słoik - 12348 przepisów (strona:319/824)

Łosoś z sosem zero waste teriyaki 105

wate i niemarnowanie żywności. Dużo mi brakuje do Bei Johnson – autorką bloga i książki Zero Waste Home, której rodzina produkuje tylko tyle śmieci rocznie, ile mieści się do dużego słoika. Marnuje niestety całkiem sporo, do czego przyczynia się też hurtowe gotowanie na bloga, mój mąż, który zawsze kupuje za dużo żywności i działka, gdzie nagle się okazuje, że mamy skrzynkę

Ugotowane pozamiatane
Sok z winogron na zimę 150

garnka, dodać resztę cukru i gotować jeszcze ok. 15 min. Pilnować aby sok się nie przypalił. Jeżeli sok jest zbyt kwaśny można go dosłodzić.  Gorący sok przelewać do słoików lub butelek. Odstawiać do góry dnem mocno zakręcone. Zobacz także: Winogrona: wartości odżywcze i zdrowotne winogron (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Korniszonki
udziec indyka faszerowany suszonymi śliwkami i morelami 113

selera i lubczyku. Wkrótce z balkonu zetnę tymianek i bazylię, którym jakoś nie zaszkodziło ochłodzenie. Od rodziców przyszedł majeranek, czeka na otarcie. Suszone grzyby są już szczelnie zamknięte w słoikach. Moje zapasy będą nadawały aromatu większości potraw w sezonie jesienno-zimowym. Najwięcej skorzystają na tym mięsa, które dzięki zmienianym kombinacjom dodatków nigdy nie smakują tak samo. udziec indyka faszerowany suszonymi

Eksperyment sobotni
Sałatka ryżowa z szynką 139

szynką Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, miski, łyżkę, sitka. Przygotuj składniki: 1 woreczek ryżu, 20 dag ulubionej szynki (np. konserwowej), 1 puszkę kukurydzy, 1 czerwoną cebulę, 1 słoik ogórków konserwowych o pojemności 500 ml, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kukurydzę i ogórki odsącz z zalewy na sitkach. Odsączone ogórki pokrój w kostkę

blog.moje-pasje.info
Mus kokosowy z dynią. 154

Całość ponownie zagotuj i gotuj przez 4 minuty tak, aby na powierzchni zaczęły się tworzyć pęcherzyki powietrza. Gorący mus przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Słoiki z musem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż

Przepisy i porady kulinarne
Brukselka w pomidorowym sosie 168

postanowiłam podać ją z makaronem. Moim zdaniem świetnie pasowała do pomidorów i kurczaka dlatego dzielę się z Wami przepisem. Składniki (dla 2 osób): ok 15 brukselek puszka pomidorów, lub słoik domowego przecieru pierś z kurczaka makaron świderki pełne ziarno Lubella ząbek czosnku olej sól, pieprz czubryca czerwona Brukselkę obieramy z wierzchnich brzydkich liści, wrzucamy na wrzątek i gotujemy

Cynamonowe szczęście
Zupa krem z dyni z kurkumą 129

dodaniu przecieru pomidorowego i zeszklonej cebulki oraz odrobiny masełka - zupa krem z dyni smakuje wyśmienicie.  Robiłam z dużej ilości składników, ponieważ lubię ugotować więcej, a następnie wlać do słoików i zawekować! Po paru dniach - zupa na obiad gotowa! Polecam! Składniki: - 1kg dyni (obranego miąższu) - 3 ziemniaki - 3 cebule - 3 łyżki oliwy - natka pietruszki (garść) - 1l przecieru pomidorowego - kurkuma

MintTaste
Sałatka z awokado 96

pieprz Sposób przygotowania : Do miski wrzucamy roszponke , pokrojone na kawałeczki awokado i pomidorki pokrojone na ćwiartki.Drobno posiekany czosnek wrzucamy do słoiczka i dodajemy resztę składników - teraz wystarczy zakręcić słoik i mocno potrzepać (dobrze jest zrobić sos dzień wcześniej . Jeśli jednak nie mieliście na to czasu lepiej będzie użyć blendera , żeby aromaty przypraw dobrze się połączyły).Boczek kroimy w drobną

Keto Przepisy
Czarny czosnek pasta do kanapek i jego właściwości 161

serca. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Skuteczny w profilaktyce i diecie antynowotworowej. Wspomaga układ trawienny. Nie zalecany dla kobiet w ciąży. Maksymalna dawka dzienna to 4 ząbki. Po otwarciu słoik należy przechowywać w lodówce do 1 miesiąca po otwarciu. Po więcej informacji zapraszam na CZARNY CZOSNEK Przygotowałam grzanki z pastą z czarnego czosnku, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Oraz risotto

AZgotuj!
ROLADKI ZE SZNYCLA INDYCZEGO Z SEREM BRIE I ŻURAWINĄ 137

Indycze mięso i żurawina świetnie się ze sobą komponują. Postanowiłam więc mojej rodzinie na obiad podać pyszne roladki z dodatkiem sera brie i żurawiną. Można użyć żurawinę ze słoika , ale ja tym razem dałam świeżą, którą przygotowałam prosto przed przygotowaniem roladek. Mięso nabiera fajnego smaka, jest pyszne. Składniki: 6 sznycli indyczych 1 trójkącik sera brie szklanka żurawiny 2 łyżeczki cukru

Z Majeczką w kuchni
Sałatka ogórkowo-paprykowa 210

sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Następnie w większym garnku zalać zalewą ogórki, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek.gotować całość przez ok. 5 minut. Gorącą sałatkę nakładać do słoików. Pasteryzować 10 minut. Dla amatorów pikantniejszego smaku do ogórków dorzucić od 1-2 posiekanych papryczek chilli. Smacznego

Aromatyczne Podróże
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 172

przygotowaniu. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu ala-piecze.blogspot.com Sałatka z marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, sitka, łyżkę, garnek, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (270g), ½ puszki kukurydzy, białą część z 1 mniejszego pora, 3 jajka, 1 łyżkę posiekanego koperku, 1-2 łyżki majonezu, sól, kolorowy pieprz. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz

blog.moje-pasje.info
FRUŻELINA MALINOWA 165

dobrze mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny. Maliny podgrzewamy, jak cukier się rozpuści dodajemy mąkę i sok. Chwilkę gotujemy. Wyłączamy płomień i dodajemy żelatynę, mieszamy. Gorące wlewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i  odstawiamy do przestudzenia. Przechowujemy w lodówce. Zużywamy w ciągu tygodnia. MAŁA RADA: Żeby pozbyć się pestek naszą frużelinę możemy przetrzeć przez sitko. Możemy również dodać więcej cukru niż

Pani na deser
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 196

słodkim sosem winagret, przełamanym odrobiną cytryny i octu balsamicznego. Składniki na 2 porcje : polędwiczka z piersi indyka o wadze ok. 300g 2 łyżki pesto bazyliowego (może być gotowiec ze słoika, choć polecam własnoręcznie przygotować wg. mojego przepisu na pesto ) 20g sera mozzarella sól, pieprz do smaku 100g kaszy pęczak potrójna objętość wody w stosunku do kaszy szczypta soli 100g świeżych

Dietolog
Ślimaczki drożdżowe z pistacjami i masłem orzechowym 177

mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1/2 dużego słoika masła orzechowego - choć tak prawdę mówiąc dokładna ilość zależy tu od indywidualnych preferencji nadziania bułeczek 2 garście orzechów pistacjowych – drobno pokrojone, do posypania z wierzchu 1 garść kamyczków czekoladowych DELECTA

Grunt to przepis!