słoik - 12348 przepisów (strona:292/824)

Buraczki z lekko zaostrzonym smaku 122

dużych oczkach. Imbir oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny, dodać cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć buraczki do słoików i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane buraczki mogą spokojnie czekać na swoją kolej jako dodatek do obiadu. Buraczki można podawać na zimno jak i na ciepło. Polecam smacznego

Kuchnia Pokoleń
Seler kiszony sałatkowy z gorczycą i koperkiem 167

Kiszony seler? Skoro można zakisić marchewkę to dlaczego nie selera? Przyznam, że wcześniej nigdy takiego nie jadłam więc pakując go do słoików byłam bardzo ciekawa co z tego wyjdzie. Wyszła bardzo przyjemna, lekko pikantna, sałatka z kiszonych warzyw. Selery w kiszonce pozostały chrupiące, a jednocześnie zmieniły smak na kwaskowy. Ponieważ to warzywa i surówki z selera to taka kiszona wersja

Smaczna Pyza
zakwas na barszczyk/ właściwości zdrowotne i przepis 200

ciepłe miejsce na 4-7 dni. Na wierzchu utworzy się biały kożuszek, należy go zdjąć przed zlewaniem barszczu. Przygotowany w ten sposób zakwas można przelać do czystych, wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Pić na surowo lub wykorzystać do ugotowania barszczu

6niebo
Domowa pasteryzacja żywności i słoików 107

przeprowadzili pierwszy udany test pasteryzacji. Metoda pasteryzacji oczywiście zyskała swoją nazwę od pomysłodawcy. Pasteur prowadził także badania nad fermentacją i rozpadem... Read More The post Domowa pasteryzacja żywności i słoików appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Pumpkin spice syrup 128

została po wcześniejszym wyskrobaniu z niej nasionek. 3. Gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia syropu. 4. Z gotowego syropu usuń goździki i waniliową laskę. 5. Przelej do buteleczki/ słoika i przechowuj w lodówce. Smacznego! Pumpkin spice syrup for coffee and desserts Ingredients: 1 cup. Water 100 g of brown sugar 150 g pumpkin puree 1 teaspoon cinnamon 1 teaspoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zatrzymując smaki lata 120

Przysłowiowym „słoikiem” nie jestem, bo urodziłam się tu, gdzie mieszkam. Choć jest mi dane to miłe uczucie, gdy wracam z rodzinnych wizyt w Łomży czy Sochaczewie, obdarowana różnymi pysznościami. Czasem

Na moim stole
Uniwersalne puree (mus) z dyni 159

bazę do kremu z dyni. Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach i innych dodatkach. Dodatkowym plusem jest również to, że takie puree z powodzeniem można pakować do słoików i pasteryzować (koniecznie!), zatrzymując dyniowe smaki na zimę. Swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowego musu podzielę się niebawem, ale najpierw podstawa ;) Najlepsze do puree są dynie lekko mączyste (np: Hokkaido

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cytryna do herbaty w korzennym syropie 161

Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę. 2. Odkrój końcówki i pokrój owoc w pół plastry. 3. Imbir pokrój w plasterki. 4. Zagotuj wodę z cukrem. 5. Do wyparzonego słoika włóż plasterki cytryny naprzemiennie z imbirem, dodaj anyż i cynamon. 6. Całość zalej bardzo gorącym syropem cukrowym. 7. Słoiczek szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. 8. Można

Kuchnia w Słońcu Skąpana
LECZO PARÓWKOWO- PIECZARKOWE 133

minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać.  Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem. Z powodzeniem można leczo zamknąć w słoiku

Zrób to smacznie
powidła śliwkowe bez mieszania 195

słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem. Gotowe słoiczki z sokiem i powidłami z powrotem włożyć do rozgrzanego piekarnika. trzymać w cieple ok 20 minut, następnie wyłączyć piecyk i zostawić słoiki wewnątrz aż całkowicie wystygną. Tak przygotowane można przechowywać całą zimę

6niebo
Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem z jarzębiny 200

zmiksować, jeżeli pestki to nie problem. 4. Mus owocowy zmieszaj z cukrem i sokiem z cytryny - gotuj na małym ogniu przez 1-2min. 5. Gorącym dżemem wypełniaj wyparzone słoiki i natychmiast mocno zakręcaj- odstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy miodek z mniszka 136

przegryzienia się smaków. 5. Następnego dnia odcedź kwiaty i dodaj do wywaru cukier- gotuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. 6. Gorący miód przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem - pozostaw do ostygnięcia. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PIERŚ Z KURCZAKA Z PAPRYKĄ, PIECZARKAMI I CEBULĄ 202

Pyszne i proste danie z kurczaka w sam raz do ryżu jako danie obiadowe. Można też gorące włożyć do słoika i zajadać do chlebka, jeśli tylko mamy ochotę.  Składniki: * 900 g piersi z kurczaka * 1 papryka czerwona * 1 papryka zielona * 1 papryka żółta  * 1 mała cebula * 500 g pieczarek * 3/4 szklanki gorącej wody * 3 łyżki

Zrób to smacznie
Marmolada z gruszek 168

gotowanie. Dodać kwasek cytrynowy i jeszcze chwilkę gotować. Włożyć marmoladę do słoiczków, zakręcić. Wstawić do dużego garnka w którym dno wyłożone jest grubą szmatką. Wlać wody do 1/2 wysokości słoików i gotować słoiczki 20 minut od zagotowania się wody. Pycha

Kuchnia Pokoleń
Sałatka ” Gniotka” z cukinii na zimę 180

minuty ugniatamy ,aż puszczą dużo soku . Zostawiamy na noc -spokojnie mogą stać w kuchni na stole , przykryte czymś ,żeby się nie kurzyło . Następnego dnia upychamy ciasno do wyparzonych słoików i zalewamy sokiem , który puściły . Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . Wyjmujemy , ustawiamy na ścierce do góry dnem i czekamy , aż wystygną . Układamy naszą sałatkę z cukinii w spiżarce

Ogrodnik w podróży