słoik - 12348 przepisów (strona:321/824)

Łagodna sałatka jarzynowa 169

Bardzo fajna łagodna sałatka ziemniaczana z warzywami idealna do pracy czy na imprezę. Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 słoik marchewki z groszkiem 1 mała puszka kukurydzy 3 kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.  Dodajemy kukurydzę, groszek z marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę

W Moim Magicznym Domu
szybkowar-domowy dżem z ciemnych winogron z czekoladą... 186

pozostał (resztę soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia), wsypać cukier, czekoladę, żelfix 3:1, gotować z 5 minut mieszając przelewać od razu gorące do czystych słoików, zakręcić mocno i zostawić na zakrętkach postawione do wystygnięcia przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - domowy dżem z ciemnych winogron z czekolada jest najlepszym dodatkiem do naleśników, tostów, bułki z masłem

W Mojej Kuchni Lubię
domowe zsiadłe mleko + śmietana gratis :) 175

swojskiego mleka, czyli takiego prosto od krowy :). W tym przypadku warto mieć zaprzyjaźnionego rolnika, który nam takie mleko podaruje lub odsprzeda :). Gdy już mamy takie mleko przelewamy je do słoika lub glinianego garnka, lub po prostu garnka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dzień lub dwa. W tym czasie mleko powinno się ściąć. Na wierzchu utworzy się warstwa śmietany, którą delikatnie

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówka z makiem i orzechami – kuchnia podkarpacka 575

łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy rodzynki Masa orzechowa: 300 g zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka śmietany (słodkiej, nie gęstej) 6 łyżek cukru pudru 1 słoik powideł śliwkowych. Lukier lub polewa orzechowa. Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczamy z cukrem i ciepłym mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy

Trzeci talerz
Czeko - dżem winogronowy z nutką wanili i cynamonu. 171

zależność od słodkości winogron , na tą porcję dałam 2 szklanki i było ok. Słoiczki myjemy i wycieramy do sucha, następnie przekładamy dżem i zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy pod przykryciem od zagotowania wody około 20 minut. Zagotowane słoiczki wyciągamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 92

mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 118

pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa był dokładnie namoczony w marynacie. Zostawiamy w misce i zabieramy

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 94

miąższ z łupiny, przekrój wzdłuż na pół i znowu w kawałki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Do słoiczka wlej oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz

Martyna Cooks
PIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN 106

Tabasco) honey favorite herbs, garlic half of lemon juice blalbs Kurczaka umyj, osusz. Posól, popieprz i odstaw na bok. W międzyczasie zrób marynatę – wszystkie składiniki umieść w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząsając wymieszaj. Zamarynuj kurczaka w osobnej misce, im dłużej będzie leżał w marynacie tym lepiej. Warzywa umyj, pokrój wszystkie na dość spore kawałki. Wyjmij kurczaka z marynaty

Martyna Cooks
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 100

tablespoons olive oil 1 teaspoon balsamic vinegar 1 teaspoon soy sauce 1 teaspoon honey few drops of hot sauce (eg. Tabasco) estragon Najpierw marynata – wszystkie składniki umieść w słoiku, na taką ilość łososia wystarczą podane ilości składników, jeśli jednak marynaty będzie trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej marynatą, dokładnie go w niej

Martyna Cooks
PŁATKI JAGLANE KOKOSOWE 118

Doskonałe na śniadanie na ciepło lub zimno, szybko się robi i doskonale smakują. Równie dobrze możemy włożyć do słoika i zabrać do pracy ;) SKŁADNIKI 3 łyżki płatków jaglanych, 200 ml mleka, 1 łyżka cukru kokosowego, 1 łyżka wiórek kokosowych, truskawki, borówki WYKONANIE Płatki gotujemy na mleku ok. 3 minut, dodajemy cukier kokosowy, zagotowujemy.  Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Przekładamy

słodki bratek
Cukiniowy sos na zimę 141

Korzystając z resztek dostępnej cukini chciałam Wam pokazać jaki sos przygotowałam sobie na zimę. Możecie go przełozyć do słoików lub zamrozić. Pasuje do wszystkiego – mięs, ryżu, makaronu. Ja najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej

Szybko Tanio Smacznie
Mięsiwo w słoiku 9467

się zrobi. Do każdego słoiczka włożyć dodatkowo po 1 kulce ziela angielskiego oraz po listku laurowym. Układać mięso ciasno zostawiając wolny margines około 2 cm od góry. Słoiki zakręcić i gotować w 24godzinnych odstępach : pierwszego dnia 60minut, wystudzić, drugiego dnia   kolejne 45 minut, wystudzić i trzeciego dnia 30 minut. Takie gotowanie przedłuża okres przydatności do spożycia ( nawet do kilku

W garach u Gosi
Smalec z cebulką i grzybami 474

koniec do stopionej słoniny przełożyć usmażone z cebulką grzyby. Dodać szczyptę majeranku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać  i przelać do słoika lub małych miseczek. Ostudzić, a następnie przechowywać w lodówce

Moje domowe kucharzenie
PUSZYSTE CIASTO Z GRUSZKAMI. 192

Składniki : 6 jajek 200 g cukru 300 g masła 200 g kwaśnej śmietany 440 g mąki typ 550 1 cukier waniliowy 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia   1 słoik litrowy gruszek w syropie blaszka tradycyjna Wykonanie :   Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i śmietaną . Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili