ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:399/1410)

Krajanka z borówkami amerykańskimi 110

koniec dodać borówki i ponownie wymieszać. Przełożyć na blachę o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 0 C przez 35 – 40 minut. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową: w małym rondelku rozpuścić 2 rządki czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka i łyżkę masła. Nie gotować. Polać ciasto. Poczekać aż polewa zastygnie i pokroić na porcje. Smacznego

Przepisy Babci
„Czekoladowe salami”- włoski deser Salame di cioccolato 869

Czekoladowy baton na zimno wypełniony kruchymi ciasteczkami to deser, który wywodzi się z Włoch i jest znany i wykonywany też w wielu innych krajach, m.in w

Wiszniówka
Motyle z czekolady do dekoracji tortów i ciast. 166

Czekoladowe motyle do ozdobienia tortu lub ciasta możemy przygotować sami. W ten sposób możemy zrobić dowolne dekoracje z czekolady. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
ślimaki czyli deser po francusku:) 242

skomentował krótko: "takie se" i tyle go w kuchni widziano. Zostałam więc sama z swoimi ślimakami, które chyba bardziej przyciągają wzrokiem niż smakują.Podsumowując polecam jednak zwinięcie jasnego ciasta z masą czekoladową np. nutellą. Efekt wizualny będzie ten sam, smakowy dzięki nucie czekolady powinien się poprawić,  jak również spoistość ciasta. Acha, proponuje dodać jednak jajka, mamusia znowu miała rację

ciastkarnia na kruchym spodzie
Delikatny torcik malinowy 78

Pyszny delikatny torcik malinowo-czekoladowy. Idealny na upały, a także na małe uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Delikatny torcik malinowy Składniki Składniki na ciasto: 130 g mąki pszennej 40 g kakao 120 g drobnego cukru pół szklanki maślanki pół szklanki świeżo zaparzonej kawy 1 duże jajko 60 ml oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)Wykładamy kolejny kawałek i zalewamy resztą masy, dokładnie wyrównujemy i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Torcik wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę i polewamy polewą czekoladową. Polewę przygotowujemy przed podaniem ciasta wtedy będzie się ładnie błyszczała. Żelatynę tak jak poprzednio zalewamy zimną wodą i odstawiamy żeby napęczniała. Po kilku minutach dodajemy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy

To co lubię - gotuję i polecam
ciasto czekoladowe z gruszkami 148

Lekkie ciasto z dużą ilością musu czekoladowego i mięciutkimi gruszkami. Biszkopt w tym cieście jest puszysty i wilgotny, nawet nie przypomina tradycyjnego biszkoptu. A to za sprawą oleju i odrobiny coca-coli, które go spulchniły. Jeśli piekąc biszkopt mam pod reką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam(...)przepis:) *mała blaszka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka  3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 3 łyżki oleju  4-5 łyżek coca-coli lub innego napoju gazowanego (może być woda gazowana, ewentualnie zwykła woda) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki kremówki 250 g czekolady mlecznej  3 duże

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym,różowym kajmakiem i rabarbarem 122

Składniki: (na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm) Ciasto: 50 g cukru  40 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru(...)jego schłodzenia. 4. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę/formę do tart. Piec:  około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić ciasto po upieczeniu. Czekoladowy krem: 1. Ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, zastąpić ilość mleka na 380 ml. 2. Budyń ostudzić dodać czubatą łyżkę masła, zmiksować aż na gładką masę 3. Dodać

KreatywnePiny
Tarta z musem czekoladowym 160

średnicy ok. 26 cm (najlepiej użyć formy z wyjmowanym dnem). Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotować mus czekoladowy. Masło rozpuścić w garnku z czekoladą (mleczną i gorzką). Odstawić do przestudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać cukier. Odstawić(...)lodówki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Żółtka zmiksować z kakao. Dodać masę czekoladową i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką. Spód ciasta zalać przygotowanym musem. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy. Odstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach (jak masa

Bullio
Tarta z musem czekoladowym 241

średnicy ok. 26 cm (najlepiej użyć formy z wyjmowanym dnem). Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotować mus czekoladowy. Masło rozpuścić w garnku z czekoladą (mleczną i gorzką). Odstawić do przestudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać cukier. Odstawić(...)lodówki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Żółtka zmiksować z kakao. Dodać masę czekoladową i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką. Spód ciasta zalać przygotowanym musem. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy. Odstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach (jak masa

Bullio
Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek) 200

ciasteczek). Już nie raz pisałam Wam jak moja rodzina bardzo lubi serniki. Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym przepisem na to popularne ciasto. Tym razem polecam Wam waniliowy sernik z borówkami na czekoladowym spodzie przygotowanym z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam ciasteczek maszynowych Brześć ). Sernik jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Potem trzeba się tylko uzbroić(...)odchodzić lekko od blaszki, a wierzch być przyrumieniony. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach (jeszcze kilka minut). Gdy ciasto całkowicie ostygnie oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek

Słodkie okruszki
Sernik na bogato-ze śliwką w czekoladzie 122

Serniki uwielbiam i często je piekę ....delikatna śmietankowa masa serowa połączona z wyraźnie śliwkowym spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość. Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto śliwkowe: 30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku(...)szklanki cukru aromat cytrynowy lub śmietankowy 1 budyń śmietankowy 50 g masła 150 ml mleka 3,2% 2 łyżki śmietany 18% Dekoracja: polewa czekoladowa śliwki w czekoladzie Sposób przygotowania CIASTO ŚLIWKOWE : Śliwki w czekoladzie pokroić nożem na mniejsze kawałki,włożyć do rondla dodać masło oraz cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie chłodna wbić

Wanilia i Kardamon
Kostka wiśniowa 226

umieścić w garnuszku i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego wystudzenia i zgęstnienia polewy.   Złożenie ciasta: Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową likieru wiśniowego ( lub herbaty ). Wyłożyć połowę tężejącego(...)kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go pozostałym likierem. Wyłożyć pozostały krem wiśniowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu. Po tym czasie wierzch ciasta polać gęstniejącą polewą czekoladową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przechowywać w lodówce.   Smacznego

Opowieści z piekarnika
Czekoladowa tarta z bananami i orzechową posypką. 127

słodycze; takie małe postanowienie. Miałem robić całkiem coś innego, jednak serce mi zmiękło jak mój pierworodny rzekł "Tato, zróbmy to bardzo czekoladowe", kolejny raz już złamałem się. Mówisz i masz bąbel! Składniki jakich używamy: Na ciasto -150 gram mąki pszennej TYP550 -100 gram miękkiego masła -50 gram cukru pudru -jedno żółtko Na masę: -200ml śmietanki 30% -dwie duże łyżki(...)Jajko z cukrem waniliowym ubijamy na puszystą pianę i cały czas mieszając dodajemy ją do naszej masy czekoladowej.   Banany kroimy na pół-plastry, wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy naszą masą czekoladowa. Rozprowadzamy po całym naczyniu. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 190 stopni na 15 minut. Po wyciągnięciu posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami włoskimi. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy

BaRepas
Ciasto piernikowe na śmietance 234

szybki wypiek. Możecie je przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czas pieczenia). Dzisiejsze temperatury i deszcz sprawiły, że pieczenie to znów czysta przyjemność. Takie ciasto możecie podać też np. z polewą czekoladową lub stróżkami lukru. Prosty przepis na polewę znajdziecie tutaj – babcina polewa do ciast   W przepisie użyłam dżemu porzeczkowego Bartfan , który słodzony jest fruktozą. Jest(...)środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto). Po przestudzeniu kroimy i podajemy. Ciasto można również oblać np. polewą czekoladową. Smacznego

Słodkie okruszki