ogórków gruntowych - 2 litry przestudzonej ugotowanej wody - koper, 3 główki czosnku, 5cm świeży chrzan (może być gotowa wiązka dostępna w sklepach) - 2 łyżki soli Do kamiennego naczynia, słoika lub garnka przelewamy wodę, dosypujemy soli i mocno mieszamy. Dodajemy dobrze umyte ogórki pomiędzy które umieszczamy ząbki czosnku (bez obierania ich ze skórki) Dodajemy koper, chrzan. Zostawiamy pod przykryciem
upichconaroku kisimy ogórki tylko z własnego ogródka, więc zastosowaliśmy przepis ze zmniejszoną zawartością soli. Zastosowanie: Ogórki małosolne świetnie sprawdzają się w formie przekąski - wkłada się rękę do słoika, wyjmuje i zjada... Robi się je tak samo jak ogórki kiszone na zimę. A PRZEPIS JEST TU: https://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2017/07/ogorki-kiszone.html
Dieta Rozdzielna i Zdrowiektóry możemy wykorzystać do wszystkiego. Dodać żelatynę i mamy galaretkę porzeczkową . Można dodawać do koktajlu ,do naleśników ,do płatków na śniadanie . Możliwości jest wiele. Gotowy mus włożyć do słoików i pasteryzować 15 -20 minut.ps.jeśli wolicie słodki,to można dodać miód. Z 8 kilo porzeczki czarnej tylko tyle odpadu co widać w szklanym rondelku,musu wyszło więcej niż widać
w mojej kuchnileżą tym lepiej smakują. Składniki wiaderko (800g) filetów śledziowych a'la matjas w zalewie puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego garść rodzynek sułtańskich puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula słoik ogórków konserwowych, u mnie około 8 sztuk 5 jaj sól i pieprz do smaku świeży majeranek oraz koperek około szklanki majonezu 3 łyżki jogurtu do sałatek Ugotuj jaja na twardo
Z Kuchni Do Kuchnimasła 20 g kakao 70 g cukru 3 jajka 95 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli dodatkowo: 115 g wydrylowanych wiśni (mogą być ze słoika ) 100 g chałwy Czekolady posiekać, umieścić w garnuszku razem z masłem, rozpuścić. Zdjąć garnek z palnika, dodać kakao i cukier, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie mieszając po każdym dodaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 470 g mieszanki warzywnej ze słoika (groch, marchewka, kukurydza) 100 g ryżu jaśminowego 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka grubego szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Warzywa odcedzamy z zalewy. Szczypiorek szatkujemy a ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem
Qchnia po prostumiałam ochotę na mały kawałek czegoś pysznego. Pyszne są tarty, ja zrobiłam tą z wiśniami. Wiśnie miałam wcześniej wydrylowane i już ugotowane z cukrem, przygotowane do przełożenie do słoika na zimę. Hmm, będę musiała zrobić je jeszcze raz. Przepis na tą tartę jest bardzo prosty, przygotowanie to tylko chwila. Tarta rustykalna z wiśniami. 30 dkg mąki pszennej 10 dkg masła
Kuchnia na wzgórzunajwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona cebula 2 cm kawałek świeżego imbiru pół słoika (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia pół łyżeczki japońskiej przyprawy shichimi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagarnuszku. Dodać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować na wolnym ogniu przez 35 min, mieszając. Pod koniec gotowania wszystko zmiksować blenderem. Gotowy dżem/konfiturę przełożyć do czystego słoika. Zawekować. Smacznego
CookYourselfulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od apetytów, porcja dla 4 - 5 osób. Świeże kurki można zastąpić puszką kurek w zalewie lub słoikiem duszonych kurek. Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, a kotlety nie wymagają dokładnego rozbijania. Sos kurkowy należy solidnie przyprawić pieprzem, gdyż grzyby dobrze smakują w połączeniu
Gospodyni Miejskażółtka 2 białka do smarowania jagodzianek 1/2 kostki margaryny ( rozpuszczonej) 3/4 kostki masła 82%( rozpuszczonego) cukier wanilinowy 1,5 szklanki cukru aromat arakowy jagody około 500 – 700 ml słoik ( świeże lub mrożone) Do dużej misy przesiewamy mąkę. W garnuszku rozrabiamy drożdże z 1,5 łyżki cukru. W rondelku podgrzewamy 150 ml mleka. Mleko powinno być ciepłe, nie gorące
Rusty ForkMarynujemy młode cukinie, wąskie takie w sam raz na plastry do słoików, kurkuma dodaje im pięknego koloru i niebanalnego smaku. Zimą idealne do kanapek jak również do obiadów. Składniki: - 2 kg cukinii Zalewa: - 2 i 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki octu 10% - 1/2 szklanka cukru - 1/2 szklanka miodu - 2 płaskie łyżki soli - 1 łyżka kurkumy Dodatkowo: - kilka ząbków czosnku
Apetyczna babeczkałyżeczki, cukier pół szklanki, mleko 1 szklanka, olej pół szklanki, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, sól szczypta, nadzienie: marmolada lub konfitura 1 mały słoik, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z pomarańczy lub cytryny 6-7 łyżek, dodatkowo: mleko do posmarowania pączków, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże
kulinarne odsłony patiposiadacie swoje na przydomowych ogródkach. Kupić mieszankę na jakimś targu, to jednak koszt niemały... Za same maliny ostatnio zapłaciłam 9 zł za malutkie pudełeczko... o jagodach nie wspomnę, bo słoik koło 20zł, a mniejszej ilości nikt nie sprzeda. Dlatego też zdecydowałam się na mrożone, choć do tej pory mam z tego powodu lekki niedosyt
Kuchnia w czekoladzieSkładniki wiaderko (800g) filetów śledziowych a'la matjas w zalewie puszka ciecierzycy mała puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego garść siekanych orzechów włoskich garść rodzynek sułtańskich 1 mała czerwona cebula słoik ogórków kiszonych, u mnie około 7 sztuk 4 jaja około szklanki majonezu 3 łyżki jogurtu do sałatek pieprz ziołowy sól himalajska różowa garść świeżego siekanego koperku u mnie BAZIÓŁKA
Z Kuchni Do Kuchni