słoik - 12348 przepisów (strona:313/824)

Szarlotka królewska Krysi 732

według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem: 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy kostka masła szklanka cukru spirytus Polewa: 0,5 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka

Cukiernia Pychotki
Oliwki w zalewie z oliwy w rozmarynie i czosnku 112

dodać papryczkę chili, bazylię, zioła prowansalskie, cytrynę. Ja dodałam rozmaryn, czosnek i cytrynę. Co zyskujecie jak zamarynujecie w ten sposób oliwki? Są bardzo aromatyczne dzięki dodatkom, które wrzucicie. Takie słoiki możecie przechowywać nawet do 3 miesięcy. Dodawajcie je potem do różnych dań, sałatek, czy smakujcie same. Składniki: około po 400 g oliwek zielonych i czarnych kilka gałązek świeżego rozmarynu

Zasmakuj Kuchni
Ryba po grecku 130

pietruszki 50 g selera 1 cebula 1 por 3 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka soli 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki 1 mały słoik koncentratu pomidorowego olej do smażenia Przygotowanie: rybę rozmroź, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem, odstaw marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Smarowidło z boczku (smalec z mięsem) 187

odstawić na chwilę do przestygnięcia. Potem dodać majeranek i sól. Sól można pominąc i posolić sobie na kanapce ale wolę już od razu mieć doprawione. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików lub kamionek. Zostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem najlepiej wystawić z lodówki aby lepiej się smarowało

Monia miesza i gotuje
ZUPA " BANDYTY " 441

papryczki chilli z nasionami posiekaną w plasterki 3 duże ząbki czosnku drobno posiekanego 1 duża cebula pokrojona w półplastry Olej 1.5 -2 litry bulionu 1 duża zielona papryka 1 słoik papryki czerwonej konserwowej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzu Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0.5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki słodkiej sypkiej 2 szczypty rozmarynu 0.5 słoiczka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 272

umytą i osuszoną rulokę a na wierzchu poukładać łososia, ser, pomidory suszone, kapary i podprażony słonecznik. Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Zakręcić szczelnie słoik i potrzasnąć do wymieszania się składników. Posmakować i doprawić ewentualnie do smaku. Gotowym sosem polać sałatę i resztę składników. Lekko przemieszać i podawać. Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z ryżem i pieczarkami 177

zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Składniki: ryż -2 saszetki pieczarki - 700 g jajka - 5 szt cebula - 1 szt tłuszcz do smażenia papryka konserwowa - 1 słoik por - 1 kawałek mały groszek konserwowy - 1 puszka sól i pieprz vegeta majonez pietruszka do dekoracji Przygotowanie: Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić

Kuchnia Danusi
Nieprzyzwoicie chrupiace ,w srodku miekkie pierniczki 98

makutrze utrzeć białko z cukrem pudrem. Do smaku dodać kilka kropel soku z cytryny - opcjonalnie Ciepłe pierniczki posmarować lukrem, możesz dodać rodzynki ,orzechy do dekoracji. Ostudzone pierniczki przełożyć do słoików ,lub metalowych puszek ,szczelnie zamknąć i pozostawić ,aby zmiękły do Bożego Narodzenia.:)) przepis dostałam od Basi z Legnicy

w mojej kuchni
Domowy dżem z ananasa z cukrem żelującym Diamant 161

grudki. Dżem pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnego dodajemy cukier żelujący, dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru  i zgęstnienia dżemu. Jeszcze gorący dżem ananasowy umieszczamy w wyparzonych wcześniej słoikach. Odwracamy do góry dnem

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka na ciepło z kurczakiem, kalafiorem i fasolką 199

blasze wraz z fasolką. Wstaw warzywa i piecz przez 20 minut. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i przyprawy. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Wylej dressing na podpieczone warzywa, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na jeszcze na 10 minut. Mięso z kurczaka pokrój na kawałki, podgrzej i wymieszaj z warzywami. Rozdziel sałatkę

codojedzenia
Pasta z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami 126

Pasta z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami. pół szklanki czarnej soczewicy Beluga Bio Planet zielone oliwki 1/2 słoika oliwa z oliwek 2 łyżki 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Soczewicę w osolonej wodzie gotujemy 34 minut. Odcedzamy. Dolewamy oliwę i dodajemy łyżeczkę musztardy. Mieszamy. Oliwki siekamy o dodajemy do pasty. Po wymieszaniu wkładamy do lodówki. Choć my jedliśmy

AZgotuj!
Żurawina szroniona w cukrze – nie tylko do dekoracji 177

śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna w smaku. Na surowo i bez cukru – żadnej przyjemności z jedzenia żurawiny nie ma, bo wrażenie cierpkości na języku i ścisk ślinianek

Karo in the Kitchen
Ciasto Makowa panienka 581

puszystą masę. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń i resztę dżemu. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na trzy części . Nasączamy. Na pierwszej części rozsmarujemy dżem. Na dnie słoika zostawiamy około 1 łyżki dżemu, który wykorzystamy jako dodatek do kremu. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Smarujemy większą połową kremu. Nakładamy trzecią część placka, smarujemy wierzch i posypujemy całość grubo mielonymi orzechami

Kasia i jej kobiecy świat
Szybki piernik wylewany 155

szklanka cukru 2 jaja 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 szklanka letniego mleka 1 słoik powideł lub gęstego dżemu ( ok. 300 ml) - u nas porzeczkowy Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku.  Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika

Kuchnia od dwojga
Pasta słonecznikowa z chrzanem 120

nasiona słonecznika zblendować na grudkowatą masę. Dolewać stopniowo wody, dodać przyprawy i chrzan i blendować do uzyskania żądanej konsystrencji. Ilość chrzanu należy dopasować do własnych preferencji smakowych przełożyć do słoika z nakrętką. Przechowywać w lodówce kilka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!