słoik - 12348 przepisów (strona:332/824)

Ciasto z masłem orzechowym i jeżynami 163

Ciasto z masłem orzechowym i jeżynami . Niedawno piekłam murzynka z masłem orzechowym. Masło orzechowe doskonale zastępuje tradycyjne masło w wypiekach. Mogę je też jeść łyżeczką prosto ze słoika. W okresie letnim trwa nieustannie pieczenie ciast z letnimi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami i jeżynami.. Jeżyny rosną na naszej działce, lubię je jeść prosto z krzaka, w cieście też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryczki chilli marynowane 101

szkl. octu 1 kg cukru 1 łyżka ziela angielskiego czosnek Wszystkie czynności wykonujemy w rękawiczkach. Papryczki chwilli pozbawiam zielonego ogonka, przekrawam na pół. Usuwam nasionka. Wkładam papryczki do słoików. W garnku gotuję zalewę z wody, octu, cukru i ziela. Do każdego słoiczka wkładam ząbek czosnku. Zalewam papryczki zalewą. Pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania wody. Artykuł Papryczki chilli marynowane pochodzi

MojaQchnia.pl
Nalewka z pigwy 180

nabrała żółtej barwy. Przed obróbką owoców należy je bardzo dokładnie umyć tak by zetrzeć ze skórki filcową powłokę, która pozostawiona nadaje nieprzyjemny posmak. Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

Coś bym zjadła
Spaghetti z kurkami i porem 102

Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby bardzo kochamy, nie tylko zbierać. Właśnie niektóre się teraz suszą, część zamroziliśmy, kolejna poszła do słoików. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie, który podobnie jak Kuchnia często czytamy i inspirujemy się. Składniki 200 g kurek 50 g masła świeży tymianek świeży rozmaryn 125 ml słodkiej śmietany

R'n'G Kitchen
Marynowane grzyby leśne 157

angielskiego. Odcedzone grzyby układamy w słoiczkach i zalewamy gorącą zalewą mając na uwadze, że ocet dolewamy dopiero bezpośrednio przed zalaniem słoiczków. Można dodać kilka plastrów marchewki. Zakręcamy i ustawiamy słoiki na wieczkach. Pozostawiamy do ostygnięcia

Karczma Honorietty
Ketchup z dyni 152

papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne Przyprawy dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez 20 minut często mieszając by nie przypalić.  Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików,zakręcić nakrętki i pasteryzować 20 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Cynamonowe ciasto jogurtowe ze śliwkami i jabłkiem 151

pytanie stety czy niestety jesień. Niby zimno, szaro buro i ponuro ale dla blogera kulinarnego to kolejny etap kuchennych rewolucji, ciąg dalszy zamykania smaków lata i smaków jesieni w słoiki na zimowe długie popołudnia  wieczory.  Moja dzisiejsza propozycja przywołuje już takie jesienne smaki, smak cynamonu, smak jabłek, smak śliwek - takie smaki najbardziej lubię! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej

Życie zaczyna się w kuchni
proste dyniowe drożdżówki, niskosłodzone, raz wyrastające 103

papierem do pieczenia. Piecz w 200 st. C przez 45 minut. Ostudź ją i zmiksuj. Zmiksowaną dynię możesz poporcjować po 200 g do woreczków i zamrozić lub pasteryzować w słoikach 2 razy po godzinie w odstępie 24 godzin. Wszystkie składniki oprócz dżemu i cynamonu, wymieszaj i dobrze wyrób ciasto. Odstaw na 1-2 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce

Eksperyment sobotni
Papryka marynowana w musztardzie po chorwacku 163

ostrawy smak, jest jędrna i doskonała sama w sobie jak i do kanapek, sałatek. Polecam gorąco, zróbcie sobie taką paprykę, idealna na zimę. Plusem jest tutaj także to że słoików nie pasteryzuje się a spokojnie dotrwają do końca zimy. Papryka marynowana w musztardzie po chorwacku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowe masło orzechowe 101

pożądanej konsystencji. Pamiętaj o robieniu przerw, by nie spalić blendera. Posól masło do smaku. Wskazówki gotowe masło orzechowe przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Zużyj je w ciągu miesiąca; Jeśli nie posiadasz blendera kielichowego, masło orzechowe możesz przygotować za pomocą maszynki do mielenia oraz blendera ręcznego z kubkiem

Vegan Taste
Turkusowy dżem z ogórków 155

garnka nalewamy pół szklanki wody i wsypujemy ogórki.  Gotujemy w sumie 30 min. i potem miksujemy całość blenderem. -- -- Potem dodajemy galaretki, cukier, żelatynę... miksujemy i gotowe. -- Napełniamy słoiki i pasteryzujemy np. w piekarniku 130 st.C / 20 min. Po ostudzeniu dokręcamy i przenosimy do spiżarni. Smacznego

chleba naszego
Domowe masło ze śmietany (krok po kroku) 1659

miarowo uderzając bijakiem. Wydawało się, że trwa to całe wieki, zanim pojawiały się pierwsze grudki, a po chwili mogłam posmarować kromkę chleba takim świeżym masełkiem. Później ubijaliśmy masło w słoiku, a teraz poszłam na łatwiznę i wykorzystuję do tego mikser. Jest zdecydowanie szybciej, a swoja drogą nie wyobrażam ubijania niecałego litra śmietany w maselnicy.  Zobaczcie, jak zrobiłam domowe masło

Obiad gotowy
Konfitura z jabłek i cukinii 179

wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon do smaku. Mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy

Bon appetit mon amie
Dżem jabłkowy. 223

przywarła do dna naczynia do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Im dłużej będziemy smażyć, tym masa będzie gęściejsza. Pod koniec smażenia dodaj cynamon, wymieszaj dokładnie. Gorący dżem przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.   R ada : Do dżemu pod koniec smażenia możemy dodać trochę soku z cytryny

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotka z budyniem 134

szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka

Różne smaki w kuchni