Ciasteczka dla Mamy Kruche ciasteczka to świetny pomysł na prezent, szczególnie, że można przygotować je wcześniej i zamknąć w ładnym pudełku lub słoiku. Ozdobione kolorowym lukrem wyglądają uroczo, a ich przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste :) Składniki na kruche ciasteczka Składniki na lukier +kolorowe barwniki spożywcze Ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Wykrojone z ciasta serduszka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem(...)wystarczy dodać do niego trochę więcej cukru pudru niż w przepisie i po nałożeniu na ciasteczko rozprowadzić wykałaczką. Polukrowane ciasteczka odkładamy na około godzinę do przeschnięcia, potem wkładamy do słoika lub pudełka. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyokazało się, że to czereśnie. Pomimo drobnej pomyłki wyszły świetnie i nikt nie grymasił specjalnie przy jedzeniu :) Składniki na proste babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy + wiśnie ze słoika (lub dżem wiśniowy), czekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracji Przed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy(...)wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. W gotowych babeczkach wykrawamy nożem wgłębienia i wykładamy wiśnie ze słoika. Krem przygotowujemy według przepisu . Gotowy krem budyniowy przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach (krem powinien w całości przykryć wiśnie). Babeczki dekorujemy czekoladowymi koralikami
Ciastkozercyszybkie i dziecinnie proste przekąski ( także na słono ). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce ze słoika. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego nadzienie (u mnie wiśnie ze słoika) Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi
Ciastkozercykapuśniaczek z dużą ilością pysznego wywaru. Chwila przy garnkach i powstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał. SKŁADNIKI: /Kapusta: - Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH" , 2 słoiki, - Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg - Cebula. 7-8. - Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta, - Grzyby Shitake, ilość wg uznania , - Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI(...)aromatyczne i kuszące wizualnie danie. Mieszankę kupicie tutaj . Kapusta "Orzech" ... i opinia matki, czyli kucharki bardziej doświadczonej - jakby nie było: Nigdy nie kupowałam gotowej kapusty kiszonej/kwaszonej w słoikach. Zawsze miałam kapustę kiszoną w domu, własnoręcznie, bo taka smakuje najlepiej. W tym roku jednak nasze kapuściane zapasy skończyły się w ekspresowym tempie i chcąc zjeść ulubiony boczuś w kapuście
Wypisz Wymalujdrożdży instant 100g wody 100g mleka 360g mąki pszennej 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli Dodatki : 2 cebule 4 kiełbasy Diots pokrojone w plastry (można zastąpić inną!) 1/2 słoik pieczarek 1/2 słoik czarnych oliwek z pestką 250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny) Sos : 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki
Kitchens Alphabetpigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem. Należy usunąć gniazda nasienne z pigwy. następnie pokroić w paski. Układać w słoiku zasypując na przemian cukrem ok. 1 łyżka na mały słoik. Po kilku godzinach pojawi się sok. Pasteryzować ok. 10 min. , by postał dłużej
W kuchennym oknie Ewylodowa-1 główka pomidory -2 szt Sos Winegret: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Sos: Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać do wymieszania składników. Wyłożyć mix sałat do salaterki
Kuchnia Danusisurowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie majeranek sól śmietana 18% zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy i mało kwaśny) ziemniaki kilka suszonych grzybków ugotowane jajka Wykonanie: Grzyby namoczyć. Kiełbasę zalać wodą,zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie(...)miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry.Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać (ten, którego ja używam jest gęsty). Wlać na gotujący się wywar,na małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty
Walijskie PichcenieSkładniki: opakowanie dowolnych żelków czysta wódka Wykonanie: Żelki przekładamy do wyparzonego słoika. Zalewamy je alkoholem, tak aby alkohol sięgał 2cm ponad żelki. Wstawiamy do lodówki, pamiętając, aby potrząsać słoikiem każdego dnia i ew. dolewać alkoholu, kiedy nasze żelki go wypiją. Bo żelki-pijaczki będą każdego dnia wypijały nam cichaczem alkohol pęczniejąc przy tym obficie :) dla porównania: z lewej żelek
Walijskie Pichcenieilość składników a w nawiasie obok zamieszczam moją sugestię zmiany. Robiąc po raz pierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję. Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki(...)gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany Masa wiśniowa: Słoik wiśni drylowanych (800g) 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana z białek: 3 białka 4 łyżki cukru pudru Kruszonka: 200 gram kokosu 100 gram masła 2 garście cukru (moja sugestia: 3 czubate łyżki
Walijskie Pichceniemojej ulubionej;) 4 szkl wody 1 szkl octu Łyżka soli kamiennej nie jodowanej Cukru do smaku. Uwielbiam słodko-kwaśny smak przetworów. Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików wkładamy: Kawałki kopru, Ząbek czosnku Kawałek korzenia chrzanu Trochę gorczycy Można włożyć też delikatnie podgotowaną, pokrojoną marchewkę. Ogórki kroimy w plastry. W moim wydaniu dość grube, ponieważ lubię czuć(...)przyprawami. Po kilku min gotowania wyjmujemy pływające przyprawy. I wrzucamy pokrojone ogórki. Doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ogórki zmienia kolor, a trwa to naprawdę ok kilku min przekładamy je do słoików, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Gotowe. W ten sposób robiłam już nie raz sałatki wszelkiego rodzaju. I wytrzymują spokojnie nawet w temp pokojowej. Smacznego
Malinowe Pocałunkipowstał mój przepis. Taki co pasuje mi i mojej rodzinie, jak również innym. Zauważyłam, że dodawanie różnych liści do kiszenia ogórków daje różne smaki. No więc, standardowo dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Ja robię to w zmywarce więc mam problem z głowy ;) Do każdego litrowego słoika wkładamy koper, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu. Upychamy dokładnie wyszorowane ogórki ( które
Malinowe PocałunkiPłatkami róż zachwycam się nie tylko wizualnie, czy przepiękną wonią jaką zostawiają...Uwielbiam zamyka ten zapach w słoikach buteleczkach... Kolejny raz powtórzę iż jak róża pachnie tak samo smakuje.Wszystkie płatki róż są jadalne. Tylko należy pamięta, aby nie były z kwiaciarni. Nie nadają się też róże, które rosną blisko szosy. Więc zaczynamy. Potrzeba nam będzie bardzo dużo płatków(...)tacę i kilka razy dziennie mieszamy, rozcierając gródki czekamy, aby cukier nam wysechł. U mnie dzieci podjadają taki cukier łyżkami. Mniej więcej po 3 dniach przesypujemy cukier do słoików i szczelnie zamykamy. Zimą sam zapach zniewala, dodane do deseru, czy zwykła herbata posłodzona tym cukrem... aż się rozmarzyłam. Zapraszam do wypróbowania i życzę pachnącego smacznego
Malinowe Pocałunkikażdej minuty. Jest boski nawet z samą zrumienioną grzanką. Idealny do mięsa, kanapek, Nie zawaham się użyć stwierdzenia, że pasuje dosłownie do wszystkiego. Nawet do wyjadania go prosto ze słoika. W przyszłym roku zapewne zrobię go o wiele więcej! Ja robiłam ajvar w wersji delikatnej ze względu na dzieci, ale opcja ostra zapewne by smakowała znakomicie! Składniki(...)mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy odwracamy do góry dnem, kiedy wystygną odwracamy i gotowe
Malinowe Pocałunki