słoik - 12348 przepisów (strona:278/824)

PIJANE ŻELKI 148

Składniki: opakowanie dowolnych żelków czysta wódka Wykonanie: Żelki przekładamy do wyparzonego słoika. Zalewamy je alkoholem, tak aby alkohol sięgał 2cm ponad żelki. Wstawiamy do lodówki, pamiętając, aby potrząsać słoikiem każdego dnia i ew. dolewać alkoholu, kiedy nasze żelki go wypiją. Bo żelki-pijaczki będą każdego dnia wypijały nam cichaczem alkohol pęczniejąc przy tym obficie :) dla porównania: z lewej żelek

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 154

ilość składników a w nawiasie obok zamieszczam moją sugestię zmiany. Robiąc po raz pierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję. Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto:  4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki(...)gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany  Masa wiśniowa: Słoik wiśni drylowanych (800g) 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana z białek: 3 białka 4 łyżki cukru pudru Kruszonka: 200 gram kokosu 100 gram masła 2 garście cukru (moja sugestia: 3 czubate łyżki

Walijskie Pichcenie
Sałatka szwedzka dla leniwych. 519

mojej ulubionej;) 4 szkl wody 1 szkl octu Łyżka soli kamiennej nie jodowanej Cukru do smaku. Uwielbiam słodko-kwaśny smak przetworów. Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików wkładamy: Kawałki kopru, Ząbek czosnku Kawałek korzenia chrzanu Trochę gorczycy Można włożyć też delikatnie podgotowaną, pokrojoną marchewkę.   Ogórki kroimy w plastry. W moim wydaniu dość grube, ponieważ lubię czuć(...)przyprawami. Po kilku min gotowania wyjmujemy pływające przyprawy. I wrzucamy pokrojone ogórki. Doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ogórki zmienia kolor, a trwa to naprawdę ok kilku min przekładamy je do słoików, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Gotowe. W ten sposób robiłam już nie raz sałatki wszelkiego rodzaju. I wytrzymują spokojnie nawet w temp pokojowej. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Moje idealne kiszone... 152

powstał mój przepis. Taki co pasuje mi i mojej rodzinie, jak również innym. Zauważyłam, że dodawanie różnych liści do kiszenia ogórków daje różne smaki. No więc, standardowo dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Ja robię to w zmywarce więc mam problem z głowy ;) Do każdego litrowego słoika wkładamy koper, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu. Upychamy dokładnie wyszorowane ogórki ( które

Malinowe Pocałunki
Cukier różany 112

Płatkami róż zachwycam się nie tylko wizualnie, czy przepiękną wonią jaką zostawiają...Uwielbiam zamyka ten zapach w słoikach buteleczkach...  Kolejny raz powtórzę iż jak róża pachnie tak samo smakuje.Wszystkie płatki róż  są jadalne. Tylko należy pamięta, aby nie były z kwiaciarni. Nie nadają się też róże, które rosną blisko szosy. Więc zaczynamy. Potrzeba nam będzie bardzo dużo płatków(...)tacę i kilka razy dziennie mieszamy, rozcierając gródki czekamy, aby cukier nam wysechł. U mnie dzieci podjadają taki cukier łyżkami.  Mniej więcej po 3 dniach przesypujemy cukier do słoików i szczelnie zamykamy. Zimą sam zapach zniewala, dodane do deseru, czy zwykła herbata posłodzona tym cukrem... aż się rozmarzyłam. Zapraszam do wypróbowania i życzę pachnącego smacznego

Malinowe Pocałunki
Ajvar 151

każdej minuty. Jest boski nawet z samą zrumienioną grzanką. Idealny do mięsa, kanapek, Nie zawaham się użyć stwierdzenia, że pasuje dosłownie do wszystkiego. Nawet do wyjadania go prosto ze słoika.  W przyszłym roku zapewne zrobię go o wiele więcej!  Ja robiłam ajvar w wersji delikatnej ze względu na dzieci, ale opcja ostra zapewne by smakowała znakomicie! Składniki(...)mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy odwracamy do góry dnem, kiedy wystygną odwracamy i gotowe

Malinowe Pocałunki
Sałatka z wolowiną. 144

kilka min z każdej ze stron. Czas uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Odkładamy na bok, aby mięso ostygło i odpoczęło.     Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Wszystkie te składniki dodajemy do smaku. Następnie(...)wlewamy kilka łyżek oleju, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Na talerzu układamy sałatę, na to kładziemy cienko pokrojone kawałki wołowiny, pokrojone pomidory, orzechy włoskie, pokrojoną pomarańczę Całość zalewamy przygotowaną emulsją

Malinowe Pocałunki
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 685

cukrem, wspaniałe zestawienie.  Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: 50 dag kaszy jaglanej 70-80 dag jabłek 30-40 dag sera białego  3,5 szklanki mleka słoik brzoskwiniowej lub morelowej konfitury 2-3 łyżki cukru kryształu do twarogu + cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 10 dag margaryny 1 szklanka mąki 6 łyżek cukru kryształu 2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)podanych składników zagniatamy kruszonkę. 5. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Układamy składniki warstwowo: 1/2 kaszy jaglanej - ser biały - 1/2 plastrów jabłek - 1/2 kaszy jaglanej - słoik konfitury brzoskwiniowej - 1/2 plastrów jabłek - cynamonowa kruszonka. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 180 C i ciasto pieczemy przez 60 minut

Apetyczna babeczka
Sałatka gyros 302

przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy. Składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - opakowanie przyprawy gyros - pół główki kapusty pekińskiej - puszka kukurydzy - mały słoik ogórków konserwowych - 3 cebule - mały słoik majonezu - ketchup - olej do smażenia W pierwszej kolejności zajmujemy się kurczakiem - kroimy go w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem dużej ilości

Kulinarne zapędy Kokosa
matiasy w cytrynie, cebuli i ... 166

olej rzepakowy matiasy 1x wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie - potem odlać na sito aby odciekły z wody, pokroić je na 1,5cm kawałki w misce i w słoiku układać warstwami: pokrojona cebula na pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką(...)śledzie w misce do zjedzenia na drugi dzień a w słoiku zakręconym mogą stać do 2 tygodni w lodówce najlepiej smakują z pieczywem razowym lub do zakąski........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
śledzie marynowane... 172

usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1940

podczas wakacji dostałam przepis na sałatkę od Cioci.  Zrobiłam ją i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia! Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1 por słoik marynowanej marchewki słoik marynowanego selera duży świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej majonez,   pieprz, sól   Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy go, studzimy.  Marchewkę i selera

Kuchnia moimi oczami
Tagliatelle z bakłażanem i adżiką 194

przygotowany na bazie pomidorów i czerwonej papryki, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej.  Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę.  W takim razie dziś zapraszam na szybkie jesienne danie

Kulinarne przygody Gatity
Kompot z Rabarbaru 118

Orzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;) Składniki; rabarbar  cukier  woda przegotowana - wystudzona Wykonanie; Rabarbar umyć, pokroić w kawałki  napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości  do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki  cukru.  Pasteryzować 15 min od zagotowania wody

Anioły w kuchni