słoik - 12348 przepisów (strona:330/824)

Marmolada z aronii i żurawiny 167

czas mieszając, aż owoce się rozgotują i powstanie gęsta marmolada. Ja lubię jak aronia jest nie całkowicie rozgotowana. Cukru możecie dodać mniej lub więcej. Zależy to od Waszego upodobania. Słoiki wyparzyć i wlać do nich gorącą marmoladę, zakręcić. Przykryć słoiczki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną. Thermomix do naczynia miksującego wrzucić żurawinę, zmiksować czas 6 sek, obroty 5 dodać aronię

Kuchnia Pokoleń
Ser suszony domowy. Suszony twaróg. 326

zwijamy końce. Napełniony rożek z serem związujemy sznurkiem z obu stron, układamy na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym i przyciskam drugą deseczką. Aby serek porządnie odciekł należy go obciążyć np. słoikiem lub garnkiem wypełnionym wodą. Takie odciekanie powinno trwać ok. jeden dzień. Potem ser suszymy. Zimą można suszyć ten ser na kaloryferze. Latem można go suszyć w ciepłym, przewiewnym miejscu, można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
galareta drobiowa w słoikach 239

Galareta drobiowa to danie tradycyjnie podawane podczas imprez ,świąt ,ale można zrobić więcej i wykorzystać w dłuższym czasie na kolację lub śniadanie. Składniki: porcja na 9 słoików 0,5 l 2 szyje z indyka 1 udziec z indyka 1 szyja z kaczki 4 pałki z kurczaka 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchwię 1 pietruszka kawałek selera

Ugotujmy Coś
Filety z udek kurczaka z warzywami 248

Proponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd.     Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru

Maminek kulinarny
Quinoa na mleku kokosowym z musem mango, kumkwatami i winogronami 161

erytrol, lub inne słodzidło i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie prawie cały płyn. Gdy przestygnie wkładamy ją do słoiczków. Ścianki słoików dekorujemy plasterkami owoców. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, a miąższ blendujemy. Powstały w ten sposób mus z mango nakładamy na do słoiczków na pozostałe składniki. Wkładamy

Quinoa Raz!
Ciasto z masłem orzechowym i jeżynami 176

Ciasto z masłem orzechowym i jeżynami . Niedawno piekłam murzynka z masłem orzechowym. Masło orzechowe doskonale zastępuje tradycyjne masło w wypiekach. Mogę je też jeść łyżeczką prosto ze słoika. W okresie letnim trwa nieustannie pieczenie ciast z letnimi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami i jeżynami.. Jeżyny rosną na naszej działce, lubię je jeść prosto z krzaka, w cieście też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryczki chilli marynowane 111

szkl. octu 1 kg cukru 1 łyżka ziela angielskiego czosnek Wszystkie czynności wykonujemy w rękawiczkach. Papryczki chwilli pozbawiam zielonego ogonka, przekrawam na pół. Usuwam nasionka. Wkładam papryczki do słoików. W garnku gotuję zalewę z wody, octu, cukru i ziela. Do każdego słoiczka wkładam ząbek czosnku. Zalewam papryczki zalewą. Pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania wody. Artykuł Papryczki chilli marynowane pochodzi

MojaQchnia.pl
Nalewka z pigwy 197

nabrała żółtej barwy. Przed obróbką owoców należy je bardzo dokładnie umyć tak by zetrzeć ze skórki filcową powłokę, która pozostawiona nadaje nieprzyjemny posmak. Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

Coś bym zjadła
Spaghetti z kurkami i porem 111

Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby bardzo kochamy, nie tylko zbierać. Właśnie niektóre się teraz suszą, część zamroziliśmy, kolejna poszła do słoików. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie, który podobnie jak Kuchnia często czytamy i inspirujemy się. Składniki 200 g kurek 50 g masła świeży tymianek świeży rozmaryn 125 ml słodkiej śmietany

R'n'G Kitchen
Marynowane grzyby leśne 165

angielskiego. Odcedzone grzyby układamy w słoiczkach i zalewamy gorącą zalewą mając na uwadze, że ocet dolewamy dopiero bezpośrednio przed zalaniem słoiczków. Można dodać kilka plastrów marchewki. Zakręcamy i ustawiamy słoiki na wieczkach. Pozostawiamy do ostygnięcia

Karczma Honorietty
Ketchup z dyni 168

papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne Przyprawy dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez 20 minut często mieszając by nie przypalić.  Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików,zakręcić nakrętki i pasteryzować 20 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Cynamonowe ciasto jogurtowe ze śliwkami i jabłkiem 163

pytanie stety czy niestety jesień. Niby zimno, szaro buro i ponuro ale dla blogera kulinarnego to kolejny etap kuchennych rewolucji, ciąg dalszy zamykania smaków lata i smaków jesieni w słoiki na zimowe długie popołudnia  wieczory.  Moja dzisiejsza propozycja przywołuje już takie jesienne smaki, smak cynamonu, smak jabłek, smak śliwek - takie smaki najbardziej lubię! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej

Życie zaczyna się w kuchni
Papryka marynowana w musztardzie po chorwacku 171

ostrawy smak, jest jędrna i doskonała sama w sobie jak i do kanapek, sałatek. Polecam gorąco, zróbcie sobie taką paprykę, idealna na zimę. Plusem jest tutaj także to że słoików nie pasteryzuje się a spokojnie dotrwają do końca zimy. Papryka marynowana w musztardzie po chorwacku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowe masło orzechowe 121

pożądanej konsystencji. Pamiętaj o robieniu przerw, by nie spalić blendera. Posól masło do smaku. Wskazówki gotowe masło orzechowe przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Zużyj je w ciągu miesiąca; Jeśli nie posiadasz blendera kielichowego, masło orzechowe możesz przygotować za pomocą maszynki do mielenia oraz blendera ręcznego z kubkiem

Vegan Taste
Turkusowy dżem z ogórków 169

garnka nalewamy pół szklanki wody i wsypujemy ogórki.  Gotujemy w sumie 30 min. i potem miksujemy całość blenderem. -- -- Potem dodajemy galaretki, cukier, żelatynę... miksujemy i gotowe. -- Napełniamy słoiki i pasteryzujemy np. w piekarniku 130 st.C / 20 min. Po ostudzeniu dokręcamy i przenosimy do spiżarni. Smacznego

chleba naszego