Udał nam się ten piernik. Smakował tak, że będziemy się nim często delektować. SKŁADNIKI: Piernik Bezglutenowy: - Masło, kostka, - Cukier trzcinowy, szklanka, - mód naturalny, 5 łyżek, - powidło śliwkowe własnej roboty, słoik 100 ml - Cynamon, pół opakowania, - Przyprawa piernikowa, 3/4 opakowania - Gorąca czekolada (skworcu) 5 łyżek - Cykoria instant 3 łyżki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - mleko, szklanka, - jajka, 2, - 2 szklanki mąki(...)bezglutenowej razowej - Skórka pomarańczowa robiona w domu, garść Do przełożenia: słoik (100 ml) powidła śliwkowego (my miałyśmy własnej roboty, z własnej śliwy) Polewa: - Pół kostki masła - cukier trzcinowy 1/3 szklanki - tabliczka gorzkiej czekolady imbirowej WYKONANIE: W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię
Wypisz Wymalujłyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki startego świeżego imbiru sól, pieprz Wykonanie: Żurawinę zmiksować (ponieważ użyłam mrożonej, chwilę odczekałam po zmiksowaniu, aby się ociepliła). W słoiku wymieszać ocet, miód i sok. Dolać oliwę i zakręcić słoik. Dokładnie wymieszać, aż sos ładnie zgęstnieje. Dodać zmiksowaną żurawinę, sól i pieprz i ponownie wymieszać. Odstawić
Sto kolorów kuchnizłoty kolor z dwóch stron. Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia. Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników. Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który robię w/g przepisu http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html(...)jest to obowiązkowe. Na każde pół litra sosu dodaję 1/4 szklanki octu jabłkowego i dosłownie jeszcze chwilę trzymam na ogniu i zalewam jeszcze gorącym sosem śledzie w słoiku. Zakręcam, czekam aż ostygną i jeżeli to nie są weki , wkładam do lodówki. Cztery dni póżniej ZAJADAM
Pasje Jolkioczywiste. Kupiłam więc śmietanę od miłej Pani na pobliskim targu z postanowieniem zrobienia własnego masła. Kupiłam jeden litr kwaśnej, gęstej śmietanki , schłodziłam dobrze w lodówce, po czym wyłożyłam zawartość słoika do mojego kiciusia(robota). Włączyłam na ubijanie . Za pierwszym razem NIE NAKRYŁAM, więc połowę zawartości misy znalazła się po za nią:)) Drugim i następnym i aż do dzisiaj już(...)litr śmietany płacę 12 zł. Otrzymuję maślankę, którą wykorzystuję do pieczenia chleba i dwa masła po 25 dkg. Zamiast robota kuchennego można użyć zwykły mikser, czy po prostu większy słoik i nim energicznie potrząsać, ale to wymaga wytrwałości. Zamiast śmietany z targu, można użyć śmietany ze sklepu, ale musi mieć nie mniej niż 30%tłuszczu. Najlepiej smakuje kwaśna
Pasje JolkiJest to chlebek z młodego, ledwie 5 dniowego zakwasu, więc musimy wspomóc się drożdżami. Przepis na zakwas jest tutaj http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/zakwas-na-chleb.html Potrzebujemy - 3/4 zakwasu z litrowego słoika (do reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej) - 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej(...)razowej typ 2000. Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje. - 20 g drożdży - nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej - łyżka soli Niecały słoik zakwasu mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę. Teraz dosypujemy mąkę i na mąkę sól. Wyrabiamy. Nie jest to bardzo pracochłonne. U mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut. Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania
Pasje Jolkiśrednia, dojrzała gruszka Zamiast gruszki można dac 2 jabłka. Można również dać zamiast świeżych owoców mus lub jabłka prażone, ja dałam ok.430g jabłek prażonych, gdyż miałam akurat otwarty słoik. Jabłko i gruszkę obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy na gładka masę. Ja zmiksowałam jabłka prażone ze słoika na gładki mus. Do miski z owocami dodajemy pozostałe składniki
