Gulasz z kurczaka po meksykańsku 127zostanie Wam kilka łyżek kukurydzy. Ja zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek, tostów, zup, a nawet do pizzy :) Gulasz meksykański z kurczakiem świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Jeśli Wasza potrawa będzie bardzo pikantna, możecie podać ją z kleksem
Lekcje w kuchni
Gdzie i co zjeść na Krecie? Kuchnia kreteńska - 20 tradycyjnych dań prosto z Krety 150mięso wieprzowe marynowane w przyprawach i oliwie 16. Halvas - pomarańczowy/cytrynowy deser z kaszy manny 17. Pasta Elias - pasta z oliwek 18. Boureki - warzywna zapiekanka z ziemniaków i cukinii 19. Graviera - tradycyjny kreteński długodojrzewający ser żółty wytwarzany z mleka owczego lub owczo-koziego. 20. Tsigariasto - jagnięcina w sosie z wina Inne greckie
Czarnawisienka
Kurczak zapiekany w porach 113Pora pokroić w półkrążki, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym, na kurczaku poukładać pora. Następnie wymieszać śmietanę z serem żółtym i wyłożyć na wierzch zapiekanki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 minut, grzanie góra-dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kurczak zapiekany w porach pochodzi z serwisu
Przepiski.pl
Kalarepa to warzywo zdrowe i smaczne 136świecie, ma wiele zastosowań kulinarnych. Młoda, świeża kalarepa zachowuje swoje najcenniejsze wartości odżywcze jedzona w postaci świeżego warzywa. Zarówno bulwa, jak i świeże liście doskonale nadają się do surówek, zapiekanek czy zup. Twarde i mniej soczyste warzywo wyśmienicie smakuje podana na ciepło – gotowane, zapiekane, duszone czy faszerowane. Kalarepa jest znakomitym dodatkiem do rozmaitych surówek lub sałatek. Jest smaczna w połączeniu
ProstePesto.pl
Roladki z bakłażana z orzechami 111słodko-kwaśny smak, dzięki czemu potrawa zyskuje ciekawą smakową nutę. Ale nawet bez granatu smakowały wybornie. Bardzo polecam! Polecam również inne przepisy z bakłażanami: Imam bayildi (nadziewane bakłażany) Zapiekanka z bakłażana Faszerowane bakłażany Ajvar Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami Kawior z bakłażana Bakłażan z pomidorami i jajkiem Roladki z bakłażana z orzechami Składniki: 3-4 bakłażany
Obiad gotowy
Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis 105inne dania z wątróbką drobiową: Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami – pyszna i prosta Wątróbka z pomidorami – danie na obiad Artykuł Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne
Pomidory – dlaczego warto je jeść? 136jesienno-zimowym świeże pomidory warto zastąpić suszonymi. Dlaczego? Suszone pomidory zawierają w swoim składzie znacznie większą ilość likopenu, o którym wspomnieliśmy już powyżej. Warto je zatem dodawać do kanapek, zapiekanek, sałatek czy makaronów. W pobliskim sklepie nie ma suszonych pomidorów? Zawsze możesz kupić pomidory online , które – w każdej postaci – zostaną bezpiecznie dostarczone do twojego domu, pod same drzwi
Drinkologia
Imam bayildi (nadziewane bakłazany) 109koniec pieczenia dodałam mozzarellę. I chyba już wiem, skąd ta nazwa, bo jedząc to danie można omdleć z kulinarnej rozkoszy;) Polecam również inne przepisy z bakłażanami: Zapiekanka z bakłażana Faszerowane bakłażany Ajvar Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami Kawior z bakłażana Bakłażan z pomidorami i jajkiem Imam bayildi (nadziewane bakłazany) Składniki: 3-4 nieduże bakłażany
Obiad gotowy
Brokuły – dlaczego warto je jeść? Wartości odżywcze, przepisy, właściwości 142zrobienia wcześniej wspomnianego kremu. Pamiętajmy też, że brokuły lubią sól, dlatego zawsze dodawajmy ją do gotującej wody. Jednymi z najsmaczniejszych dań z brokułem w roli głównej są wszelkie zapiekanki. Takie dania skradną serca nawet najbardziej uprzedzonych osób. Możemy zapiec je z makaronem lub samodzielnie, na przykład z czosnkiem i beszamelem. Coś pysznego! Gdzie kupować brokuły? Brokuły dostępne
Via Gusto
Skarby natury. Szpinak i jego właściwości 153cukrzycy). Wchodzące w skład szpinaku witaminy z grupy B, cynk i selen mają korzystny wpływ na pracę tarczycy. Szpinak wzbogaca smak potraw. To doskonały dodatek do drugiego dania, do zapiekanek, makaronów, naleśników, pierogów, sałatek, rolad, potraw ryżowych, koktajli, a także produkt do smacznej zupy szpinakowej z ziemniakami i jajkiem. Smakuje z owocami i różnymi rodzajami sera. Szpinak to warzywo bardzo
ProstePesto.pl
Kiełbasa pieczona w piekarniku z ziemniakami, cukinią i papryką 143zapiekłam ją z cukinią, młodymi ziemniaczkami i czerwoną papryką. Ja osobiście za kiełbasą średnio przepadam, taka pieczoną i z grilla czasem zjem ze smakiem. Bardziej fanami są moi Panowie. Zapiekanka wyszła pyszna, a to najważniejsze. Miłego dnia :-) Składniki: 5 - 6 kiełbasek u mnie z szynki 10 młodych średnich ziemniaków 2 czerwone papryki 2 mniejsze cukinie oregano tymianek słodka papryka
kruche babeczki
Przekąski na weekend – Najlepsze przepisy na imprezowe przystawki 173porcję, bo sami się przekonacie, że takie przekąski znikną ze stołu, zanim się obejrzycie. Który przepis najbardziej Wam się spodobał? 1. Przekąski piwosza Przepis na: Przepiski.pl 2. Zapiekanki na cieście francuskim Przepis na: Alledobre.pl 3. Mini bagietki z grzybami Przepis na: ProstaKuchnia.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Paszteciki Przepis na: wasze-przepisy.pl 5. Surimi w panierce Przepis na: KulinarnePrzeboje.pl (adsbygoogle
Damusia.pl
Papryka konserwowa na zimę 257paprykę konserwową w słoikach. Papryka marynowana na zimę, to idealny sposób na przygotowanie pysznego dodatku do kanapek, sałatek, a także obiadu. Taką paprykę można również dodać do domowej pizzy, zapiekanki oraz cygańskiej zupy gulaszowej. Do wszystkich tych dań sprawdzi się właśnie nasza kolorowa papryka marynowana w occie. Mamy nadzieję, że nasz przepis na paprykę konserwową w słoikach przypadnie
Kuchnia Na Wypasie
Ciasto na pizzę 110warto się za nią rozglądać. Polecam Wam także: – pizzę z salami – pizzę na tortilli – sałatka gyros – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami CIASTO NA PIZZĘ Przygotowanie : 20 minut + 3 h wyrastania ciasta Ilość porcji: 3 spore pizze Składniki ciasto: – 500 g mąki pszennej typ 00 + trochę do podsypywania
nietylkopasta.pl