słoik - 12348 przepisów (strona:304/824)

Warstwowa sałatka„ Ananas” 104

tutaj  i  tutaj . Z rozmachu chciałam życzyć Wam szampańskiej zabawy, ale może zmienimy to na przyjemny, spokojny wieczór? Warstwowa sałatka,, Ananas“ : Składniki : 5 jajek 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera 150 g majonezu do dekoracji: około 12 połówek orzecha wloskiego kilka listkow sałaty masłowej lub najlepiej lodowej  coś zielonego do dekoracji: koperek

dolcevitainmykitchen
Bogracz 87

blogu. My wielokrotnie wiercił mi dziurę w brzuchu, żebym w końcu go zrobiłam. Zrobiłam, ale on nie może go obecnie jeść. No peszek. Zawekowałam więc jeden duży słoik, resztę zjadłyśmy z Tolą. Na Sylwestra jeść go nie miałam w planie, bo plany od dawna są zupełnie inne. Dzisiejszy bogracz zrobiłam jedynie z myślą o Was. Jeżeli chodzi o sam przepis

Kardamonovy
Pasta ze szprotek i rolmopsy na imprezowy stół 87

ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cebule kroimy w piórka. Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogóreczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 2 dni, żeby się zamarynowały

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny śledź w trzech odsłonach 79

laurowe 4 goździki  Sos żurawinowy: 250 żurawiny 5 łyżek cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chrzanu Sos tatarski 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe pół słoika marynowanych  prawdziwków 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego  sól pieprz Sos chrzanowy mały słoiczek startego chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo gęsta śmietana szczypta cukru sól

Kulinarne przygody Gatity
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi 76

jajka 1 ogórek konserwowy pół małej cebuli pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (ja użyłam ze słoika, ale lepszy byłby świeży) sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut. Po tym czasie jajka zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną

Kardamonovy
Karryslid – duński śledź curry 109

świątecznych potraw, serwowana w Danii na bożonarodzeniowy obiad. Ale w sklepach można go kupić przez cały rok. Śledź curry to nasza ulubiona potrawa podczas podróży do Danii. Kupujemy słoik już pierwszego dnia, kiedy przyjeżdżamy do Kopenhagi [Przeczytaj artykuł o 10 darmowych atrakcjach Kopenhagi] . Do tego duński ciemny chleb i pyszna skandynawska kolacja gotowa. Ale jeśli śledź curry ma być

smakowitehistorie.com
Pasztet z cukinii z kaparami 70

Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, nie mam ochoty na kupowanie tej sklepowej. Pierwszą zrobiłam tylko dlatego, że z Podlasia przywiozłam główkę kapusty, na którą nie miałam pomysłu. Wylądowała w słoiku. Była genialna. Do takiego pasztetu pasowałaby mi też mizeria i wszelakie surówki na bazie jogurtu lub śmietany. W przyszłym sezonie letnim tak właśnie zrobię. Składniki: 3 średnie cukinie (w sumie

Kardamonovy
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką 75

mnie nieco wpieniała, bo wszystko farbowała. Teraz mi to w ogóle nie przeszkadza, ale muszę uważać na miejsca, gdzie ją odkładam do kiszenia. Mam jasny blat w kuchni, więc słoik z kapustą musi zawsze jeszcze na czymś stać. Co do tytułowej surówki, była pyyyyyszna. Nie wiem czy to kwestia dodania większej ilości marchewki, może to zasługa oliwy, którą uwielbiam. Wszystko

Kardamonovy
Ciasto makowe z dżemem i masą z serka homogenizowanego 80

maku (u mnie mielony) 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 800 g serka waniliowego 200 g masła 65 g drobnego cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 2-3 garście płatków migdałowych Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy

Smaki Na Talerzu
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 81

przechowywać barszcz czerwony z pieczonych buraków Ugotowany barszcz możesz przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu przez około 2-3 dni. Aby przechowywać barszcz dłużej, możesz zawekować go w słoikach lub zamrozić. W ten sposób może wytrzymać nawet kilka miesięcy Jak podgrzewać barszcz czerwony z pieczonych buraków? Podgrzewając barszcz czerwony należy zachować ostrożność. Zupa nie może zostać doprowadzona do wrzenia

okolicepalnika.pl
Błyskawiczna sałatka 4 składnikowa 134

Jedna z najprostszych sałatek, które są na moim kanale. Gotowa w 10 minut. Bardzo dobrze smakuje i ślicznie się prezentuje :) Składniki: Kukurydza konserwowa puszka Fasola konserwowa puszka Seler konserwowy słoik Jajka 4 Majonez 3 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kosteczkę. Fasolę odcedzić na sicie i lekko przepłukać i dodać do jajek. Dodać kukurydzę

Kulinarne przygody
Zapiekanka warzywna z kurczakiem 119

również bardzo lubimy sięgać po ten patent o czym łatwo przekonasz się przeglądając naszego bloga, na którym znajdziesz np. „cottage” pie z boczniakami, albo sheperd’s pie w słoiku. Polecamy, bo są to proste i bardzo smaczne zapiekanki. Składniki: 1 udko z kurczaka, najlepiej upieczone Kawałek chorizo lub suszonej kiełbasy (5 cm) 1 marchew Kawałek selera korzeniowego ½ cebuli 2 ząbki

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 91

Dobrą praktyką jest działanie zapobiegawcze. Jeśli już wiemy, że nie zjemy całego przygotowanego jedzenia warto zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Nadmiar zupy lub sosów można zamrozić lub wlać do słoika i pasteryzować. Dzięki temu danie dłużej będzie przydatne do spożycia. Bardzo często z obiadu zostają ziemniaki, makaron czy ryż. Są to produkty, które szybko się psują oraz nie nadają się

ProstePesto.pl
Smalec (czysty) 81

rzadziej. Smalec wytapiamy aż do momentu, kiedy skwarki się zrumienią, ale jeszcze będą daleko od przypalenia. Wyłączamy gaz i zostawiamy wszystko do lekkiego ostygnięcia. Smalec przelewamy przez sitko do słoika albo ceramicznego naczynia . Ja najczęściej używam zwykłego sitka, dlatego też gotowy smalec ma na dnie odrobinę okruchów ze skwarków (na zdjęciu powyżej). Jeśli potrzebujesz naprawdę czysty smalec, to przyda się

PaleoSMAK
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 97

smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii sól ( kłodawska lub himalajska ) – szczypta kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego

PaleoSMAK