Smaczne Zdrowebiszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie. SKŁADNIKI: Przepis na biszkopt znajdziecie TU Masa jabłkowa 2 kg świeżych jabłek lub 2 słoiki jabłek smażonych 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe 1 łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy WYKONANIE Jabłka świeże ubieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy. Jeśli ze słoika wrzucamy do garnka
W kuchennym oknie Ewyjest pieczone bez użycia jaj. Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny. SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm 2,5-3 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 0,5 szklanki oleju słoik powideł śliwkowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu przyprawa do piernika gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały słoik
RAROSSAjedne z moich ulubionych roladek. Farsz z suszonych pomidorów i czarnych oliwek, a wszystko polane sosem ze świeżej bazylii… mniam Składniki: Roladki: 1 kg szynki wieprzowej 1,5 słoika suszonych pomidorów (około 430 g) 1 słoik czarnych oliwek (290 g) sól pieprz Sos bazyliowy: 2 pęczki bazylii 200 g jogurtu naturalnego 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soku
Oryginalny smakMoje ulubione chrupiące ogóreczki w zalewie słodko - kwaśnej , naprawdę polecam wypróbować :) Zalewa: 2,5 szkl wody 1 szkl cukru 1 szkl octu 1 kopiasta łyżka soli Zalewę zagotować Do słoika oprócz ogórków włożyć dodatkowo: plasterki cebuli, pora, selera, kilka plasterków marchewki natkę pietruszki, kwiatek kopru Przyprawy: ziele angielskie , liść laurowy, gorczyca, pieprz czarny(...)ziarnisty Ogórki przekroić na pół lub na ćwiartki, zalać w słoikach zalewą i pasteryzować ok 5min
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasolą i zalewamy nią połączone ze sobą ogórki, paprykę, cebule oraz seler. Zostawiamy na 3 godz. Po tym czasie odlewamy solankę a warzywa przekładamy do słoików., wkładając przyprawy. Przygotowujemy drugą zalewę, wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagotowujemy. Ostudzoną zalewą napełniamy słoiki i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 5 min w garn ku z gorącą wodą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapołówki, większe na ćwiartki ( ze skórką) i zasypać 4 łyżeczkami soli. Zostawić na 6 godz co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie odlać słoną wodę z ogórków. Do słoików dodać po 2 ząbki czosnku, gorczycę, pieprz ziarnisty i ściśle ułożyć ogórki. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagodziny, aż warzywa puszczą sok, co jakiś czas można przemieszać. Sałatkę przełożyć do garnka i od momentu zagotowania ,gotować ok 4 - 5 minut, następnie gorącą włożyć do słoików i zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Słoików nie trzeba ponownie pasteryzować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepis na murzynka gości chyba w każdym domowym zeszycie z przepisami. Ja swój dostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Składniki: 4 jajka 2,5 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku 2 łyżki(...)kakao 1 kostka margaryny 5 łyżek mleka (może też być woda) + wiśnie ze słoika, tabliczka czekolady Margarynę topimy z połową ilości cukru, mlekiem i kakao na małym ogniu. Całość nie może się zagotować. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia. Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z pozostałym cukrem i dodajemy do przestudzonej masy kakaowej ciągle mieszając. Nastawiamy piekarnik na temperaturę około
CiastkozercyCiasteczka pomarańczowe Kruche maślane ciasto nadaje się świetnie do wielu przepisów, ja jednak najbardziej lubię je w ciasteczkach, najlepiej z delikatną nutą pomarańczy. Gotowe ciasteczka możecie przechowywać w słoiku czy puszce przez dłuższy czas, dlatego dobrze czasem zrobić sobie zapasy. 1,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku(...)ciasto na grubość kilku centymentrów i wycinamy ciasteczka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min, aż ciasteczka będą rumiane. Przestudzone ciasteczka pomarańczowe możemy zamknąć w słoiku lub puszce. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy