przyrządzić wszystko, oczywiście oprócz deserów. Możemy go upiec i potem wykorzystać do różnego rodzaju past czy smarowideł. Możemy go usmażyć, ugotować czy też udusić. Możemy go też zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana
Kulinarne przygody Gatityopcja low - 8 - 9 godzin. Po zakończeniu, warzywa zmiksować na gładką pastę, przełożyć do czystych wyparzonych słoiczków i zapasteryzować prze około 15-20 minut w zależności od wielkości słoików. Pasta warzywna dla dzieci gotowa :) Pasta warzywna dla dzieci
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanowalijki, lato - moc owoców i warzyw wcześniejszych odmian, jesienią dokonujemy z kolei innych, smakowitych odkryć. Zimą z kolei myszkujemy po piwniczkach czy skrytkach, szukając wybornych przetworów - słońca, zamkniętego w słoikach. Tegoroczna jesień bardzo przypadła mi do gustu. Choć czasem mokra i deszczowa, jest względnie ciepła i słoneczna. Z czego koniecznie trzeba korzystać, aby naładować akumulatory witaminą D3 na całe
W kuchni Karmel-itkiwykorzystać. Do sałatki dodałam również chrupiące ogórki konserwowe od Krakus. #krakus #sprytnieizdrowo Składniki: 2 szkl ugotowanego dużego makaronu 100 g kabanosów 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek rzodkiewek pół słoika ogórków konserwowych (0,9 l)- u mnie od Krakus 4 łyżki majonezu 1/4 łyżeczki soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego i suszonego czosnku Przygotowanie: Makaron kroimy na małe kawałki i przekładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepodaję jako dodatek do obiadu. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki kaszy gryczanej + 1 łyżeczka masła + 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju roślinnego, np.kokosowego lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych pomidorów 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
cool and mintygłówkach, jest dostępna w sprzedaży cały rok więc mamy ciągły dostęp do produktu bazowego. Co do niego dodamy to już zależy od pomysłu. Z przechowywaniem 1 czy 2 słoików kiszonej kapusty nie ma większego problemu, nawet mieszkając w bloku, bo kiedy zjemy jedną partię to po prostu możemy zrobić sobie następną - taką samą albo inną. Kiszonki powinniśmy jeść albo pić
Smaczna Pyzaprzyrządzona z odpowiednimi dodatkami czyni ją wyjątkową w smaku. Lubię eksperymentować z różnymi gatunkami dyni i z różnymi dodatkami. Czasami kupuję większą ilość dyni i robię z niej duży słoik musu i wtedy wymyślam co z niego zrobię. Tak było i tym razem. Z części puree upiekłam sernik, natomiast z pozostałej ugotowałam zupę krem, którą zjedliśmy z wielkim apetytem
Kuchnia u Krysiniewiele mam w lodówce, nie jestem ostatnio zbyt zorganizowana, bo zaczęłam nową pracę i jeszcze się nie przyzwyczaiłam do tego, że mam dużo mniej czasu. Zrobiłam przegląd szafek, słoików, lodówki i wpadłam na pomysł, że zrobię łazanki. Niby proste, ale dla celiaka takie danie to niekiedy marzenie. Przy okazji odkryłam, że zrobienie domowego bezglutenowego makaronu (robiłam pierwszy raz) jest banalnie
Quinoa Raz!Składniki: 1 opakowanie krewetek mrożonych (225 g) 1 cebula 1/2 papryki 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1/2 słoika kiełków fasoli mung 1 łyżka grzybów mun w paseczkach 1 łyżeczki … Czytaj dalej Spaghetti z krewetkami
czarrna od kuchniwate i niemarnowanie żywności. Dużo mi brakuje do Bei Johnson – autorką bloga i książki Zero Waste Home, której rodzina produkuje tylko tyle śmieci rocznie, ile mieści się do dużego słoika. Marnuje niestety całkiem sporo, do czego przyczynia się też hurtowe gotowanie na bloga, mój mąż, który zawsze kupuje za dużo żywności i działka, gdzie nagle się okazuje, że mamy skrzynkę
Ugotowane pozamiatanegarnka, dodać resztę cukru i gotować jeszcze ok. 15 min. Pilnować aby sok się nie przypalił. Jeżeli sok jest zbyt kwaśny można go dosłodzić. Gorący sok przelewać do słoików lub butelek. Odstawiać do góry dnem mocno zakręcone. Zobacz także: Winogrona: wartości odżywcze i zdrowotne winogron (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Korniszonkiszynką Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, miski, łyżkę, sitka. Przygotuj składniki: 1 woreczek ryżu, 20 dag ulubionej szynki (np. konserwowej), 1 puszkę kukurydzy, 1 czerwoną cebulę, 1 słoik ogórków konserwowych o pojemności 500 ml, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kukurydzę i ogórki odsącz z zalewy na sitkach. Odsączone ogórki pokrój w kostkę
blog.moje-pasje.infoCałość ponownie zagotuj i gotuj przez 4 minuty tak, aby na powierzchni zaczęły się tworzyć pęcherzyki powietrza. Gorący mus przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Słoiki z musem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż
Przepisy i porady kulinarnepostanowiłam podać ją z makaronem. Moim zdaniem świetnie pasowała do pomidorów i kurczaka dlatego dzielę się z Wami przepisem. Składniki (dla 2 osób): ok 15 brukselek puszka pomidorów, lub słoik domowego przecieru pierś z kurczaka makaron świderki pełne ziarno Lubella ząbek czosnku olej sól, pieprz czubryca czerwona Brukselkę obieramy z wierzchnich brzydkich liści, wrzucamy na wrzątek i gotujemy
Cynamonowe szczęściedodaniu przecieru pomidorowego i zeszklonej cebulki oraz odrobiny masełka - zupa krem z dyni smakuje wyśmienicie. Robiłam z dużej ilości składników, ponieważ lubię ugotować więcej, a następnie wlać do słoików i zawekować! Po paru dniach - zupa na obiad gotowa! Polecam! Składniki: - 1kg dyni (obranego miąższu) - 3 ziemniaki - 3 cebule - 3 łyżki oliwy - natka pietruszki (garść) - 1l przecieru pomidorowego - kurkuma
MintTaste