLADOWA (na piernik z połowy ciasta z powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm) 100g czekolady (60g czekolady gorzkiej, 40g czekolady mlecznej) 80ml śmietanki 30% 50g orzechów włoskich Wykonanie: - do rondla(...)blat, dodać do niej czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać do powstania jednolitej polewy czekoladowej - polewą udekorować wierzch piernika oraz jego boki, najlepiej wykorzystując do tego szeroki nóż lub specjalne szpatułki do wyrównywania powierzchni ciasta czy polewy - górę piernika obsypać kawałkami orzechów, dociskając je lekko, aby lepiej się trzymały - piernik pozostawić do zastygnięcia polewy (można
Smakołyki Berenikinadchodzącą Wielkanoc ; ) Buziaki. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Składniki na masy sernikowe: 6 białek 1 ½ szklanki cukru 3 budynie: czekoladowy , wiśniowy, śmietankowy 3 śmietany(...)budyń. Miksujemy chwilę, aż masy będą gładkie. Następnie do każdej miski dodajemy 1 śmietanę. Każdą z mas osobno dokładnie mieszamy. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciasto kruche – pierwsza połowa ( nakłuwamy widelcem) masa czekoladowa masa wiśniowa + wyrównujemy lekko masa śmietankowa ciasto – druga połowa- ścieramy na tarce pieczemy 55 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku
Domowe ciastaBardzo smaczne i efektowne ciasto, przełożone pyszną masą śmietanową z posypką smaku batona Kit Kat oraz masą kajmakową. Po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje biszkopt. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa z wafelkami: 500 ml. śmietany 30% 9 łyżek posypki waflowej(...)Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na wierzchu ciasta. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchnia