pracy, czy tak jak w moim przypadku na spacer z dziećmi;) Mój starszak nie pogardzi domowym ciastem;) Moje mini placki zostały nadziane prażonymi jabłkami marki Reypol. Słoik pełen słodziutkich polskich jabłek, zawsze warto mieć w domowej spiżarce, a jabłuszka z Janowca to 25 lat tradycji dobrego smaku. Wystarczy kilka składników i w kilka chwil wyczarujemy
Rusty Forkosobny wpis. A końcówka sierpnia jest idealnym czasem na ten przepis. Pomidory u mojej mamy obrodziły w tym roku, więc gotujemy i przerabiamy. W zeszły weekend zrobiłam kilka słoików ajvaru, a resztę przerobiłam na sos ( dodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki). Po upieczeniu pomidorów na dnie naczynia pozostanie rzadki płyn – możecie przełożyć same pomidory
Cooking for Emilychwilę razem. Dodajemy wodę, koncentrat oraz przyprawy. Mieszamy razem i przykrywamy przykrywą. Dusimy razem przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy. Możemy również przełożyć leczo do słoików i pasteryzować przez 15 minut. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem tej potrawy także zimą
słodkie i nie tylko historie kulinarneDrożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100 g cukru pudru Dodatkowo jeden słoik dżemu morelowego Cukier puder do dekoracji Szczypta soli Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszać i poczekać aż zaczyn urośnie. Mąkę przesiać
Korniszonkiwszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Po uduszeniu miksujemy, dodajemy bazylię i oliwę i jeszcze chwilkę dusimy. Tak przygotowany sos można wlać do słoika, który gotujemy ok. 10 min. lub przygotować z niego jakąś potrawę na świerzo, np. Salmonejo :). Udanej zabawy i smacznego
Ukojenie Podniebieniadodatki Przygotowanie Uwagi: Po ugotowaniu ziarenko ciecierzycy powinno być idealnie miękkie, nie może być w środku białe i suche. Także ciecierzyca, którą kupujemy w puszkach lub słoikach nie jest dostatecznie miękka, dlatego warto ją jeszcze podgotować. Ze względu na twarde skórki ciecierzycę miksujemy zawsze gorącą, ponieważ po wystudzeniu skórki twardnieją i trudniej jest uzyskać gładki hummus. Dodatek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalejmy wody :D Składniki: 4 zupki od Vifon (u mnie były to dwie kurczak curry i dwie ostro kwaśne) podwójna pierś z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 1 mały słoik ogórków konserwowych 4 duże łyżki majonezu 1 kubek jogurtu naturalnego (koło 180 gram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry papryka słodka pieprz sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy
CynamonemPoOczachlinii możecie przeczytać na stronie Akademii Samku Sokołów . Ja powiem tylko tyle, że na styczniowych warsztatach i degustacjach miałam okazje spróbować bardzo rożnych potraw. Rozmaitych smarowideł i dań w słoikach. Szczerze wypowiadałam się na ich temat i liczę na to, że moje uwagi jak i uwagi innych uczestników spotkania zostały wzięte pod uwagę a to co trafi na rynek będzie
Dzieje kuchennej WiewióryPora zamknąć odrobinę lata w słoikach. A posłużą nam w tym celu pomidory. Na blogu znajduje się kilka przepisów na pomidorowe przetwory, jak choćby domowy ketchup czy dżem pomidorowy . Postaramy się wzbogacić tę listę o kilka nowych, ciekawych pozycji. A, że do wszelkich słoiczkowych haseł mam ogromny sentyment (takim hasłem zaczynaliśmy naszą przygodę z blogiem), tym bardziej
zadanie-gotowaniemąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu (solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: 1/2 cebuli 1 słoiczek makreli w oleju (użyłam makreli Seko ; pojemność słoika - 190g) Ponadto: olej do smażenia Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach (tym razem starłam na dużych), cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć z oleju i delikatnie rozdrobnić. Jajka zmiksować
Di gotuje100g cukru kostka masła (200g) 370g mąki pszennej jajko 2 łyżki pesto bazyliowego Składniki na masę: 200ml śmietany kremówki 250g sera mascarpone 1-2 łyżeczki octu winnego pół słoika dżemu figowego utrwalacz do śmietany np.śmietan fix łyżeczka cukru waniliowego listki bazylii do dekoracji Wykonanie ciasta tradycyjnie: Z podanych składników (poza jajkiem) ugnieść szybko ciasto. Dodać jajko
Mania Wypiekaniaowoce puściły sok. Następnie postaw rondel na małym ogniu i doprowadź do zagotowania. Gotuj, co pewien czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący dżem rozlej do słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut. R ada : Jeśli nie chcesz długo gotować owoców możesz dodać do dżemu jedno opakowanie pektyny ( 30 g ). pektynę przed wsypaniem do masy wymieszaj z niewielką
Przepisy i porady kulinarnemarszczy, czy się rzeczywiście suszą a nie pieką. Po wysuszeniu przekładam pomidory do miski, dodaję bazylię i oregano. Podrzucam pomidory w misce, żeby składniki oblepiły pomidory. Przekładam pomidory do słoików. W rondelku podgrzewam olej z oliwą. Gorącym olejem zalewam pomidory. Będą skwierczeć i robić się brązowe, pomidory zwiększą też swoją objętość więc należy zostawić miejsce w słoiczku – olej
MojaQchnia.plbędą miękkie zmiksować dodać sól i cukier do smaku i dalej gotować około 2-3 godziny, tak aby koncentrat nabrał odpowiedniej gęstości gorące przekładać do czystych słoików i odwrócić do góry dnem pozostawiając do wystygnięcia na Thermomix pomidorów nie obierać, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do naczynia miksującego gotować 15 min/Varoma (ew 100 st)/obr
Gotowanie z pasjąKażdego roku przygotowuję na zimę kilka słoików dyni. Jeśli dynia jest w wersji słodko - kwaśnej, to potem mam doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Dzisiejsza porcja jest z zapachem brzoskwiniowym. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie