słoik - 12348 przepisów (strona:285/824)

Dżem gruszkowy z wanilią 124

efekt. Polecam zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna! Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut gotowania Ilość porcji: 2 słoiki o wielkości 300g Składniki: 1 ½ kg gruszek 1 laska wanilii ½ cytryny 100g cukru Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka(...)przecinamy na pół i tępym końcem noża wyciągamy ziarenka, które dodajemy do owoców. Całość mieszamy. Zostawiamy na malutkim ogniu na około 90 minut. Po tym czasie przekładamy do czystych słoików i zakręcamy. Odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Gotowe

Kolizje Smaków
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 174

rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem ). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki ze słoika. Jednak niedawno odkryłam w Warszawie sieć delikatesów z produktami śródziemnomorskimi - Piccola Italia, gdzie można kupić suszone oliwki, więc jeżeli chcielibyście spróbować dzisiejszy makaron w prawdziwej wersji jadanej w Apulii - droga(...)łyżeczki płatków chilli/chilli w proszku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 110 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki 110 g suszonych czarnych oliwek (wydrylowanych) lub czarnych oliwek ze słoika (wydrylowanych) + szczypta soli 400 g spaghetti garść poszarpanych listków bazylii Przygotowanie: W małym rondlu podgrzej wino, dodaj do niego suszone pomidory i oliwki i doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 97

potrawami Tatarskimi... ... a na stoisku z tradycyjnymi wędlinami pyszną białą kiełbaskę z musztardą: Jeśli już o wędlinach mowa, to naszą uwagę zwróciło stoisko firmy Smakosz z wyrobami mięsnymi w słoikach . Są to, jak mawia mój Mąż, tzw. podłe wędliny (oczywiście bez uszczerbku dla ich jakości czy smaku), typu kaszanka, wątrobianka, czy salceson, przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami i utrwalane(...)metodą pasteryzacji. Ja od takich dobroci trzymam się z daleka, ale mój Mąż był zachwycony i bardzo żałuje, że kupił sobie tylko słoik wątrobianki, a nie trójpak, jak zachęcała nas sprzedawczyni:) Mnie te wyroby przekonały naturalnym składem, fajnymi nazwami ( jak kiełbasa po świniobiciu, salceson po świniobiciu ) i uroczym opakowaniem. Na Targach promowane były też kapłony, czyli wykastrowane koguty. Kapłon jest

Chilli Czosnek i Oliwa
POWIDŁA CZEKOLADOWE, BEZ DODATKU CUKRU, Z KSYLITOLEM 188

pasteryzacji, od razu do jedzenia, wóczas lepiej nam się połączą składniki. Gotowe powidła przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą (do ok.1/2 pojemności słoików) przez ok.15-20 minut od zagotowania lub w piekarniku przez ok.60 minut. Więcej informacji o pasteryzacji i smażeniu powideł zamieściłam tutaj Gdy mamy już spasteryzowane powidła bez dodatków można je również przerobić(...)czekoladowe, ja swoje pierwsze tak właśnie przygotowałam. Do garneczka wyłożyć powidła ze słoika, dodać proporcjonalnie do wagi kakao i ksylitol i podgrzać do dokładnego wymieszania. Odstawić do przestudzenia. Idealnie sprawdziły się jako dodatek do rogalików, przepis już niebawem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Dwa dżemy z borówki amerykańskiej 81

cukier, rozgniecione ziarna kardamonu i gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 10 – 15 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, gorących słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem na kilka minut.   Dżem z borówki amerykańskiej z całymi owocami   Składniki: 1,5 kg borówki amerykańskiej 200 - 300 g cukru(...)miksujemy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Dodajemy sok z cytryny i pozostałe pół kilograma borówki. Gotujemy przez następny kwadrans. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy wyparzonymi pokrywkami. Stawiamy do góry dnem na 5 – 10 minut

Sto kolorów kuchni
Brzoskwinie. Przetwory. Dżem brzoskwiniowo jabłkowy z cytryną i cynamonem 128

dżem powstał na specjalne życzenie Żarłoczka, który uwielbia brzoskwinie i ich połączenie z cynamonem . Myślę, że kilka słoików zje po prostu łyżeczką a nie na chlebie czy w naleśnikach . Taki to z niego łakomczuszek :D Ale co tam - niech ma skoro tak lubi, prawda ? A znacie ten banalnie prosty sposób na naklejanie etykiet na słoiki z przetworami ? Sprawdzony i śmiało

Smaczna Pyza
Przetwory. Zimowa sałatka z białej kapusty 245

dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone . Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków . Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego

Smaczna Pyza
Ogórki kiszone z wiśniowym liściem 107

moja propozycja z dodatkiem liścia wiśniowego! Spróbujcie! Składniki : * 3 kg równych ogórków gruntowych * pół główki czosnku * 3 łyżki soli morskiej * 3 litry ciepłej przegotowanej wody * koszyczki kopru - tyle ile słoików * liście wiśni - tyle ile słoików Przygotowanie : Do wyparzonych słoiczków włożyć po koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość przykryć liściem wiśniowym. Wodę wymieszać z solą, zalać słoiczki z ogórkami. Zakręcić

Magiczne Życie Marty
Domowy ocet jabłkowy 148

niż rozszyfrowanie substancji dodanych do octu sklepowego. Składniki: jabłka przegotowana woda miód Umyte jabłka obieram, miąższ owocu można zjeść lub pokroić w plastry, od ogryzka odcinam tylko ogonki. Do słoika wrzucam skórki (tylko te ładne a nie poobijane), ogryzki i ewntualnie miąższ w plasterkach. W garnku studzę wodę i rozpuszczam w niej miód. Na litr ostudzonej wody czubata łycha miodu(...)Zalewam jabłka miodową wodą tak zeby nie wystawały. Zakrywam słoik gęstą gazą, ściereczką lub papierowym ręcznikiem.  Odstawiam w ciepłe miejsce a latem na słoneczny parapet.  Mieszam prawie codziennie drewnianą łyżką bo jabłka w miarę fermentacji wypływają na powierzchnię. Już po kilku dniach powinny pojawić się jasne bąbelki. Po dwóch tygodniach (gdy nie wytwarzają się już nowe bąbelki) plyn

prawdziwe jedzenie
Bulion drobiowy 164

wody, dodajemy przyprawy i cebulę. Gdy woda zawrzy zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem nawet 2 godziny. Gdy potrzeba dolać wody to uzupełniamy najlepiej gorącą. Ciepły bulion wekujemy w słoiki a gdy przestygnie chowamy do lodówki. Zazwyczaj zużywam cały zapas w ciągu tygodnia. Bulion ze słoika wystarczy rozcieńczyć wodą, doprawić do smaku i zagotować

prawdziwe jedzenie
Zakwas na żur 177

płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki i dodaję przyprawy: 2 ząbki czosnku

prawdziwe jedzenie
Zakwas na barszcz 184

Składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i zalewamy po brzeg gorącą osoloną wodą. Odstawiamy słoik przykryty ściereczką na tydzień w temperaturze pokojowej. Powstającą na wierzchu pianę zbieramy i sprawdzamy aby warzywa nie wystawały z wody. Zakwas łączymy z bulionem drobiowym

prawdziwe jedzenie
Kompot z truskawek 124

Kompot na lato: Umyte truskawki bez szypułek dodaję do gorącego syropu i bez gotowania zostawiam w garnku pod przykryciem na jakieś pół godziny. Kompot na zimę: W wyparzonych słoikach układam truskawki. Zalewam je gorącym syropem. Słoiki szczelnie zakręcam i pasteryzuję ok. pół godziny

prawdziwe jedzenie
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 153

Składniki: 10-15 baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu 6 cytryn szklanka cukru (lub więcej:)) Zaczynamy od zrobienia syropu. Świeżo zerwane kwiaty obrywamy od gałązek i wrzucamy do garnka lub słoika. Dodajemy obraną i przekrojoną cytrynę. Całość zalewamy ugotowaną wodą. Słoik przykryty ściereczką odstawiamy na 2-3 dni. Do kwiatów dodajemy szklankę cukru i zagotowujemy syrop. Taki syrop, gdy go przelejemy

prawdziwe jedzenie
Nalewka z orzecha włoskiego 259

Właśnie przelałam moją nalewkę do mniejszych słoików. Dziś minął rok odkąd ją zrobiłam. Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy problemach z przewodem pokarmowym. Składniki: na kilo orzechów pół kilo cukru pół litra spirytusu Umyte orzechy kroimy na ćwiartki (najlepiej(...)rękawiczkach). W dużym słoiku mieszamy orzechy z cukrem i odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Co kilka dni mieszamy a po 2 tygodniach rozcieńczamy spirytusem. I znów odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy syrop a łupinki wyrzucamy. Taki miesięczny syrop ma już właściwości zdrowotne ale najlepszy smak nalewka uzyskuje po około roku

prawdziwe jedzenie