Idealny sposób by łatwym sposobem zachwycić gości. Składniki -2,5 dag drożdży -1/4 szkl. śmietany -500 g mąki -150 g margaryny -150 g smalcu -cukier wanilinowy -3 jajka -słoik dżemu porzeczkowego (używam domowego, z tego przepisu. Sklepowe mogą być zbyt słodkie) -250 g cukru pudru -orzechy ziemne drobno zmielone lub pokrojone Przygotowanie Drożdże rozmieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać
Zielona KuchniaJedne z ulubionych muffinków mojej mamy. Podpatrzone kiedyś u Kornika , pieczone z moimi małymi zmianami. Szczerze polecam. Składniki -80 g masła -220 g wiśni ze słoika -250 g mąki (użyłam 200g) -80 g płatków owsianych górskich (użyłam 130g) -1 łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1/3 łyżeczki sody oczyszczonej -szczypta soli -2 jajka -120 g cukru -1 łyżeczka
Zielona Kuchniaużyłam gotowego masła sezamowego słodzonego agawą (Primavika), co pozwoliło mi uniknąć dodawania cukru. Ale uprzedzam - produkt ten jest tak smaczny, że ciężko oprzeć się od wyjadania łyżeczką ze słoika! :-) Składniki -20 dag mąki gryczanej -10 dag mąki pszennej -2 jajka -cukier waniliowy -185g masła sezamowego słodzonego agawą (1 słoiczek) -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -mielone orzechy lub/i
Zielona Kuchniapszennej -1 szkl. brązowego cukru -2 łyżki kakao -łyżeczka proszku do pieczenia -łyżeczka sody oczyszczonej -szczypta soli -1 szkl. mleka -6 łyżek oleju -opcjonalnie dodatki (u mnie wiśnie ze słoika domowej roboty) Przygotowanie Suche składniki wymieszać w 1 misce, mokre w drugiej. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20 minut w temp. 180st. Smacznego
Zielona Kuchniajajko -2 łyżki kakao -4 łyżki śmietany -2 łyżki budyniu czekoladowego w proszku lub mąki ziemniaczanej -4 łyżki cukru -1 szkl. wiśni (mogą być mrożone. Ja użyłam wydrylowanych w słoikach domowej roboty) -1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie Wiśnie wyłożyć na sito by się rozmroziły (jeśli są mrożone) i obciekły. Składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Formę
Zielona KuchniaZostają Wam czasami białka z jajek? No właśnie... Ostatnio wyciągnąwszy pełen ich słoik z lodówki spontanicznie upiekłam to ciasto. Tak 'na oko'. I przyznam szczerze, że wychodzi rewelacyjnie wilgotne i puszyste. Szybkie w przygotowaniu, tanie, a po jednym kawałku ciężko nie wziąć kolejnego... Składniki -400 g mąki -7 białek -240 g cukru -1 szkl. oliwy -3/4 szkl. mleka
Zielona Kuchnianajlepsze Tym samym farszem możemy nadziać tortille. Polecam Wam frankfurterki firmy Duda . Idealne od tak, doskonałe jako dodatek do makaronów, pit, pizzy, a nawet bigosu – mój już w słoikach. Wyszedł naprawdę pyszny Składniki: 3 frankfurterki delikatesowe Duda 4-5 liści mini sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy 2 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku
Słodkie okruszkiWykonanie: Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce (wielkość zależy od upodobań domowników). Starte buraczki i chrzan, oraz ocet jabłkowy, sól, pieprz i miód wymieszać razem. Gotowymi burakami napełnić słoiki, zakręcić pasteryzować około 15-20 minut
w mojej kuchnipół, a następnie na cieniutkie pół lub ćwierć plasterki. Usuwamy pestki. Imbir obieramy łyżeczką i ścieramy na drobnej tarce. Cytryny, imbir, kurkumę, cynamon i miód wkładamy do wyparzonego, czystego słoika. wszystko razem mieszamy. Mieszaninę przechowujemy w lodówce. Stosujemy przy przeziębieniu lub zapobiegawczo, dodajemy 2 łyżeczki mikstury do gorącej herbaty i wypijamy zanim ostygnie. Na zdrowie
Smakowity Blog Kulinarnyczas mieszając, aż owoce się rozgotują i powstanie gęsta marmolada. Ja lubię jak aronia jest nie całkowicie rozgotowana. Cukru możecie dodać mniej lub więcej. Zależy to od Waszego upodobania. Słoiki wyparzyć i wlać do nich gorącą marmoladę, zakręcić. Przykryć słoiczki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygną. Thermomix do naczynia miksującego wrzucić żurawinę, zmiksować czas 6 sek, obroty 5 dodać aronię
Kuchnia Pokoleńzwijamy końce. Napełniony rożek z serem związujemy sznurkiem z obu stron, układamy na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym i przyciskam drugą deseczką. Aby serek porządnie odciekł należy go obciążyć np. słoikiem lub garnkiem wypełnionym wodą. Takie odciekanie powinno trwać ok. jeden dzień. Potem ser suszymy. Zimą można suszyć ten ser na kaloryferze. Latem można go suszyć w ciepłym, przewiewnym miejscu, można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGalareta drobiowa to danie tradycyjnie podawane podczas imprez ,świąt ,ale można zrobić więcej i wykorzystać w dłuższym czasie na kolację lub śniadanie. Składniki: porcja na 9 słoików 0,5 l 2 szyje z indyka 1 udziec z indyka 1 szyja z kaczki 4 pałki z kurczaka 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchwię 1 pietruszka kawałek selera
Ugotujmy CośProponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd. Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru
Maminek kulinarnyerytrol, lub inne słodzidło i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie prawie cały płyn. Gdy przestygnie wkładamy ją do słoiczków. Ścianki słoików dekorujemy plasterkami owoców. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, a miąższ blendujemy. Powstały w ten sposób mus z mango nakładamy na do słoiczków na pozostałe składniki. Wkładamy
Quinoa Raz!Ciasto z masłem orzechowym i jeżynami . Niedawno piekłam murzynka z masłem orzechowym. Masło orzechowe doskonale zastępuje tradycyjne masło w wypiekach. Mogę je też jeść łyżeczką prosto ze słoika. W okresie letnim trwa nieustannie pieczenie ciast z letnimi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami i jeżynami.. Jeżyny rosną na naszej działce, lubię je jeść prosto z krzaka, w cieście też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię