gara. Całość gotujemy, czas pozostawiam Wam do wyboru w zależności od tego jak gęsty przecier chcecie uzyskać, ja akurat dłość długo odparowywałam. Przekładamy do umytych i czystych słoików, stawiamy do góry na nogami. I tyle! Smacznego! P.S. Aha o moim palcu. W fazie końcowej gdy przecie gotował się już ok. 1h więc temperatura była bardzo wysoka zrobił się
Brzuszki Łakomczuszkiogórki puszczą wodę, w międzyczasie można przemieszać). Zalewy nie odlewać! Po 2h dodać trzecią szklankę cukru, ocet, curry, paprykę, pieprz, gorczycę, koperek. Wymieszać. Następnie wsadzamy do czystych i suchych słoików, zalewamy wodą z ogórków. Zakręcamy i pasteryzujemy
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich 100g suszonych daktyli 5 goździków 2 laski cynamonu 2 pomarańcze 200g cukru 800ml wódki Słoik wyparzam i układam w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzona). Na patelni podprażam goździki i cynamon - dorzucam do słoika. Cukier rozpuszczam w wódce (żeby było łatwiej można podgrzać
Brzuszki Łakomczuszkicukrem żelującym i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia (postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu!)cały czas mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze 4 minuty i gorący mus nakładamy do słoików. Szczelnie zamykamy, odwracamy do góry dnem na 5-10 minut. Z podanej ilości owoców i cukru wyszły mi 4 półlitrowe słoiki dżemu. Już nie mogę się doczekać jakie pyszne będą
Mango Papajaczosnku - kilka gałązek kopru - kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść) - sól Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się około 1 litra wody. Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan oraz ogórki. Na koniec zalać przygotowanym roztworem wody z solą. Zakręcić i odstawić
Zgrabne GotowaniePolecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w sosie, który przygotowałam w zeszłym roku do słoików: Domowa Lutenica (Ljutenica) dodałam jeszcze dla zaostrzenia smaku trochę pikantnego Ajwaru. Z tej mieszanki wyszedł pyszny, pikantny sos. Ten sos Lutenica często wykorzystuję, ostatnio do Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica W tym roku muszę przygotować więcej słoików z sosem lutenica, może też się pokuszę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do posmarowania ciast. Jest pyszna. Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Przygotowanie: Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na średnik ogniu(...)jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliła. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut. Gorącą konfiturę wlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po 15 minutach odwrócić, pozostawić do ostudzenia zimną wynieść w chłodne miejsce najlepiej do piwnicy
Ala piecze i gotujechleba ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, kawałek skórki razowego chleba, sól i cukier. Całość zalewamy ½ litra przegotowanej letniej wody. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur(...)białe kiełbasy 150g wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe, ziele angielskie pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę
Ze smakiem i z pasjąantybiotykiem :) Składniki: 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. 3. Włóż wszystkie składniki do słoika. 4. Zamknij słoik. Potrząśnij nim. 5. Połóż na całą noc w ciepłe miejsce lub na kaloryfer (jeśli jest już sezon grzewczy). 6. Przez noc wydzieli się syrop
Przepisy Aleksandryoczyścić, obgotować ( przez 10 min. ) w osolonej wodzie. Ugotować zalewę. Do każdego słoiczka włożyć plastry marchewki i cząstki cebuli, liścia laurowego, ziele angielskie, gorczycę. Obgotowane pieczarki układać luźno w słoikach i zalać gorącą zalewą. Zamknięte słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Polecam robić z większej ilości pieczarek. Ja zużyłam około 2,5 kg, a rezultat
kolorowotorcikowopółce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki w syropie. I to właśnie te ostatnie - śliwki w syropie - powędrowały do rolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ): 4 białka 1 całe jajko 5 płaskich łyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja(...)rolady ): 1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób ) 2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka żelatyny 350 ml wrzątku 200 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy jedno całe jajko - miksujemy, aż masa stanie się puszysta. Mąkę przesiewamy, łączymy z makiem. Do masy jajecznej dodajemy mąkę
kolorowotorcikowopierwszy raz. Przy okazji życzę Wam wszystkim: Wesołych i smakowitych Świąt! [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera marynowanego 15 dag rodzynek 20 dag orzechów włoskich puszka białej fasoli średni słoik pieczarek marynowanych 4 jajka pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić
Pasja Smakujednak spróbowałam ich za sprawą... książki pt. "Smażone zielone pomidory". Zrobiłam je według przepisu z książki i zaczęłam szukać innych podobnych przepisów. Tak oto powstała ta sałatka do słoików. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)minimum 6 godzin lub całą noc. Pomidory dokładnie umyć, pokroić w plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Zalewę ugotować z podanych składników. Do wyparzonych słoików wrzucić po 3 ziarna pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Warzywa układać naprzemiennie warstwami. Zalewać zalewą. Pasteryzować przez 25 minut od zagotowania wody. insertCookd("cfc0919825cf03f44f04289b18a2d1c8
Pasja Smakuuznania) -sól kamienna do zapraw (najlepiej niejodowana) - 3 łyżeczki na 1litr wody -gorąca woda Ogórki umyć w zimnej wodzie. Obrać chrzan i czosnek. Pokroić na mniejsze kawałki. Na dno słoika (ja używam duży, bo 3 litrowy, może być też kamienny garnek,wówczas musimy obciążyć np.talerzykiem i słoiczkiem z wodą, by nam ogórki nie wypływały do góry) włożyć umyty koper, szczyptę(...)wierzch wyłożyć koper, chrzan i czosnek. Zalać gorącą przegotowaną wodą wymieszaną z solą. Do ogórków małosolnych na 1 litr wody daję 3 łyżeczki soli (z lekkim czubkiem). Zakręcić słoik i zostawić do ukiszenia. Najlepiej smakują na 3 dzień, choć u mnie znikają już na drugi :-) UWAGA! Im więcej czosnku i chrzanu tym ogórki są smaczniejsze. Gorąca woda sprawia
Smaczne Zdrowenadesłanie przepisu dziękujemy Pani Anecie:)) Składniki: -3 szklanki mąki orkiszowej -3 jajka -1.5 szklanki ksylitolu -3/4 szklanki oleju -3/4 szklanki mleka -1/2 słoika powideł lub innego dżemu -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1.5 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek ciemnego kakao -słoik wydrążonych wiśni Wsypać i wlać wszystkie składniki (prócz wiśni), następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać
Smaczne Zdrowe