Sezon na truskawki to bardzo ulotna chwila. Dziś ugasimy pragnienie kompotem i zamkniemy ten smak w słoiczki na zimowe dni.Składniki: truskawki woda cukier Wodę z cukrem doprowadzam do wrzenia i uzyskuję syrop. Zawsze możecie dodać więcej cukru ale ja preferuję delikatne smaki i robię syrop w proporcjach na litr wody ok. 50-100 g cukru. Kompot na lato: Umyte truskawki bez szypułek dodaję do gorącego syropu i bez gotowania zostawiam w garnku pod przykryciem na jakieś pół godziny. Kompot na zimę: W wypa... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...