słoik - 12348 przepisów (strona:291/824)

GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 209

potowarzyszy, a wino stoi i czeka. W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę(...)siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam do całości wino. Woreczek/rękaw zamykam szczelnie (wiążę lub za pomocą specjalnego klipsa) i wkładam do piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Konfitura z Rabarbaru 126

Tego jeszcze nie robiłam. Przyznam się, że w tym roku to moja pierwsza przygoda z rabarbarem. Unikałam jak mogłam , po prostu się bałam. Konfitura wyszła przypadkiem. Składniki na 1 słoik 500ml: 600 g rabarbaru 200 g cukru Wykonanie: Oczyszczony rabarbar kroimy na centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy do garnka z teflonową powłoką, zasypujemy cukrem i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem. Smażymy(...)smażymy, smażymy....jak długo? Hmm tak na oko;) Chyba około 40 minut? Przyznam się, że nie mierzyłam czasu. Konfitura pyszna!Na końcu gorącą przekładamy do słoika i szybko odwracamy do góry dnem i tak pozostawiamy do ostygnięcia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Truskawkowy Mus 133

przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane truskaweczki przelewam(...)teflonową powłoką i smażę na małym ogniu. Jak już zaczną się delikatnie gotować wsypuję torebkę żelfix`u i cukier. Trzymam na ogniu kilkanaście minut, po czym przekładam do wyparzonych słoików, szybko zakręcam i odwracam wieczkiem do dołu, układając na rozłożonej ściereczce. Po wystygnięciu układam na półce. Znowu szybko,smacznie, a w tym przypadku trochę więcej do mycia

Blondynka Gotuje
Krem a`la Snikers 22557

Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy  2 godziny pod przykryciem, po tym czasie studzimy puszkę i otwieramy. Masło orzechowe, domową nutellę i powstałą masę kajmakową układamy warstwami w słoiku. Pozostawiamy do zastygnięcia i potem tylko patrzymy jak nasz krem znika ze słoika. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Domowe przetwory. Dżem truskawkowo-ananasowy z bazylią 189

wiosna. Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów , konfitury , galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne , pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków z rodzaju tych letnich i jesiennych(...)skarbów żeby zimą było po co sięgnąć. Ponieważ w tym roku jest dużo truskawek to już zaczęłam chować je do słoików. Zimą będziemy się cieszyć ich słodyczą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Cukinia w zalewie 98

zeszłym roku spróbowałam tego przepisu na kilku słoikach i tak wszystkim posmakowało, że w tym roku produkcja będzie zdecydowanie większa :) Składniki: - cukinie (ja w zeszłym roku próbowałam też z patisonami i efekt ten sam) - cebula - marchewki - liście laurowe - ziele angielskie - gorczyca Na zalewę: - 1 szklanka octu - 2,5 szklanki wody - 1 szklanka cukru - 1 łyżka soli Przygotowanie: Cukinię kroimy(...)platry (razem z łupą). Na dnie słoika układamy plasterek cebuli, dwa plasterki marchwi, liść laurowy, ziele angielskie i gorczyce. Następnie przygotowujemy zalewę i gorącą zalewamy. Pasteryzujemy 5 minut

Zainspirowana w kuchni
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 250

Zakręcone ślimaki w wersji jabłkowo-waniliowej   Przy okazji okresowej inwentaryzacji spiżarni, odkryłam kilka słoików prażonych jabłek z wanilią , jakie ostały mi się z minionych lat. Nowy sezon pędzi ku nam suwem ślimaczym - będzie wtedy okazja do uzupełnienia zapasów. A tymczasem starsze jabłka trzeba jakoś spożytkować. Postanowiłam wykorzystać je jako smarowidło do drożdżówek - generalnie jabłka te królują u mnie jako(...)stopionej i schłodzonej   1 jajo - całe   1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania przed pieczeniem szczypta soli   120ml mleka - ciepłego   50g świeżych drożdży   słoik 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru.  Odstawić do wyrośnięcia

Grunt to przepis!
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 481

śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny 1-2 jabłka świeże 1/2 szkl. rodzynek 1 płaska łyżka cynamonu    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę(...)ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.   Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.  Wymieszać razem z rodzynkami, cynamonem i jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.   U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc

Grunt to przepis!
C - Przetwory - Sałatka Szlachecka 173

Wkręciły mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:) Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach  i zielonych i suszonych,  przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich(...)mogą być ze skórką) pokroić w plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka.  Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na min. 2 godziny, po tym czasie przełożyć do słoików, zalać zagotowaną, gorącą zalewą, pasteryzować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Szczaw - jeszcze nie jest za późno! 145

astmy, obstrukcji (zatwardzenia). W homeopatii szczaw służy do leczenia grypy, astmy, chronicznego kataru nosa, zapalenia gardła, gruźlicy i zapalenia krtani oraz oskrzeli. Antrachinony wzbudzają perystaltykę jelit.   Szczaw w słoikach     Składniki: 1 kg szczawiu 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki wody   Szczaw wypłukać, odciąć ogonki, pokroić w paski, wrzucić go do gotującej się wody, mieszać(...)objętość szczawiu zmniejszy się dodać sól, wymieszać, pogotować jeszcze chwilę i gorące nakładać do przygotowanych słoików. Zakręcone odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Pomidorki koktajlowe z papryczką chili 178

przepisową dawkę - jako, że nie jestem jeszcze pewna, czy ostateczny stopień ostrości wart będzie polecenia, w przedstawionym poniżej przepisie modyfikacji nie wprowadzam:) Pomidorki koktajlowe z papryczką chili Składniki (na słoik ¾ l): 500 g  pomidorków koktajlowych 1 mały strączek papryczki chili 1 duży ząb czosnku 1 szklanka białego octu winnego 5,4%  lub  6% 1 łyżka ziaren gorczycy(...)łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Wykonanie : Pomidorki i papryczkę umyć, czosnek obrać i pokroić w plastry. Ocet zagotować z czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, pokrojonym strączkiem papryczki, cukrem i solą. Słoik wyparzyć i układać w nim pomidorki - oprószyć ziołami prowansalskimi a następnie zalać gorącą marynatą. Słoki zakręcić nakrętką i postawić do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie odstawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przetwory - Sałatka z buraczków i papryki 158

cienkie paski, cebulę w piórka. Składniki zalewy zagotować, dodać do nich paprykę i cebulę, gotować razem 10 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z burakami, nakładać do przygotowanych słoików i  pasteryzować  - długość pasteryzacji zależy od wielkości słoika 1 litrowe -  30 minut a mniejsze około 20 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Maślaki w marynacie 139

piórka, dodać wodę, ocet, sól, liście laurowe i ziele angielskie, gotować razem około 5 minut. Gotową marynatą zalać grzyby, pilnując, by w każdym ze słoików znalazła się porcja przypraw. Tym razem dla spokoju sumienia słoiki zapasteryzowałam przez kwadrans

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała