słoik - 12348 przepisów (strona:332/824)

Pasta lubczykowa 151

oderwać listki od łodyg i pokroić na drobniejsze kawałki. Pokrojone listki lubczyku i sól umieścić w rozdrabniaczu i miksować dolewając stopniowo oliwę do momentu otrzymania pasty. Przełożyć do wyparzonych słoików i ja dla pewności  pasteryzowałam, ale w oryginale przepisu nie było o tym mowy. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Sałatka z ogórków kiszonych 174

lecie zamiast kiszonych można użyć ogórków małosolnych i też będzie smakowała wyśmienicie.  Koniecznie wypróbujcie! Do krojenia warzyw na sałatkę świetnie się sprawił nóż od  #MyVictorinox :) 1 duży słoik ogórków kiszonych mala czerwona cebulka duży pomidor łyżka oleju pieprz 1/2 łyżeczki cukru Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę a pomidora w półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski

Smakołyki Asi
Sałatka Królewska - warstwowa 250

należy tylko powrzucać podane składniki, warstwy poprzedzielać małą ilością majonezu i tyle? Sałatka Królewska taka właśnie jest :) Polecam ją na co dzień jak i na specjalne okazje :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania   Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy

Różne smaki w kuchni
Pudding chia z owocami 126

słodki i zdrowy deser z owocami. Nasiona chia są bardzo smaczne i sycące. Od czasu do czasu dobrze jest zjeść taki zdrowy deser. Możemy również zrobić go w słoiku i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.  Składniki: 1 szkl mleka 5 łyżek chia 1 łyżka siemienia lnianego 1 śliwka 1 morela świeża Duża garść  borówek Przygotowanie: Ziarenka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z zielonych pomidorów i marchewki na zimę. 326

uznasz, że warzywa są już wystarczająco miękkie, wlej ocet, dodaj pieprz cały, wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Gotową sałatkę przełóż do słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut.   R ada : Zamiast octu spirytusowego możesz użyć octu winnego, wtedy Twoja sałatka będzie zdrowsza. Octu możesz dać mniej, jeśli chcesz uzyskać sałatkę

Przepisy i porady kulinarne
Schab po bałkańsku 150

Składniki; 1 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, pól słoika marynowanej papryki, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy  SKWORCU Wykonanie; Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko

Anioły w kuchni
Kiszone jablka...przysmak Słowian 171

niedużych jabłek, kawałek cynamonu, kilka goździków, pieprz, 5 listków laurowych, gwiazdka anyżu, parę ziaren jałowca sól, Po przyprawy zapraszamy do  SKWORCU Wykonanie; Jabłka myjemy. Układamy w słoikach i dodajemy przyprawy. 2 litry wody gotujemy z 3 łyżkami soli.Gdy ostygnie zalewamy jabłka. Przykrywamy ściereczką. Jabłka można już jeść po 10-14 dniach

Anioły w kuchni
PASTA PAPRYKOWO-SŁONECZNIKOWA 290

słonecznika, by utworzyć pyszną, letnią pastę do chleba. Wyrazista, aromatyczna, klasyczna - takimi epitetami bym ją określiła.  A Ty jakich przymiotnikow użyjesz do jej opisu? Składniki na 500 ml słoik pasty: 1 czerwona papryka, 1 świeży pomidor, 5 kawałków suszonych pomidorów, szklanka łuskanych pestek słonecznika, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 -4 ząbki czosnku, sól i pieprz wedle uznania

Jeść, by żyć w zdrowiu
SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU 136

wyżej. Do najniższej części sokownika wlewamy wodę,do najwyższej wsypujemy bez,który zasypujemy cukrem - lekko mieszamy,przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy.Powstały sok zlewamy do garnka,zagotowujemy,wlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Gotowe

Niespełnione zdolności kulinarne
Granola dyniowa 188

blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i włożyć blaszkę z zawartością. Piec (a właściwie suszyć) ok 40-45 minut kilkakrotnie mieszając granolę. Wystudzić,przesypać do słoika i zamknąć. Używać wedle uznania mieszając granolę z jogurtem lub mlekiem

Kolorowa kuchnia Elki
matiasy w curry z papryczką chilli... 182

wody, pokroić na 1-1,5 cm kawałki do miski dodać majonez, drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek wsypać curry, wlać sok z cytryny, wymieszać przełożyć np do słoika i do lodówki na 24 godziny aby smaki się przegryzły - pyszne śledziki nie tylko na zakąskę...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ketchup z cukinii i pomidorów 149

posmakować i doprawić w/g własnego smaku ( ja zawsze tak robię). na sam koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Mieszamy i usuwamy gałązki oregano i natki. Gorący ketchup nakładamy do słoików, obracamy do góry dnem lub pasteryzujemy ok. 10 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro 209

krewetki, czasami zamieszać około 10 minut , w między czasie dodać pół łyżeczki peperoncino. Po 10 minutach dodać posiekany czosnek i pietruszkę,krótko wszystko poddusić, posolić ( 3 szczypty). Przełożyć do słoików i zalać olejem lub oliwą z oliwek jak kto lubi. Zamknąć i gdy ostygnie schować do lodówki. Można zajadać jako przekąskę, używać jako dodatek do makaronów, pizzy i kanapek. Smacznego

Pasje Jolki
Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami 144

wraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik) – 500g mięsa mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek

Be Fit Be Strong
Pikantna konfitura pomidorowa. 128

gotować na średnim ogniu około 1 godziny mieszając co jakiś czas. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu co najmniej 2 godziny. Mieszać co jakiś czas. Słoiki wyparzyć i przenieść do nich gorącą konfiturę. Pasteryzować 10 minut. Można przechowywać do 2 miesięcy w chłodnym miejscu. Podawać do pieczonych mięs lub serów

zadanie-gotowanie