lejmy wody :D Składniki: 4 zupki od Vifon (u mnie były to dwie kurczak curry i dwie ostro kwaśne) podwójna pierś z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 1 mały słoik ogórków konserwowych 4 duże łyżki majonezu 1 kubek jogurtu naturalnego (koło 180 gram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry papryka słodka pieprz sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy
CynamonemPoOczachlinii możecie przeczytać na stronie Akademii Samku Sokołów . Ja powiem tylko tyle, że na styczniowych warsztatach i degustacjach miałam okazje spróbować bardzo rożnych potraw. Rozmaitych smarowideł i dań w słoikach. Szczerze wypowiadałam się na ich temat i liczę na to, że moje uwagi jak i uwagi innych uczestników spotkania zostały wzięte pod uwagę a to co trafi na rynek będzie
Dzieje kuchennej WiewióryPora zamknąć odrobinę lata w słoikach. A posłużą nam w tym celu pomidory. Na blogu znajduje się kilka przepisów na pomidorowe przetwory, jak choćby domowy ketchup czy dżem pomidorowy . Postaramy się wzbogacić tę listę o kilka nowych, ciekawych pozycji. A, że do wszelkich słoiczkowych haseł mam ogromny sentyment (takim hasłem zaczynaliśmy naszą przygodę z blogiem), tym bardziej
zadanie-gotowaniemąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu (solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: 1/2 cebuli 1 słoiczek makreli w oleju (użyłam makreli Seko ; pojemność słoika - 190g) Ponadto: olej do smażenia Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach (tym razem starłam na dużych), cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć z oleju i delikatnie rozdrobnić. Jajka zmiksować
Di gotuje100g cukru kostka masła (200g) 370g mąki pszennej jajko 2 łyżki pesto bazyliowego Składniki na masę: 200ml śmietany kremówki 250g sera mascarpone 1-2 łyżeczki octu winnego pół słoika dżemu figowego utrwalacz do śmietany np.śmietan fix łyżeczka cukru waniliowego listki bazylii do dekoracji Wykonanie ciasta tradycyjnie: Z podanych składników (poza jajkiem) ugnieść szybko ciasto. Dodać jajko
Mania Wypiekaniaowoce puściły sok. Następnie postaw rondel na małym ogniu i doprowadź do zagotowania. Gotuj, co pewien czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący dżem rozlej do słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut. R ada : Jeśli nie chcesz długo gotować owoców możesz dodać do dżemu jedno opakowanie pektyny ( 30 g ). pektynę przed wsypaniem do masy wymieszaj z niewielką
Przepisy i porady kulinarnemarszczy, czy się rzeczywiście suszą a nie pieką. Po wysuszeniu przekładam pomidory do miski, dodaję bazylię i oregano. Podrzucam pomidory w misce, żeby składniki oblepiły pomidory. Przekładam pomidory do słoików. W rondelku podgrzewam olej z oliwą. Gorącym olejem zalewam pomidory. Będą skwierczeć i robić się brązowe, pomidory zwiększą też swoją objętość więc należy zostawić miejsce w słoiczku – olej
MojaQchnia.plbędą miękkie zmiksować dodać sól i cukier do smaku i dalej gotować około 2-3 godziny, tak aby koncentrat nabrał odpowiedniej gęstości gorące przekładać do czystych słoików i odwrócić do góry dnem pozostawiając do wystygnięcia na Thermomix pomidorów nie obierać, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do naczynia miksującego gotować 15 min/Varoma (ew 100 st)/obr
Gotowanie z pasjąKażdego roku przygotowuję na zimę kilka słoików dyni. Jeśli dynia jest w wersji słodko - kwaśnej, to potem mam doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Dzisiejsza porcja jest z zapachem brzoskwiniowym. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniezależnie od pory dnia już przydaje się sweterek. Na targowiskach zaczynają królować śliwki i papryka. Trochę ceny mnie w tym roku odstraszają ale może co nieco zamknę jeszcze w słoikach. Lubię delektować się tą "piątą porą roku" - tym czasem zawieszenia pomiędzy latem a jesienią. Gdy bawiąc się z dzieckiem w piaskownicy można jeszcze boso chodzić po piasku. I czasami poopalać
My simple kitchenzielonych i czarnych oliwek sok z cytryny oliwa z oliwek pół pęczka świeżych ziół: bazylii, oregano, tymianku 2 ząbki czosnku. Zioła oraz czosnek posiekaj na drobno. Oliwki umieść w słoiku, dodaj zioła, oliwę oraz sok z cytryny. Zamknij i umieść w lodówce na co najmniej 24 godziny. Organizujesz imprezę w stylu włoskim? Jedzenie możesz zamówić online Szykując jedzenie na imprezę
codojedzeniakostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka dorzucamy do cukinii. Wszystko zalewamy octem, olejem i wsypujemy cukier. Odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do słoików, zalewamy zalewą jaka nam została w misce i pasteryzujemy przez 15 minut
W Moim Magicznym Domuwiem że tak! Dla jednych ryby to tylko święta czy karnawał i ostatki. U nas ryby goszczą całym rokiem. Na obiad jemy całe lub filetowane, na śniadanie pasty lub słoiki. Najczęściej wyjadamy takie prosto ze słoiczka ale jak sytuacja zmusi przygotowuję jakąś przekąskę na bazie śledzika lub makreli. Tak było i tym razem. Dzwonią znajomi że będą u nas, pomyślałam
Życie zaczyna się w kuchniKuchni" (przepis na tartę). Polecam też ciasto czekoladowe z limonkowym kremem, na które przepis znajdziecie tu . TARTALETKI LIMOKOWE z CZEKOLADĄ i DŻEMEM Składniki: (na 7 sztuk) 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki Ciasto: 125 g masła 80 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1 szczypta soli. Składniki zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.Odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amieczarnego bzu), ale może być też kupny do kawy łyżeczka ulubionej herbaty sok z połowy cytryny garstka małych borówek lub jagód z zamrażalnika szeroka słomka przezroczysta duża szklanka lub słoik Przepis na bubble tea z borówkami Tapiokę gotujemy w bardzo dużej ilości wody przez pół godziny i zostawiamy do ostygnięcia w wodzie. Potrzebujemy cały garnek wody, bo perełki tapioki lubię
Ugotowane pozamiatane