zapiekanki - 9903 przepisów (strona:323/661)

Fit szarlotka z kuskusem 114

Zapiekanka z kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit. Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem klonowym. Dodatkowym elementem słodzącym jest polewa z gorzkiej czekolady, którą można również kupić w wersji bez cukru. Ciasto nie jest za słodkie, a poza tym jest wartościowe odżywczo, więc nawet na diecie możemy pozwolić

Kuchnia MagdaLeny
Karkówka duszona w sosie własnym 212

dokładnie rozmącamy w sosie, i chwilę jeszcze razem dusimy do zgęstnienia sosu. karkówka duszona w sosie własnym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Oponki serowe – przepis Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Karkówka duszona w sosie własnym pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Tartiflette - zapiekanka alpejskich górali 177

postanowili nie doić krów do końca i po codziennej kontroli urzędnika, doili krowy drugi raz, a z tłustego mleka robili ser reblochon . To właśnie z tego sera jest znana zapiekanka alpejskich górali. Warstwy plastrów ziemniaków poprzekładane śmietanową masą z wędzonym boczkiem, słodką cebulką i aromatycznym czosnkiem, zwieńczone plastrami grubo krojonego kremowego sera z pleśniową skórką to właśnie uzależniające i jakże

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sos pomidorowy z passaty 111

przecier pomidorowy o gładkiej konsystencji. Warto sprawdzać składy kupując passatę, najlepiej jeśli jest to produkt z samych pomidorów, bez innych zbędnych składników. Passatę pomidorową możemy użyć do przygotowania zupy, zapiekanek czy właśnie sosów, które będą podstawą dań z makaronem albo sosem do pizzy. Poniżej przepis na szybki sos pomidorowy, bardzo uniwersalny i smaczny. PRZEPIS SOS POMIDOROWY Z PASSATY Składniki

Dorota Smakuje
Bułki pszenno - owsiane 100

rozgrzewałam. Bułeczki powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystygnięcia, przykryte bawełnianą ściereczka. Bułeczki można oczywiście wykorzystać do dowolnych kanapek, zapiekanek, jako dodatek do zup lub zjeść w inny dowolny sposób.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również do wypróbowania mojego przepisu na tradycyjne bułki pszenne. Przepis na nie znajduje się

Waniliowe Improwizacje
O macedońskiej kuchni słów kilka 101

się bardziej z Bułgarią Szopskiej Sałatki czyli pomidorów i ogórków sążnie posypanych białym serem. Macedońska Szopska i fryty z serem  Z typowo restauracyjnych dań polecamy tave vegetariani czyli zapiekankę warzywną w kremowym sosie, pljeskavicę czyli bałkańską wariację na temat kotletów mielonych z grilla oraz wątróbkę z czosnkiem . Skopsko to piwo, które zdecydowanie dominuje w restauracjach i jest to macedońskie

Roślinożerni urlopowicze
Domowy sos czosnkowy 101

wszystko solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi (zioła można pominąć jeśli ktoś nie lubi). Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam i przełożyłam do sosjerki. Taki sos można podawać do pizzy, zapiekanek, frytek, pieczonych ziemniaczków, kotlecików, placków ziemniaczanych lub innych potraw, według upodobań. Z podanych składników wychodzi taka porcja sosu jak jest pokazane na zdjęciu. Jest to sosjerka standardowej wielkości. Sos należy

Waniliowe Improwizacje
Wiosenne (spiżarniane) porządki, czyli zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem 97

Przekonaj się, że warto odkrywać i poznawać potencjał każdego, choćby najbardziej niepozornego produktu (lub jego części!) :) Wykorzystanie wywaru rybnego... W tym przepisie bazą zupy jest wywar rybny. Niedawno przygotowując zapiekankę ziemniaczaną z łososiem  postanowiłam wykorzystać tłustą rybią skórę, która zazwyczaj jest wyrzucana. Skóry gotowałam z wodą i odrobiną soli - tak powstał wywar o wyrazistym rybim aromacie. Zamroziłam

Gary Bez dna
Jeśli nie mięso, to co? 101

wykorzystane jako dodatek do dań mięsnych, ale mogą także mięso zastąpić – boczniaki możemy usmażyć w panierce, z pieczarek lub mieszanek grzybów przygotować farsz do makaronu, warzyw lub zapiekanki. "Mięso" Robi Jest to czeski produkt składający się z dobrze przyswajalnego białka roślinnego, który nie zawiera tłuszczów, cholesterolu ani konserwantów. W sklepach sprzedawany jest w postaci gotowych

Z notatnika dietetyka
Jak nie marnować jedzenia po świętach? 99

dań, w których możemy wykorzystać to, co nam zostało po świętach, czyli wrzucamy do garnka wszystko, co się nawinie 😄 Takie potrawy to m.in. pizza, pasty na kanapki, sałatki, pasztety, zapiekanki, fritatta, leczo czy gulasz. 5. Podziel się z innymi Czasami wystarczy po prostu rozejrzeć się wokół, aby zobaczyć, że może w naszej okolicy jest ktoś, z kim warto podzielić się

Z notatnika dietetyka
Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować? 94

zrobić z ugotowanym kalafiorem z wczorajszego obiadu? Nie wyrzucaj! Zawsze znajdzie się sposób na to, żeby wykorzystać to, co zostało. Ryż możesz wykorzystać do przygotowania sałatki, kalafiora dodać do zapiekanki, a czerstwy chleb możesz reanimować w piekarniku. W Internecie znajdziesz dużo przepisów, które umożliwią Ci wykorzystanie tego, co zostało. Polecam spróbować wprowadzić te kilka zasad - oszczędność środowiska i portfela

Z notatnika dietetyka
Makaron z tuńczykiem i pomidorami 236

dania na bazie makaronu, dlatego zawsze mam kilka paczek penne, świderek lub kokardek w kuchennych szafkach. Z makaronu można przygotować nie tylko pyszne propozycje na obiad, ale też najróżniejsze zapiekanki na przyjęcia lub proste sałatki. Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój prosty przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. Polecam Wam również przepis na łazanki z kiszoną i białą

Słodkie okruszki
Lasagne Bazyliszek 130

grzyby na kapustę. 9.   Pozostał nam do zrobienia sos, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stopniowo wlewamy mleko, doprawiamy pieprzem oraz gałką i solą. 10.    Sosem polewamy zapiekankę i posypujemy startym żółty serem. 11.    Zapiekamy 20 minut w 180°C. 12.    Przed podaniem można posypać szczypiorkiem posiekanym. 13.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Śledzie gajowego – Przysmak gajowego 151

Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień. śledzie gajowego, przysmak gajowego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Placek po zbójnicku – przepis Artykuł Śledzie gajowego – Przysmak gajowego pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku