oczywiste. Kupiłam więc śmietanę od miłej Pani na pobliskim targu z postanowieniem zrobienia własnego masła. Kupiłam jeden litr kwaśnej, gęstej śmietanki , schłodziłam dobrze w lodówce, po czym wyłożyłam zawartość słoika do mojego kiciusia(robota). Włączyłam na ubijanie . Za pierwszym razem NIE NAKRYŁAM, więc połowę zawartości misy znalazła się po za nią:)) Drugim i następnym i aż do dzisiaj już(...)litr śmietany płacę 12 zł. Otrzymuję maślankę, którą wykorzystuję do pieczenia chleba i dwa masła po 25 dkg. Zamiast robota kuchennego można użyć zwykły mikser, czy po prostu większy słoik i nim energicznie potrząsać, ale to wymaga wytrwałości. Zamiast śmietany z targu, można użyć śmietany ze sklepu, ale musi mieć nie mniej niż 30%tłuszczu. Najlepiej smakuje kwaśna
Pasje JolkiJest to chlebek z młodego, ledwie 5 dniowego zakwasu, więc musimy wspomóc się drożdżami. Przepis na zakwas jest tutaj http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/zakwas-na-chleb.html Potrzebujemy - 3/4 zakwasu z litrowego słoika (do reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej) - 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej(...)razowej typ 2000. Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje. - 20 g drożdży - nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej - łyżka soli Niecały słoik zakwasu mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę. Teraz dosypujemy mąkę i na mąkę sól. Wyrabiamy. Nie jest to bardzo pracochłonne. U mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut. Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania
Pasje Jolkiśrednia, dojrzała gruszka Zamiast gruszki można dac 2 jabłka. Można również dać zamiast świeżych owoców mus lub jabłka prażone, ja dałam ok.430g jabłek prażonych, gdyż miałam akurat otwarty słoik. Jabłko i gruszkę obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy na gładka masę. Ja zmiksowałam jabłka prażone ze słoika na gładki mus. Do miski z owocami dodajemy pozostałe składniki
Smaczne Zdrowebiszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie. SKŁADNIKI: Przepis na biszkopt znajdziecie TU Masa jabłkowa 2 kg świeżych jabłek lub 2 słoiki jabłek smażonych 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe 1 łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy WYKONANIE Jabłka świeże ubieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy. Jeśli ze słoika wrzucamy do garnka
W kuchennym oknie Ewyjest pieczone bez użycia jaj. Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny. SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm 2,5-3 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 0,5 szklanki oleju słoik powideł śliwkowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu przyprawa do piernika gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały słoik
RAROSSAjedne z moich ulubionych roladek. Farsz z suszonych pomidorów i czarnych oliwek, a wszystko polane sosem ze świeżej bazylii… mniam Składniki: Roladki: 1 kg szynki wieprzowej 1,5 słoika suszonych pomidorów (około 430 g) 1 słoik czarnych oliwek (290 g) sól pieprz Sos bazyliowy: 2 pęczki bazylii 200 g jogurtu naturalnego 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soku
Oryginalny smakMoje ulubione chrupiące ogóreczki w zalewie słodko - kwaśnej , naprawdę polecam wypróbować :) Zalewa: 2,5 szkl wody 1 szkl cukru 1 szkl octu 1 kopiasta łyżka soli Zalewę zagotować Do słoika oprócz ogórków włożyć dodatkowo: plasterki cebuli, pora, selera, kilka plasterków marchewki natkę pietruszki, kwiatek kopru Przyprawy: ziele angielskie , liść laurowy, gorczyca, pieprz czarny(...)ziarnisty Ogórki przekroić na pół lub na ćwiartki, zalać w słoikach zalewą i pasteryzować ok 5min
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasolą i zalewamy nią połączone ze sobą ogórki, paprykę, cebule oraz seler. Zostawiamy na 3 godz. Po tym czasie odlewamy solankę a warzywa przekładamy do słoików., wkładając przyprawy. Przygotowujemy drugą zalewę, wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagotowujemy. Ostudzoną zalewą napełniamy słoiki i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 5 min w garn ku z gorącą wodą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapołówki, większe na ćwiartki ( ze skórką) i zasypać 4 łyżeczkami soli. Zostawić na 6 godz co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie odlać słoną wodę z ogórków. Do słoików dodać po 2 ząbki czosnku, gorczycę, pieprz ziarnisty i ściśle ułożyć ogórki. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagodziny, aż warzywa puszczą sok, co jakiś czas można przemieszać. Sałatkę przełożyć do garnka i od momentu zagotowania ,gotować ok 4 - 5 minut, następnie gorącą włożyć do słoików i zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Słoików nie trzeba ponownie pasteryzować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepis na murzynka gości chyba w każdym domowym zeszycie z przepisami. Ja swój dostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Składniki: 4 jajka 2,5 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku 2 łyżki(...)kakao 1 kostka margaryny 5 łyżek mleka (może też być woda) + wiśnie ze słoika, tabliczka czekolady Margarynę topimy z połową ilości cukru, mlekiem i kakao na małym ogniu. Całość nie może się zagotować. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia. Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z pozostałym cukrem i dodajemy do przestudzonej masy kakaowej ciągle mieszając. Nastawiamy piekarnik na temperaturę około
CiastkozercyCiasteczka pomarańczowe Kruche maślane ciasto nadaje się świetnie do wielu przepisów, ja jednak najbardziej lubię je w ciasteczkach, najlepiej z delikatną nutą pomarańczy. Gotowe ciasteczka możecie przechowywać w słoiku czy puszce przez dłuższy czas, dlatego dobrze czasem zrobić sobie zapasy. 1,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku(...)ciasto na grubość kilku centymentrów i wycinamy ciasteczka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min, aż ciasteczka będą rumiane. Przestudzone ciasteczka pomarańczowe możemy zamknąć w słoiku lub puszce. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyCiasteczka dla Mamy Kruche ciasteczka to świetny pomysł na prezent, szczególnie, że można przygotować je wcześniej i zamknąć w ładnym pudełku lub słoiku. Ozdobione kolorowym lukrem wyglądają uroczo, a ich przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste :) Składniki na kruche ciasteczka Składniki na lukier +kolorowe barwniki spożywcze Ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Wykrojone z ciasta serduszka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem(...)wystarczy dodać do niego trochę więcej cukru pudru niż w przepisie i po nałożeniu na ciasteczko rozprowadzić wykałaczką. Polukrowane ciasteczka odkładamy na około godzinę do przeschnięcia, potem wkładamy do słoika lub pudełka. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyokazało się, że to czereśnie. Pomimo drobnej pomyłki wyszły świetnie i nikt nie grymasił specjalnie przy jedzeniu :) Składniki na proste babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy + wiśnie ze słoika (lub dżem wiśniowy), czekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracji Przed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy(...)wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. W gotowych babeczkach wykrawamy nożem wgłębienia i wykładamy wiśnie ze słoika. Krem przygotowujemy według przepisu . Gotowy krem budyniowy przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach (krem powinien w całości przykryć wiśnie). Babeczki dekorujemy czekoladowymi koralikami
Ciastkozercyszybkie i dziecinnie proste przekąski ( także na słono ). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce ze słoika. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego nadzienie (u mnie wiśnie ze słoika) Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi
Ciastkozercy