słoik - 12348 przepisów (strona:265/824)

Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 168

dużą ilością orzechów, kokosem i ananasem. Oczywiście można wykorzystać mnóstwo innych ulubionych dodatków. Zaletą takiej granoli jest to, że możemy ją przechowywać przez długi czas w szczelnie zamknietym słoiku. Rano szybko mieszamy ją z jogurtem i owocami i śniadanie gotowe. Drugą dużą zaletą domowej granoli jest to, ze nie znajdziemy w niej żadnych konserwantów, spulchniaczy czy kilku rodzajów cukru. Tylko(...)wyciagnięciu z piekarnika, odstawiamy blachę z granolą do całkowitego wystygnięcia. Do ostudzonych płatków dodajemy kostki suszonego ananasa i płatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Moje sugestie: Do granoli możecie dodać również inne składniki, takie jak otręby, zarodki, siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik, migdały. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami

Zawsze głodna!
Zakwas na żurek 171

zaopatrywałam się w takowy w sklepie. Postanowiłam to zmienić i zobaczyłam jakie proste jest przygotowanie zakwasu. Wszystkie składniki są zawsze u mnie w domu, więc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam go i oto jest. Prosty i łatwy sposób, a smak zupy… wyjątkowy. Składniki: - 5 łyżek mąki żytniej razowej; - 4 ząbki czosnku; - 3 listki laurowe; - łyżka majeranku; - 5 ziaren(...)ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu; - kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego ; - 0,5 l letniej przegotowanej wody; Wykonanie: Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i chleb. Wymieszać. Przykryć i odstawić na kilka dni na parapet, codziennie mieszać. Po kilku dniach (u mnie 4) zakwas jest gotowy

dom-agi.pl
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 115

mąki pszennej chlebowej typ 650 – 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej – 300 ml letniej wody – łyżeczka soli – łyżka cukru Wykonanie: Późnym wieczorem przekładamy do słoika 20 g zakwasu żytniego (z lodówki), dodajemy mąkę pszenną i letnią wodę. Mieszamy drewnianym patyczkiem i odstawiamy słoi w ciepłe miejsce na 10 godzin (nie przykrywamy, ewentualnie ściereczką). W tym samym czasie(...)dokarmiamy” 15 g zakwasu, mieszanką mąki żytniej i wody. Całość mieszamy i zostawiamy w słoiku na 10 godzin, w ciepłym miejscu. Rano łączymy ze sobą wyrośnięte zaczyny, dodajemy mąki, cukier oraz sól. Powoli wlewamy letnią wodę i chwilę mieszamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawiamy na minimum 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta

dom-agi.pl
Puree z dyni 115

Wprawdzie sezon na dynię już się zakończył, a ja to puree z dyni przygotowałam jakiś czas temu, ale zwyczajnie zapomniałam dodać je na bloga. A ostatnio przypomniałam sobie o słoikach właśnie z tym puree, które mam zamiar wykorzystać, wypróbować postanowiłam dodać również mój sposób na puree. Przyznam szczerze, że robiłam je pierwszy raz i troszkę czasu i pracy mi zajęło(...)już w planach upieczenie rogalików z dynią Poza tym nie wiem czy wiecie, ale dynia jest niezwykle zdrowa, dlatego warto ją jeść! Składniki (wyszły u mnie 4,5 słoika 300ml): - 2,5 kg surowej dyni; - 2 łyżki brązowego cukru; - 1 łyżka wody; Wykonanie: Dynię obrać, wyciągnąć pestki, zetrzeć na tarce. Do garnka z grubym dnem wrzucić dynię dodać cukier

dom-agi.pl
Ogórki kwaszone. 71

kuchni, lubię gotować, a jeszcze większą mam frajdę, gdy moi najbliżsi czerpią radość z przygotowanego przeze mnie jedzenia. Na dobry początek "Ogórkowe wariacje" OGÓRKI KWASZONE SKŁADNIKI (na 6-7 słoików 0.9l ): 3-4 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 3 kopiaste łyżki soli 1 główka czosnku pęczek kopru (kilka kwiatostanów) większy korzeń chrzanu liść wiśni, plaster selera WYKONANIE: Zagotować(...)dodać 3 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić. Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki. Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie. Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać wcześniej przygotowaną

Kuchnia Beaty
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 190

zobaczymy! SZCZERZE POLECAM! SKŁADNIKI: 800 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g) ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru(...)jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę, Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić,  Do masy makowej z jabłkiem dodać  rozpuszczone

Kuchnia Beaty
Sałatka z buraczków z kapustą. 94

wszystkich smakoszy buraczków, polecam tę właśnie sałatkę. Połączenie tych warzyw może wydać się dziwne, ale uwierzcie warto spróbować! Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej!Z tej porcji otrzymałam 5 słoików 200ml i 1 słoik  450ml. SKŁADNIKI: 1 kg. kapusty, 1,5 kg. ugotowanych buraczków, 2 cebule - 20dag. ZALEWA: 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. octu, 1 szkl. wody, czubata łyżka

