mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1/2 dużego słoika masła orzechowego - choć tak prawdę mówiąc dokładna ilość zależy tu od indywidualnych preferencji nadziania bułeczek 2 garście orzechów pistacjowych – drobno pokrojone, do posypania z wierzchu 1 garść kamyczków czekoladowych DELECTA
Grunt to przepis!rozgotują. Długość gotowania zależy od rodzaju jabłek i gruszek. U mnie trwało to bardzo szybko. Na koniec dodać cukier i pogotować mieszając cały czas około 3 – 5 minut. Słoiki umyć i wlać gotowy mus, zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Pyszny mus z moim chlebkiem tostowym. Wykonanie musu w thermomix owoców musicie mieć mniej po 700 g obranych gruszek i jabłek
Kuchnia Pokoleńzupy: - 2 duże korzenie pietruszki - 0,5kg obranych ziemniaków - 5 średnich marchewek - kawałek białej części pora - 2 łodygi selera naciowego - 2 liście laurowe - ok.10 kulek ziela angielskiego - pęczek koperku - słoik 0,9l ogórków kiszonych (lub 2 mniejsze) - cały wywar mięsny (lub dowolna ilość) - sól i pieprz do smaku - kwaśna śmietana do podania Marchew i pietruszkę (umyte i obrane) ścieram
Smaczne Zdrowechwilę do wrzenia. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszają odparowujemy nadmiar płynu. Po około godzinie powinniśmy otrzymać gęstą pastę. Kiedy nieco przestygnie blendujemy i przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Przechowujemy w lodóce, zamrażalniku lub pasteryzujemy. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7. Dodać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastałej, w miarę wysokiej temperatury w domu też nastręcza nie mało trudności, zakwas prowadziłam więc z dodatkiem jogurtu naturalnego, żeby przyspieszyć jego pracę i fermentację mąki. Do zakwasu użyłam słoika o pojemności 500ml i trzymałam go w najcieplejszym miejscu w domu, w prawie niezmiennych 21⁰C, na stale pracującym komputerze. Optymalną temperaturą dla zakwasu jest 24-27⁰C – u mnie
Karo in the Kitchengorczycą, to jeden z lepszych sposobów na przechowywanie czosnku na zimę. Napisz z czym jadacie u Was czosnek marynowany.. u mnie sprawdza się na kanapki, prosto ze słoika. A u Ciebie
AniaGotuje.plcukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy 33 x 24 cm. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy
PatiGotujełyżki ziarenek białego sezamu 1/2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu rzymskiego sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy do smażenia kilka gałązek świeżej bazylii 400g pomidorów z puszki (lub ze słoika) Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie (ja preferuję al dente). Odcedzić i ostudzić. Fasolę odcedzić i wrzucić do pojemnika blendera z końcówką do rozdrabniania, zmiksować na puree
Dietologoliwki i fetę;) Wg mnie to sałatka dla odważnych:) No to…. kto się skusi?;) 200 g sera feta 1 kulka mozzarelli xl 1 szkl. czarnych oliwek 1 mały słoik marynowanych pieczarek 5-6 korniszonów kilka suszonych pomidorów 3/4 małego słoiczka czosnku marynowanego z ziołami 75 g płatków migdałowych 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sos: 2 ząbki czosnku
Smaki Na Talerzusola i pieprzem. Nie podaję dokładnych ilości, bo zależą one od tego jak bardzo odparujemy pomidory. Dodajemy ocet, mieszamy i wszystko gotujemy przez 10 minut. Gotowy sos przelewamy do słoików i je pasteryzujemy. Te do szybkiego spożycia możemy bez pasteryzowania trzymać w lodówce. W drugiej wersji, gdzie gotujemy nieprzetarte pomidory, także dodajemy do nich przyprawy: 2 ziarenka ziela angielskiego
Kulinarne przygody Gatitypraktycznie robi się sam. Jedyne czego od nas wymaga, to podsmażenia pałek, pokrojenia cebuli i ułożenia wszystkiego w naczyniu. A jeśli do tego podamy wszystko np z piklami ze słoika, to zyskujemy trochę czasu na coś innego. Pisałam już, że do tego świetnie smakuje? Nie? A to przecież najważniejsze:) 10 podudzi z kurczaka 4 woreczki ryżu 3-4 cebule
Smaki Na TalerzuSałatka z selerem konserwowym, groszkiem i kukurydzą jest prosta, nie wymaga dużo krojenia i można przygotować ją szybko i sprawnie. Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 jajek kawałek pora 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Groszek, kukurydzę i selera dobrze odsączyć
talerz przyjemnościsię przypalać. Odlany wcześniej sok zagotować i wymieszać w nim galaretkę oraz sok z cytryny. Wlać do gorącej dyni, dobrze wymieszać i zagotować. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia
Moje domowe kucharzeniezachwyci podniebienia jak wyrazisty bigos z pieczarek, który naprawdę w swojej prostocie jest zaskakująco pyszny. Bigos z pieczarek - szybkie danie jednogarnkowe Składniki : 1 kg małych, zamkniętych pieczarek nieduży słoik korniszonów 30 dag kwaszonej kapusty 2 duże czerwone papryki 500 g białej cebuli 1 kg dobrej jakościowo kiełbasy sól, słodka czerwona papryka i pieprz ziołowy jako przyprawy liść laurowy
Poezja Smaków - blog kulinarnyUwielbiam smak suszonych pomidorów. Szpinak też jest niczego sobie. Postanowiłam je połączyć i oto efekt. Składniki : pierś z kurczaka 1 cebula 0,5 słoika suszonych pomidorów 100 g świeżego szpinaku 200 g startego żółtego sera, ja użyła goudy 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki bulionu, ja użyłam warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia
Oka w rosole czyli KaFka gotuje