słoik - 12348 przepisów (strona:330/824)

Wczoraj zrobiłem sałatkę buraczkowo - paprykową. 192

sałatkę uwielbiają u mnie w domu wszyscy, zwłaszcza mój ojciec. Wczoraj zrobiłem 11 litrowych słoików. Będzie niezły zapas na zimę. Tutaj znajdziesz przepis na tę smaczną sałatkę : Czerwone buraczki .                        Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Powidła śliwkowe 226

ewentualnie zmiksować blenderem na gładko. Usmażone powidła są gotowe po około dwóch godzinach, gdy masa zrobi się gęsta i spada z łyżki płatami. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem na około kwadrans

wyzwania kuchenne
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 116

suszonych pomidorów 3 garście orzechów włoskich 2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz zioła prowansalskie 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów 3 łyżki oleju z ziołami (tego ze słoika w których były suszone pomidory) 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szpinak myjemy, pomidory kroimy w paski, czosnek obieramy i drobniutko siekamy. 2. Na głęboką patelnię dajemy 3 łyżki

kruche babeczki
Leczo z cukinią i mięsem mielonym 137

słowo, że poniższe leczo jest rewelacyjne w smaku. Lekkie, pożywne i bardzo pomidorowe w smaku. Idealnie sprawdzi się jako danie na delegację (wystarczy gorące leczo wlać do słoików i od razu zakręcić wieczka).   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 duża cebula 3 młode cukinie (wagowo około 1 kg) 2 duże papryki, np. żółta i zielona

Ugotować
Dżem z czarnej porzeczki 188

Thermomix. Gotujemy czas 3 min/Varoma/obr.2 Wsypujemy pozostałą ilość cukru i gotujemy jeszcze 2 min/Varoma/obr.2. Pod sam koniec wlewamy sok z cytryny. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych i najlepiej gorących słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. *Jeżeli na opakowaniu środka żelującego jest inne wykonanie to proszę postępować wg. tej instrukcji. Thermomix przepisy. Dżem z czarnej porzeczki. The post Dżem

Themo przepisy
Pasta paprykowa do dań i sosów 153

Mamy teraz sezon na zamykanie różnych pyszności w słoikach. Zapełniamy nasze spiżarnie świetnymi daniami i smakołykami, tak aby zimą móc wyciągnąć coś na prawdę pysznego i przypomnieć sobie smak lata.  Dziś przygotowałam pastę paprykową, która jest idealna do sosów: Bolognese, Napoli czy wielu innych lub dań: takich jak pieczenie, kotlety mielone, ... Taką pastę możecie użyć jako dodatek

Niezły Młynek
Chutney ze śliwek i czerwonej cebulki 173

pestki. Kroimy dość drobno. Śliwki zasypujemy cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę. Do garnka z grubym dnem wrzucamy śliwki, pokrojoną cebulę i ocet. Dusimy. Dodajemy tymianek, zagotowujemy. Przekładamy do słoików. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/chutney-ze-sliwek-czerwonej-cebulki/ MieszamWGarnku Artykuł Chutney ze śliwek i czerwonej cebulki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pieczone kotlety pieczarkowe z sosem cukiniowym 126

pół łyżeczki soli i pieprzu łyżeczka pokrojonych suszonych pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju sos: 1 szkl cukinii startej na tarce o dużych oczkach 1 łyżka oleju pół słoika sosu uniwersalnego jasnego Łowicz sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i kroimy na drobno. Przesmażamy na łyżce oleju, aż woda wyparuje, studzimy. Do miski przekładamy przesmażone pieczarki, kaszę jaglaną, orzechy, jajko

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Dżem czarny bez – mirabelka 183

których obrywałam owoce. Kwaskowe mirabelki świetnie komponują się z słodyczą słodzonego czarnego bzu.   Składniki: mirabelki wypestkowane 500g czarny bez 500g cukier 500g woda 2 łyżki Sposób przygotowania: Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem. Owoce myjemy. Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu

Pyry na Gaz
Ivan Czaj. Rosyjska herbata domowej roboty 149

bardzo mocno. Warto poznawać dziko rosnące rośliny i wykorzystywać je w domowy sposób. Herbata rosyjska trafia do działu Przetwory Smacznej Pyzy gdzie znajdziecie wiele pomysłów jak zamknąć lato w słoikach czy butelkach. herbata rosyjska czyli Iwan Czaj to napar z suszonych liści wierzbówki kiprzycy ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Nalewka śliwkowa 160

dodajemy spirytus i wodę. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Krok 3 Po 2 miesiącach przecedzamy i przelewamy nalewkę do butelek. Smacznego Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

Coś bym zjadła
Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 303

najlepiej z własnego ogrodu) 1 cebula Ok. 1 litra marynaty octowej (sprawdź, jak zrobić marynatę) Pomidory umyć, pokroić w plasterki lub na ósemki. Cebulę pokroić w półkrążki. W wyparzonych słoikach układać pokrojone pomidory i cebulę. Zagotować marynatę

Korniszonki
Zdrowy sok pomidorowy z pomidorków koktajlowych :) 145

przez bardzo drobne sitko, przecieraj zmiksowane pomidory w celu pozbycia się malutkich pestek.  Teraz pozostaje tylko przyprawić i osolić powstały sok.  Przechowuj w lodówce lub zawekuj w słoikach

Zdrowie na języku :P
Konfitura-morelowo-miodowa 115

dokładnie wymieszać. Przełożyć owoce do garnka, gotować na wolnym ogniu, przez około pół godziny. Mieszając od czasu do czasu, aby konfitura się nie przypaliła. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Sałatka ogórkowa z pieczarkami 138

pieczarki podgotować i pokroić. Cebulę pokroić i zalać wrzątkiem na 2 minuty, odsączyć. Wszystko wystudzić i wymieszać. Przygotować zalewę i zalać warzywa. Pozostawić na kilak godzin. Do każdego słoika włożyć ziarenko ziela angielskiego, włożyć sałatkę. Wekować 10 minut od zagotowania

Zielona Kuchnia