Kuchnia Beaty
Kompot wiśniowy. 128

Najsmaczniejszy kompot w moim domu- wiśniowy! SKŁADNKI: 5kg. wiśni około 1kg. cukru( na słoik 900ml. 8 łyżek) woda WYKONANIE: Wiśnie drylujemy, wkładamy do słoika przesypując cukrem do wysokości 2/3 Zalewamy wodą, pasteryzujemy

Kuchnia Beaty
Makowiec świąteczny. 220

rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI: 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml) 2-3 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy kilka kropel bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, migdały i rodzinki WYKONANIE: mak zaparzyć

Kuchnia Beaty
Filety a la matias w śmietanie 168

smakowały, bo były za słone. Dlatego tym razem postanowiłam je dłużej moczyć. Nie chciałam kupować gotowych. Mało to razy się nabrałam płacąc masę pieniędzy za... cebulę w słoiku? Bo cebuli więcej niż śledzia...? Nie tym razem:) Tym razem znowu podjęłam próbę zrobienia własnoręcznie:) Składniki: 5 filetów a la matias (u mnie ważyły 310 gramów) 1 jabłko 1 cebula (jeśli ostra(...)kroimy w piórka lub kostkę i dokładamy do filetów Jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę i przekładamy do salaterki Następnie wlewamy opakowanie śmietany i doprawiamy pieprzem Można przełożyć do słoika, żeby wszystkie składniki się przemacerowały. Wkładamy do lodówki. Śledzie będą najlepsze dnia następnego, ale jeśli ktoś jest niecierpliwy, to może zjadać od razu:) Moja koleżanka dodawała dodatkowo jeden kiszony ogórek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ekspresowe spaghetti po bolońsku 139

makaronu), mięso rozmrażam dzień wcześniej, a potem tylko gotuję makaron, podsmażam mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda). Składniki: słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz) 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa) makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy(...)mięsa Smażyć dość długo często mieszając. Podsmażyć mocno, ale uwaga, żeby nie przypalić! Dlatego należy to robić na małym ogniu, często doglądając i mieszając Po podsmażeniu przełożyć zawartość słoika do mięsa i smażyć ok. 5 minut. Zamieszać Makaron przelać krótko zimną wodą Przełożyć makaron do miseczki, na to ułożyć sos z mięsem i posypać startym, żółtym serem Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łosoś zapiekany w sosie ziołowym 144

Najpierw poszłam do stoiska ze swieżymi rybami. Rozejrzałam się, nosem pokręciłam bo na nic nie mogłam się zdecydować, po czym poszłam do ryb pakowanych w pudełka, słoiki, na tackach i... wróciłam do świeżych :) Tam właśnie kupiłam filet z łososia ze skórą :)  Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania(...)piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków . Na zdrowie:) Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 121

Kiedyś widziałam w sklepie, słoikach, gotowy gulasz wieprzowy po węgiersku firmy, która produkuje również pasztety... Jakoś do mnie ten słoik nie przemówił... Mój gulasz nie jest może węgierski, ale za to na pewno zdrowszy od tamtego, spotkanego na półce w sklepie ;)  To danie robię zazwyczaj wtedy, gdy widzę, jak po dwóch, trzech dniach od zakupu papryki, zaczyna ona wołać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Suszone pomidory w zalewie 152

dnia - niczemu to nie zaszkodziło :) Podczas suszenia można przekładać na zmianę poziomy, aby wszystko równomiernie się wysuszyło Oliwę z oliwek zagotowujemy Pomidory wraz z papryką (bez cytryny) układamy w słoikach i do każdego słoika rozdzielamy łyżeczką po równo zalewę z miseczki Następnie zalewamy zagotowaną oliwą z oliwek Zakręcamy, odstawiamy do góry nogami i pasteryzujemy ok. 20 minut Zdrówko! :) W myśl

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak uratować konfitury, dżemy na których pojawiła się pleśń. 160

zalać wodą z dodatkiem cukru i odrobiną sody oczyszczonej ( na kilogram konfitury : 1 szklanka wody, 50 dkg cukru, łyżeczka sody ) i gotować kilka minut. Następnie ponownie napełnić nimi wyparzone słoiki, zamknąć nowymi wieczkami i pasteryzować 10-15 minut. Tak postępujemy gdy popsuje nam się większa ilość słoiczków z konfiturą lub dżemem, z jednym małym słoiczkiem nie opłaca się tak postępować(...)lepiej zepsutą zawartość wyrzucić.  Rada : Konfitury i dżemy wykładajmy tylko do czystych, nie wyszczerbionych słoików. Zakręcajmy najlepiej je nowymi pokrywkami i zawsze pasteryzujmy nasze konfitury i dżemy 10-15 minut, a wtedy nie będą nam się na pewno psuć

Przepisy i porady kulinarne