koniakiem) Składniki na krem Chanitylly: 750 ml śmietanki (30%) 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 4 łyżeczki żelatyny 125 ml wody Składniki do przełożenia tortu: 2 słoiki (po 500 ml) wydrylowanych wiśni we własnym soku kawałek kory cynamonu (lub szczypta cynamonu w proszku) łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Piekarnik ustawiłam na 200 ° C (g/d). Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia
Kuchnia u KrysiMacie ochotę na to pyszne grzybowe leczo? No to do lasu marsz, mamy właśnie wysyp grzybów. Gotowe danie możecie zamrozić na zimę lub pasteryzować w słoikach. Jest mega pyszne. Proporcje są mniej więcej takie: 1 miska grzybów już pokrojonych 1/2 miski dobrej kiełbasy pokrojonej w półplasterki 1/2 miski czerwonej papryki pokrojonej w dużą kostkę 1/2 miski pokrojonej w piórka
Jadło i czytadłodurszlak aby woda dobrze odciekła pokroić na 2 cm kawałki do miski musztardę, przyprawę do piernika, cukier dobrze wymieszać z olejem w ilości do zakrycia śledzi śledzie przełożyć do słoika i zalać olejem, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - pyszne śledzie i na zakąske i na kolację podane na chlebie tostowym z tostera
W Mojej Kuchni Lubięczerwonej cebuli 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek natka pietruszki 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz odrobina sera feta 1 mała cukinia Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na 30 minut. Makaron gotuję w posolonej wodzie al dente. Grzyby
Mango Papajaodstawiamy, aby przestygły. Gdy będą zimne sprawdzamy ich konsystencję. Jeśli jest taka jaka nam odpowiada, powidła podgrzewamy i opcjonalnie dodajemy przyprawy. Gorące powidła przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Odwracamy je do góry nogami, przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Natomiast gdy będą jeszcze zbyt rzadkie, w dalszym ciągu podgrzewamy je na małym ogniu, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Następnie
Kulinarne przygody Gatitypewien czas mieszając. Kiedy woda odparuje a konsystencja śliwek się zagęści dodajemy połamana w kostki czekoladę. Dosładzamy do smaku (lub nie). Gorące powidła przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Chłodzimy pozostawiając wieczkiem do dołu
Pyry na Gazmój pomysł ? Obiad pierwsza klasa, wyszły takie, że…Łoooo! #lowicz Składniki: ½ kg świeżych flaków wołowych 15 dag świeżej dyni 15 dag chudego wędzonego boczku 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 2 marchewki 1 łyżka startego selera 1 cebula biała 1 cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska
Wanilia i Kardamonmożna podawać zarówno schłodzone jak i na ciepło - w obu wariantach buraczki smakują wyśmienicie. Właściwie są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu, ja jednak pakuję je do słoików i przechowuję w chłodnym miejscu na zimę. Do buraczków można dodać 5-7 czerwonych papryk pokrojonych w kostkę, będzie bardzo smacznie :) Ja zawsze przygotowuję obie wersje. Spróbujcie Sami, polecam przepis
Moja Książka Kucharskaprzyprawami, sokiem cytryny, skórką i cukrem. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Do zalewy wrzucamy gruszki i je obgotowujemy kilka minut. Gruszki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/gruszki-korzenne-rodzynkami/ MieszamWGarnku Artykuł Gruszki korzenne z rodzynkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprawie nie pamiętam. Jadłam je wiele lat temu i później nie miałam już okazji. Po prostu nie spotkałam mleczaja rydza w takiej ilości żeby zakisić je choćby w niedużym słoiku. Tradycyjnie kisi się je w beczkach albo kamionkowych, dużych garnkach, ale o tym to już w ogóle mogłam zapomnieć bo u mnie takich ilości tych grzybów nigdy nie spotkałam. Spróbuj
Smaczna PyzaSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 2 szklanki odgotowanych grzybów leśnych, u mnie podgrzybki 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz sól, pieprz ser żółty naleśniki: ok. 1,5 szklanki mąki … Czytaj dalej Naleśniki z mięsem i grzybami
czarrna od kuchniniewielkim ogniu gotować przez około 8-10 minut, mieszając aby pasta nie przypaliła się przypadkiem. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać trochę więcej wody. Po ugotowaniu przełożyć do zakręcanego słoika. Wystudzić i przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 tygodni. Złote mleko ( golden milk ) to napój, który wzmocni organizm, a także pomoże w zwalczaniu wszelkich infekcji. Można je pić przy
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny przepis na soczystego kurczaka w sosie czosnkowo-ziołowym na kaszy gryczanej z pestkami dyni. Smacznie i zdrowo :) Składniki na 2 porcje: 2 filety drobiowe 1/2 słoika sosu jasnego Łowicz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1 łyżeczka oleju rzepakowego 100 g kaszy gryczanej Garść pestek dyni
Czarnawisienkaminut, mieszając co jakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i całość wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Dodajemy cukier żelujący i gotujemy kolejne 15 minut. Przekładamy gorący dżem do słoików. Wychodzą dwa mniejsze słoiczki dżemu
Delusional Trinenakarmić większą ilość osób. Same plusy, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 kg schabu 4-5 średnich marchewek mały słoik majonezu przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku oliwa/olej Schab pokroić w plastry i rozbić na dość cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa z obu stron oprószyć solą, pieprzem oraz papryką
Simply Food