kostki lodu. Wtedy taki pojemnik należy przed wstawieniem do zamrażarki owinąć dokładnie folią spożywczą lub przełożyć do woreczka i usunąć z niego powietrze. Z tej porcji wyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty. Do czego używać takiej pasty? Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone)lub makaronowych zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka pomidorowa z grzybów leśnych to świetna propozycja na zamknięcie darów lasu do słoików na zimę. Przepis pochodzi ze zbiorów mojej Mamy i jest z nami od wielu lat. Od siebie dodałam sok z cytryny, który powoduje, że grzyby zachowują piękny kolor (nie ciemnieją
Kolorowy Przepisownikczarnuszki i olej kokosowy. Klik . Tutaj olej powstaje dopiero po złożeniu przez Ciebie zamówienia! To chyba jedyne takie miejsce, więc polecamy gorąco www.polskaolejarnia.pl W niskiej szklance lub słoiku wymieszać olej kokosowy z sodą i ksylitolem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Bez ksylitolu smak pasty był dla mnie zbyt "sodowy". Dodać kilka kropel olejku, wymieszać. Gotowe
IzaGotujesobie taką pastę. Jest nieziemsko aromatyczna i przepyszna. Inspiracją był blog Ani ale trochę pozmieniałam pastę na swoją nutę. Pasta jest idealna do kanapek, do zajadania łyżeczką wprost ze słoika, jako dip do warzyw, idealna. Zachęcam do zrobienia. Ja użyłam tutaj dyni hokkaido, miksowałam ją ze skórką i dlatego moja pasta jest taka żółta, użyjcie dyni jaką macie, Waszej ulubionej
Moje Małe Czarowanieprzyrządzić wszystko, oczywiście oprócz deserów. Możemy go upiec i potem wykorzystać do różnego rodzaju past czy smarowideł. Możemy go usmażyć, ugotować czy też udusić. Możemy go też zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana
Kulinarne przygody Gatitypomarańczy i cytryny, skórkę pomarańczową oraz żelfix. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się połączą dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut. Przechowujemy w spiżarce. Smacznego
Życie ze smakiemdaję dość sporo, – świeża bazylia, świeży rozmaryn Przygotowanie : SOS Wszystko dodajcie do blendera i dokładnie połączcie. Sosu wyjdzie dość spora ilość, jeśli część Wam zostanie zamknijcie go w słoiku i wstawcie do lodówki. Tak przygotowany sos możecie przechowywać około 1 tygodnia. PIZZA Posmaruj tortillę sosem, połóż ser i dowolne dodatki. Piecz ok 5-7 min w piekarniku nagrzanym
nietylkopasta.plosobnej miski. 2/3 mieszanki zblenduj na ile to możliwe za pomocą blendera, a następnie dodaj do zmielonej części odłożoną gorczycę. Dodaj sól, wymieszaj i gotowe. Przełóż musztardę do słoików i przechowuj w lodówce. Smacznego Artykuł Jak zrobić musztardę? pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plsetki sposobów, się znudzi. I co wtedy? Wtedy sięgam po kaszę jaglaną albo płatki quinoa. Prażę gruszkę z cynamonem albo kroję inne ulubione owoce, wyciągam z lodówki słoik najlepszego domowego jogurtu (który jest tak gęsty, że można go kroić nożem), oblizuję łyżkę po maśle orzechowym... Tak wygląda moje dzisiejsze śniadanie. Zdjęcia jeszcze ciepłe;) Było tak dobre
Obiad gotowyplasterki. Na dużym półmisku ułożyć brokuły, na nim pomidory i jajka. Wszystko posypać szalotką i papryczką chili oraz odsączoną z puszki kukurydzą. Na koniec ułożyć listki bazylii. Do słoika przełożyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż składniki się połączą, tworząc jednolitą płynną masę. Tak przygotowanym sosem, polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Gosia gotujePoczekaj aż powstała zalewa trochę ostygnie i wlej do niej sok z buraków. Jeszcze ciepłą zalewę wlej do słoiczków wypełnionych plasterkami imbiru (imbir musi być całkowicie przykryty zalewą). Zakręć słoiki i poczekaj aż zupełnie wystygną. Wstaw do lodówki na minimum 2 dni. Po tym czasie imbir jest już gotowy do spożycia
Motylkowa Kuchniacukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy 33 x 24 cm. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy
PatiGotujewypiek zaskakujący ! Gorąco polecam Składniki: 3 jaja 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka oleju 3 łyżki ciemnego kakao 1/2 słoika dżemu (ja użyłam domowego dżemu z dyni) 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 2 płaskie łyżeczki sody Wykonanie: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza
Marcepanowa kuchniaprzygotowanie domowego jest bardzo proste. Można go zrobić na bazie smażonej ryby lub np. wędzonej makreli. Obie wersje to znakomita pasta na kanapki. Z podanych proporcji otrzymasz duży litrowy słoik paprykarzu. Długo jednak nie postoi, zobaczysz jak szybko zniknie! Składniki: 1 makrela wędzona około 300 g (zamiennie biała smażona lub pieczona ryba) 100 g ryżu (250 g ugotowanego) 1 marchew
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka, dodaj masło. W kubku rozmieszaj proszki budyniowe zresztą mleka, wlej do rondelka i mieszaj ciągle aż powstanie gęsty krem budyniowy. Na wystudzony blat ciasta, wyłóż i rozprowadź 1/2 słoika powideł, wylej gorącą masę budyniową, przykryj od razu drugim blatem i lekko dociśnij. Wyłóż resztę powideł, kajmak i przykryj trzecim blatem z orzechami. Całość lekko dociśnij i odstaw na minimum
SMYKWKUCHNI