dużych oczkach. Imbir oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny, dodać cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć buraczki do słoików i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane buraczki mogą spokojnie czekać na swoją kolej jako dodatek do obiadu. Buraczki można podawać na zimno jak i na ciepło. Polecam smacznego
Kuchnia PokoleńKiszony seler? Skoro można zakisić marchewkę to dlaczego nie selera? Przyznam, że wcześniej nigdy takiego nie jadłam więc pakując go do słoików byłam bardzo ciekawa co z tego wyjdzie. Wyszła bardzo przyjemna, lekko pikantna, sałatka z kiszonych warzyw. Selery w kiszonce pozostały chrupiące, a jednocześnie zmieniły smak na kwaskowy. Ponieważ to warzywa i surówki z selera to taka kiszona wersja
Smaczna Pyzaciepłe miejsce na 4-7 dni. Na wierzchu utworzy się biały kożuszek, należy go zdjąć przed zlewaniem barszczu. Przygotowany w ten sposób zakwas można przelać do czystych, wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Pić na surowo lub wykorzystać do ugotowania barszczu
6nieboprzeprowadzili pierwszy udany test pasteryzacji. Metoda pasteryzacji oczywiście zyskała swoją nazwę od pomysłodawcy. Pasteur prowadził także badania nad fermentacją i rozpadem... Read More The post Domowa pasteryzacja żywności i słoików appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekzostała po wcześniejszym wyskrobaniu z niej nasionek. 3. Gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia syropu. 4. Z gotowego syropu usuń goździki i waniliową laskę. 5. Przelej do buteleczki/ słoika i przechowuj w lodówce. Smacznego! Pumpkin spice syrup for coffee and desserts Ingredients: 1 cup. Water 100 g of brown sugar 150 g pumpkin puree 1 teaspoon cinnamon 1 teaspoon
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzysłowiowym „słoikiem” nie jestem, bo urodziłam się tu, gdzie mieszkam. Choć jest mi dane to miłe uczucie, gdy wracam z rodzinnych wizyt w Łomży czy Sochaczewie, obdarowana różnymi pysznościami. Czasem
Na moim stolebazę do kremu z dyni. Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach i innych dodatkach. Dodatkowym plusem jest również to, że takie puree z powodzeniem można pakować do słoików i pasteryzować (koniecznie!), zatrzymując dyniowe smaki na zimę. Swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowego musu podzielę się niebawem, ale najpierw podstawa ;) Najlepsze do puree są dynie lekko mączyste (np: Hokkaido
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę. 2. Odkrój końcówki i pokrój owoc w pół plastry. 3. Imbir pokrój w plasterki. 4. Zagotuj wodę z cukrem. 5. Do wyparzonego słoika włóż plasterki cytryny naprzemiennie z imbirem, dodaj anyż i cynamon. 6. Całość zalej bardzo gorącym syropem cukrowym. 7. Słoiczek szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. 8. Można
Kuchnia w Słońcu Skąpanaminut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem. Z powodzeniem można leczo zamknąć w słoiku
Zrób to smaczniesłoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem. Gotowe słoiczki z sokiem i powidłami z powrotem włożyć do rozgrzanego piekarnika. trzymać w cieple ok 20 minut, następnie wyłączyć piecyk i zostawić słoiki wewnątrz aż całkowicie wystygną. Tak przygotowane można przechowywać całą zimę
6niebozmiksować, jeżeli pestki to nie problem. 4. Mus owocowy zmieszaj z cukrem i sokiem z cytryny - gotuj na małym ogniu przez 1-2min. 5. Gorącym dżemem wypełniaj wyparzone słoiki i natychmiast mocno zakręcaj- odstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego! W akcji
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzegryzienia się smaków. 5. Następnego dnia odcedź kwiaty i dodaj do wywaru cukier- gotuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. 6. Gorący miód przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem - pozostaw do ostygnięcia. Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne i proste danie z kurczaka w sam raz do ryżu jako danie obiadowe. Można też gorące włożyć do słoika i zajadać do chlebka, jeśli tylko mamy ochotę. Składniki: * 900 g piersi z kurczaka * 1 papryka czerwona * 1 papryka zielona * 1 papryka żółta * 1 mała cebula * 500 g pieczarek * 3/4 szklanki gorącej wody * 3 łyżki
Zrób to smaczniegotowanie. Dodać kwasek cytrynowy i jeszcze chwilkę gotować. Włożyć marmoladę do słoiczków, zakręcić. Wstawić do dużego garnka w którym dno wyłożone jest grubą szmatką. Wlać wody do 1/2 wysokości słoików i gotować słoiczki 20 minut od zagotowania się wody. Pycha
Kuchnia Pokoleńminuty ugniatamy ,aż puszczą dużo soku . Zostawiamy na noc -spokojnie mogą stać w kuchni na stole , przykryte czymś ,żeby się nie kurzyło . Następnego dnia upychamy ciasno do wyparzonych słoików i zalewamy sokiem , który puściły . Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . Wyjmujemy , ustawiamy na ścierce do góry dnem i czekamy , aż wystygną . Układamy naszą sałatkę z cukinii w spiżarce
Ogrodnik w podróży