słoik - 12348 przepisów (strona:322/824)

Owsiany chlebek dyniowo-bananowy 153

stopni przez ok 30-40 minut do miękkości dyni. Dynię ostudzić, miąższ zeskrobać do talerza, następnie go zblendować na jednolitą masę. Gotowy mus (puree) mrożę lub pasteryzuję w słoiku, by móc cały rok się nim cieszyć.  Pozdrawiam Anulla

Fabryka pomysłów
Miękkie pulpeciki z indyka w sosie cytrynowo-koperkowym 177

Uniwersalny z cytryną, skórką oraz koprem i voilà! Gotowe! Do podania makaron lub ryż do zestawu i jest szybko, pysznie i pożywnie 😊 2 porcje: * Jasny Sos Uniwersalny Łowicz - 1 słoik, 335 g * filet z indyka- 200 g * kasza manna- 3 czubate łyżki * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * sok z cytryny- 2 łyżki * posiekany koper- 2 łyżki * olej- 2 łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Puree z dyni 176

przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni-do miękkości. Wystudzoną dynię wyjmujemy ze skórki łyżką i blendujemy na mus. Przechowujemy w słoiku w lodówce do tygodnia

słodkie i nie tylko historie kulinarne
CIASTO "PLEŚNIAK" 194

pieczenia * 2 łyżki ciemnego kakao * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% Składniki na piankę bezową: * 5 białek * 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz kakao) na kruche ciasto. Dokładnie zagnieść na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na 3 części

Zrób to smacznie
Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym 235

oleju rzepakowego FARSZ: 100 g kaszy gryczanej 100 g twarogu tłustego 1 cebula sól pieprz czarny SOS Z KISZONYMI OGÓRKAMI: 300 g pieczarek 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 słoiki ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz czarny masło Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni

https:KKuchniaMniam
Suszone grzyby 143

umieściłam na długim kiju, a kij na kaloryferze. Dzięki zawieszeniu grzybów na kiju, można je łatwo obracać. Wysuszone grzyby muszą być sztywne i łatwo się łamać.      Słoiki do przetrzymywania grzybów, muszą być bezzapachowe, najlepiej nowe, czyste i idealnie wytarte. Zakręcone solidnie, nie stracą swojego aromatu i będą nam  wspaniale służyć przy wielu pysznych daniach

Gosia gotuje
Zawijany schab w sosie cytrynowym 121

pietruszki 2 - 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżki  masła nici do związania SOS: 2 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka 1 cebula 1 cytryna 1 łyżka masła. 1 słoik sosu jasnego uniwersalnego Łowicz pieprz sól Schab oczyszczamy i rozkrajamy wzdłuż długiego boku "rozwijając" go jak roladę. Powinien powstać płat grubości ok 2 cm. Doprawiamy go solą i pieprzem

Kuchnia od dwojga
Fit granola "Snickers" 179

kontrolując, by się nie przypaliła. Daktyle kroimy w grubą kostkę. Orzechy siekamy lub rozgniatamy na mniejsze kawałki. Czekoladę drobno siekamy. Wszystko łączymy z ostudzonymi płatkami.  Przechowujemy w szczelnym słoiku przez maksymalnie 1 miesiąc. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem z odrobiną kakao :) Smacznego

Kuchnia od dwojga
Grzyby duszone w pomidorach 142

pomidory i czosnek. Wymieszać i razem udusić do miękkości. Pod koniec duszenia przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane grzyby można jeść prosto po przyrządzeniu lub wkładać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut.  Robicie przetwory z grzybów? Jakie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kasza z kurczakiem i ciecierzycą 192

wyłącznie jako dodatek do tradycyjnego gulaszu i ten stereotyp chciałam przełamać, przygotowując coś nowego. Przepis znalazłam tutaj . Połączenie proste, kilkuskładnikowe, sycące:) 500 g filetów z kurczaka 1 puszka lub słoik ciecierzycy z zalewy 400 ml passaty pomidorowej Jamar 2 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek lub olej Dodatkowo: 1 szkl. kaszy jęczmiennej

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki pszenno-orkiszowe 139

szklanka, masło 200 g, cukier 3 łyżki, drożdże suche 2,5 łyżeczki, jajko 1 szt. żółtka 3 szt, sól szczypta, nadzienie: marmolada o smaku róży lub wieloowocowym 1 mały słoik, dodatkowo: jajko 1  szt, mleko 1 łyżka, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Wszystkie składniki ciasta oprócz masła wsypujemy do miski

kulinarne odsłony pati
Pieczone pierogi pełnoziarniste z grzybami 174

masło klarowane, dodajemy cebulę i podsmażamy. Gdy cebula zmięknie i lekko się zrumieni dorzucamy grzyby i dalej podsmażamy ok. 10-15 min. Dodajemy ciemny sos Łowicz (około 0,5 słoika) oraz przyprawy. Smażymy jeszcze chwilę, tak by sos nieco odparował, a farsz zgęstniał. Tak przygotowany farsz odstawiamy w chłodne miejsce. 5. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy do grubości

Podwójnaporcja
Sałatka Cobb. 927

miał powstać pomysł na danie, które jednoznacznie kojarzy się dzisiaj z kuchnią amerykańską. Sałatkę układa się rzędami na talerzu, ale jej składniki można też umieścić warstwami w słoiku i zabrać ze sobą do pracy. To naprawdę smaczny pomysł na drugie śniadanie :) Składniki: 250 g filetu z piersi kurczaka 8 pomidorków koktajlowych lub 1 duży 1 cebula czerwona 2 jajka

zadanie-gotowanie
Roladki z tortilli z korniszonami z chili od Krakusa, sosem z awokado, sałatą lodową i grillowanym kurczakiem 168

gwarancję, iż ta przekąska zasmakuje każdemu, a chrupkość nada niepowtarzalną strukturę delikatnym roladkom z tortilli. Tak niewiele potrzeba do szczęścia! Składniki (na 3-4 porcje):       1 słoik ogórków korniszonów z chili Krakus      2- 3 tortille pszenne       4-5 łyżek ajwaru (pasta z pieczonej papryki)        300 gram piersi

Mango Papaja
Przepis na leczo z cukinią 133

kiedy do dyspozycji mamy wyśmienite nasze rodzime pomidory, cebulę i aromatyczne papryki i cukinię, nie może go zabraknąć na naszych stołach. Doskonałym pomysłem jest również przygotowanie pasteryzowanego leczo w słoikach, dzięki czemu mamy możliwość zrobienia szybkiego obiadu.   Przepis na leczo z cukinią Składniki (4-6 osób): 2 cebule 3 czerwone papryki 1 zielona papryka 2 żółta papryki 1 cukinia

Księga-Smaku