słoik - 12348 przepisów (strona:278/824)

Smalec z jabłkiem i cebulką 201

majeranek, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, sól. Na sam koniec dodajemy skwarki i dusimy, aż cebulką i jabłko zmiękną (ale się nie rozgotują).  Przyszedł czas na przełożenie skwarek do słoików lub glinianych naczyń.  Teraz przelewamy wytopiony tłuszcz do każdego słoika.  Odstawiamy do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.       Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Cukier waniliowy z laską wanilii 94

kryształu 1 laska wanilii Zrobienie cukru waniliowego zajmie nam 2-3 minuty. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrą końcówką noża, wyskrobujemy z środka nasiona i mieszamy je z przygotowanym w słoiku cukrem. Laskę kroimy na kilka kawałków i wciskamy w cukier. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Po laskę wanilii zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Szarlotka wspaniała 160

koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie.  2. Możemy przygotować większą ilość jabłek i przełożyć je do słoików, poddać pasteryzacji i zostawić do następnej szarlotki. Słoik o wielkości 750 ml tz. 3/4 l jest idealny do tej szarlotki

Apetyczna babeczka
Grzyby po węgiersku 224

kocham chodzić na grzyby, to mam dla Was kolejny przepis. Marynować można zarówno kapelusze jak również nóżki. Można mieszać różne rodzaje grzybów. Jeśli chcecie takie piękne kapturki na słoiki to koniecznie zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny ! Przepis podaje na średniej wielkości durszlak: 1 pełny durszlak grzybów 6 dużych cebul 2 koncentraty pomidorowe 2-3 liście laurowy  4-5 ziaren(...)cebulkę na oleju. 4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, .na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy. 5. Gorącą masę grzybowo pomidorową kłaść do słoików i pasteryzować przez 10 minut

Apetyczna babeczka
Konfitura z wiśni 163

Przez dwa dni smażyłam konfitury z wiśni, a dzisiaj już zamknięte w słoiczkach. Jeśli chcecie podarować komuś przetwory przez Was zrobione, to koniecznie zaopatrzcie się w piękne nakładki na słoiki, kliknij TUTAJ Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 1 duża cytryna 1. Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć poswatały sok.  2. Zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu(...)dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawić. 3. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Grzyby marynowane tradycyjnie 153

Robię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne :) A żeby było klimatycznie słoiki ubrałam w ręcznie robione nakładki Pani Karoliny , zajrzyjcie na jej stronę. Składniki na zalewę: 3  szklanki wody 2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu  kilka ziaren ziela angielskiego(...)Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut

Apetyczna babeczka
Sałatka szwedzka z solą ziołową 165

Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki cukru 3 szklanki wody 3 łyżeczki gorczycy 6-7 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego Po ręcznie wykonane nakładki na słoiki zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny KLIK Po ogórki warto się wybrać na targ, będą lepsze niż te z marketu. 1. Ogórki myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na kilku(...)Pokrojone w plastry ogórki zalewamy zimną wodą i zasypujemy solą ziołową. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Następnie odcedzamy na durszlaku. 2. Zalewę z przyprawami gotujemy. Do przygotowanych słoików nakładamy dość ciasno przygotowane, namoczone i odcedzone ogórki. Do każdego słoja nakładamy po równo przyprawy z zalewy.  3. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę ogórkową, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji

Apetyczna babeczka
Przecier pomidorowy 181

solą, a zioła dodawać można dopiero po otwarciu). 3. Teraz przecier trzeba odparować, aby zgęstniał, gotujemy go przez ok. godzinę na wolnym ogniu. Na końcu przed włożeniem do słoików wyciągamy listki laurowe. Gorący przecier pomidorowy nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut

Apetyczna babeczka
Ogórki w zalewie curry z liściem selera 1163

Lubię przyprawę curry za jej piękny kolor i oczywiście smak. Pikle ogórkowe są pyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki: 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych liście selera 2-3 cebule Zalewa: 3 łyżki curry 3 szklanki wody 1 szklanka octu(...)łyżki soli 1 i 1/2 szklanki cukru  1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. 2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera. 3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut.  Po ręcznie wykonane nakładki

Apetyczna babeczka
Sos pomidorowy z papryką i cukinią 138

oliwek 10 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 3 łyżeczki soli 120 ml octu Po zioła zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl Po pięknie wykonane nakładki na słoiki wysyłam Was jak zawsze na stronę Pani Karoliny 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić blenderem i zagotować.  2. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek(...)dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok 1 godziny. Na koniec dodajemy ocet i gotujemy jeszcze chwilę. 4. Gotowy sos nakładamy gorący do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut

Apetyczna babeczka
Suszone pomidory w oliwie 178

słojach. Jeśli chcemy pójść dalej w naszym przetwarzaniu potrzebna nam jest zalewa: oliwa z oliwek wysokiej jakości, ja wykorzystałam oliwę z Hiszpańskich Delikatesów 2-3 ząbki czosnku na słoik  gałązka rozmarynu W wyparzonych, suchych słoikach układamy przygotowane pomidory, przekładając je czosnkiem i rozmarynem. Oliwę lekko podgrzewamy i zalewamy pomidory, patyczkiem do szaszłyków można pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoi

Apetyczna babeczka
Kalafior kiszony na zimę 147

Kalafiory zamknięte w słoikach już od tygodnia, ale czekałam, aż woda od kiszenia zrobi się mętna i będę mogła pokazać właściwy efekt.  Składniki: kalafior, ilość dowolna gałązki kopru ząbki czosnku chrzan pokrojony w paski Zalewa: 2 1/2 lita wody  1 łyżka cukru 2 łyżki soli gruboziarnistej 1. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Przygotować chrzan, koper(...)podczas kiszenia mogą buzować i będzie wyciekać płyn. Po kilku dniach gdy fermentacja się uspokoi słoje należy umyć i przenieść do spiżarni czy piwnicy. Po ręcznie wykonane nakładki na słoiki zapraszam TUTAJ na stronę Pani Karoliny

Apetyczna babeczka
Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu 189

przyprawami i dusimy razem przez ok. 1 godzinę, często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet i razem dusimy jeszcze ok. 10 minut. 4. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.    Ręcznie robione nakładki na słoiki znajdziecie na stronie Pani Karoliny

Apetyczna babeczka
Czosnek marynowany w miodzie 228

szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki miodu  łyżeczka soli sok z połowy cytryny 1. Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy. 2. W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut. Miód oraz przyprawy znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Chutney z węgierek i chili 137

Korzystając z ostatnich jesiennych dni i dostępności śliwek, warto zrobić kilka słoików fantastycznego, lekko pikantnego chutneyu. Idealny do mięs, słonych przystawek lub jako kanapkowe smarowidło. W zależności od tego jak bardzo lubimy pikantne smaki , to ilość papryczki chili można dowolnie zwiększyć. Składniki : 1 kg śliwek węgierek 3 - 4 średnie cebule 1 szklanka octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu(...)Wszystkie składniki mieszamy i smażymy jak dżemy. Czekamy, aż konsystencja stanie się jednolita, pod koniec gotowania chutney można zmiksować aby masa wyszła gładka. 3. Gorący chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut

Apetyczna babeczka