słoik - 12348 przepisów (strona:289/824)

Meksykańska zupa gulaszowa 293

wielkimi krokami... Staram się wtedy podawać gęste, sycące i przede wszystkim rozgrzewające zupy. Ta jest naprawdę pyszna i ma dużo mięsa;) Smak zupy wzbogaciłam dodając sos ze słoika, oczywiście najlepsze są te domowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe), 10 dużych ziemniaków, 2 cebule, pęczek włoszczyzny(...)kapusty), czerwona papryka, 2 łyżki masła lub margaryny, słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego), łyżeczka ostrej papryki mielonej, słodka papryka mielona, łyżeczka przyprawy do gulaszu, sól, pieprz.   Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką.  Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka z fasolką szparagową 189

Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka,  marchewka,  1/3 czerwonej papryki,  150g fasolki szparagowej (może być ze słoika),  sól morska ziołowa (użyłam Kamis),  pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam Kamis),  jajko,   1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, podzielić na porcje(...)tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować

Z miłości do słodkości
Kompot truskawkowy 164

Skoro trwa sezon na truskawki to i kompot być musi. Trochę wypiliśmy dzisiaj do obiadu, a reszta poszła w kilka litrowych słoików, by cieszyć się nim zimą. Składniki : * 2 kg truskawek * woda * cukier do smaku Przygotowanie : Truskawki umyć, obrać ze szypułek. Przełożyć do garnka, dodać wodę. Zagotować. Dodać cukier do smaku. Schłodzić i podawać lub ciepły przelać do wyparzonych słoików

Magiczne Życie Marty
Litewska sałatka z domowym majonezem 773

jest bardzo sycąca , właśnie przez chleb i dodatek majonezu.   Zaczniemy od majonezu. Przepis już jest na blogu - ale ten post powstaje na potrzeby akcji na portalu Durszlak.pl ZASTĄP SŁOIK PYSZNYM DANIEM. Domowy majonez do słoika w którym przechowuję później majonez , wbijam 2 całe jajka dodaję łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz oraz sok z cytryny dolewam szklankę oleju wszystkie

Magiczne Życie Marty
Domowa oliwa smakowa 98

przyda mi się do sosów, bo mam zamiar jeść częściej sałatki.    Składniki : * szklanka oliwy  * 6 ząbków czosnku  * papryczka chili    Przygotowanie : Podgrzać oliwę. Do słoika bądź butelki wrzucić obrany czosnek oraz papryczkę chili bez pestek. Zalać ciepłą oliwą i zostawić do wystygnięcia. Zakręcić słoik. Przechowywać w zaciemnionym miejscu np. kuchennej szafce

Magiczne Życie Marty
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 198

zbliżaj się! Nie mają dziś humoru." - woła Wuj za plecami. Machinalnie cofam się od barci.  "Słonecznikowy, rzepakowy lipowy i lipowo-akacjowy, jest chaberkowy wielokwiat. Jaki chcesz?" - potrząsa słoikami pełnymi miodu. "Dziś to ja pobawię się w pszczółkę" - uśmiecham się zawadiacko. Biorę wiklinowy koszyk, zakładam włosy za ucho i idę na pole za domem. MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO. (źródło(...)cukier i gotować  (na bardzo małym płomieniu) 2 godziny do uzyskania gęstego syropu (ja gotowałam ok. 15 minut krócej). Gotowy miód przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem. *** Oczywiście, w zależności, ile miodu chcemy, zmieniamy proporcje, ale  3 razy więcej kwiatków - 3 razy więcej cukru. Osobiście potroiłam porcję. Pragnę Wam polecić

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 219

odwracając do góry dnem, po czym przykryłam kocem i pozostawiłam do powolnego wystygnięcia (cały czas pod kocem), na całą dobę. Szczaw pasteryzowany można przechowywać nawet do kilku lat, jeżeli słoiki są szczelne. Nie obyło się także bez skorzystania z okazji! Ironizujący Tata, zaproponował "to zielsko" na obiad. Chcesz? To masz. ZUPA SZCZAWIOWA. 2 - 3 słoiczki szczawiu lub 2-3 garście(...)gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając.  Świeże liście blanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły lub odkręcam słoiki z pasteryzowanym szczawiem. Cebulę siekam drobno, podsmażam na maśle. Następnie dorzucam szczaw. Wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia.  Zmniejszam płomień, dobrze doprawiam. Wyłowione warzywa, czyli pietruszkę i marchew, kroję

W kuchni Karmel-itki
BABCINY JABŁECZNIK. 218

zawadiacko i znika w skrytce. Pamiętam, że zawsze chowałam się w niej, jak byłam mała, pomiędzy workiem z mąką a wielkimi garami, kryjącymi pyszności. Zwykle, pomiędzy innymi składnikami, puszkami, słoikami, kryło się pudełko, gdzie Babcia chowała coś pysznego. Wyłania się wesoła z blachą ciasta w dłoniach i bez pytania, nakłada solidny kawałek na talerzyk. Wie, że nigdy nie odmówię. Babcia(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub  posmarowanej masłem i posypanej mąką). Piekła w 160 stopniach na funkcji  termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiła do wystudzenia. Kiedy zaczęła gęstnieć, zmiksowała z jabłkami. Wyłożyła

W kuchni Karmel-itki
BARSZCZ WIGILIJNY. 307

wersja udomowiona wg mojej Mamy; / 1 l zakwasu buraczanego 1 l wywaru warzywnego 2 ząbki czosnku suszony majeranek liść laurowy 3 ziarenka ziela sól  świeżo zmielony czarny pieprz słoik domowych buraczków (ok. 400 g) Do gotującego się wywaru dodaję słoik buraczków,  pokrojony czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Chwilę gotuję, po czym wlewam zakwas buraczany. Całość gotuję

W kuchni Karmel-itki
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 249

moment twardnienia lukru. Kroję ostrym nożem, kiedy lukier jest już całkiem zastygnięty. *** Wersja jeszcze szybsza - zamiast bawić się w obieranie i krojenie jabłek, można wykorzystać gotowe prażone jabłka ze słoika,  wtedy potrzebujemy  dwa takie słoiki o masie 900 g. Do masy jabłkowej można dodać jeszcze jakieś bakalie, np. rodzynki, czy żurawinę suszoną, ale to już wedle uznania. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 218

potowarzyszy, a wino stoi i czeka. W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę(...)siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam do całości wino. Woreczek/rękaw zamykam szczelnie (wiążę lub za pomocą specjalnego klipsa) i wkładam do piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Konfitura z Rabarbaru 136

Tego jeszcze nie robiłam. Przyznam się, że w tym roku to moja pierwsza przygoda z rabarbarem. Unikałam jak mogłam , po prostu się bałam. Konfitura wyszła przypadkiem. Składniki na 1 słoik 500ml: 600 g rabarbaru 200 g cukru Wykonanie: Oczyszczony rabarbar kroimy na centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy do garnka z teflonową powłoką, zasypujemy cukrem i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem. Smażymy(...)smażymy, smażymy....jak długo? Hmm tak na oko;) Chyba około 40 minut? Przyznam się, że nie mierzyłam czasu. Konfitura pyszna!Na końcu gorącą przekładamy do słoika i szybko odwracamy do góry dnem i tak pozostawiamy do ostygnięcia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Truskawkowy Mus 142

przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane truskaweczki przelewam(...)teflonową powłoką i smażę na małym ogniu. Jak już zaczną się delikatnie gotować wsypuję torebkę żelfix`u i cukier. Trzymam na ogniu kilkanaście minut, po czym przekładam do wyparzonych słoików, szybko zakręcam i odwracam wieczkiem do dołu, układając na rozłożonej ściereczce. Po wystygnięciu układam na półce. Znowu szybko,smacznie, a w tym przypadku trochę więcej do mycia

Blondynka Gotuje
Krem a`la Snikers 22570

Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy  2 godziny pod przykryciem, po tym czasie studzimy puszkę i otwieramy. Masło orzechowe, domową nutellę i powstałą masę kajmakową układamy warstwami w słoiku. Pozostawiamy do zastygnięcia i potem tylko patrzymy jak nasz krem znika ze słoika. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje